logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

 

 

Svinig start på kulturlunch

 

Om tryffelgrisen på första kulturlunchen i Kristianstad

 

FÖREDRAG. Med hösten kommer kulturluncherna, som gör vardagen till en fest utan alltför mycket planerande och donande. I Kristianstad har man anammat konceptet och drar igång en säsong som börjar med en grisstart.

   I början av september berättar nämligen författaren Christina Claesson om Linderödssvinet Carmen, som blev en del av byns satsning på tryffel. Just nu är de aktuella med vandringar för  allmänheten runt omkring Höör. Vid nästa månadsskifte igen talar biopaten Ingela Broberg om hopp, som en av de viktigaste delarna i en läkeprocess.

 

Föredrag - musik - teater

Men kulturluncher i Kristianstad innebär mer än intressanta föredragshållare. Sopranen Frida Thor Bergström och pianisten Maria Orlovskaya lockar fram passion på tre olika språk när de framför verk av bland andra Poulenc och Rachmaninov. Mer musik blir det när trion Elisabeth Melander, Bo-Göran Sahlin och Ulf Rådelius delar med sig av minnen, hemligheter och några av våra vackraste visor – sist ut i oktober.  

   Säsongens sista kulturlunch, den 26 november, knyter an till julen, då ensemblen Mare Balticum blandar sång med toner från allehanda musikaliska instrument.

 

Av redaktionen, 070829

 Bland annat denna trio kommer att underhålla på lunchen i Kristianstad.

Folkuniversitetet, Högskolan, Kammarkaféet, Kristianstadsbladet, Kristianstads Teater-förening och Musik i Syd bjuder in bland andra

denna musikaliska trio för att underhålla på

lunchen.                                  FOTO: MUSIK I SYD


 

Forskare vill att arbetsgivare skaffar en sundare alkoholpolitik.

Nöjesrelaterade aktiviteter med jobbet kan leda till alkoholmissbruk, menar universitetslektor Hildegunn Sagvaag som disputerar

med en avhandling i ämnet i dag. FOTO: SVEN OVE RETLAND

 

Afterworken främjar alkoholmissbruk

 

Alkohol på jobbrelaterade evenemang – en fälla enligt forskare

ALKOKULTUR. Några öl tillsammans med kollegerna på afterworken eller vinprovning på kickoffen är aktiviteter som många anställda ser framemot. I dessa sammanhang får alkoholen en framträdande och positiv position. Nu oroar sig forskare för att den bejakande alkoholkulturen på arbetsplatsen gör att allt fler personer utvecklar ett problematiskt alkoholbruk.

 

Vill bearbeta arbetsgivare

Det är i en avhandling från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap som arbetsplatsens inställning till alkohol lyfts fram.

   – Vår studie visar att det finns ett samband mellan alkoholkonsumtion, arbetsplatsen och flera andra platser, säger universitetslektor Hildegunn Sagvaag som disputerar i dag. Hon menar att användandet av alkohol ger både positiva och negativa effekter för både individen och samhället. Men när det kommer till missbruk är ingen ensam skyldig, utan arbetsplatsernas inställning är av stor betydelse.

 

Naturligt inslag

I studien finns också en klar skillnad mellan kvinnor och män – kvinnorna kan sätta gränser för arbetsbelastningen på jobbet, men inte för omsorgen om anhöriga och andra. Extra svårt blir det för dem som dessutom har ett vårdande arbete, deras vårdnadsomsorger tar aldrig slut. Att dricka blir ett sätta att koppla bort kraven och slappna av.

   Några av männen förklarade att inkörsporten till deras ökande alkoholintag orsakades av att de på jobbet byggde affärsrelationer där det ingår alkohol som ett naturligt inslag. 
   – Hälso- och sjukvården bör utveckla preventionsprogram som riktar sig till arbetsplatser och som ger god kunskap om vikten av att ha en aktiv och sund alkoholpolitik. Sådana program hjälper till att utveckla välfungerande strategier när medarbetarna glider in i ett  missbruksproblem, avslutar Hildegunn Sagvaag.

 

Av Lill Eriksson, 070828


Uggla vill belöna konsertbesökarna - de får ladda ned nya singeln "Pärlor åt svin" gratis och lagligt.

FOTO: PETER CEDERLING

 

 

Uggla syrlig på klubb - 

"Pärlor åt Svinen"

 

SYRLIGT. På måndag släpps biljetterna till en av Sveriges syrligaste klubbturnéer. Det är Magnus Uggla som är aktuell med nya singeln Pärlor åt svinen och nytt album längre fram i höst.

 

Prisbelönt kritiker

Magnus Uggla har, förutom live och samlingar, släppt 13 album sedan starten med "Bobbo viking" 1975. Under sin karriär har han tilldelats bland annat sju rockbjörnar, Karl Gerhard Sällskapets stipendium och Karamellodikt-stipendiatet från Povel Ramel som han senare också arbetade med i revyn "Knäpp igen".

   I slutet av oktober släpps Ugglas 14:e album och efter det, närmare bestämt den 16 november, har klubbturnén med vare sig nåd eller censur urpremiär på KB i Malmö för att sedan fortsätta till Helsingborg, Göteborg och längre norrut.

 

Av redaktionen, 070828


Humorhöst på teatern

 

Humorgruppen Klungan på turné med Riksteatern

 

 

TURNÉ. För två år sedan visade humorgruppen Klungan föreställningen Stämning. Den gjorde sådan succé på humorscenen att den även visades i SVT i vintras. Humorgruppens tragikomiska karaktärer har också dykt upp i radio, senast i P3:s Mammas nya kille. Nu ska den prisbelönta teatergruppen från Umeå med Sven Björklund, Mattias Fransson, Carl Englén och Olof Wretling ut på turné.

 

Konstiga typer

Det är med föreställningen Jag är en fågel nu, skriven av medlemmarna i Klungan, som man vill sprida intelligent och eftertänksam nordsvensk humor i landet. Varför ska man se den?

   – För att för en stund få åka jojo mellan skratt och gråt, svarar Carl Englén kärnfullt.

Pjäsen hade urpremiär redan i höstas och bjöd på skruvade dialoger och ett milt sagt skiftande persongalleri.

­   Markko är sönderriven av sorg och har hängt upp och ner sen i fredags morse. Knäna värker, blodet stockar sig i huvudet och blandas med tankarna på livets dråplighet. 

Det blir humor med Klungan på teatern i höst.

Humorgruppen Klungan känd från radio och teve gör ett av

många stopp i Lund.                                           FOTO: ELIN BERGE

 

 

Förutom att sonen ska komma ut från Hall är Gustavs största förhoppning i livet att komposten på landet och

komposten i Provence ska börja kommunicera med varandra. Job och Mangan har hittat varandra på ett nytt sätt men lyckas ändå inte riktigt mötas. För Klungans karaktärer har det inte runnit tillräckligt med vatten under broarna, det har snarare stått still och bildat en grogrund för bakterier och missriktad energi.

   Bakom turnén som sträcker sig från Lund till Östersund med start i Osby den 7 september, står Riksteatern.

 

Av redaktionen, 070828

 


 

Elin är med och vänder den negativa trenden, redan på torsdag!

Kulturlaboratoriet genomför kul arrangemang i Landskrona, under parollen ”Ha kul för fan!”. På torsdag underhåller stå-upp-komikern Elin Nordén.

FOTO: CECILIA LINDBERG

Kulturlabb ska ändra synen på Landskrona

 

KUL. Under hösten genomför Kulturlaboratoriet i Landskrona flera aktiviteter i staden, bland annat i samarbete med Landskronas stadsutvecklingsprojekt "Centrum och Öster-lyftet". Och nu på torsdag bjuder labbet på kuligheter som ska leda till positiv förändring.

  

Vill skapa levande stad

Kulturlaboratoriet är en förening som består av kulturentreprenörer verksamma i Landskrona. Föreningen bildades i slutet av 2006 som en reaktion på den negativa mediebild som Landskrona drabbats av och som bidragit till tomma gator med ökad upplevd otrygghet som följd.

   Sammanslutningen som består av filmare, musiker och en biografägare ser som sitt mål att försöka vända den negativa trenden och försöka göra Landskrona till en mer levande stad. Och strategin lyder enligt devisen "stadsutveckling genom kultur". 

   För att Landskrona åter ska kunna bli en levande stad krävs att förutsättningar ges för att människor åter ska vilja utforska sin stad - genom kulturella arrangemang, menar journalisten och filmaren Jeanette Höljefors.

På torsdag arrangerar Kulturlaboratoriet en utomhusbio-föreställning med liveband och stå-upp komik på Slottscaféet mitt i stan.

 

Av redaktionen, 070827

 


Forskare skapar utomkroppslig upplevelse

 

VIRTUELLT. Människor som varit nära döden kan ibland vittna om så kallade utanför-kroppen-upplevelser, då de har sett sig själva från en annan plats i rummet. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en teknik som återskapar känslan hos friska personer.

 

Skapar kortslutning

Det är svensken Henrik Ehrsson, som ingår i ett schweiziskt team, lett av Olaf Banke som har provocerat fram upplevelserna med ett förflyttat jag. De har satt hjärnans normala samordning av sinnesintryck ur spel. Upptäckten publiceras i det nya numret av vetenskapstidskriften Science.

   Utanför-kroppen-upplevelser förekommer både spontant hos friska människor och när hjärnan inte fungerar normalt på grund av till exempel stroke, epilepsi eller drogmissbruk. En del av upplevelserna förklaras som störningar i en del av hjärnan som samordnar sinnesintryck.

 

Kroppen blir tomt skal

Experimenten går till så att forskarna kopplar två videokameror, som är placerade bredvid varandra - som robotögon - till en display på försökspersonen huvud, en kamera för varje öga. Kamerorna placeras bakom personen och riktas mot denna. Försökspersonen ser då sig själv utifrån, så som en annan person ser på en. 
  Men för att kunna framkalla en utanför-kroppen-upplevelse krävs dessutom att försökspersonen känner sitt jag utanför sin fysiska kropp. En sådan känsla kan forskaren framkalla genom att stå framför kamerorna och peta mot en punkt strax under dessa, det vill säga på bröstkorgen på "fantomkroppen" - alltså den illusoriska kropp som försökspersonen förnimmer utanför sin fysiska kropp - samtidigt som den verkliga bröstkorgen berörs utan att försökspersonen ser det.
   – Hjärnan reagerar då på den hand som berör den illusoriska kroppen, och försökspersonen får en stark upplevelse av att befinna sig flera meter utanför sin verkliga kropp. Jaget har alltså flyttat två meter i rummet och lämnat den verkliga kroppen som istället känns som ett tomt skal, en docka, säger Henrik Ehrsson.
   För att bevisa illusionen vetenskapligt, slog Henrik Ehrsson till fantomkroppen på de tolv försökspersonerna med en liten hammare, och mätte graden av hudsvettning som svar på provokationen. Det visade sig att personerna uppvisade samma fysiologiska stressreaktion som när man hotar någons riktiga kropp, men bara under just de perioder då försökspersonerna verkligen upplevde utanför-kroppen-illusionen.

 

Blir virtuell person

De nya rönen väntas öppna för fortsatt forskning på en rad olika områden, från grundforskning till praktisk och kommersiell tillämpning. Henrik Ehrsson arbetar nu med dataexperter i ett EU-projekt som ska flytta människors jag – så att en verklig människa blir en virtuell person i en virtuell värld.

   Ehrsson tror också att resultaten kan leda till bland annat säkrare diagnos av störd kroppsuppfattning, som vid anorexi, och till mer avancerad robotkirurgi än idag. 
   – I framtiden kanske man inte bara styr en person i en virtuell miljö utan man blir den virtuella personen, det vill säga ens jag kan flytta in i virtuella personer, avslutar Henrik Ehrsson.

 

Av Lill Eriksson, 070825


 

Tuff vår för Ystads teater

 

TEATER. Ystads teater måste säga upp folk och höja vissa priser. Teatern lider av ett stort ekonomiskt underskott, halvårsrapporten visar ett minus på nästan en halv miljon kronor.

   Underskottet på 494 000 kronor beror på ökade kostnader för extrapersonal som har fått hoppa in vid sjukdomar , samt el- och ökade uppvärmningskostnader.

   – Det är normalt med ett underskott första halvåret, våren går alltid sämre än hösten, förklarar vd Peter Eriksson för Radio Malmöhus.

 

Priser som svider
Ändå vidtas åtgärder för att vända ekonomin. Bland annat höjs priset för den som vill hyra teatern med 2 000 kronor. Dessutom höjs priserna på teaterns tjänster och teknik i samband med uthyrning med cirka 30 procent.

Det gillas inte av teatersällskapet Teatrum och andra intressenter. 
   – Vi överväger att hitta en annan lokal. Det är synd att priserna höjs, men jag förstår att teatern måste se över sin ekonomi, säger Maria Roxenius vid Ystad stående teatersällskap till Ystad Allehanda.
   Personalen drabbas också, en person har sagts upp och andra får arbeta färre timmar. Nu hoppas ledningen att höstens program ska ge den bästa säsongen någonsin. I oktober gästas teatern av världsstjärnan Barbara Hendricks och innan dess kommer ståupparen Magnus Betnér och en show med Anna-Lena Brundin.

 

Av redaktionen, 070824

 


Snibb får rockkontrakt

 

ROCK. Äntligen, äntligen, äntligen börjar det hända något mer kring en av Skånes mest begåvade musiker. Det är Sweden Rock Records som har tecknat ett skivkontrakt med nya svenska bandet Bonafide och ger ut deras debutalbum den 21 september.

    Bandet består av malmöprofilen Pontus Snibb, Mikael Fässberg och Micke Nilsson. Gitarristen, trummisen och sångaren Pontus Snibb sägs vara stor vän av Motörhead, men av det har hörts ingenting när hans andra band A tribute to Led Zeppelin har gjort sina makalöst populära spelningar i Skåne. Vad händer nu med det bandet?

   – Vi satte precis ett gig på KB i Malmö den 29 december, lugnar Snibb.

 

Musikalisk bredd

Han är en mångkonstnär som verkar behärska allt – samtidigt – soul, blues, country och som i nya Bonafide: klassisk rock. Han har tidigare jobbat med bland andra Mikael Wiehe och Gösta Linderholm, plus driftigt genomfört en hel del andra projekt med andra, eller solo.

   Nu har Bonafides nya singel Down just släppts till radio och sju spelningar är bokade i höst.

   – Det blir en gemensam turné med engelska Quireboys, totalt cirka 10 gig i Skandinavien med start i början av november, berättar Pontus Snibb. 

pontus snibb

Malmösonen Pontus Snibb tecknar med nya bandet Bonafide kontrakt med Sweden Rock Records.                                              FOTO: B. FRIKASSÉ

 

 

 

 

Men så länge behöver ingen vänta. En konsert körs i huvudstaden den 2 september på Metal Expo och redan ikväll syns Snibb i bluestältet på Malmöfestivalens avslutning.

 

Av Lill Eriksson, 070824


 

dans 2

Skånes Dansteater redo inför ett annorlunda höstprogram. FOTO: PEO OLSSON

 

 

dans

Dans i Pers Planet med koreografi av Per Jonsson - han är bland annat aktuell med Rivers of Mercury i Malmöfestivalens kultumanege ikväll.

FOTO: PEO OLSSON

They think they can dance!

 

DANS. Nu startar en ny säsong med Skånes Dansteater. Det blir den första för nya konstnärliga ledaren och vd Åsa Söderberg. Hon leder höstens program som bjuder bland annat på en helt ny lunchdans och några gästspel.

 

Gratis dans

Men sommaren är inte slut än. Under Malmöfestivalen ikväll visas Peder Nilssons stycke Mellan två, som ursprungligen gjordes till föreställningen Inifrån. Dessutom visas ett utdrag ur Per Jonssons rosade stycke Rivers of Mercury kostnadsfritt i kulturmanegen.
   Sen så, i mitten av september, börjar allvaret då tjugotre unga dansare från Helsingborg, Malmö och Uppsala möts i en annorlunda dansföreställning som utarbetats i samarbete mellan koreograferna och deltagarna.

   De har funderat kring ursprung, nutid och framtid och resultatet blir en spännande blandning av koreografi. För denne ansvarar Nønne Mai Svalholm (Malmö), Maria Naidu (Helsingborg) och Sofia Nohrstedt (Uppsala).

 

Dans på lunchen

Senare i höst fortsätter turnén för Pers Planet, som mottogs så väl i våras. Denna gång ges två skolföreställningar hemma i Malmö, sedan reser dansarna till Växjö, Kungsbacka och på flera orter längre norrut. Det välbeprövade kultur på lunchen-konceptet fungerar också med dans. När mörkret kommer i slutet av oktober står teatersalongen i Malmös Båghallar dukad med soppa och bröd. Under spisen framför fem dansare något från filmens värld, designat av danskan Charlotte Østergaard.

 

Av Lill Eriksson, 070824

 


Nykomling låter dig göra första videon

 

 

 

MUSIKVIDEO. Drömt om att göra en musikvideo? Oetablerade Växjöpopbandet Sunday Sound försöker ta sig fram genom att låta allmänheten göra deras första officiella musikvideo.

   Något arvode för tjänsten utgår inte, utan det är i en tävling på filmbyggarsajten Jaycut.se som man med olika verktyg kan sätta ihop filmen med bandets eller amatörregissörens eget material.

   – Vi har lagt upp ett antal filmklipp på oss när vi spelar, och lite annat, men vi hoppas på folks kreativitet och att dom även använder eget material, säger Ola, basist i Sunday Sound. Kanske blir det en video där någon helt annan än bandets medlemmar har huvudrollen – kanske regissören själv?

