Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Laleh

Laleh.

FOTO: OSCAR GEZELIUS

 

Jill Johnson

Jill Johnson.

FOTO: LIVE NATION

 

Sonja Aldén

Sonja Aldén.

FOTO: LIVE NATION

Ambitiösa töser på egen väg i vår

 

Det är tjejernas vår i år – Marit Bergman, Sonja, Titiyo, Laleh och Jill Johnson drar ut på egna turnéer i vår.

 

TJEJIGT. Landets stora kvinnliga artister satsar på ett självständigt nytt år i brunetternas tecken och drar ut på turnéer med sig själva som huvudperson. Strävsamma Marit Bergman åker på turné tillsammans med ett piano. Efter några soloframträdanden i somras, gör hon en liknande resa riket runt i 14 städer med start i början av april. Besöket i Malmö blir lite speciellt eftersom hon där har bokat in två intima spelningar på vackra Victoriateatern som tar knappt 200 personer.

 

En annan envis tjej som syns och hörs i syd i vår är Titiyo, aktuell med nya och kritikerrosade albumet Hidden. Hon delar med sig av sina innersta tankar genom en vacker, men mörk samling låtar. I somras turnerade hon tillsammans med Kleerup i hela landet, men i vår blir det nästan uteslutande konserter i landets största städer, med avslutning i Malmö.

   Laleh - den där duktiga tjejen i filmen ”Jalla, Jalla” lärde vi känna 2005. Och de höga ambitionerna har premierats efter debutalbumet ”Laleh” och låten ”Live tomorrow” – det blev Grammis, P3-Guld, Rockbjörnen med mera. I slutet av månaden släpper popprinsessan sitt tredje album.

   – Det är underligt hur en liten tanke kan växa till en känsla och sen till en låt, har Laleh sagt en gång. Men tankarna är inte särskilt små. Hon blandar vemodiga visor med skarp pop och ger sig gärna in i den politiska debatten. På skiva är det Laleh som skriver musiken och spelar alla instrument själv, men live, som i mars på sydsvenska klubbar backas hon upp av ett band.

 

Högt efterfrågade skånska artisten Jill Johnson har just firat 10 år med genombrottslåten ”Kärleken är”. Drygt en halv miljon skivor har hon sålt sedan dess och är nu aktuell med albumet ”Baby Blue Paper” som redan sålt guld. Musik från den spelas upp under en stor unplugged Sverigeturné i konserthus och teatrar. I mars kommer Jill till syd och sjunger i bland annat Halmstad, Växjö, Kalmar och Helsingborg.

   För den som längtar efter en ännu maffigare konsertupplevelse kanske en kör kan hjälpa till med sånginsatsen. Helt ensam blir nämligen inte Sonja Aldén, som trots utlovad soloturné i vår får rejält musikaliskt sällskap. Hon kör sitt eget lilla körslag och tar med en lokal kör i respektive stad upp på scenen.

   – Jag älskar ju själv att sjunga i kör, och jag minns hur inspirerande det var när vår kör fick sjunga tillsammans med någon offentlig artist, berättar hon. Så nu till min första alldeles egna konsertturné kändes det självskrivet och spännande att bjuda in lokala ungdomskörer att sjunga tillsammans med mig. I Sydsverige blir det endast ett stopp och det på Ystad teater i mitten av mars.

   Det var först 2007 som det lossnade för Sonja, som fick sitt genombrott i Melodifestivalen med balladen ”För att du finns”. Den blev sedan ”årets låt” på Svensktoppen och samma år kom guldsäljande debutalbumet ”Till dig”. För detta fick Sonja en Rockbjörn som årets bästa kvinnliga artist. Årets körkonsert bygger dock på höstens skivsläpp, ”Under Mitt Tak”, där Sonja återigen står för både sång, text och melodi. Förra året blev hon Grammisnominerad som Årets kvinnliga artist, Årets nykomling och Årets låt (”För att du finns”).

 

2009-01-07

LILL ERIKSSON

 

Maia följer upp genombrott

 

POP. Fjolårets riktiga genombrott i den svenska Melodifestivalen stod en icke tävlande artist för. Sollentunatjejen Maia Hirasawa tolkade The Arks The Worrying Kind som till mångas besvikelse inte gick att rösta på. Hennes debutalbum Though, I'm Just Me sålde guld, med spåren And I Found This Boy. Förra året fick hon P3-priset ”Årets nykomling” på Guldgalan och låg etta på Tracks. Om några veckor, i början av februari, släpper Maia singeln South again. Det är just söderut som hon inleder den kommande vårturnén med konserter i Halmstad, Malmö och Växjö.

 

2009-01-15

 

Maia Hirasawa

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007