Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Fir på puben

 

IRLÄNDSKT. Det är inte bara det svenska midsommarfirandet som, bland annat genom Ikeas försäljning av sill och köttbullar, har spridit sig världen över. En irländsk tradition har fått ännu större fäste internationellt. Onsdagen den 17 mars är en speciell dag för irländarna. Då firar man St. Patrick’s day - på Irland och runt om i världen där irländare bor, på något självklart sätt tillsammans med andra nationaliteter.

      – Allt fler svenskar har fått upp ögonen för de irländska traditionerna med både sång och dans men även mat och dryck. Det är underbart att se svenskar och irländare, gamla som unga, tåga tillsammans i paraden och det blir bara större varje år, säger Svensk-Irländska föreningens vice ordförande Philip O’Connor. Kulturutbytet är kanske inte så märkligt, spontana evenemang som dessa i kombination med mat och dryck avskräcker få.

 

Fakta Guinness

• Cirka tio miljoner pints dricks runt om i världen varje dag, vilket motsvarar nästan 2 miljarder pints per år. Drycken bryggs i 50 länder.

• Innovatören Arthur Guinness var förutseende nog att ta ut ett 9 000-årigt arrende på 45 pund om året för det övergivna bryggeriet. • I Sverige kan du dricka Guinness Draught, Guinness Draught Surger. Utomlands kan man testa Guinness Extra Smooth och Guinness Foreign Extra Stout.

Källa: Carlsberg Sverige

St.Patricks Day firas även på puben

St. Patricks-ölet Guinness ska kylas lagom, ett iskallt öl förlorar smaken. Det hälls upp i 45 graders vinkel, i sidan av glaset utan att flaskan rör öl eller glas. Sen ska det vila för att utveckla det karaktäristiskt krämiga skummet.

 

Dagen firas till minne av Irlands skyddshelgon St. Patrick, genom att dansa och sjunga grönklädd i en parad. Glömmer du denna utstyrsel kan du bli straffad – då får de andra lov att nypa dig. De senaste fem åren har parader arrangerats både i Stockholm och i Köpenhamn. I Sverige är det den Svensk-Irländska föreningen som hållit i evenemanget och den tjuvstartar redan helgen innan själva högtiden. Även på pubar runt om i landet anordnas firande av St. Patrick’s day. Där är maten och drycken en viktig del av firandet, man äter typiska irländska specialiteter som till exempel Irish Stew och ”Bacon and Cabbage”. Och till det dricker man den irländska stouten Guinness som har en sötma som passar till rätternas sälta. Den ambitiöse firaren lär sig också några gaeliska uttryck - “Beannacht na feile Padraig ort”, som betyder ”Glad St. Patrick's Day”, användbart är också “Pionta Guinness ledde thoil“- ”En pint Guinness, tack!“

 

I Öresundsregionen kan man vara med och fira årets högtid på onsdag, på vissa svensk-irländska pubar i Halmstad, Helsingborg, Höllviken, Lund, Malmö och Tomelilla. I Köpenhamn firas det desto mer. För sjätte året i rad arrangeras parad, dans och musik på Rådhuspladsen. Sedan blir det stor efterfest med konsert och riverdance bakom huvudstadens rådhus.

2010-03-16

 

LILL ERIKSSON

 

 

Share |

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007