 

Billig marknadsföring

Videon ska användas för att sprida låten ”More than dead” på teves olika musikkanaler, och kommer den inte så långt visas den åtminstone på bandets Myspacesida. Genom tilltaget vill man visa att man bryr sig om sina fans och samtidigt få fram en promotionfilm utan kostnad.

  

Sunday Sound vill att allmänheten gör deras första video.

Smarta Sunday Sound låter fansen göra jobbet. I morgon och den 29/9 ses de uppträda live hemma i Växjö.   FOTO: LOUISE STORM

 

På Internet finns massor av olika video- och bilddelningssidor. Enligt tidningen PC för alla, som har testat just den här tjänsten, underlättas skapandet där eftersom användaren kan använda sig av uppladdat material och foga samman ljud, bild, video och skapa sina egna redigerade klipp. Men den hugade filmmakaren får ha tålamod och is i magen. Byggsajten har haft en del barnsjukdomar som till exempel att bilder kapas om de inte är av rätt storlek, och att det saknas en ångraknapp i editeringsläget.

 

Av Lill Eriksson, 070824

 


Fyra kulturchefer ska få fart på Helsingborg

 

JOBB. Nu är det klart hur den nya kulturorganisationen i Helsingborg ska se ut. På söndag annonserar kommunens kulturförvaltning ut fyra nya chefstjänster. Niels Righolt tvingades under stort rabalder sluta då Dunkers Kulturhus inte drog tillräckligt många besökare. Dessutom går Fredriksdalschefen Per Lindahl i pension i november och Sofierochefen Cecilia Liljedahl har sagt upp sig från och med januari. Kvar finns chefer för Musikskolan och Kulturmagasinet.
   Kulturnämndens ordförande Anders Lundström (kd) är inte orolig för att få ska våga söka tjänsterna efter Niels Righolts omtalade avgång. 

   – Det viktiga är att göra Dunkers mer lockande för Helsingborgarna och andra besökare, säger han till Radio Malmöhus. Den nya Dunkerschefen får tuffa krav på sig. Målet är 45 000 besökare per år, men senaste året har det bara varit 29 000. Den 17 september går ansökningstiden ut och i november tas beslut av kulturchefen Disa Åberg och kulturnämndens presidium, ordförande Anders Lundström och vice ordförande Maria Ward (s). De nya cheferna beräknas vara på plats nästa sommar eller hösten 2008.

 

Av redaktionen, 070822


sanna nielsen

Skivgigant tar över Sanna

 

UPPKÖP. Det tidigare oberoende skivbolaget Lionheart, med artister som Bromöllatjejen Sanna Nielsen och Shirley Clamp blir uppköpt. Det är skivjätten Universal som köper majoriteten av Lionheart. Därmed tar Universal omgående över försäljningen av den digitala musiken och senare i höst även skivförsäljningen. Lionheart fortsätter som en egen division och Maria Molin-Ljunggren fortsätter som vd och Bobby Ljunggren som kreativ motor.
   – Vårt partnerskap kommer att ge oss resurser och möjligheter att förverkliga de mål vi satt upp för Lionheart. Vi är stolta och ser fram emot ett närmare samarbete. Potentialen är stor och vi ser magnifika utvecklingsmöjligheter för våra artister, säger Maria Molin-Ljunggren till tidningen Musikindustrin.
   I sitt stall har man i dag Sanna Nielsen, Nanne Grönvall, Shirley Clamp, Jill Johnson och Sonja Aldén, som nu blir kollegor med Universals artister, bland andra Anna Ternheim, Lars Winnerbäck och Sahara Hotnights.

Av redaktionen, 070822

 

FOTO: MATS OSCARSSON

 


Modig biograf hedras för digital teknik

 

BIO. Införandet av digital teknik vid biografer har tagit längre tid än vad många intressenter inom filmindustrin räknat med. Ännu är det många biografägare som väntar med att byta till digital teknik. Men i Mörrum gör man tvärtom, därför utsågs i helgen Bio Laxen till Årets biograf.

vadarklockan2

FOTO: ARKIV

Förutom flera olika filmer i veckan visas även direktsända sportevenemang, operor och teater i Mörrumsbiografen.
   Biografföreståndarens enorma engagemang kombinerat med en oräddhet och nyfikenhet att prova nya visningsformer har gjort biografen till den samlingsplats den är idag, med en stor och trogen publik, säger Gunno Sandahl, kulturchef för Folkets Hus och Parker, som ligger bakom utnämningen och delar ut ett hedersomnämnande och en mindre summa pengar.

 

Gammal teknik håller än

Motiveringen att just Laxen får priset är för att biografen ”kännetecknas av entusiasm, mod och nyfikenhet”. Vidare diplomeras föreningen för att den ”haft modet att investera i en digital utrustning, vilket öppnat upp för ett bredare och mer intressant utbud. Samtidigt har man vågat visa film i de mest ovanliga former och tidpunkter. Detta har bidragit till att biografen blivit synliggjord i hela regionen.”

   Men alla är inte överens om att digitaliseringen verkligen lockar mer biobesökare. Av de 230 anslutna biograferna har endast 40 stycken satsat på digital teknik med HD-bildkvalitet och 5.1 surroundljud. Många menar att det ännu är för dyrt och inte ger bättre biokvalitet för besökarna.

 

Av Lill Eriksson, 070820


 dsc_0102

Illegalt streetrace i centrala Helsingborg lockade många nyfikna, som obehindrat kunde korsa "tävlingsbanan".

(Bilden är inte tagen i samband med ett streetrace).

FOTO: EVENTNEWS.SE

Streetrace mitt i centrum

 

BILLOPP. I lördags kväll förvandlades de centrala gatorna i Helsingborg till kaos, efter att streetracing med ett hundratal bilar satte igång vid sjutiden. De illegala billoppen höll på fram till midnatt och folk ringde till polisen för att rapportera om vansinneskörningarna. Alla typer av bilar fanns med i loppen och lockade stora folksamlingar bland annat längs med Drottninggatan.

   Polisen hade ingen möjlighet att rapportera alla trafikbrott som begicks, utan ställde upp polisbilar och avspärrningar för att störa racen. Polisen hade satt in extra resurser med anledning av motorträffarna Vallåkraträffen och Bjuvsburnouten, men det fanns inte personal nog för att hindra åskådare att ställa sig strax intill vägbanan eller korsa vägen på eget bevåg.

 

Av redaktionen, 070820

 


”Plats på scen”: Scenkonsten inte jämställd

 

BLÅSLAMPA. Hur jämställd är scenkonsten? Inte så värst. Nu har regeringen i en gemensam satsning från Integrations- och jämställdhetsdepartementet och Kulturdepartementet, beslutat att stödja jämställdhetsarbete inom scenkonstområdet.
   – Jämställdhet inom kulturområdet är en angelägenhet för samhället i stort. Vi hoppas att blåslampan, men också de goda exemplen, ska bidra till ökad jämställdhet, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Vill återkomma om bidrag

Det är betänkandet ”Plats på scen”, från Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet, som visar att scenkonstområdet är långt ifrån jämställt. Därför anser regeringen att det behövs fördjupade analyser och stöd för att förbättra situationen. Statens kulturråd får uppdraget att analysera vidare i något som ska resultera i vad regeringen kallar ”en temperaturmätare och blåslampa”. Denna ska bland annat visa hur bidragsfördelningen ser ut och de yrkesmässiga villkoren för kvinnor och män inom olika konstformer.

   Uppdraget ska redovisas senast 31 januari 2009 och en delrapport ska lämnas senast 31 maj 2008. Dessutom måste Statens kulturråd, efter samråd med Konstnärsnämnden och Jämställdhetsombudsmannen, stödja projekt som långsiktigt verkar för ökad jämställdhet inom scenkonstområdet. Men det stöd som ges genom statsbidrag till kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt utökas bara med 500 000 kronor - för de kommande två åren är det oklart hur mycket mer som ska satsas på jämställdshetsarbetet - det vill regeringen återkomma om.

 

Av Lill Eriksson, 070817


Franska Främlingslegionen går in i Ystad

 

MILITÄRMUSIK. I veckan hölls Ystad International Military Tattoo 2007, som bjöd på vapendrill, exercis och mycket krutrök. Detta är ett musikarrangemang där popmusiken får stå tillbaka och denna gång också med bara ett fåtal solister. I stället gäller traditionell och handfast marschmusik i alla de former. Musikkårer och uppvisningsgrupper framträdde i år från flera olika länder, bland annat Lettiska Marinens musikkår, tyska flygvapnets musikkår och HögkvarteretsVaktbataljons deillkontingent också de från Tyskland.

 

Marschmusik - en annorlunda upplevelse!

FOTO: EVENTNEWS.SE

Piparkårer och drillare

Från Svea Rike kom Kungliga Svea Livgardes Fältpiparkår, Arméns musikkår och så Hemvärnets musikkårer i Eslöv, Skaraborg och Ystad. Dessutom gästades Ystad av The Massed Pipes and Drums of the North Sea (Danmark, Holland och Tyskland) och Finska Försvarsmaktens Bevräingsmusikkår. Danskarna var inte sämre och skickade Den kongelige Livgardes Tambourkorps och Drillkommando. Från Norden marscherade även norska Hans Majestet Kongens Garde och Drillkontingent. Slutligen fick Ystadborna ta del av musik spelad av Franska Främlingslegionens Musikkår.

 

Av redaktionen, 070817


 

Barnkär nöjespark delar ut pengar

 

SOS Barnbyar får stipendium för Astridbygge

 

STIPENDIUM. Världens största organisation för föräldralösa och övergivna barn får ett stipendium på 30 000 kronor från nöjesparken Astrid Lind-grens Värld. Pengarna delas ut nu på söndag i Vimmerby.

   Sedan starten i Österrike 1949 har SOS-barnbyar byggt och driver barnbyar i 132 länder. Organisa-tionen driver dessutom skolor, sjukhus, sociala center, yrkesskolor och ungdomshem och hjälper närmare en miljon människor varje år. 

 

Firar 100 år

Nu bygger SOS Barnbyar en Astrid Lindgrens Barnby för att fira författarinnans 100-årsdag den 14 november 2007. Den ska ligga i Central-afrikanska republiken, som är ett av världens fattigaste länder där mer än 95 procent av befolkningen lever på mindre än en dollar om dagen.

   Där finns ett näst intill omättligt behov av hjälp och orsakerna är politisk instabilitet, undermålig infrastruktur, utbredd korruption och ett instängt geografiskt läge. För att bygga och driva barnbyn behövs cirka 25 miljoner kronor. Barnbyn kommer att bestå av 12 familjehus, en förskola, en grundskola och en medicinklinik.

 

Till barnglädjare

Astrid Lindgrens Värld-stipendiet delas varje år ut till en person eller organisation som i Pippis anda använder sin kunskap och makt till att glädja och hjälpa barn. Det är Astrid Lindgrens Världs programråd, bestående av Karin Nyman, Margareta Strömstedt, Marianne Eriksson, Karin Alvtegen, Leif Ruhnström, Mikael Ahlerup och Nils Nyman, som varje år väljer ut den person eller organisation som ska tilldelas stipendiet. Nöjesparkens vd Mikael Ahlerup förklarar årets val:

   - Den kontinuerliga insats de gör för barn i över 100 länder är verkligen värd att uppmärksammas.

 

Rasmus på luffen.

Nu byggs en barnby för barn på luffen i Afrika. På söndag tar styrelseordförande Ingemo Bonnier och generalsekreterare Elisabet Andersson, SOS Barnbyar emot 30 000 kronor i Vimmerby. FOTO: EVENTNEWS.SE

 

 

Alla barn har rätt till en familj och växer med den kärlek, trygghet och respekt som en bra familj kan ge. SOS barnbyar är den enda organisationen som använder familjekonceptet som bas för att ta hand om föräldralösa och övergivna barn. Detta tycker jag är mycket bra och är helt i linje med de värderingar som vårt företag har, säger han. Astrid Lindgrens Värld är ett fristående aktiebolag, som till 100 procent ägs av Vimmerby kommun. Förra året slutade med ett rekordresultat, som ökade med 40 procent till 9,5 miljoner kronor. Omsättningen ökade med drygt 10 procent till 87 miljoner kronor. Nöjesparken har nästan 400 000 besökare per år.

 

Tidigare stipendiater är:

Gunnel Linde, författare och ordförande i BRIS.

Ilon Wikland, konstnär.

George Riedel, kompositör.

Lars H. Gustafsson, barnläkare.

Björn Berg, konstnär. Jörgen Lantz, skådespelare.

Lennart Hellsing, författare.

Anders Grönros, filmare.

John Hrons stiftelse.

Tommy Isakson, Per Jalminger och Rein Soowik, grundare av Astrid Lindgrens Värld.

Vår Teater vid Medborgarplatsen.

Barbro Lindgren, författare.

Hugo Lagercrantz, professor.

Siv Widerberg, författare.

Glädjeverkstan, ideell förening.

Av Lill Eriksson, 070816


Nils Holgerssongården i graven

 

Nils Holgersson

SKURUP. I förra veckan revs den gård i Västra Vemmenhög, som anses vara den plats där Selma Lagerlöf tänkte sig att sagofiguren Nils Holgersson föddes. Gården utanför Skurup har funnits där sedan tidigt 1800-tal, men hösten 2004 brann den ned. En misstänkt dömdes för mordbrand, men släpptes senare.

 

Pågen kände ansvar

Då var det bageriföretaget Pågen AB som ägde och drev en konferensanläggning på gården. Efter branden hade företaget långtgående planer på att restaurera gården och i ett pressmeddelande från företaget år 2005 skriver man att gården ska tas tillvara och återinvigas.

   ”Den fyrlängade Skånegården med anor från tidigt 1800-tal ska helt återfå sitt genuina yttre från förr. Gården kommer att återinvigas i samband med hundraårsminnet av Selma Lagerlöfs berömda berättelse ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” som läsare över hela världen lärt sig älska. Pågens ambition har hela tiden varit att återskapa Nils Holgerssongården. Vi känner ett stort ansvar för att denna sagosymbol för Västra Vemmenhög, Skåne och hela Sverige kan återuppstå”, skrev dåvarande varumärkeschefen Georg Kittel.

   Men, så blev det alltså inte.

   – Pågen åtog sig att bygga upp gården under förutsättning att en annan ägare tog över. Skurups kommun lovade att säkra en ägare till gården. Men eftersom man inte kunde finna en lösning på ägarfrågan, kunde inte byggnadsplanerna verkställas, förklarar Charlotte Hagö, pressansvarig vid Pågen AB. Johan Hermansson tröttnade snart att vara granne till brandresterna, köpte fastigheten i februari för att sedan låta riva den.

 

Av Lill Eriksson, 070816


Helgfylleriet avslöjas med snabbare metod

 

FORSKNING. Har kranen till lådvinet stått vidöppen i sommar? Eller är det på helger det festas loss? Vilket som, blir det snart svårt att hålla ett ökat alkoholintag hemligt.

   – Människor med begynnande alkoholmissbruk försöker ofta mörka sina problem för både sig själv och andra. Att upptäcka problemen i tid är därför viktigt. Och för piloter, chaufförer och andra yrkesgrupper kan alkoholmissbruk vara direkt farligt för yrkesutövandet, påpekar Arthur Varga, forskare i tillämpad biokemi på Lunds Tekniska Högskola som utvecklat en ny metod som avslöjar risker för alkoholmissbruk.

 

Visar gamla drinkar

Därmed kan det bli enkelt att upptäcka om någon har alkoholproblem. Med ett litet stick i fingret kan missbruk spåras som inträffat någon gång de senaste två veckorna. Testet kan även avslöja skadlig och riskfylld konsumtion, till exempel upprepade kraftiga helgfyllor.

   Vargas arbete inleddes med en doktorsavhandling i medicin. Där analyserade han en nyupptäckt biomarkör, som endast uppstår då det finns etanol i blodet. Med den utvecklade han en metod som i dag används på Universitetssjukhuset i Lund, men den är omständlig med långa analystider för varje prov. Dessutom ger den avfall i form av organiskt lösningsmedel.

Arthur Varga, LTH.

 FOTO: LTH

 

Snabba svar

Därför sökte Varga andra möjligheter att fånga upp och mäta förekomsten av biomarkören. Med en så kallad kapillärelektrofores-baserad metod fann man fler fördelar. 
   – Det går förenklat till så att ett en bloddroppe töms på fetter. Sedan sprutas den in och separeras i en CE-enhet. Provsvar kommer inom fem minuter, är billigare och ger mer pricksäkra resultat jämfört med nuvarande metoder, menar Arthur Varga. Därför tror han upptäkten inom ett par år kan bli intressant för vårdcentraler, arbetsplatser och på andra platser där det är viktigt med hälsokontroller. I dag är det 10-15 procent av befolkningen som står för 50 procent av all alkoholkonsumtion, vilket innebär att cirka en miljon av den svenska befolkningen har en hög konsumtion som kan vara skadlig och riskfylld.

 

Av Lill Eriksson, 070815


 

Marilyn Manson drabbar Sverige

 

Turnerar och visar sårbar sida

 

 

BANNLYST. Nu är det klart att Marilyn Manson gör två spelningar i Sverige, strax innan jul. Den skräck-injagande rockaren är bannlyst av den kristna högern i USA och han har blivit beskylld för att påverka ungdomar till att begå dödskjutningar vid amerikanska skolor. I nästa vecka släpps biljetterna till Mansons konserter i Göteborg och Stockholm, den 17 respektive 15 december.

 

Udda show

Det var 1989 som Marilyn (Brian Warner) bildade bandet Marilyn Manson & the Spooky Kids i Fort Lauderdale tillsammans med tre collegevänner i Florida. Namnet fick kortas ned och först 1996 kom så genombrottet med Antichrist Superstar.

