logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 ingegerd_raman portratt  Hon svalkar med jätteglas

 

UTSTÄLLNING. En av Sveriges mest välkända glasformgivare visar glas i jätteformat i sommar.  Ingegerd Råmans glas kommer till den anrika brunnsparken i Helsing-borg, i samband med källvattnets  300-års jubileum i år.

 

Kreativ och ambitiös

Man ska inte tala om en kvinnas ålder, men i fallet Råman gäller imponerande aktivitet trots att hon nästa år når pensionsålder. Hennes meritförteckning är dock mer aktningsvärd och något av ett be-vis efter ett liv som en synnerligen strävsam kvinna.

 

glasblock

 FOTO: LENA KOLLER                                                                                                                                                                                                                                                                                                                FOTO: MICHAEL PERLMUTTER

 

År 1961 började hon studera vid Luton College of Technology i England och efter sju års studier i bland annat Italien och vid svenska Konstfack fick hon sin första anställning som formgivare vid Johansfors Glasbruk AB. Men det trettiotal utmärkelser som hon fått genom åren, är frukten av hårt arbete. Det var först som 40-åring som Ingegerd fick sin första meriterande prisbelöning – i utställningen Svenskt Glas 1983, Nationalmuseet i Stockholm. Efter det har utställningarna avlöst varandra ett par gånger om året fram till i dag.

 

Meterhöga block

Nu heter utställningen Svalka och i den bildar Råmans väldiga glasblock en tre meter hög och nästan lika bred glasvägg i Ramlösa Brunnspark. Det var i höstas som hon för första gången skapade sina stora glasblock i installationen ”March 6 am” på uppdrag av Statens Konstråd till den svenska ambassaden, House of Sweden, i Washington D.C. Nu visas en nästintill identisk vägg för första gången i Sverige, i ett samarbete med gravören Christer Eriksson och modellören Anders Karlsson som också har spännande tankar om form, glas och vatten.

   Temat är svalkande för den stundande sommaren – just det, vatten. Detta har i alla dess former inspirerat i hennes formgivning. Inspirationen till mönstret har Ingegerd Råman hämtat från mars månads lövtunna isar.

– Solsnö är en beskrivning av hur jag upplever den tid då vintern smärtsamt dröjer sig kvar, fast vårsolen har visat sitt första bleka ljus, förklarar hon en av sina fyra nya serier. Och Wind Wood handlar om glas (förstås), rörelse, papper, träd, ljus, form, vinter och ensamhet.

 

Renoverat badhus

Råmans glas visas i det gamla varmbadhuset nere vid källorna, i det som kallas pelarhuset. Byggnaden är restaurerad och ommålad inför det stundande jubileet och den blåmålade välvda väggen utlovar en sval och lugnande känsla. Tanken är att kopplingen till källan, det livgivande vattnet ska förstärkas. Den svalkande utställningen öppnas när värmen kommer på allvar, den 17 juni.

 

Av Lill Eriksson, 070522

 

 

 ingegerd_drawing_sta

FOTO: ROLF LIND

 

Genom åren har Ingegerd

Råman fått en mängd ut-

märkelser för sin form-

givning och 1995 tilldelades  hon dessutom professorstitel av Regeringen. I december 1999 knöts hon till

Orrefors som formgivare.

kallan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: JÖRGEN SCHWARTZKOPF

 

Alkaliska källan i Ramlösa Brunn,

Helsingborg kanske kan locka med svalka i sommar.

 

 

 

 

 


 

eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007