Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

 

Politiskt käbbel om hamnfest i Trelleborg

HAMNFEST. Den 6 juli 1909 startade tågfärjetrafiken mellan Trelleborg och Sassnitz, linjen som blivit känd som Kungsleden, eftersom den invigdes av den svenske kungen Gustav V och den tyske kejsaren Wilhelm II. Meningslöst att fira tycker vissa, men politikerna i Trelleborg vill fira med ett rejält jubileumskalas och ett fullspäckat tredagarsprogram. Det väcker reaktioner.

 

Obudgeterat evenemang

Firandet av Kungsledens 100-årsdag blir för dyrt och kommer inte alla till gagn tycker socialdemokraterna i staden. Tidigare i vår motsatte de sig att satsa 1,5 miljoner kronor på evenemanget som planeras hållas i början av juli.

   – Självklart ska vi fira jubileet, men det är bistra tider nu och det finns redan 500 000 kronor avsatta i budgeten för detta. Då kan man inte helt plötsligt lägga tre gånger så mycket, säger oppositionsrådet Catherine Persson (s) i Trelleborgs Allehanda. Ändå går partiet med på en höjning, men tycker att en miljon räcker. Hälften kan tas från evenemangsbudgeten och hälften från kontot för oförutsedda utgifter. Men enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård (m) ska evenemangsbudgeten användas till nationaldagsfirande och invigningen av ett nytt badhus.

   Vidare anser Catherine Persson att artisterna Alcazar och E.M.D är för dyra för Trelleborg, men de är nu bokade och klara till hamnfesten. Enligt kommunen kostar det cirka 350 000 kronor att engagera artisterna.

   Tanken var först att låta dem uppträda i centralstationen men där skulle bara en publik på 1 500 personer kunna se konserterna. På kommunens hemsida anges att de lokala banden spelar i stationshuset och att de stora artisterna spelar ”ute”. Bingsgård menar att man har tittat på alternativet att ha en utomhusscen mellan centralstationen och Scandlines huvudkontor, eller på parkeringsplatsen vid stationen. Bara det blir vid hamnen. Bland allmänheten råder naturligtvis också delade meningar om hur kommunens pengar bäst spenderas.

 

2009-04-23

Kungsleden 100 år

 

I hundra år har trafiken mellan de båda Östersjöhamnarna Trelleborg och Sassnitz pågått, dock med några avbrott. Kungsleden har trotsat två världskrig, isvintrar, Järnridån och har fört miljontals passagerare, järnvägsvagnar och lastbilar över Östersjön.

Fredagen och lördagen den 3-4 juli blir det fest vid den gamla centralstationen i Trelleborg med kända artister från både Sverige och Tyskland, mat, dans och disco. På måndagen den 6 juli invigs den 66 kvadratmeter stora tavlan som konstnären Johan Falkman målat. Monumentalmålningen berättar hamnens historia från 1800-tal och fram till våra dagar. Blåsmusik med orkestrar från Trelleborg och Sassnitz förgyller jubileet som också får en egen specialpoststämpel.

Utställningar med frimärken, vykort, foton, filmer och minnessaker med anknytning till jubileet visas i hamnområdet och i stadens olika museer. Bussrundturer i hamnen och stadsrundturer står också på programmet. I Trelleborg planeras specialutställningar av Per Grönlund, Jan Svensson, Trelleborgs Sjöfartsmuseum, Trelleborgs filatelisällskap, Trelleborgs vykortsklubb, Trelleborgs Museer, Biblioteket och Föreningen Gamla Trelleborg.

Bakom arrangemanget står Trelleborgs kommun i samarbete med föreningslivet, Trelleborgs Hamn och Scandlines.

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007