   Sist Manson var på besök i Sverige, var 2005 då Manson på styltor bjöd på snabba kostymombyten inför 30 000 åskådare på Hultsfredsfestivalen.

Marilyn Manson kommer till Sverige i vinter.

Marilyn Manson gör Göteborg och Stockholm osäkert i december.

FOTO: EMA TELSTAR

 

I somras släpptes Marilyn Mansons sjunde album Eat Me, Drink Me, som är producerad av svenske Tim Sköld. Skivan sägs vara mycket personlig och ärlig om skilsmässan från burleskartisten Dita von Teese och förälskelsen i skådespelerskan Evan Rachel Wood. Förband till Manson blir vid båda konserterna det norska bandet Turbonegro, som även de är aktuella med nytt album, Retox.

 

Av redaktionen, 070814


 

Sökes: Manliga skribenter till Pittstim

 

NY BOK. Nästa år kommer boken Pittstim.  Boken, som omgärdas av stort hemlighetsmakeri kommer att rikta sig till unga män och flera kända namn står redan på skribentlistan.

   – Anledningen till att vi går ut med det här nu är att jag vill rekrytera ytterligare skribenter till projektet. Jag vill ge unga män som befinner sig utanför mitt kontaktnät och som är intresserade av att skriva en chans att höra av sig, säger medieprofilen Inti Chavez Perez som är redaktör för boken.

 

Förebilder i Fittstim

Tidigare har den 22-årige redaktören varit ansvarig utgivare för såväl jämställdhetstidningen Macho som för Pride Magazine, men även programledare för Flipper i radio P3 och kampanjchef för RFSU Stockholm.

   Föregångsboken Fittstim väckte stor uppmärksamhet och lyfte flera unga kvinnors röster i slutet av nittiotalet.

   – Den var väldigt viktig för mig när den kom eftersom den gav mig sunda förebilder. När jag var yngre brukade jag önska att det skulle komma en liknande bok, men med manliga skribenter, berättar Inti Chavez Perez. Boken planeras ges ut av förlaget Wahlström & Widstrand.

 

Av redaktionen, 070814


 

Joyride är ett av huvudbanden under dansbandskalaset i Göteborg.

Nykomponerade Joyride är aktuella med ny singel och kommer till Dansbandskalaset i Göteborg tillsammans med ett 20-tal andra dans-bandsorkestrar.

FOTO: JOYRIDE

 

 

 

I veckan kan alla dansa.

Allt fler festivaler i Sverige har en särskild dansbandsscen. Musikgenren är populär och drar för det mesta mycket folk.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Dansbandsmecka med Joyride

 

DANS. När Göteborgs kulturkalas går av stapeln i morgon händer också något stort på dansbands-golven. För i festen ingår dansbandskalaset, med några av Sveriges bästa band i genren på plats.

 

Lämnade popen

Aktuella på lövad dansbana vid stora scenen på Liseberg är ”nya” Joyride som nyligen spelat in sin första singel Sommar i Sverige, med den nya organisationen.

   Ny i bandet är Mats Grönberg som tar över basen efter Mårten. Och i början av året tog sångerskan Malin Olsson över micken ”för att åter föra bandet till toppen som ett av Sveriges Populäraste Dansband”.  

   För dansvänner är hon tidigare känd från Vanilla, där hon sjöng i fem år. Hon har också synts i teveserien Popstars där hon var med och skapade popgruppen Excellence. Gruppen turnerade något år och hann med att sälja både guld och platina, sjunga in den officiella OS-låten 2002 tillsammans med Markoolio och medverka i Melodifestivalen samma år. Men Malin tröttnade på den artificiella popvärlden och bröt sig loss för att istället sjunga Joyrides dansmusik.

 

Och så Lennart...

På Liseberg blir det mycket dans – över tjugo orkestrar uppträder på de två scenerna under kalaset, bland andra Arvingarna, Torgny Melin´s, Flamingo-kvintetten och Thorleifs. Och så kommer Lennart... 

   Alltså Yankho Kamwendo som spelade huvudrollen som Lennart i teveserien Leende guldbruna ögon. Nu ska han sjunga tillsammans med Joyride som han tidigare har uppträtt tillsammans med på Guldklavengalan i Malung. Ett framträdande som sägs ha varit något utöver det vanliga. Från klockan 18 i morgon är det fri entré till dansbandskalaset som pågår fram till den 19 augusti.

 

Av redaktionen, 070813

 Lennart sjunger med Joyride


 

Nattklubbsägare flyttar från Karlskrona

 

STÄNGT. Karlskrona är en nattklubb fattigare, sedan Stoltz stängde i lördags. Nu lämnar ägarna staden och flyttar verksamheten till andra sidan landet. Vad som ska hända i lokalerna framöver är ännu oklart.

   Sedan mars 2005 är det Peo Persson som drivit nattklubben och arrangerat konserter i lokalerna. I februari i år fick han en kompanjon i Nicolas Jonasson, i samband med att gamla Kino bytte namn och ägarbild. Men samarbetet blev inte långvarigt, då alltför få kom till nattklubbens konserter.

 

Skyller på utveckling

En spelning med någon av de stora svenska artisterna kostar runt 100 000 kronor att arrangera, och då måste lokalen fyllas för att kunna räknas hem. Fullt på Stoltz har det bara varit fyra fem gånger sedan 2005.
   – Trots att man tar hit de största artisterna blir det ändå inte fullt, säger Nicolas Jonasson besviket till tidningen BLT. Kollegorna menar att staden inte utvecklas någonting om man jämför med andra städer. I dag packar de sina grejor och påbörjar flytten.

   – Jag kommer aldrig mer att komma tillbaka till den här staden, säger Peo Persson som tillsammans med Jonasson fortsätter att arrangera konserter – framöver i Helsingborg. Kvar i Karlskrona kommun finns fyra nattklubbar.

 

Av Redaktionen, 070813


SF-biomonopol ökar

 

Svenska Filminstitutet: "Situationen är farlig"

 

BIO. Monopolet på biografsidan fortsätter att öka. Astoria Cinemas, som gick i konkurs tidigare i sommar, köps nu upp av Svenska bio, vilket ytterligare koncentrerar ägarförhållandena i biograf-Sverige.

 

Astoria ger 98 procent

Svenska Bio ägs till hälften av SF, som i och med köpet fortsätter att öka sin andel av den svenska biomarknaden. Enligt Svenska Filminstitutet
hade SF Bio under första kvartalet 2007 tillsammans med SF Partner, som bildades vid det första delövertagandet av Astoria, 63,7 procent av alla Sveriges biobesökare. Därtill hade Svenska Bio 10,5 procent och Astoria 5,5 procent.
   På de orter där SF är verksamma som biografägare låg den samman-lagda andelen för SF Bio och SF Partner på 90,5 procent och för Astoria på 7,9 procent. På dessa ställen har Svenska Bio inte haft någon verksamhet. I och med övertagandet av Astoria Cinemas ökar SFs andel och uppgår till 98 procent.
   - Den situation vi har på biomarknaden i Sverige idag finns inte motsvarighet till i hela Europa. Även i andra länder i små språkområden finns ofta flera aktörer så det här är unikt, säger Svenska Filminstitutets vd Cissi Elwin.

 

Annan köpare önskvärd

Hon tycker det är allvarligt inte bara på biografsidan utan även för produktion och distribution av film i Sverige, så nu för SFI intensiva diskussioner med kommuner, regioner och kulturdepartementet kring vilka åtgärder som kan bli aktuella. Dessutom kommer alla biografstöd att ses över för att bidra till en ökad mångfald.   

   - Vi vet att det fanns andra aktörer som var intresserade av att köpa Astoria Cinemas och det hade varit bra om någon av dessa kommit in istället.

SFs biomonopol upprör Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet oroas av det ökade biografmonopolet. Astoria-salonger fanns tidigare bland annat i Helsingborg, Lund och Malmö.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 


Den nuvarande situationen är farlig och gagnar inte det svenska filmklimatet, avslutar Elwin.

 

Svenska Bio har betalat

Hennes uttalande gör Svenska Bios vd, Peter Fornstam för-undrad.

   - Det är tråkigt att SFI säger att man föredrar andra aktörer framför oss och jag ställer mig undrande till om det är deras uppgift att ranka olika aktörer som bättre och vilka kriterier man går efter, särskilt när vi konstant har levererat SFI-avgiften punktligt sedan 1964, säger han.

   Delägaren SF Bio är Sveriges största biografkedja. Den 27 december 1919 slogs AB Svenska Biografteatern och Filmindustriaktiebolaget Skandia ihop till ett bolag. Då föddes AB Svensk Filmindustri, som många år senare mynnade ut i SF Bio.
1983 förvärvades AB Svensk Filmindustri av Bonnierkoncernen och 1998 delades företaget upp i två olika bolag, AB Svensk Filmindustri som producerar och distribuerar film och SF Bio AB som äger och driver biograferna.

 

Av Lill Eriksson, 070810, uppdaterad 070815

 

 

 

 

Spegelns framtid avgörs om ett par veckor

 

SPEGELN. I Malmö vill föreningen Folkets Bio ta över verksamheten på biografen Spegeln, och det skulle uppskattas av festivalarrangörer och Spegelns tidigare samarbetspartners. Det är den 30 augusti som kulturnämnden ska ta beslut om en lokalt förankrad ledning för biografen, en "art cinema-profil" och kraftigt höjda kommunala anslag.

   Även Folkets Hus och Parker och SF-ägda Svenska Bio har sagt sig vilja ta över efter Triangelfilms och Spegelfilms konkurser i våras. Svenska Bio köpte i förra veckan Astoria Cinemas biografer, bland annat Biopalatset i Malmö och lade  ned biografen.
   – Nu får vi se om kommunen är beredd att bedriva en tydlig filmpolitik på det sätt man gör när det till exempel gäller musikscenen och teatern, säger Lennart Ström, Buff, Barn- och ungdomsfilmfestivalen i Malmö till tidningen Sydsvenskan. Han menar att Spegeln har varit festivalens mötesplats, då det inte funnits pengar att hyra in sig på Filmstaden. Ström menar att det är självklart att Malmö, landets tredje stad, ska ha en repertoarbiograf för kvalitetsfilm.
   Föreningen Imagines del Sur, som arrangerar Latinamerika i fokus den 22–30 september, är den första lokala festival som får hitta en annan plats än Spegeln. Tidigare har föreningen kunnat visa sina latinamerikanska filmer som skolbio, men någon sådan finns inte längre i Malmö.

   – Den aktör som får ta över Spegeln ska också driva skolbion vidare. Det innebär att skolbion sannolikt kommer igång under hösten igen och att den sedan fortsätter "rulla på" med en publik om cirka 20 000 besök per år, säger Ann Körling som handlägger filmfrågor vid Malmö kommun.

 

Av Lill Eriksson, 070813


Busfabrik får bakläxa efter inspektion

 

BUSRISK. Det nyöppnade lekhuset Busfabriken i Helsingborg har brister i sin brandssäkerhet meddelar Brandförsvaret efter en inspektion i mitten av juli.

   Kritiken gäller bland annat att det saknas ett system som räknar antalet besökare och att personalen inte har övat utrymning – alla 21 punkter kommer dock att åtgärdas lovar platschefen Fredrik Halla. Tre av punkterna ska enligt Brandförsvaret åtgärdas omgående och gällande resterande 18 punkter har Busfabriken en tidsfrist fram till den sista augusti.

   — Vi visste att lekhuset skulle öppna, men vi har också fått samtal från allmänheten som undrade om det inte var för många besökare i lokalerna, förklarar brandingenjör Fredric Hermansson.

   Enligt lekhusets vd Tony Andréasson, som också är vd för moderbolaget Axels tivoli har man haft många besökare på grund av vädret, men aldrig så att det har varit frågan om en säkerhetsrisk.

 

Av redaktionen, 070810


 

Emil Jensen sjunger på Malmöfestivalen.

Emil Jensen kommer garanterat miljövänligt till Malmöfestivalen.

FOTO: PAUL STRÖM

 

 

Här cyklade Emil.

Efter cykeln blir det tåget

 

Skånemusiker gjorde 270 mil på cykel under sommarturné

 

GRÖN TURNÉ. Poptrubaduren och skånepoeten Emil Jensen avslutade nyligen sin cykelturné genom Sverige. Till hösten väntar hans tågturné med ett 30-tal föreställningar i hela Sverige efter en premiär i Uppsala i slutet av september.

 

För miljön

Att Emil genomförde hela sin sommarsoloturné på cykel ser han själv som ”en personlig och symbolisk, men också stenhård, global och konkret aktion för hållbar utveckling och miljön.” Under hela sommarens cykelturné har Emil rapporterat om konserterna och händelserna längs vägen.      

   Cykelturen pågick i sju veckor, från premiären på Kulturhuset i Stockholm i början av juni till finalen i slutet av juli i Trollhättan. Totalt blev det nästan 300 mil på cykelsadeln och 20 föreställningar. Längs vägen har två dokumentärfilmare filmat bedriften och tanken är att den annorlunda turnén ska visas som film på biografer och tv. Film är inget nytt för Jensen som också är aktuell med en roll i en av Jan Troells nya filmer Maria Larssons eviga ögonblick.

 

"Skyll inte på mig. Jag cyklade."  

 

På Emils hemsida kan man läsa mer om turnén längs svenska vägar, bland annat om det Mest otippade djuret, Bästa cykelvägen och Värsta ondskans triangel.

   – Cykelturnén har haft den inspirerande och uppmuntrande inverkan jag hade hoppats. Så starta en självförsörjande rotfruktsgård. Annars går jorden under. Och då är det ditt fel. Skyll inte på mig. Jag cyklade, summerar Jensen.

   Strax innan midnatt den 24 augusti hittar man Emil hemma i Skåne – i ordtältet på Malmöfestivalen.

 

Av Lill Eriksson, 070810

 

 

Visst går det att turnera 270 mil miljövänligt. Gitarren hade Emil på ryggen, kontoret med all elektronik på styret och på pakethållaren transporterades scenografin och rekvisitan. Och i cykelväskorna på sidorna förvarades hans kläder.


Begränsad festival sänder konserter till datorer

 

UTSÅLT. Way Out West i Göteborg planerade att 10 000 besökare nog skulle ta sig till den första festivalen. Det har visat sig vara en grov felbedömning, då 16 000 biljetter har sålt slut. Arrangören har uppgraderat kapaciteten två gånger, ändå får inte alla biljetter. Därför ska helgens festivalglädje och musik spridas fritt på nätet.

   - Alla som har tillgång till en hyfsad uppkoppling kan se flera konserter live helt gratis, lovar arrangören i ett pressmeddelande i dag. 

 

Unik Hellacopterskonsert

Bland annat konserter med Laleh, Moneybrother och Hellacopters kommer att sändas ut till datorer. De sistnämnda gör sin enda sommarspelning i Sverige på Way Out West.) Dessutom ska man sända klipp från Accelerator-festivalen som hölls tidigare i sommar.

   Kanske fastnar också de med biljett vid datorn. Det lämnas nämligen inga garantier att alla konserter kan ses. Alla får inte plats på de så kallade klubbkonserterna. För de klubbar som ingår i festivalpasset är kapaciteten begränsad och är det fullt kommer man inte in även om man har festivalpass. Arrangören uppmanar därför besökarna att komma i tid.

 

Av redaktionen, 070809

 

 

 

Laleh sänds till datorn.

Bland annat Lalehs konsert i Göteborg kan upplevas hemma vid datorn.

FOTO: LUGER

 


 

Tage lämnar Norrviken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är träd-gårdskonstnären Tage Andersens sista sommar i

Norrvikens Träd-gårdar. Förra året utnämndes de till Sveriges vackraste.

FOTO: NORRVIKENS TRÄDGÅRDAR

 

Inget livstidskontrakt för Tage Andersen

 

NORRVIKEN. ”Det var en stor glädje för mig att få överta ledningen av Norrvikens Trädgårdar sommaren 2004. Jag hoppas att den glädjen ska växa i takt med att trädgårdarna utvecklas. Det finns ett stort arv att förvalta efter trädgårdarnas skapare, trädgårdsarkitekten och pomologen Rudolf Abelin (1864-1961).”, skriver  trädgårdskonstnären Tage Andersen på anläggningens hemsida. Men den förväntade glädjen uteblir, då Andersen lämnar Norrviken när kontraktet löper ut den siste september.

   — Det skulle kosta oss tre miljoner kronor om året att fortsätta anlita Tage och då går det inte runt, förklarar NTAB:s vd Malte Åkerström och menar att något måste göras för att locka fler besökare till trädgårdarna.

 

Letar ny trädgårdsmästare  

Trädgårdskonstnärens önskan om ett livstidskontrakt på 30 år kommer därför arrendebolaget inte gå med på. 
   — Jag väntade på ett mirakel men det kom aldrig! Att trädgårdarna fått fina utmärkelser som Europas näst vackraste och Sveriges vackraste park betyder tydligen ingenting. Det är klart att det känns bittert. Jag klarar mig väl men det är värre med Norrviken, säger Tage Andersen till tidningen HD. 

   Nu flyttas stora delar av utställningen i Norrviken till Rosenborg i Danmark och arrendebolaget börjar leta efter en trädgårdsmästare som är villig att ta över ansvaret för anläggningen enligt NTABs framtidsplaner. Redan 2006 hade ett konsortium med bland annat byggföretaget Peab och arrendebolaget planer på att bygga 27 hotellvillor för 450 miljoner kronor i Norrvikens trädgårdar. I de omgivande backarna planeras golfbanor och fler hus.

 

Av Lill Eriksson, 070809


Anki Nilsson sjunger snart i Landskrona 

Landskronas jazzhus flyttar

 

JAZZ. På mångas i föreningen Jazzhouse begäran har det nya tillhållet Pumphuset övergetts. Nu väntar ett kvalitativt höstprogram i den ursprungliga lokalen på Siriusrestaurangen. Men innan jazzbanden kommer dit, beger sig föreningen till ön Gråen för att spisa jazz i den gamla konservfabriken den 24 augusti.

