Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Starka och kreativa tävlar i halm och hö

 

HALM. Med ett evenemang fyllt av resterna från årets skörd ska folk lockas till Österlen även efter sommaren. Det tror i alla fall Sparbanken Syd som har tagit initiativ till Halm 2009 för att utveckla nya anledningar att ta sig till landsbygden runt Ystad.

VM i halmbalsrullning

Balen ska rullas 50 meter på tid. Det gäller att hålla styr på den och rulla inom markeringen på den 7 meter breda banan. Annars blir man diskad. De åtta snabbaste går till finalrullning.

FOTO: HALM 2009

     – Ystad-Österlenregionen ska bli det ledande nordeuropeiska centrat för halm vad avser praktisk användning och kreativt skapande, säger Stefan Svensson, projektledare för evenemanget till eventnews. Så nu har man skapat ett antal utmaningar däribland något för tävlingssugna med särskild krut i musklerna. Halmbalsrullning är nämligen inget för den hösttrötte. En bal väger cirka 150 kilo i herrklassen och 100 kilo jämt för damerna. I de två klasserna och i minst en ungdomsklass, tävlar man enligt enkla regler. Handskar får användas, likaså tillåts skor med dubbar eller spikar. Desto viktigare är egenskaper som styrka, uthållighet och teknik. .

     – Vilken som är viktigast är upp till var och en att känna efter, fortsätter Stefan Svensson. Detta lite udda mästerskap som uppges

vara öppet för balrullare från hela världen avgörs på söndag på Bollerups borg mitt på Österlen.

 

Begränsningar i skapandet

Redan dagen innan öppnar en annan tävling på tema halm. Den går ut på att skapa konst-, hant- och byggnadsverk i halm eller hö i alla storlekar och sedan får besökarna rösta fram de alster som är finast. Tanken är att årets halmevenemang ska involvera många grupper av befolkningen där lantbrukare, konstnärer, ideella föreningar, forskare, arkitekter med flera, arbetar för att utveckla halmen inom olika områden. Skapandet är inte helt fritt, glöm att få se erotiska inslag i sänghalmen. Stötande skapelser kommer tävlingsledningen ta bort innan det når sin publik.

Det kan istället vara något inom mat, värme, värmebädd, bygg, foder, nöjen, halmskulpturer eller kanske ett landskapskomplement. På det här sättet ska halm, hö och ensilage få en större och mer synbar plats på Ystad-Österlen. Men ett urartat Gävle-syndrom vill man inte råka ut för i Skåne. Skapelsen måste placeras så att inga kringliggande byggnader kan fatta eld vid brand. Och verket måste byggas så att det inte kan rasa, för säkerhets skull sätts också avspärrningar upp runt stora halmskulpturer.

2009-09-01

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Halmsakerna kan ses runt om på Österlen fram till den 18 oktober.

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007