   - Vi åker med fiskebåten Lilly från Badhusgatan. För musiken svarar Hans Ingelstam Evergreen Quartett som spelar svängiga evergreens och traditionella gladjazzlåtar, som får det att rycka i benen, hälsar styrelsen i Jazzhouse Landskrona.

 

Kommande jazzträffar i Landskrona är den:

28/9: Lanskronasångerskan Anki Nilsson och Helsingborgsmusikerna Erik Berndalen (trumpet/kornett), Thorbjörn Brorson (piano), Lasse Lindström (bas) och Frank Andersson (trummor).

26/10: Tradjazzbandet The Spirit of New Orleans kommer från andra sidan sundet.

30/11: Jazzin Jacks spelar traditionell jazz och härrör den musik som Louis Armstrong spelade under 1950-talet. 070808

 

Anki Nilsson sjunger tillsammans med välkända Helsingborgsmusiker under en jazzkväll i höst.

FOTO: ROLF NILSSON


Quake baggis för Quick

 

Ung svensk datorspelare blev bäst i världen

 

DATORSPEL. Det var en etta, en tvåa och en fyra som kom hem till Sverige i dag efter att ha tävlat i datorspelet Quake i Dallas under helgen. Där tävlade spelare från hela världen mot varandra i ett datorspel, där man med olika vapen ska ta sig igenom olika banor.

   – Det känns väl underbart. Det är en dröm jag haft sedan jag var liten och började spela, säger världsettan Johan Quick till SVT. Prissumman uppgår till 20 000 dollar. Sverige har varit världsledande inom e-sport ända sedan starten 1996.

 

Proffs i datorspel

Johan, eller Toxic som han heter i datorspelsammanhang, tycker att det bästa med att vara en professionell gamer är att man får resa mycket. Men det finns nackdelar också – enligt Johan tar spelandet mycket av hans tid. Han tränar minst åtta timmar om dagen.

   Men föräldrarna har alltid stöttat honom och skjutsat till LAN (lokala nätverk) när det har behövts.

   – Många tror att man sitter hemma och spelar mot datorn och då kan jag väl också förstå att många är väldigt anti mot datorspelandet. Men jag ser det som en sport och det som är väldigt bra med spelandet, är att det spelar ingen roll om du är man eller kvinna eller vilka fysiska förutsättningar du har. Alla kan tävla i det och det ser jag som en ultimat sport, säger Johan till tidningen Pcgaming.nu.

   Magnus Olsson, som blev världstvå i helgen är också nöjd.

   – Jag är glad att det var min kompis som vann turneringen, säger han.

 

Av redaktionen, 070807

 

 

Världsturnering i Quake, Dallas 2007.

Johan Quick och de andra svenskarna fixade motstån-

det som de andra spelarna visade i Dallas.

FOTO:Robin 'RobN8R' Walker, The QuakeCon Org.

 

Johan Quick - världsbäst i Quake

Johan Quick - bäst i världen på Quake.

FOTO: Andrew 'Jiggaman' Simons,

The QuakeCon Org.


Peps Persson med Blodsband

 

Peps Persson får pris för hög standard

 

STIPENDIAT. I går blev Peps Persson, eller Per-Åke Tommy Persson som han egentligen heter, en halv miljon kronor rikare.  Han är årets Cornelis Vreeswijk-stipendiat och den första som får ta del av en kraftigare tilltagen belöning från Cornelisstiftelsen.

 

Juryns motivering

”Peps Persson är lika himma po lanned som respekterad i förorterna, en rim- och bluesman som gjort skånskan till ett världsspråk och vägen genom Tjörnarp till ett världsstråk. Med rytmraket reser han från Chicago till Timbuktu, från Jularbo till Jamaica – men startar och landar alltid mitt i fyra tunnland bedor. Som få andra svenska artister har Peps bevisat att det är falsk matematik om man påstår att djupa rötter och dansade fötter inte ryms i en och samma ekvation. Vad är hög standard? Alla som följt Sveriges hippaste hippie genom åren vet svaret. Därför får Peps Persson 2007 års Cornelis Vreeswijk-stipendium om 500 000 kronor.”

   I samband med prisutdelningen under Cornelisdagen i går i Stockholm uppträdde förutom Peps, även artister som Lasse Tennander, Janne Åström, Stefan Sundström, Jack Vreeswijk, Marie Bergman och Louise Hoffsten. Till Sydsverige kommer skåningen den 22 augusti, för att spela på Malmöfestivalen.

 

Av redaktionen, 070806

 

 

OM Peps Persson

 

Peps föddes 1946 i Tjörnarp. Som 20-åring bildade han rhythm and bluesgruppen Downbeat Crown. 1967 debuterade han i eget namn tillsammans med Per "Slim" Notini på skivan Blues Connection. Nu hade soundet ändrats åt blueshållet och flera olika bluesgrupper blev det fram till 1973 då han bildade Peps Blodsband tillsammans med Brynn Settels. Peps översatte ofta amerikanska blueslåtar till skånska, i en blandning av blues, reggae och afrikansk folkmusik. Han arbetade också en tid med musiker från Arbete & Fritid. Han spelade även med Ronny Åström på hans platta och släppte 1977 under namnet Pelle Perssons Kapell en folkreggaeskiva där bland andra Stig Vig medverkade.

Under 80-talet tog Peps en sabbatsperiod och uppträde sällan med Blodsband. Men han fortsatte ändå att spela live och släppa plattor. Han har även spelat med Wilmer X, på galan Svensk Rock mot Apartheid och deltar än i dag på ett oräkneligt antal konserter och festivaler i främst Sverige och Danmark.

Peps Persson

61-årige Peps Persson kan nu lägga ett Cornelisstipendiat 2007 till meritlistan.                                                            FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Perssons musik är ofta antingen blues eller reggae och han blandar sällan de olika stilarna på en skiva. De tidigare skivorna tillsammans med Blues Quality är bra exempel på hans blueslåtar. 

   Senare 70-tal representerar hans reggaelåtar med skivorna Peps Blodsband (1974), Droppen Urholkar Stenen (1976), Fyra Tunnlann Bedor Om Dan (1977), Spår (1978).

Källa: Progg.se

 


 

Skiss nya Malmö Opera

Malmö Stad betalar cirka 17 miljoner för tillbyggnaden som påbörjas i nästa vecka. Operahuset ägs av Malmö Stad via Stadsfastigheter och Serviceförvaltningen.

Malmös opera

bygger bakdel

 

Efter decennier av trångboddhet får Malmö Opera och Musikteater tillbyggnad

 

EXPANSION. På måndag påbörjas något historiskt i Malmö. Då inleds schaktningsarbetet inför en tillbyggnad av operahuset – den första större utbyggnaden som görs sedan 1959.

 

I svartbygge

Redan vid teaterns invigning 1944 konstaterades det att det fanns för lite repetitionslokaler och för få loger. Det dröjde ända till 1959 innan det byggdes en administrationsflygel bakom Intiman, så de tidigare kontorsrummen kunde göras om till loger. Men från början av 1970-talet till början av 1990-talet var utrymmet fortfarande så begränsat att administrationen fick hysas in på andra adresser. På mitten av 1980-talet flyttade delar av publikservice till ett svartbygge, den så kallade Baren till vänster i nuvarande foajén och tio år senare fanns vissa kontor i tillfälliga baracker, bakom administrationsflygeln.

 

Tre våningar högt
Det var för trettio år sedan som den Grengerska-utredningen föreslog att kontor och verkstäder skulle byggas på baksidan av teatern. Det nya bygget, ritat av arkitekt Torsten Persson, som nu påbörjas i Stadsfastigheters regi ska bli en trevåningsutbyggnad. Denna kommer att ligga i direkt anslutning till den befintliga byggnaden vid scenen Verkstan och baksidan av sceningången och receptionen mot parkerings-platsen. Dels kommer det att bli en ny entré till Verkstan - Operaverkstans hemmascen och Malmö Operas lilla gästspelsscen. Enligt operan behöver dagens ingång förbättras.

   – Den ska tydliggöras och lyftas fram så att man lätt hittar hit och att upplevelsen av entrén inte uppfattas som en baksida, meddelar pressansvarig Catarina Ek som också berättar att Stadsbyggnadskontoret och Länsantikvarien har deltagit i arbetet och godkänt placeringen och utseendet.

 

Första spadtaget

Men baksidan är inte allt. Kulturminnesvårdande myndigheter och publik har länge önskat att konferensutrymmet återigen blir den del av foajén som det en gång var och blir en naturlig väg in i restaurangen. Det fixar man nu genom nya sammanträdeslokaler. Och så blir det lagstadgad hiss och naturligtvis nya efterlängtade kontor i samma hus. Under måndagsförmiddagen tar Malmö Operas ordförande Douglas Roth och vice ordförande Conny Pettersson tillsammans det första spadtaget och firar det historiska tillslaget med cider och snittar.

 

Av Lill Eriksson, 070803

Byggstart Malmö Opera

Malmö Operas ordförande Douglas Roth och vice ordförande Conny Pettersson tog till hillebardsspetten vid första spadtagen vecka 32.

FOTO: CATARINA EK

 

 

Malmö Opera och Musikteater

Framför finns gott om utrymme, men bakom behövs en omfattande ansiktslyftning tycker man på Malmö Opera och Musikteater.

FOTO: CHARLOTTE STRÖMWALL

 

 

 Foajén

FOTO: CHARLOTTE STRÖMWALL

 

 

OM Malmö Opera

Södra Sveriges operahus har en central placering i Öresundsregionen. Operan ska vara en mötesplats för publik, artister och konstnärer som vill se nutidens musikdramatik utvecklas.

   Målet i Malmö är att vara ett centrum för morgondagens musikteater med utveckling av högklassig musikteater för alla – såväl barn och ungdomar som vuxna. Tanken är att operan ska presentera verk ur hela det musikdramatiska biblioteket från klassisk till nyskriven opera och musikal.

   Operaverksamheten Malmö Opera och Musikteater AB ägs av både Skåne och Malmö. 

 

 

 

 


 

 

 

Lasershow

FOTO: ARKIV EVENTNEWS.SE

 

Laserstrålar skadade kroggäster

 

LJUS. På en restaurang i Helsingborg har man använt laserstrålar i nöjesverksamheten. Strålarna har riktats mot publik och gäster, trots att de är skadliga. Nu måste de ansvariga på puben sätta in ett strålskydd eller sluta med den farliga ljusshowen, menar Statens strålskyddsinstitut efter en inspektion.

Laserapparaterna som används på restaurangen är hälsofarliga och får inte riktas mot publik.
   - Vi har inte hört något från strålskyddsinstitutet efter inspektionen och därför använder vi fortfarande lasrarna, säger lokalansvarig på restaurangen till tidningen Kvällsposten.


Felmärkta maskiner

Vid inspektionen i slutet av juli upptäcktes att två lasermaskiner var igång. Strålningen bländade och träffade publiken över hela kroppen. Inspektörerna reagerade också på att det fanns ytor som reflekterade strålningen, samt att ljus gick genom fönster och ut på gatan.
Lasershower med lasrar av klass 3B och 4 kräver tillstånd, men lasern inne på restaurangen var märkt med klass 1. Strålskyddsinspektionen bedömmer dock att lasermaskinerna är felmärkta och är av klass 3. Därför måste restaurangägaren nu vidta åtgärder.

 

Av redaktionen, 070802


"Bigger Bang" än väntat

 

KONSERT. När biljetterna till konserten med världens största rockband The Rolling Stones släpptes i våras tog de snabbt slut. Men konserten på Ullevi den 3 augusti lever upp till turnénamnet "A Bigger Bang". En dag innan, alltså i morgon torsdag, släpps 500 extra biljetter. De färska biljetterna gäller ståplats och släpps kl 10.00.

   Enligt arrangören Ema Telstar är detta möjligt tack vare "produktionstekniska  skäl". 

   - Ibland ser man inte exakt på scenritningarna hur mycket plats scenen kommer ta. Nu när det mesta är byggt ser vi att det blev lite mer plats än beräknat, förklarar arrangörens talesman Nina Sjödin.

Totalt går det in 53 800 personer på Ullevi i Göteborg, det motsvarar lika många av de italienare, kroatier, bosnier och albaner som såg världsbandet i Montenegro den 9 juli. Det finns även biljetter kvar till de andra nordiska konserterna, i Helsingfors den 1, Köpenhamn den 5 och Oslo den 8 augusti.

 

Av redaktionen, 070801

the rolling stones

The Rolling Stones kan ses av fler.         FOTO: EMA TELSTAR


Karlskronamuseum klarar entréavgift

 

MUSEUM. De statliga museer som tidigare hade generell fri entré har tappat 41 procent av sina besökare under första halvåret 2007 jämfört med samma tid 2006. Det visar Kulturrådets rapport till regeringen. Museerna redovisar 927 000 färre besök sedan den fria entrén för vuxna slopades den 1 januari i år.

   Kulturrådet har regeringens uppdrag att kvartalsvis redovisa besöksutvecklingen vid de 19 statliga museer som idag har fri entré för barn och ungdomar upp till 19 år. Rapporten för första kvartalet 2007 visade en minskning på 40 procent jämfört med samma period 2006.

 

Stora skillnader
Det finns stora skillnader mellan de enskilda museernas besöksutveckling. Några museer menar att utvecklingen svarat mot ungefär de förväntningar man haft, medan andra anser att utvecklingen trots allt varit något mer positiv än man befarat. Det mest dramatiska publikfallet redovisar Arkitekturmuseet, som har tappat 85 procent av besökarna mellan åren. Skoklosters slott, Hallwylska museet, Livrustkammaren och Sjöhistoriska museet uppvisar samtliga minskningar på 60 procent eller mer. Marinmuseum i Karlskrona, Östasiatiska museet, Medelhavsmuseet och Moderna museet redovisar däremot förhållandevis små förändringar med ett publikbortfall på mindre än 20 procent.

  I rapporten till regeringen konstaterar Kulturrådet bland annat att de kraftigt minskade publiksiffrorna under första halvåret 2007 huvudsakligen ska ses mot bakgrund av att den generella fria entrén slopades vid årsskiftet. Inga större förändringar i öppethållande har skett vid de aktuella museerna och siffrorna blir därför i huvudsak jämförbara med uppgifterna från 2006.

 

Av redaktionen, 070801


   
dsc_0315

Danny etta igen?

 

ETTA. Det går som på räls för flickidolen och moonwalkande Danny. Första singeln ”Tokyo”, låg etta på singellistan, andra singeln ”Play it for the girls”, hamnade etta på singellistan och var hamnade albumet ”Heart.Beats” - rätt, etta på albumlistan.

 

Duett med drömtjej
Och nu på tredje singeln får han draghjälp av Therese Grankvist, mera känd i Sverige som Drömhus Therese. Hon bor numera i London och har på senare år haft tre topp tio låtar på den engelska topplistan. Nya duettlåten heter ”If only you” och framförs för första gången på TV4 i sommarkrysset nu på lördag den 4 augusti. Och i nästa vecka spelas låten på radio. Killen har haft en sju månader lång karriär - får han sin fjärde listetta innan sommarens slut?

 

Av redaktionen, 070731

 

Danny satsar på en tredje hit - nu med kvinnligt sällskap.

FOTO: LILL ERIKSSON


Regeringen lovar prioritera mångfalden

 

"Det vore grymt slöseri att inte ta om hand de kreativa kvaliteter som kan uppstå..."

 

INTERKULTURELLT. Mångfalden i kulturlivet ska prioriteras lovar kulturministern i en debattartikel i slutet av juli.

Läs artiklen i sin helhet här.

 

Västervikstidningen 23 juli 2007:


Mångfald är framtiden!

 

Globalisering, migration, kunskapsproduktion och teknikutveckling förändrar kontinuerligt Sverige och världen. Mer än 12 procent av Sveriges befolkning är födda i ett annat land, en stor andel av dem dessutom i ett utomeuropeiskt land. Kulturen ska självklart spegla denna verklighet och ge oss bilder av mångfalden. Kulturen måste ge utrymme för många röster och ansikten - inte bidra till utanförskap.

 

Vi menar att ett demokratiskt samhälle måste ta vara på mångfalden av berättelser och upplevelser från olika delar av Sverige och världen. Det vore grymt slöseri att inte ta om hand de kreativa kvaliteter som kan uppstå i mötet mellan olika bakgrunder och uttryck.

 

Vi har haft Mångkulturår och ansträngningar har gjorts, men på våra scener, i salongerna, på museerna och på filmduken kan mångfalden bli ännu större. Vi vill vässa verktygen så att mångfald och interkulturellt samarbete blir självklart.

Kulturen är inte statisk. Influenser utifrån har alltid varit basen för kvalitativt kulturskapande. Igår förflyttades idéer och kulturupplevelser långsamt mellan länder och människor. Idag reser konst och kultur istället runt världen i en rasande takt, med teknik och migrationsströmmar. Sverige är ett litet land, men vi lever vi i ett globalt samhälle. Vi vill att det tydligt ska avspeglas i kulturlivet att vi idag tänker och lever internationellt - och ofta flerkulturellt. Att ha koll på kulturscenerna i Kairo, Umeå och Sao Paulo är lika intressant som att veta vad som sker i London, New York och Tokyo.

 

Kulturlivet behöver bli ännu bättre på att stärka sina interkulturella samarbeten. Genom att nyttja de internationella kompetenser och nätverk som finns i landet får vi mer mångfald och större valfrihet. Samtidigt kan kvaliteten i kulturen höjas genom interkulturellt samspel och ökat engagemang. Att använda ett interkulturellt synsätt innebär att låta människor och kulturuttryck samspela med varandra, att interagera kulturellt. I en global värld är ett sådant samspel viktigt. Mångfald är helt enkelt nödvändigt för att följa samtiden in i framtiden!

 

Regeringen har pekat ut mångfald som ett av de viktigaste områdena för sin kulturpolitik och har anslagit ytterligare 10 miljoner kronor per år från 2008 för att öka den etniska och kulturella mångfalden.

Möjligheterna ska bli större för fler att arbeta interkulturellt och anslagen för detta kommer därför att stärkas. Internationell kultur måste också innebära interkulturella möten. Förslagen om hur mångfalden i kulturlivet kan öka sänds nu på bred remiss och bereds därefter sedvanligt på Kulturdepartementet.

 

Men redan i höstens budgetproposition kommer regeringens prioriteringar tydliggöras. Vi vill nu möta utmaningen och möjligheten att skapa ett kulturliv som mer går i takt med sin omvärld och samtid.

Mycket har gjorts under den resa som betänkandet beskriver - men mycket återstår. Resan mot ett interkulturellt kulturliv har bara börjat. Nu ska vi driva arbetet vidare.

 

Lena Adelsohn Liljeroth
kulturminister

 

Yvonne Rock
nationell samordnare för Mångkulturåret 2006

 

Kommentera gärna artiklen här!


 

Dansksvenska viskvällar

 

Onsdag 8 augusti

Ola Magnell, Österlen
Dan Viktor, Göteborg
Mikael Neuman, Höllviken
Pernilla Södergren, Lund
Eric Sandberg, Malmö
Nicolai Engström, Köpenhamn
Rosenorkestret, Köpenhamn & Lund
Trio AdAstra, Västervik
Värdar: Peter Steffensen, Köpenhamn & Ivar Sjögren, Lund

Torsdag 9 augusti

Ewert Ljusberg, Jämtland och Linköping
Hanna Åberg, Malmö
Kim Ravn-Jensen & Lise Gerd Pedersen, Köpenhamn
Jimmy Ginsby, Västervik - Överum
Michael Klinke, Köpenhamn
Anders Birgerson, Lund
Sømandsorkestret, Köpenhamn
Värdar: Peter Steffensen, Köpenhamn & Ivar Sjögren, Lund

Vissamarbete över sundet

 

VISFESTIVAL. Ola Magnell, Mikael Neumann och unge lovordade Dan Viktor sätter svenska visor på kartan tillsammans med bland annat danska Rosenorkestret. Det handlar om två dansksvenska viskvällar i rad, i Lund under stadsparkens trädkronor i början av augusti.

 

Besökarna kommer att möta en lång rad svenska och danska visartister i toppklass, som till exempel estradören ”Jämtlands president” Ewert Ljusberg och den burleska malmösångerskan Hanna Åberg, samt lundatrubaduren Anders Birgerson som precis släppt ny platta. Og selvfølgelig meget meget dansk ...

 

Bakom viskvällen står kulturföreningen K-märkt som har funnits i staden i nio år. Det är en förening som bildats av musiker och musikanter verksamma eller bosatta i Lund. De arrangerar flera musikkonserter i staden, även vintertid, till exempel julkonserten i Klosterkyrkan och Lilla Visfestivalen. Den kommande dansksvenska visfestivalen hålls nu för femte året.

 

Av redaktionen, 070730

 

 

 

 

neuman  danviktor

Vismakarna Mikael Neuman (t.v.) och Dan Viktor kommer till Lund där Ivar Sjögren och kulturföreningen K-märkt arrangerar en två dagar lång visfestival i samarbete med Stadsparkscaféet, Kultur Lund, Färs & Frosta Sparbank, ABF och Carlsberg.

FOTO: AKRIV EVENTNEWS.SE, K-MÄRKT 




 

bergman 2

FOTO: BENGT WANSELIUS

 

Ingmar Bergman död 

 

AVLIDEN. Ingmar Bergman, Sveriges största regissör genom tiderna, har avlidit. Enligt hans dotter Eva Bergman dog han i sitt hem på Fårö utanför Gotland i dag på morgonen. Ingmar Bergman, föddes den 14 juli 1918 i Uppsala och var en svensk film- och teaterregissör, manusförfattare och författare. Han har gjort 50 spelfilmer och cirka 120 iscensättningar, samt opera och radioteater och visade i dessa en unik förmåga att gestalta de stora frågorna, i liv och död. Bergmans första filmmanus – Hets – kom 1942, Den handlar om en lärares förtryck mot skolelever.

 

Fyllde skånska teatersalonger

Skåne har ett speciellt förhållande till dramatikern, för det var i Malmö och Helsingborg som han skapade sin kulurella identitet. På Bergmans tid var det aldrig några problem att fylla teatern. Samma sak gällde i filmvärlden.

   – Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet om Ingmar Bergmans bortgång. Hans livslånga gärning inom film och teater kan inte överskattas. Han har påverkat och influerat flera generationer av filmskapare, både här hemma och internationellt. De flesta av Ingmar Bergmans filmer är intimt förknippade med Svensk Filmindustri och vi är mycket stolta över att ansvara för denna filmskatt. En stor konstnär har gått ur tiden men hans konst lever vidare, säger Rasmus Ramstad, vd AB Svensk Filmindustri.

   – Det blir ett enormt tomrum”, säger Svenska Filminstitutets förre chef Åse Kleveland till Svenska Dagbladet. Ingmar Bergman är känd i hela världen, som en av de största regissörerna i filmhistorien. Med filmer som Sjunde inseglet, Jungfrukällan, Tystnaden och Persona blev han berömd inte bara i Sverige.
   – Från Beijing till Buenos Aires ser människor hans filmer och diskuterar dem. Jag tror inte det är riktigt känt i Sverige hur stor han är utomlands, fortsätter Åse Kleveland. Nuvarande institutschefen håller med.

   – Det här är en sorgens dag för filmen. En av världens viktigaste filmkonstnärer är borta, säger Cissi Elwin i en kommentar med anledning av Bergmans bortgång.

 

Samlingar tillgängliggörs
   – Ett film-Sverige utan Ingmar Bergman går knappt att föreställa sig. Under mer än ett halvt sekel har han lett oss in i sina alldeles egna filmiska landskap – och konfronterat oss med oss själva. Han har oförtrutet ställt de största frågorna om att vara människa, och visat vår utsatthet, vår litenhet, men också vår storhet. Filmerna är en sorts tröst. Ingmar Bergman har lämnat oss, men hans filmer kommer att leva vidare, långt långt efter att han är borta, fortsätter hon.
   För Svenska Filminstitutet har Ingmar Bergman haft stor betydelse. Han var med i uppbyggnaden av Filminstitutet och filmskolan, han engagerade sig med hela sitt hjärta i frågan om restaurering av film, framförallt stumfilmen och den tidiga färgfilmen och såg till att få fram medel till det.    Ett av de främsta exemplen på samarbetet mellan Ingmar Bergman och Filminstitutet är tillkomsten av Fanny och Alexander i början av 80-talet. 2002 donerade han sina egna samlingar av filmer, bilder, manus, anteckningar och brev till Filminstitutet som då bildade Stiftelsen Ingmar Bergman tillsammans med SVT, Dramaten och SF. Arbetet med att katalogisera och tillgängliggöra samlingarna för forskare pågår för fullt. Ingmar Bergmans gärning kommer att hyllas av Filminstitutet vid en minneskväll och på Cinemateket. En kondoleansbok läggs i dag ut i Filmhuset. Det går även bra att framföra sina kondoleanser per e-post till info@sfi.se.
   I oktober förra året opererade Bergman höften, efter det hämtade han sig inte riktigt.

 

Av redaktionen, 070730

 

Fler artiklar om Bergman


 

Städning i Hultsfreds styrelse

 

ROCKAD. Nu är det klart vem som ska basa över nästa års Hultsfredsfestival. Arrangören Rockparty har valt att tillsätta tidigare styrelseledamoten Per Alexanderson både som festivalchef och koncernchef över samtliga verksamheter. Därmed lämnar före detta festivalchefen JP Bordahl och ekonomichefen Kent Andersson föreningen efter ett minusresultat på sju miljoner. Putte Svensson kvarstår som utvecklingschef.

 

Malmögeneral

Per Alexanderson har arbetat både inom radio och TV, samt startat skivbolaget National, men den största meriten anses vara att han var med och grundade föreningen Rockparty för 26 år sedan. Under tiden har han också drivit eget, samtidigt som han suttit i Hultsfredsfestivalens ledningsgrupp 1999-2003. Nu senast har Per varit festivalgeneral för Malmöfestivalen.

   - Det känns väldigt hedrande att ta över denna uppgift men även en stor utmaning. Jag har ett tufft jobb framför mig men jag vet att, tillsammans med mina kollegor i festivalledningen, så kommer vi fixa det. Det har vi gjort förut. För mig har Hultsfredsfestivalen alltid varit en fest skapad av fans för fans. Det kommer med stor sannolikhet ske vissa förändringar för att festivalen ska fortleva och utvecklas. Det viktigaste för mig är inte att Hultsfredsfestivalen ska vara Sveriges största festival utan att den ska vara bäst och roligast, säger Per Alexanderson. När det gäller hans personliga musiksmak funkar allt från country till reggae, och Rod Stewart till Ministry.

 

Av redaktionen, 070727


emilia

                                                                                     FOTO: STUDIO BELCANTO

 

Galakonsert ställs in

 

OPERA. Falsterbo Operafestivals galakonsert den 4 augusti har drabbats av solistbortfall på grund av sjukdom. Arrangören anser därmed att man inte längre kan genomföra konserten som planerat.

   - Istället kommer vi nu samla krafterna till att planera och förbereda för nästa sommar, säger festivalgeneralen och en av de som skulle ha medverkat, Eric Tapio Lindqvist vid Falsterbo Operafestival. Tanken var att Sixten Nordström skulle vara konferencier vid galakonserten med bland annat Emilia Falcaru, Nils Olsson, Karin Bäckström och Eric Tapio Lindqvist på Falsterbo Horse Show arena. Operafestivalen har vuxit fram för att sprida ett större och mer varierat utbud av operamusik som attraherar, inte bara den redan vana operapubliken, utan också nya lyssnare. Ett mål har varit att ta operamusiken till platser där den inte redan finns, som på Falsterbonäset.
   - Dessutom har vi som mål att arbeta för en musik- och teaterscen här, något som vi i dag saknar, säger Lindqvist som i sommar istället får meddela att sålda biljetter återbetalas vid inköpsstället.

 

Falcaru i Malmö

Den som hade sett fram emot Falcarus sopranstämma kan i stället ta sig till Västra Hamnen i Malmö på fredag den 27 juli, då det blir Picknick med klassisk efterrätt. Det är Studio Bel Canto i samarbete med Sommarscen som anordnar ett bra tillfälle där man kan ta med sig picknickkorgen ut i naturen. Att få höra "Casta Diva"-arian i månsken lär vara något alldeles speciellt.

 

Av Lill Eriksson, 070727 


Helloween nästan som förr

 

HÅRDROCK. Någon som saknar den gamla organisationen i Helloween, med originalmedlem Kai Hansen? I december kommer tillfället som nog många power metal-fans väntat på. Kai Hansen lämnade Helloween 1990 för att satsa på egna bandet Gamma Ray. Nu ger de sig ut på en gemensam turné och kommer till Sydsverige den 4 och 7 december (Göteborg respektive Lund), öppningsband blir Axxis. Innan dess släpper Helloween nya plattan "Gambling With The Devil", i höst den 31 oktober.

 

Av redaktionen, 070726


 

88_band_02

FOTO: HELLOWEEN GBR

 

 

Trädgårdstävling

Malmö och Helsingborg tävlar i trädgårdsanläggning i augusti.                                      FOTO: MARTIN HADMYR

 

Slaget om snyggaste trädgården

 

TRÄDGÅRD. Tävlar du med grannen om vem som har snyggast trädgård? Lägg ned det och beskåda en tävling av högre kaliber. Nu ska fyra städer göra  upp om titeln Mästare i trädgård.  I slutet av augusti blir det stadskamp mellan städerna Sävsjö, Malmö, Linköping och Helsingborg och då tävlar man om vem som snabbast kan bygga upp en trädgård. Städerna ska göra upp om vem som bygger den vackraste trädgården på fem timmar. Tävlingen som äger rum lördagen den 26 augusti avgörs för sydsvenskarnas del bland annat framför Sofiero slott. De fyra tävlingsstäderna utgår från en yta på 50 kvadratmeter, ett växthus på 6 kvadratmeter, en häck och ett plank. I övrigt har städerna fria händer, men ska arbeta efter ett unikt tema. Sävsjö Trädgård ska bygga viloplatsen En oas för livet, Malmö har fått ett festligare tema och gör I kräftans vänkrets. Ryktet går att Malmös tävlingsgrupp satsar på en vilsam trädgård uppbyggd kring räta häckar och skuggande träd, skapad för såväl avkoppling som fest i goda vänners lag. I Linköping bygger man Tusen och en natt, som tar upp länken till trädgårdskonstens urkällor i den persiska/arabiska kulturen.

Nyfiken Gul
I Helsingborgs tävlingsbidrag – Nyfiken Gul – möter det rena formspråket de sirliga formerna. Växthusets gula odlarglädje möts av det strama trädäcket som svävar ovanför en stilla vattenspegel.

 – Fyra av landets främsta trädgårdsstäder tävlar, det borgar för en trädgårdsupplevelse långt utöver det vanliga, säger stadsträdgårdsmästare Ole Andersson från Helsingborg. Där går växtmaterialet i gult och en doft av citron hänger kvar i luften. Är gult verkligen fult?

   Respektive stad deltar med ett team om fem personer, varav minst fyra av de tävlande har sin hemvist i den aktuella kommunen. En jury bestående av trädgårdsjournalisterna Gunnel Carlson, Karin Berglund och Christel Kvant tillsammans med professorn i landskapsarkitektur Per Gustafssoner bedömer idé, kvalitet på växtmaterial och anläggningsarbete samt helhetsintrycket av trädgårdarna. Juryn utser vinnaren under lördagen och publikens favorit presenteras på söndagen. 

 

Av redaktionen, 070716


 

Caro mio på karneval

 

Måns Zelmerlöw får känslorna att svalla 

 

 

 

TJEJKVÄLL. I kväll drog Landskronakarnevalen igång på allvar, en helkväll för stans alla unga tjejer. Visst fanns det dem som var besvikna när plötsligt halsflussjuke Darin ersattes med Danny, men när Lundapågen Måns Zelmerlöw klev på scenen var lyckan total.

   Han tog sig in på veckans Svensktoppen med låten "Work of art (Da Vinci)", grep tiondeplatsen och puttade därmed ut Danny.

 

Sextrakasserad

Men framgångarna har också en baksida. Redan när Måns medverkade i teveprogrammet Idol 2005 började offentligheten bli jobbig för flickidolen. Enligt tidningen tv4.se skickar unga flickor sms och mejl med grova förslag och ibland nakenbilder på sig själva.

   – Det känns inte speciellt kul, framförallt med tanke på att många av dem som skickar grova meddelanden är ganska unga tjejer. Det är synd att de inte har mer självrespekt, säger Måns till tidningen.

  

Svettig gåva

Samtidigt är det hederlig Elvistaktik som utnyttjas till max för att få fansen på fall. Efter ett fartfyllt nummer torkar sig en svettig Måns och lovar sedan kasta handduken om flickorna skriker högt. För de som önskar en ny chans att fånga de åtråvärda svettdropparna - eller kanske bara njuta av en trevlig show med både ballader och fartigare dansinslag från bland annat Måns medverkan i Grease - kommer ytterligare tillfällen när han uppträder som gästartist i Vellinge den 25 juli, eller vid en längre konsert senare i sommar på Malmöfestivalen den 18 augusti.

 

Av Redaktionen, 070712

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 OM Måns

Namn: Måns Petter Albert Salhén Zelmerlöw

Född: 13 juni 1986

Uppväxt i Lund, har sjungit andratenor i Lunds Studentsångförening

Yrke: sångare, dansare och musikalartist

Karriär:  Tävlade i TV4:s Idol 2005, slutade på femte plats. Har vunnit TV4:s Let's Dance tillsammans med Maria Karlsson.

Spelade 2006 huvudrollen, Danny Zuko, i musikalen Grease i Malmö. Gick till final i den svenska Melodifestivalen 2007 med Cara Mia, som slutade på tredje plats, med näst flest röster från svenska folket.

 

 

Måns Zelmerlöw

Måns smäktande ballader och inte en hals hålls tyst i de främre leden på Rådhustorget i Landskrona.                                       FOTO: LILL ERIKSSON 

 

 

 

 

Publik

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Måns Zelmerlöw

 

 


Per Gessle

En av Sveriges mest populära artister är nu också en av Sveriges mest lästa bloggare. Nu lirar han i Sydsverige.                  FOTO: EMA TELSTAR

Per Gessle öppnar i hemstaden

 

POP. I dag är det premiär för Per Gessles sommarturné på Örjans vall i hemstaden Halmstad. Redan igår kväll blev det smygpremiär, då Per med band spelade på en lokal krog. Totalt dök 700 personer upp, som hängde med bra i låtarna som spelades:
1 Hannas kärlekspil
2 Det hjärta som brinner
3 En sten vid en sjö i en skog
4 En händig man
5 På promenad genom stan
6 Juni, juli, augusti
7 Jag skulle vilja tänka en underbar tanke
8 Här kommer alla känslorna
9 Födelsedag
10 Gå & fiska!
11 Sommartider

 

Rekordman

Det var 2003 som Per gav ut sin första svenska soloskiva på 18 år, "Mazarin", som blev en enorm succé med nära 400 000 sålda exemplar. "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)" blev årets låt och den hastigt ihopsnickrade sommarturnén blev årets största turné med 160 000 besökare. Året därpå var det dags för ännu ett svårslaget rekord – den gigantiska Gyllene Tider GT25-turnén som en halv miljon svenskar såg. I år utlovas både nya och gamla poppärlor - med över 800 låtar i bagaget finns det att välja på.

   Per Gessle lirar på flera sydsvenska platser i sommar. Den 19 juli kommer han till Sofiero i Helsingborg, 21 juli Göteborg, 24 juli Visby, 29 juli Varberg och 4 augusti Växjö. Han avslutar turnén i Malmö den 5 augusti.

 

Av Lill Eriksson, 070711

 


 

Dansk jazz tar sig över sundet

 

Bobo Moreno, Bo Stief och Ole Kock Hansen jazzar på Dunkers

 

JAZZ. På torsdag den 12 juli är det dags för Dunkers Kulturhus andra sommarkonsert med fri entré på trapporna mot sundet. Denna gång bjuds publiken på dansk jazz av en trio som  be-handlar kompositörer som Cole Porter, Sam Cooke och Burt Bacharach lika kärleksfullt.

 

Välmeriterad all star-trio
Bobo Moreno är en musikalisk tusenkonstnär med bred förankring i jazz, blues och soul. Obesvärat och okomplicerat har han sjungit med flera av Danmarks främsta big band. Bo Stief är en basist och kompositör som spelat med vitt skilda artister som Sanne Salomonsen, Miles Davis och Dexter Gordon. Ole Kock Hansen, är en musiker med stor bredd, vars talang som pianist, arrangör, dirigent och kompositör sedan 1960-talet har etablerat honom i toppen av dansk och internationell jazz.

 

Av redaktionen, 070711


 Moreno, Stief, Kock Hansen

FOTO: DUNKERS KULTURHUS

Candlemass

FOTO: EMA TELSTAR

Första klubbspelningen med nye sångaren

 

HÅRDROCK. Med amerikanen Robert Lowe som ny sångare hävdar skivbolaget att Candlemass är tillbaka starkare än någonsin. Den som är nyfiken på den nya rösten får inom det närmaste två chanser att bedöma Lowe, när bandet gör sina första klubbspelningar i Sydsverige. Den sista augusti spelar de på KB i Malmö och den 23 september hålls en konsert på klubb Sticky Fingers i Göteborg. 
   Candlemass släppte i förra veckan albumet "King Of The Grey Islands", som enligt vissa recensioner är en av bandets starkaste plattor sedan debuten 1986.

 

Av redaktionen, 070710

 

 

Efterlängtat lag-förslag ska stoppa nätstölder

 

KULTURSKYDD. Nu ska kultur på Internet skyddas. Medlemsstaterna i EU är överens om att kultur är viktig för såväl ekonomi, jobbtillfällen och att det är avgörande för nyskapandet att kreatörerna får betalt för sitt arbete.

   Enligt ett lagförslag som regeringen lämnade i dag ska upphovsrätten moderniseras så att kreatörerna i cyberrymden får samma möjligheter att skydda sig mot intrång som i den fysiska världen. Om det så kallade sanktionsdirektivet (IPRED 1) införs blir det möjligt att få reda på vem som har begått intrång på Internet. Då skulle författare, musiker, filmare med flera får samma skydd oavsett om intrånget begås på eller utanför nätet.

 

Effektivare rättsprocess

Det färska lagförslaget innebär att en domstol avgör om bevisningen är tillräcklig och om identiteten på den som begått intrånget ska lämnas ut. Integritetsskyddet anses därmed bli starkare än i dagsläget när polis eller åklagare gör denna bedömning. Tanken är att processen blir snabbare och polis och åklagare avlastas.

  

 

 dsc_0002

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 

Grannar långt före

Trots att EU-direktivet antogs redan år 2004 och skulle ha varit implementerat i respektive medlemsstat senast 29 april 2006 så har Sverige ännu inte infört direktivet.

   - I Danmark och Finland har motsvarande lagstiftning funnits länge och har visat sig effektiv och rättssäker. Enligt det svenska förslaget ska reglerna träda i kraft 1 juli 2008, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån. Han menar att svenska kreatörer får samma skydd som sina skandinaviska kolleger mer än två år för sent.

 

Av redaktionen, 070709

 

 

 

Orm i badhus

 

LUSTSPEL. Ett badhus hemsöks av mystiska män med tvivelaktiga uppsåt. Plötsligt dyker också en boaorm upp och skrämmer slag på badgästerna. Den gastkramade farsen som utspelar sig på ett badhus 1913 snurrar på med allt vildare förvecklingar.

 

Folklustspel

Det var i lördags den 7 juli som det var premiär för sommarens folklustspel i Malmö Folkets Park. Föreställningen som varar i en och en halv timme får en ytterligare dimension tack vare pianospel av Jonathan Sersam. I pjäsen ”Skrattgas eller Boan i badhuset” är det medlemmarna i Föreningen Parkteatern som står för skådespelarinsatserna, som kan beskådas och bedömas helt gratis.

   I föreningen ingår också Anders Ruud som har skrivit årets manus till lustspelet som regisseras av Curt Jacobsson. Det är för nionde året i rad som spelet framförs i Malmö Folkets Park, denna gång på en tillfällig scen utanför ridhuset i södra delen av parken.

 

Av redaktionen, 070709

 

Spelperiod
7-22 juli
tisdag-fredag kl. 19.00
lördag-söndag kl. 16.00
Fri entré


Tufft för artist i litet län

 

Kreativa personer viktiga för svensk tillväxt enligt ny studie 

STUDIE. Västernorrlands län satsar mest pengar på kultur i Sverige, ändå är det få kreativa talanger som dras till regionen. Nyligen kom ett nytt index som visar svenska läns kreativitetsgrad. I Sverige räknas 35 procent av den yrkesarbetande befolkningen till den så kallade kreativa klassen, vilket är högt internationellt sett. Här i innefattas yrkesgrupper från artister, konstnärer och designers till forskare, konsulter och organisationsledare.

   – Sverige ligger väl till i internationella jämförelser, men det finns utmaningar. Det är viktigt att arbeta aktivt med att utveckla och stärka den internationella konkurrenskraften för de främsta regionala tillväxtmotorerna, och samtidigt stärka kopplingarna till övriga delar av landet, säger ekonomie doktor Patrik Ström som är projektledare för forskningsrapporten bakom indexet, vid Handelshögskolan på Göteborgs universitet.

 

Utländska förmågor negligeras

Framtida tillväxt handlar i hög grad om att attrahera kreativa och talangfulla individer. Kan Sverige tjäna på människors kreativitet?

   – Det krävs ett genomtänkt arbete innefattande alla delar av talang, teknologi och tolerans. Ytterligare en utmaning ligger i att i högre grad tillvarata de möjligheter det innebär att fler utländska personer söker sig till Sverige. Här finns mycket kvar att göra, säger Evelina Wahlqvist, doktorand och en av forskarna bakom rapporten. Rankingen för kommuner toppas av Södertälje. Det är främst teknologi- och toleransmåtten som ger detta resultat. 
    – Södertälje verkar dra nytta av sin geografiska lokalisering, sin teknologibas och sitt aktiva arbete med mångfald och integration, fortsätter Evelina Wahlqvist.    I rankingen över”kreativa län” toppar efter Stockholms län, bland annat Kronobergs, Skåne och Västra Götalands län. I storstadsområdena ligger kreativitetssiffran på 40-50 procent och i Sverige bor 43 procent av alla kreativa arbetstagare i Stockholm. Resultaten i rapporten visar utmaningarna att bygga upp en stark ”bohemisk” bas i en region och hur komplex och mångfasetterad en sådan process kan vara.

 

Av Lill Eriksson, 070708

 

 bohemindex

Särskilt intressant är att Kronobergs län rankas mycket högt, trots att detta är en mindre region. Länet har den högsta tillväxten av kreativ befolkning i Sverige. För övrigt visar studien generella svårigheter för en artistisk karriär i ett litet län.

 

 

patrikstrom_evelinawahlqvist

Patrik Ström och Evelina Wahl-

qvist.

FOTO: MARIA NORRSTRÖM

 

Källa: Rapporten "Sweden in the Creative Age",  Handelshögskolan vid Göteborgs universitet i samarbete med Richard Floridas Creativity Group Europe.


Pirate Bay kan spärras

 

KLAGOMÅL. Polisen tar krafttag mot barnpornografibrotten – nu kan fildelningssajten The Pirate Bay komma att stoppas. "Vi har efter klagomål från allmänheten kunnat konstatera att det förekommer barnpornografiskt materiel på Pirate Bay", skriver Stefan Kronkvist, chef för Rikskriminalpolisens IT-brottssektion i en kommentar. Detta har ansvariga för sajten inte hört talas om.

 

Fler utredare 

Tidigt i år meddelade Kronkvist att 30-40 nya resurser skulle tillsättas innan årets slut för att arbeta med barnpornografiutredningarna. Enligt TT funderar polisen på att föra upp Pirate Bay på Rikspolisstyrelsens spärrlista om materialet finns kvar nästa vecka. Men detta betecknar Fredrik Neij på The Pirate Bay som "missbruk". Han menar att användarna skulle hört av sig om det fanns barnporr länkat till sajten.

   — Det första polisen borde göra är att berätta för oss att det finns barnporr, så att vi kan kontrollera det och i sådana fall plocka bort filerna. Det andra är ju att de borde försöka ta reda på vilka som sprider filerna, säger Neij till TT. Hamnar fildelningssajten på spärrlistan kan internetoperatörerna blockera sajten.

 

Av redaktionen, 070707


 

 bjorkman

Lite regn och hetsigt humör à la Björkman kanske inte kan

undvikas i 60:e årgången av Swedish Open i Båstad.

FOTO: PR EVENT/ARNE FORSELL

Swedish Open fyller 60 år

 

JUBILEUM. I dag inleds spelen Swedish Open på Båstad Tennisstadion för 60:e året i rad. Men det är först i morgon som spelen invigs, med ett digert program på stadion, dessutom jubileumsfirande och en avslutning med Kids Day. Hela tolv länder finns representerade i kvalturneringen, men Sverige ockuperar 20 av de 32 platserna.

 

Bland de seedade spelarna finns tre svenska, bland andra Björn Rehnquist som gör sin åttonde start i Båstad. I kvalturneringen finns också Juan Antonio Marin, mästare i Båstad 1999. Han och ryssen Yuri Schukin och serben Viktor Trocki tillhör de bäst rankade spelarna som gör upp om de åtråvärda toppplatserna i huvudturneringen.

 

Unga behövs

Nu hoppas man att forna tider med Sverige i tennistoppen ska komma tillbaka. Även i år är det de gamla spelarna som är seedade. De återkommer år efter år i de svenska ATP-kvaltävlingarna utan att få fotfäste i världseliten.

   Nästa generation har fortfarande inte fått något genombrott. På världsrankingen ligger Ervin Eleskovic, Pablo Figueroa och Carl Bergman, högst bland de svenska spelarna. Men sen finns det ju de så kallade Wild Carden också.

 

Vilda kort

Tim Göransson, 19 år från Höllviken och Filip Prpic från  Helsingborg knep de återstående två friplatserna

   – Det skall bli oerhört skoj. Jag har varit här och kollat på Swedish Open sedan jag var 6 år och nu skall jag spela själv. Det blir tufft men jag skall försöka ha roligt och inte visa för mycket respekt, säger Tim Göransson som är rankad 1078 i världen och aldrig tidigare spelat på ATP–nivå. Filip Prpic är rankad 367 och har fått sitt tredje Wild Card i Swedish Open.

   – Den här gången skall jag försöka njuta mer av situationen. Det är stor skillnad för mig att spela inför vänner och mycket publik och tidigare år har jag spänt mig. Han hoppas kunna spela ut bättre och nöjer sig inte med att bara spela en jämn match, utan har siktet inställt på att vinna.

   – Men startfältet är grymt, det är bara Nadal och Federer som saknas av de allra bästa grusspelarna i världen, avslutar han.

 

Av redaktionen, 070707

 
Jordansk-danskt balettmöte i Malmö 

FOTO: 1-2-1

 

Vänskaplig balettdans efter recept

 

BALETT. Det är dansare från The National Center of Culture and Performing Arts of King Hussein Foundation i Amman som nyligen kom till sina nyvunna vänner vid The Royal Ballet School i Odense. Där skapade de prisbelönta koreograferna Rania Kamhawi och Ann Crosset föreställningen Sweet peas and other great recipes for dance. Den bygger på de dokumenterade stegen, ungdomarnas egna idéer och som titeln avslöjar på berättelser om deras mor- och farmödrars favoritrecept.

 

Anna Lindh-finansierad

Den speciella dansföreställningen finansieras av Anna Lindh Fonden och Danish Center for Cultural Development, och visas både i Sverige och i Danmark. På lördag den 7 juli kommer de 20 dansarna i åldrarna 10-14 år till Pildammsteatern i Malmö och dansar till musik av bland andra den danske kompositören Ronnie Kot Wenzel. Föreställningar ges också i Odense och Köpenhamn.

 

Av Lill Eriksson, 070705

 

Rocklegend till Österlen

 

Sista dagen, enda konserten - men inte slutsålt

 

ROCK. Den kanadensiske rockartisten Bryan Adams kommer till Sverige i dag. Hans enda konsert i landet blir på Österlen i Skåne, men grips inte av panik – det finns biljetter kvar för den som vill trotsa ovädret. Enligt arrangören kommer konserten att genom-föras som planerat.

   Vi är vana att se den snart 50-årige rocklegenden som på 1980-talet – enkelt klädd i jeans och t-shirt, aldrig för långt bort från sin gitarr. Likadant är det med hans rockmusik, okomplicerad och lätt att ta åt sig.

 

Inte bara på scen

Men, Mr Adams kan intressera sig för mer exklusiva sammanhang. I sin andra profession som aktiv och skicklig fotograf har han fotograferat bland annat drottning Elizabeth II, och på tal om klädsmak fick han ny inspiration när han 2005 gav ut boken American Women tillsammans med kläddesignern Calvin Klein.

   Långt tidigare kom den smäktande balladen Everything I do (I do it for you) att bli en oslagbar kassako. Den slog igenom i samband med filmen  ”Robin Hood, Prince of thieves” och låg etta i USA i sju veckor, och i hela 16 veckor i England, där Bryan Adams är bosatt i dag.

 

Av redaktionen, 070705

 

 

picture 032.1bw

 

En artist som tar sina egna bilder. 

FOTO: BRYAN ADAMS

 

dsc_0584 

På med hatten ute på festivalplanen, råder expertisen vid Karolinska Institutet.

FOTO: LILL ERIKSSON

Experterna varnar - sommarens värsta faror

 

EXPERTTIPS. Solsting, allergi och fästingar – sommaren innebär inte bara fest och nöje. Inför semestertider går Karolinska Institutets medicinska experter ut och varnar för sommarens faror. Vi har kollat upp dem och kan ge lugnande besked - det sunda förnuftet gäller inför sommarens alla evenemang, även i sommar.

 

Alkohol blir vana

Ett överdrivet alkoholintag under sommaren kan vara inkörsporten till ett mer omfattande drickande. Allt berusningsdrickande innebär en hälsorisk, både för ens egen hälsa, men också när det gäller olycksrisken. Enligt docent Sven Andréasson vid KI, bör män inte konsumera mer än 24 gram alkohol per dag och kvinnor inte mer än 12 gram. De uppmanar semesterfiraren att undvika det vanemässiga drickandet och ta åtminstone två alkoholfria dagar i veckan.

 

Snuvigt på festivalcamping

Allergi med rinnande näsa, ögonklåda, sömnsvårigheter kan vara besvärligt, särskilt i festivalgräset, eller i tältet. Enligt överläkare Anders Lindfors, finns det inget som talar för ett extremt pollenår. På apoteket finns receptfria nässprayer med kortison som man bör använda redan från början.

 

Kolla upp maten

Mat och nöje hör ihop, men det är inte lätt att hålla koll på tillagning eller förvaring av maten. Enligt KIs docent Inger Kühn, förökar sig bakterier i maten snabbt  i tarmen och kan leda till tarminfektion. Vissa ger en ordentlig matförgiftning genom att bilda ett gift direkt i maten. Mängden bakterier kan vid cirka 37 grader fördubblas på 20 minuter. Vid ordentlig upphettning dör bakterierna, och maten blir ofarlig att äta. Har giftet bildats direkt i maten dödas visserligen bakterierna, men gifterna finns fortfarande kvar. I båda fallen är risken större ju längre tid maten har förvarats i värme.

 

Undvik solsting

Drick vatten och på med hatten under konserten. Att stå länge på ett öppet fält i fullt solsken utan solskydd är ingen god idé, enligt Cecilia Boldemann, med. dr. i folkhälsovetenskap. När kroppens temperatur ökar utan att den egna termostaten hinner med är risken överhängande för solsting. Experterna påminner att det är viktigt att hålla sig i skuggan, ha någonting på huvudet och att dricka mycket vatten. Vid en rejäl värmerubbning bör man ta sig till sjukhus.

 

Källa: KI Bladet nr 4 2007

 

Av Redaktionen, 070703


 

Mångkultur tas med i budgetförslag

 

 liljeroth

FOTO: PAWEL FLATO

UPPFÖLJNING. I slutet av juni lämnade regeringens samordnare för Mångkulturåret 2006, Yvonne Rock, sitt slutbetänkande med förslag för hur den etniska och kulturella mångfalden i kultursektorn ska öka.

   – Slutbetänkandet visar att ett interkulturellt synsätt är en förutsättning för framtidens kultur och är ett värdefullt bidrag till kulturpolitiken. Vi måste ta till vara på mångfalden av berättelser och upplevelser från olika delar av Sverige och världen. Det vore grymt slöseri att inte ta om hand de kreativa kvaliteter som kan uppstå i mötet mellan olika bakgrunder och uttryck, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth i en kommentar.

 

På remiss

Förslagen om hur mångfalden i kulturlivet kan öka sänds nu på bred remiss och kan först därefter behandlas Kulturdepartementet. Men enligt kulturministern ska regeringens prioriteringar synas redan i höstens budgetproposition.

   – Vi kommer att ta tillvara på det arbete som kommittén lagt ner och är beredda att möta utmaningen och möjligheten att skapa ett kulturliv som mer går i takt med sin omvärld och samtid, avslutar hon.

 

Av redaktionen, 070703


Världsdivan skippar Sverige

 

Barbra Streisand måste vila

 

HALSONT. I övermorgon skulle den amerikanska sångerskan Barbra Streisand uppträda i Sverige för första gången någonsin. Men i dag ställs konserten in på grund av hennes halsproblem. I Rom ställdes premiären av Europaturnén in. Italienska konsument-organisationer tyckte biljetterna var för dyra.   070702

 

 

 

FOTO: FIROOZ ZAHEDI

 

Barbra Streisand

 

Ställer in Globen

Enligt promotorn till Barbra Streisands europeiska turné, Concert Productions International, har en läkare rekommenderat Streisand att vila rösten under ett antal dagar. Hennes senaste uppträdande var i Berlin den siste juni, en konsert som fick strålande recensioner.

   – Jag är besviken över denna olyckliga utveckling och så ledsen att svika mina fans. Jag såg fram emot att uppträda i den vackra staden Stockholm”, säger hon i en kommentar.

 

Exklusiv lyxshow

Konserten på Globen skulle hon göra tillsammans med en 58-mannaorkester. Och den som vill se Streisand får betala en rejäl slant. Den billigaste i Sverige kostade 2 100 kronor och den dyraste 5 500 kronor, alltså långt dyrare än en biljett till en ”vanlig” konsert.

 

Blev inget i Rom

Turnépremiären som skulle ägt rum i Rom ställdes också in. I Italien utsattes divan för massiv kritik mot att biljettpriserna var för höga. Det var de två italienska konsumentorganisationerna Adusbef och Codacons som krävde att konserten skulle ställas in. Skälet var att biljetterna låg i prisklassen 900 till drygt 8 000 kronor, vilket enligt dem var ”absurt och skamligt”.

   Barbra Streisand var i fjol den artist som drog in mest pengar på sin USA-turné efter Rolling Stones. Då kostade biljetterna i genomsnitt 2 100 kronor styck.

 

Unikt belönad

Streisand med sina 40 år i branschen har spelat in runt 60 skivor, varit med i en rad filmer, musikaler och teateruppsättningar. Barbra Streisand är den bäst säljande kvinnliga artisten inom amerikanska musikindustrin och på andra plats (efter Elvis) i All–time–listan före både Beatles och Rolling Stones. Hon är den enda artist som fått en Oscar, Tony, Emmy, Grammy, Golden Globe, Cable Ace och Peabody Awards, samt American Film Institute's Life Achievement Award. Vid tidpunkten för vår publicering går det att beställa biljetter till hennes nästkommande konsert i Manchester den 10 juli.

 

Av Lill Eriksson, 070702

 b streisand

Det blir ingen konsert med Barbra Streisand i Sverige på onsdag.

FOTO: KEVIN MAZUR

 

 

ZZ Top-medlem behandlas

 

SJUKDOM. Det blir ingen ZZ Top-spelning på Öja utanför Ystad på tisdag. Bandet har ställt in sin Europaturné eftersom basisten Dusty Hill är sjuk.

   Han har varit med i bandet sedan starten 1969, men har i juni fått genomgå en strålbehandling på grund av en godartad cellförändring i innerörat. Genom behandlingen hoppas man kunna stabilisera Hills hörselproblem utan operation. Gruppen har turnerat nästan hela våren och turnén i Europa skulle börjat i tyska Leipzig den 15 juni. Nu ställs den helt in och de skäggiga gubbarna planerar istället att spela hemma i Dallas den 15 juli.

   – Jag ser fram emot att ta itu med det här problemet och komma tillbaka ut med Billy och Frank. Jag är säker på att vi kan lägga detta bakom oss ganska snart, säger Dusty Hill.

 

Förlust på flera sätt

På krogen vid Sveriges sydspets är man bedrövade efter beskedet.

   – Det betyder mycket för oss, eftersom vi i år inte har fler konserter inplanerade. Cirka 15-20 procent av vår årsomsättning försvinner på en dag. Det är mycket tråkigt, men Dusty Hills hälsa är naturligtvis viktigare, säger krögaren Philip Liedberg.

   Krogens verksamhet bygger mycket på att locka stora artister som till exempel Tomas Ledin, Magnus Uggla, Christer Sjögren och Status Quo och det har lockat mellan 4 000 och 9 000 besökare. Kan ni inte ordna med något annat band i sommar?

– Tyvärr inte, det har varit för kort varsel att hitta en ersättare. Vi hoppas att Dusty tillfrisknar och att vi får se ZZ-Top här ett annat år, säger Liedberg. ZZ Top skulle även ha uppträtt på Hovet i Stockholm och Trägår'n i Göteborg. Tillsammans med arrangören KB i Malmö har Ystadkrögaren räknat med att sälja mellan 8 000 och 10 000 biljetter. Fram till beskedet kom hade man sålt 3 400 biljetter. Dessa återlöses vid inköpsstället, senast den 4 augusti.

 

Av redaktionen, 070701


p6300100

Små, stora, långa, korta - de flesta kanoner från beredskapstiden.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

imgp0095

Dagens jubileumsfirande uppskattas säkert inte av

svensk underrättelsetjänst, som vill ha tigern själv.

FOTO: ANDERS RASMUSSON

 

p6300080

Skånskt kustartilleri skjuter igen

 

JUBILEUM. I dag har det gått exakt tio år sedan militärmuseet öppnade på platsen mellan Helsingborg och Höganäs - och det i ett helt privat initiativ. Därför hade man laddat med salutskjutning, guidade visningar och invigning av kanonen Majas nya glashall. Särskilt högtidligt blev det då denna inglasade kanonbunker är den enda i Europa.

 

En svensk tiger

Museets framtid har detta decennium till stor del legat i bidragsgivarnas händer och enligt museichefen Johan Andrée har det inte varit en dans på rosor. Han syftar bland annat på kampen om nyttjanderätten av varumärket En svensk tiger, som varit både segdragen och tuff.

   – Det gick ända upp till Högsta domstolen, där man fastslog det som vi hela tiden hävdat, att upphovsrätten tillhör tecknaren Bertil Almqvists dotter, berättar han.

 

Stort intresse för beredskapstiden

Batteri Helsingborg blev i motsats till Ystad och Trelleborg ett modernt kustbatteri. Vid krigsutbrottet beviljades ÖB medel nästan omgående och batteriet utrustades med fyra 15,2 centimeter Bofors kustkanoner i täckta värn. Dessa beställdes egentligen av det polska försvaret, men kom på grund av kriget aldrig så långt.

   Byggnationen i Helsingborg utfördes på rekordtid och var klar inom fem veckor. Runt om byggdes ett antal kulsprutevärn för närförsvaret och bakom platsen byggdes barackläger för besättningen på nästan 500 man.

 

Mer än bara prylar

Några män med egna erfarenheter från den här tiden kom till jubileumsfirandet i dag för att minnas och berätta om mobiliseringen för nästan 70 år sedan. Yngre besökare som strosade omkring i utställningarna fick därför en näst intill interaktiv upplevelse om den mest dramatiska perioden i svensk militärhistoria, beredskapsåren 1939–1945. Eftersom man satsat på att vara ett temamuseum som tar upp flera olika aspekter, är detta långt mycket mer än en föremålssamling.

   Under dagen hölls också föredraget Batteri Helsingborg under kalla kriget av Ro/Major Olle Wennerbeck, före detta chef för Batteri HB och spärrbataljon HB. På plats fanns också Fort & Bunkers fortifikationshistoriker Leif Högberg som talade om Skånelinjen i nordvästra Skåne, som han också gett ut som bok. Även musei-chefen själv berättade om en spännande del av svensk historia som han bevarat på åkerbacken strax vid Öresund.

 

Av Lill Eriksson, 070630

 

 

Hultsfredsarrangör varslar

 

KRIS. Igår informerades Rockpartys anställda om föreningens ekonomiska läge och meddelades om ett allmänt varsel. I slutet av augusti beräknas alla anställda få besked om hur framtiden ser ut. Rockparty har 15 anställda som arbetar året runt med festivalen, men också med konserter, replokaler, popkollo och mycket annat. 

 

Ny festivalchef utses

Arrangören har kontor i egna lokaler i Hultsfred. På kontoret finns arbetsplatser för anställda såväl som för ideella funktionärer. 
   – Eftersom festivalen beräknas hamna på ett minusresultat på 7 miljoner kronor och vi redan planerar för Hultsfred 08 har vi vidtagit ett antal åtgärder som bland annat inkluderar samtal med diverse finansiärer, säger Åsa Johnsen som är föreningsföreträdare i Rockparty. Det talas också om att frigöra bundet kapital och att hitta en ny festivalchef. Tills den är utsedd framåt hösten leds Rockparty tills vidare av en operativ ledning.

 

Av redaktionen, 070630


 

lisa

Firandet börjar i Odense på söndag den 1 juli, dagarna därpå i Köpenhamn på Tivoli och avslutas den 5 och 6 juli i Musikhuset på Bornholm.

FOTO: ROGER BORGELID

 

 

Mamma Lisa till Danmark

 

DANSKT. I sommar gäller bara några få framträdande i Danmark för sångerskan Lisa Nilsson. I övrigt tänker hon fortsätta att vara mammaledig.

   Om några dagar samarbetar hon med Tivoli Symfoniorkester och Niels Lan Doky igen. Den här gången har han samlat ett antal musikaliska vänner för att fira 30 år som musiker.

 

Med vänner

Förutom Niels själv på piano sjunger Gino Vanelli och Lisa Nilsson. På saxofon spelar David Sandborn, Randy Brecker trumpet, Terri Lyne Carrington trummor, Mads Vinding bas, Xavier Desandre Navarre slagverk, Mikkel Nordsø gitarr och dirigent Olivier Holt.

 

Av redaktionen, 070629

 

 

Ingmar Bergmans arkiv blir världsminne

 

VÄRLDSARV. Vid ett möte i Pretoria, Sydafrika, beslutade Unescos internationella rådgivande kommitté att Ingmar Bergmans arkiv ska föras upp på listan över de arkiv och dokument som ska bevaras i egenskap av dess värde för hela mänskligheten. Listan, Memory of the world, är arkivens och museernas motsvarighet till de mer kända världsarven.

 

Stolta svenskar

Astrid Söderbergh Widding, ordförande i Stiftelsen Ingmar Bergman är mycket lycklig över arkivets erkännande:

   – Det är med stor glädje och stolthet Stiftelsen Ingmar Bergman mottagit beskedet om att Ingmar Bergmans arkiv har inkluderats i Världsminneslistan. Det är ett erkännande av en av de största konstnärliga gärningarna inom en livstid och av en av de mest berömda svenskar i världen över.

   Bland övriga nyuppförda på Världsminneslistan fanns även världens första långfilm, The Story of the Kelly Gang (Australien, 1906) och den mer välkända Trollkarlen från Oz (USA, 1939). 

 sjunde_inseglet

Ingmar Bergmans arkiv uppfört på Världsminneslistan. Bengt Ekerot och Max von Sydow i Det sjunde inseglet.

FOTO: LOUIS HUCH, AB SVENSK FILMINDUSTRI

 

 

Gav bort manus

Ingmar Bergman donerade sitt personliga arkiv från 65 års konstnärlig verksamhet till Svenska Filminstitutet 2002. Arkivet omfattar 45 hyllmeter med bland annat hand- och maskinskrivna originalmanus, utkast, anteckningsböcker, produktionshandlingar, fotografier och bakomfilmer från inspelningen av hans filmer samt privat och yrkesrelaterad korrespondens.

   Arkivet kommer i enlighet med Ingmar Bergmans gåvobrev att göras tillgängligt för forskning, men först efter att nödvändiga bevarandeåtgärder och digitaliseringar har kunnat genomföras.

 

Jubileum öppnar arkiv

Via webbplatsen Ingmar Bergman Face to Face, som lanserades 2005 och som fungerar som en förlängning av arkivet, skall samlingen göras överskådligt via en databas. Nästa år, 2008, då Bergman fyller 90 år hoppas Stiftelsen Ingmar Bergmans arkiv att ett första urval av arkivet ska kunna tillgängliggöras.

 

 

Av Marie Öhgren, 070627

 
 mikaelaochtobias

– Vi önskar bägge två att vi hade varit ett par år äldre när mousserade hår och axelvaddar var en statusfråga, säger Mikaela Andersson som vigs på en musikalpremiär med fästmannen Tobias Holmgren.                      FOTO: JOHANNA STERNER

Dom gifter sig på scen

 

Ungt par får musikalisk bröllops-chans

 

BRÖLLOP. Den 1 september är det europapremiär på 80-tals musikalen The Wedding Singer på Värmlandsoperan. Musikalen är en romantisk komedi och innehåller en rad bröllop. Till och med ett riktigt.

 

Kul och nervigt

Det är Karlstadsborna Tobias Holmgren, 23, och Mikaela Andersson, 21, som tänker säga  ja till varandra strax efter premiärföreställningen –  inför 400 personer.

   – Det här känns jätteroligt, säger Mikaela strax innan Tobias tilllägger att det blir nervöst. Mikaela och Tobias är bägge inflyttade till Karlstad, Tobias är från Kiruna och Mikaela från Lidköping och de träffades på universitetet. De hade planerat bröllop redan innan den här chansen kom. Nu överraskar de både släkt och vänner med den annorlunda ceremonin, och gifter sig exakt ett år efter förlovningen.

 

På riktigt

  blir bröllopet

 

* Operans skräddare gör paret snygga i 80-talsstil, med en speciell brudutstyrsel.
* Bruden får en håruppsättning. * Operans maskör sminkar.
* Brudparet får en natt i stadshotellets bröllopssvit
* Bröllopet och förberedelserna foto-dokumenteras

* brudparet får 10 fria biljetter till premiären på andra raden. Resten av gästerna är välkomna in när det är dags för bröllopet. Kriteriet vid utlottningen var ”ett gott öga till 80-talet och viljan att stå i rampljuset”.

Bröllopet sker efter applådtacket och är inte en del av föreställningen förtydligar man på operan. Tanken är att brudparet ska känna att deras bröllop är unikt och äkta, och att det då inte längre är teater och show.

   - Vi vill förgylla föreställningen med äkta romantik. De kommer att få ett bröllop i 80-tals stil och dessutom en alldeles egen bröllopssångare, säger Pernilla Eduard kommunikatör på Värmlandsoperan.

   Totalt har det kommit in ett 20-tal ansökningar, sedan operan sökte brudpar i maj - allt från tidigare ogifta 20-åringar till 50-åringar som vill förnya sina löften till varandra.

 

 

 

 

 

Av Lill Eriksson, 070621


35 nya skivor

 

Svenska skivbolag får 2,2 nya miljoner

 

STÖD. Nu är det klart vilka musiksatsningar i Sverige som får stöd från staten. Statens kulturråd har fördelat drygt 2,2 miljoner kronor i produktions- och marknadsstöd till 35 olika produktioner på 34 olika svenska skivbolag.

 

dsc_0052

Mer till hösten

Merparten är produktionsstöd på mellan 25 000 och 130 000 kronor. Fyra produktioner får marknads-stöd på 30 000 till 50 000 kronor. Detta är den första av årets två fördelningar av fonogramstöd. I höst fördelas resten av de sammanlagt 5,2 miljoner kronor som Kulturrådet har till förfogande för detta ändamål under 2007.

   Bland de bidragssökare som beviljats mest pengar finns Föreningen Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå (Stim), som får ett produktionsstöd på 130 000 kronor och Matti Bye Musik, som får 100 000 kronor i statligt stöd. Selam Sounds AB får också pengar, totalt 95 000 kronor.

 

Av Redaktionen, 070621


 

FOTO: ATELJÉ MARIA

FOTOSTUDIO k johansson
 

Museichef blir bas på Statens Kulturråd

 

Styrelsen försvinner när regeringen inrättar nytt beslutsorgan

 

NY. Regeringen utsåg i förra veckan Kennet Johansson, Göteborg, till ny generaldirektör och chef för Statens kulturråd från och med den 1 januari 2008. Han utsågs samtidigt till styrelseordförande, från och med den 1 juli 2007.

Kennet Johansson är född 1954 och är sedan 2005 chef för kulturförvaltningen i Göteborg. Mellan åren 1999 och 2005 var han chef på Malmö museer, dessförinnan har han också varit intendent på Kristianstads läns museum och chef på Vänermuseet i Lidköping. Kennet Johansson är i dag också ledamot i styrelserna för Stiftelsen framtidens kultur och Forum för levande historia. Han är utbildad biolog vid Lunds universitet.

   - Jag har stort förtroende för att hans förmåga att kunna leda Statens kulturråd, som har ett tungt budgetmässigt och samtidigt komplext uppdrag. Myndigheten står också inför en rad viktiga omvärldsförändringar, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

   - Som en följd av att en ny verksförordning beslutats och att styrelser med begränsat ansvar inte längre kommer att finnas kvar i statsförvaltningen, kommer regeringen att se över instruktionen för Statens kulturråd.

 

Nytt kulturorgan bildas

Detta innebär att myndighetens styrelse kommer att upphöra vid årsskiftet 2007/08 och inte ersättas av en ny. Ett alternativ som diskuteras är att regeringen i stället inrättar ett särskilt beslutsorgan vid myndigheten och även utser ledamöterna i detta organ. För Statens kulturråds del skulle det innebära att beslut om kulturbidrag fortfarande fattas kollektivt. Regeringen kommer att närmare presentera den nya instruktionen för Statens kulturråd under hösten 2007. Kennet Johansson säger i en kommentar:
   - Jag ska nu sätta mig in i verksamheten och kommer under hösten att återkomma med mina tankar om uppdraget som generaldirektör och chef för Statens kulturråd och om vad den nya myndighetsinstruktionen innebär.

 

Förändringar i syd

Regeringen har också utsett Louise Lönnroth som ledamot och Patrik Quist som ersättare i styrelsen för Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige.

Louise Lönnroth är landsarkivarie vid landsarkivet i Göteborg. Hon är barndomshistoriker, tidigare verksam vid Stockholms universitet. Lönnroth har suttit som regeringens representant i styrelsen för Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige sedan 2005.

Patrik Quist är landskapsarkitekt i det egna företaget Quist AB i Malmö. Han arbetar i huvudsak med kommunikations- och marknadsföringsfrågor. Quist är även rådgivare för Movium vid SLU Alnarp.

 

Av Redaktionen, 070618


 

dsc_0619dsc_0491

 

dsc_0486

 

dsc_0617

Mest skräp med miljödiplom

 

MILJÖ. Det hjälpte föga att Hultsfredsfestivalen för nionde året tilldelats utmärkelsen Miljö-diplomerat arrangemang av Stiftelsen Håll Sverige Rent.

   – Grymt kul och grymt viktigt, säger arrangören Rockpartys ledning om utnämningen.

 

Ambitionen fanns

Några funktionärer arbetade febrilt med att räfsa skräp och sopsortera, men på vissa delar av området räckte det inte till. Här och var fanns återvinningsstationer för bland annat ölburkar, plast och pappbrickor, men dessa användes av långt ifrån alla. Och var slängs en krossad campingstol eller ett strimlat tält? Jämfört med andra liknande evenemang som tidningen besökt toppar Hultsfredsfestivalens i kategorin nedskräpning – på land, men också i vatten.

 

Vedertagen skit

”Mat och snusk gör en festival” skriver tidningen Metro, en av festivalens samarbetspartner. ”Det ska synas att det är festival”, tycker de om nedskräpningen liksom de flesta av festivalbesökarna. Skiten har blivit något av ett signum för festivalen, att leva sunkigt ett par dagar hör liksom till. På festivalområdet uppmanade ändå medlemsvärvarna i Naturskyddsföreningens tält ”Bli en miljöhjälte” lika förgäves som arrangören på sin hemsida med orden ”tänk på miljön och skräpa inte ner i onödan”.

 

 

Text och foto: Lill Eriksson, 070616


kulturhus

Miljonbygge för Hasse & Tage

 

Klartecken till Kulturhusbygge i Tomelilla

 

SATSNING. Det blir ett kulturhus i Tomelilla. Politikerna har nu gett sitt tillstånd så att en om- och tillbyggnad av bibliotek och konsthall kan påbörjas i höst. Det nya kulturhuset beräknas kosta 16 miljoner kronor och ska vara klart våren 2008.

Öka bredden

Tomelilla bibliotek är till ytan Skånes minsta kommunala bibliotek. Där tycker man att lokalerna är trånga och att nya medier inte ryms. Konsthallen är vida berömd och besöks av många. I och med ombyggnaden ska det göras plats för en permanent Hasse & Tage-utställning. Även bildkonstskolans lokaler i källarplanet ska göras mer tillgängliga och ska kunna användas till andra verksamheter. Över huvudtaget görs satsningen för att få bättre akustik och bredda användningsområdet för lokalerna.

   I biblioteksdelen blir det en tillbyggnad av ungdomsavdelningen med mötesrum och en ny entré, samt en tidskriftsavdelning. I källaren får Jazzklubben en egen ingång till en nyinredd lokal. Dessutom kommer en eller två utlåningsstationer att upprättas i Tomelilla tätort.

 

Av Redaktionen, 070613

 


Efterlysning: Martinsson-staty

 

 staty

KONSTSTÖLD. En rejäl hittelön på fem tusen kronor erbjuder Sölvesborgs kommun till den eller de som återfinner en försvunnen staty.
   "Vi är måna om Sölvesborgs vackra stad och dess utsmyckningar. Därför vill vi gärna underlätta efterforskningsarbetet efter den försvunna skulpturen "Bevingad - stadie I" av Johnny Martinsson", skriver man på kommunens hemsida.

 

Bus eller stöld?

Sedan många år tillbaka har statyn prytt stadshusmiljön i Sölvesborg, men i slutet av förra veckan uppmärksammades det att skulpturen var borta. Eftersom det troliga är att statyn blivit stulen, polisanmäldes det förmodade brottet under måndagen.

   - Statyn var inte så stor och tung. Det är väl därför det har gått att få bort den från sockeln, säger Fritid- och Kulturchef Ulf Bjälkenborn.

Han tror att statyn är stulen, men det kan också röra sig om ett busstreck. För att underlätta i efterforskningarna kring försvinnandet belönas upplysningar som leder till att statyn återfinns med maximum 5 000 kronor.

 

Figur utan huvud

Konstverkets skapare, Johnny Martinsson är född 1934 och bosatt i Karlshamn. I sin konst tar han ofta utgångspunkt antingen i torson eller den mänskliga kroppen, men även i former från fartyg. Han arbetar gärna med konstraster mellan polerade ytor och mer obearbetade partier och i material som brons, diabas, trä och betong.

 

Den som har något att berätta ombeds kontakta medborgarkontoret i Sölvesborg, tel: 0456 - 81 61 81, eller polismyndighetens kommunikationscentral på tel: 114 14.

 

Av Redaktionen, 070612


 

  

Designprinsen 100 år

 

DESIGN. Hur många i den äldre generationen har inte arbetat med Facits kontorsmaskiner? Och hur många har inte öppnat en konservburk med Röda Clara? Och alla har väl kryddat maten med Santa Marias kryddburkar?


Formgav allt

Sommarens utställning på Falkenbergs Museum om designprinsen Sigvard Bernadotte invigs i dag och då visas säkert minnen som finns hemma hos var och en.

   Prins Sigvard är förmodligen den formgivare som flest svenskar har kommit i kontakt med och i år skulle han fyllt 100 år. Hans väldiga och framförallt varierande produktion rymmer allt från möbler och brödrostar till silver och lastmaskiner.

 

Praktisk design
Den som har vispat ihop en sockerkakssmet i beredningsskålen Margrethe vet att prinsen i sina verk ofta förenade blicken för det sköna med djup kunskap om funktionens utformning. Utställningen pågår mellan 9 juni till 8 september.

 

Av redaktionen 070611

 

bernadotte sigvard

bernadotte

FOTO: LARS THORÉN


Aktuell svensk jazz till USA

 

EXPORT. Tre svenska jazzgrupper hör till startfältet när Rochester International Jazz Festival pågår 8–16 juni. Det är Peter Asplund Quartet, Midaircondo och Andreas Pettersson Quartet som gör sällskap med internationella namn som Dave Brubeck, Wynton Marsalis och Dr John.

På export?
Två av grupperna, Midaircondo och Peter Asplund Quartet, framträder efter Rochester på Scandinavia House i New York. Där sker även en branschträff med en paneldebatt som informerar om svensk jazz. Det hela är en del av ett samarbete mellan Rikskonserter, STIM/Svensk Musik och Export Music Sweden, som syftar till att i utlandet presentera bredden och kvaliteten i dagens svenska jazz. 
   Peter Asplund fortsätter därefter till bland annat Washington där kvartetten ger en konsert på Sweden House.

 

Av Redaktionen, 070602

peter asplund

FOTO: BERNT ASPLUND


 

Fem gånger snabbare fildelning

 

IT. Nedladdning av filmer och musik ska kunna göras fem gånger snabbare än i dag. Det menar amerikanska forskare vid bland annat Carnegie Mellon University. Det nya systemet – Similarity Enhanced Transfer (SET) – går ut på att ladda ned delar av flera olika filer samtidigt. Filerna är egentligen desamma, men får olika namn.

 

Fler källor ger snabbhet

Precis som i en del andra fildelningstekniker delas ursprungsfilen upp i mindre delar. Dessa hämtas från olika datorer i fildelningsnätet och sätts efter hela nedladdningen ihop till en kopia av den ursprungliga filen. Dagens fildelning kräver att delarna har en identitet som är direkt kopplad till ursprungsfilen.

   Men med det nya systemet behövs inte den direkta kopplingen, det räcker att de olika delarna liknar filen. Om samma fil finns i flera lite olika varianter, ökar drastiskt antalet källor för ned-laddning och blir många fler än som i dag då bara helt identiska filer accepteras.

   Hur mycket snabbare nedladdningen blir med SET hänger bland annat på filens storlek och populäritet, men ska enligt forskarna David G. Andersen, universitetets ass. professor och Michael Kaminsky, vid Intel Research Pittsburgh gå mellan en halv till fem gånger snabbare.

 

Av Lill Eriksson, 070524


Botanikens ursprung på Ven

 

UTSTÄLLNING. Tycho Brahe ses som en av astronomi-historiens viktigaste personer. Hans kartläggning av stjärnhimlen låg till grund för framväxten av vår moderna världsbild. Vad däremot inte många känner till är Tycho Brahe som botaniker och medicinforskare.  
   Medicus Curat, Natura Sanat - Om botanikens ursprung, är en friluftsutställning i Tycho Brahes renässansträdgård som öppnar på Ven den 17 maj.

 

Koppling till Linné

Det är museet på ön som i anslutning till Linnéåret 2007 visar hur botaniken växer fram som vetenskap under renässansen, genom utställningsprodu-cent Tina Anderssons och trädgårdsmästare Wanja Zeilons gröna fingrar.

   Önskan att förstå och beskriva den gudomliga skapelsen var en av de stora drivkrafterna på den tiden. Intresset för den medicinska alkemin en annan. Trots att mer än 100 år skiljer mellan Carl von Linné och Tycho Brahe finns en tydlig koppling mellan dem i Läkekonsten. Deras olika vetenskapliga skolor bygger på samma princip; att man från naturen kan hitta botemedel till sjukdomar. Men vad saknade Linné i 1500-talets botaniska vetenskap? Och varför har han fått så stor betydelse för modern botanik? Detta är frågor utställningen försöker besvara. 

 

1500-talets metoder
Tycho Brahes bidrag till den medicinska alkemin kan upplevas i trädgårdens växthus. Där berättar miniutställningen Pestiliens Elixire om hans försök att finna medel mot den svårt härjande pesten. Museet utvecklar även den rekonstruktion

 
   habit-jardinier   

 Tycho Brahe var inte bara astronom - han var botaniker också!

 

 

 

av museets renässansträdgård som formades av professor Sven-Ingvar Andersson för 15 år sedan. I den nya delen av trädgården kommer 200 sorter av de växter som finns dokumenterat från 1500-talets danska slotts- och kloster-trädgårdar att visas. Växterna sorteras efter deras olika användningsområden och i ut-ställningen berättas om 1500-talets odlings-metoder och trädgårdsskötsel.
   Utställningen med guidningar visas mellan den 17 maj och 30 september. Invignings-talare är tv-profilen och trädgårdskännaren Bertil Svensson.

 

 

Av Redaktionen, 070508


 

Harbour till Kungliga Baletten

 

 Tim_harbour_photo_james_braund_2818_large   BALETT. Vid föreställningarna av "La fille mal gardée" den 25 och 28 april gästas Kungliga Baletten av Timothy Harbour i rollen som Colas.

Harbour tillhör Australian Ballet sedan 1995 och var 2005 nominerad för Outstanding Performance i kategorin manlig dans vid Australian Dance Awards. Han har gjort internationella gästspel med kompanier i Nya Zeeland, Kina, Japan, Singapore, USA och England.

 

Som Lise syns i dessa föreställningar hovdansösen Marie Lindqvist.

 

 

 

Av Redaktionen, 070423

 
 

Försmak av Sweden Rock

 

ROCK. Den som inte kan vänta till årets Sweden Rock Festival i blekingska Norje, kan få en försmak av sommarens lite tuffare musik redan i vår. Nu har Sweden Rock Tribute - Battle Of The Bands, ett band klart för  semifinalen som avgörs i Stockholm den 12 maj. Ett tributeband hyllar så klart sina idoler genom att försöka låta och se ut som dem.

  Det är för tredje året i rad som SRF arrangerar rockbandstävlingen, som tidigare bara gått i huvudstaden. År 2005 vann ”Ozzy The Coverband” och i fjol vann Queen-fansen ”Queer”. I år har man nappat på Melodifestivalkonceptet och har deltävlingar på olika orter runt omkring i Sverige. Säsongens första deltävling avgjordes den 3 mars i Helsingborg, då Iron Maiden-hyllarna ”Ajrån Mejden” tog hem segern. Nu återstår åtta band som kvalificerar till detta officiella SM för tributeband. Ikväll fredag 23 mars, kommer Alice Cooper, Thåström, Status Quo, Rainbow och Journey, eller åtminstone deras alias till Karlstad.

 

Av Lill Eriksson, 070322


 

 

Dolly vägrar närbilder

 

ANTILINSLUS. Dolly Partons konsert i Karlstad förra helgen bevakades under särskilda förutsättningar. Inga närbilder fick tas på artisten. Dessutom skulle arrangören få radera ej önskvärda bilder från kamerornas minneskort. Kraven ställdes muntligen och fanns inte med i de kontrakt som fotograferna hade godkänt. I det stod endast att bilderna inte fick arkiveras eller säljas vidare.

   – Det här är väldigt illa. De lägger sig i vårt arbete, säger Marcus Bryngelsson, fotograf på Värmlands Folkblad till facktidningen Journalisten.
 Enligt tidningen manar Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet till bojkott av evenemang med fotokrav.
   – Om tidningarna väljer att bojkotta är det tråkigast för deras läsare, säger Catarina Oscarsson, pressansvarig vid Ema Telstar.

 

Av Redaktionen, 070320

 


 

Bukowskis klubbas för 305 miljoner

 

 

AUKTION. I förra veckan var det Bukowski Auktioner AB själv som stod under klubban. Oljefamiljen Lundin har tecknat avtal med nuvarande ägaren Göran Gustafsson Kapital AB att köpa auktionshuset för 305 miljoner kronor. Av dessa ges 55 miljoner kronor i en extra utdelning före överlåtelsen.

   – Oljekällor och oljemålningarna balanserar varandra på ett utmärkt sätt, då de senare aldrig sinar. Vi tycker att Bukowskis hamnar i goda händer, vid förhandlingarna har köparen visat en syn som bådar gott för denna så viktiga förmedlare av kulturföremål, säger Bukowskis ordförande Karl Gustafsson efter 15 års ägande. Köparen håller med och menar att investeringen är långsiktig.

   – Den ska vi hantera varsamt, vi ser stor potential i Bukowskis och dess starka varumärke. Samtidigt är vi övertygade om att vår kunskap och erfarenhet från Ryssland kommer att vara positivt, säger Eva Lundin.

   Grundaren Henryk Bukowski startade auktionerna på 1800-talet, under 2006 auktionsomsatte företaget 620 miljoner kronor och hade en nettoomsättning på 130 miljoner kronor. Bukowskis är det ledande kvalitetsauktionshuset i Norden med stark marknadsposition både i Sverige och Finland. Bukowskis erbjuder även auktioner av bättre lösöre och alldagliga antikviteter genom det helägda dotterbolaget, Auktionskompaniet i Stockholm AB. Genom International Auctioneers arbetar Bukowskis också i övriga Europa. Förvärvet kommer att ske via ett nybildat bolag som ägs av Alumbrera Trust med familjen Lundin som förmånstagare. Först krävs dock godkännande från Konkurrensverket.

 

Av Redaktionen, 070316


Han forskar om dina upplevelser

 

TURISM. Upplevelseindustrin är en viktig del av den svenska turistnäringen, och det blir allt vanligare att turistmiljöer utformas efter sagor, myter och fiktion. Per Strömberg, forskare vid Uppsala Universitet har identifierat och analyserat bland annat en piratby, Astrid Lindgrens Värld och Stora Hotellet i Fjällbacka.

 

Helhetsgrepp

Spektakulär arkitektur och design, fiktiva och scenografiska miljöer – sen är det klippt. Människor älskar miljöupplevelser. Avhandlingen från i förra veckan består av ett antal fallstudier, av huvudsakligen svenska turistanläggningar. Strömberg har studerat hur historien och berättelser har använts som resurser under de senaste tjugo åren. Genom arkitektur, inredning och stadsplanering har man projicerat myternas värden i en affärsverksamhet.

   – Ordet upplevelse har fått en ökad attraktionskraft sedan 1990-talet, och Icehotel i Jukkasjärvi har blivit upplevelseindustrins galjonsfigur, berättar han. En del turistorter tar ett helhetsgrepp på miljön och särpräglar hela ortens arkitektur.

 

Koppling till produkter

Och andra satsar på spektakulära anläggningar för att få uppmärksamhet.

   – Syftet med processerna är att involvera konsumenterna och upprätta band mellan dem och produkterna. Vissa miljöer är idela för varumärkessamverkan, inte bara för att de är välbesökta och figurerar i media, utan även för att de bär på berättelser och är förenade med starka upplevelser. Icehotels samverkan med Absolut Company är ett sådant exempel, säger Per Strömberg.

 

Av Lill Eriksson, 070327

 

 

 

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007