Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Blågula evenemang med gammalt och nytt

 

6 JUNI. Tidigare har man på sin höjd hissat flaggan på Sveriges nationaldag, på orter utanför Stockholm. Inte så konstigt kanske med tanke på att dagen kom till så sent som 1982. För fem år sedan blev nationaldagen helgdag och nu börjar även sydsvenskarna lära sig att vifta med flaggan. Det märks tendenser att ta efter norrmännens gemensamma glada firande.

 

Landskrona och Malmö är några sydsvenska kommuner som särskilt satsar på nationaldagsfirandet i år. Även hos intresseföreningar kan man hitta spännande evenemang på söndag. Bland annat firas Motorhistoriska dagen som tradition varje svensk nationaldag. Runt om i landet genomförs träffar, utställningar och körning med gamla fordon. Tanken är att ge allmänheten en bild av hur trafiken såg ut förr i tiden och låta folk återuppleva gamla minnen. Gamla bilar, motorcyklar, mopeder, traktorer, bussar och lastbilar kommer ut på vägarna igen. Även de bästa veteranfordons-evenemangen ska koras den 6 juni. Bland finalisterna finns bland annat sydsvenska Hallands Fordonsveteraner med Västkustrallyt i Laholm. Motorhistoriska dagen uppmärksammas bland annat i Höör, Kalmar, Karlshamn, Kristianstad, Kävlinge, Laholm, Lund, Ronneby, Staffanstorp och Trelleborg.

 

I Landskrona är det föreningarna, särskilt de ”helsvenska” som Hemvärnet, Försvarsutbildarna, Lottorna, scoutkårerna samt Landskrona Dragon och Husar tropp, som lyfts fram. Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg har bjudit in till firande på Citadellet i år. Där byggs upp en scen speciellt för detta, där stadens jazzsångerska Anki Nilsson ska leda allsång och nationalsång. Programmet inleds på eftermiddagen med musik av Stadsmusikkåren och dans av det lokala folkdanslaget, sedan marscherar ett 100 procent svenskt föreningståg från borggården och stadsdirektören talar. Sångkören Divertimento sjunger svenska sånger, Landskrona Allmänna Sångförening och Öresundsvarvets Manskör sjunger ”Sveriges Flagga” och ”Dåne liksom åskan bröder”. Flaggor delas ut och så hurras det fyra gånger. I Landskrona gör man inte som i Malmö – välkomnar nya svenskar vid en särskild ceremoni.

 

Enligt Malmöfirandets välkomstansvariga, Vian Mirza, är den en viktig del av firandet som genomförs för tredje året nu. Ceremonin flyttas i år från Malmöoperan till rådhuset och avslutningskonserten på kvällen med Idolvinnaren Erik Grönvall hålls på Stortorget istället för i Folkets Park. De mer traditionella delarna i firandet som brukar vara på Stortorget med blåsorkester, fanbärare och tal får vara kvar, liksom barnevenemangen i Folkets Park. Malmö har medvetet satsat på att förnya och göra nationaldagsfirandet större. Kommunstyrelsen beslutade tidigare i år att utöka gatukontorets anslag med 700 000 kronor för en modernisering.

 

Evenemanget blir en blandning av afro-amerikansk gospelmusik, nycirkus från London, opera- och musikalsång, högtidstal och så nationalsången unisont.

    – I år har vi arbetat för att modernisera firandet och göra det till en riktig folkfest på Stortorget, säger Malmö stads projektledare Claes Carlsson. Nationaldagsfirandet i Malmö arrangeras av staden i samverkan med Länskommitén Sveriges Nationaldag i Skåne Län och cityföreningen. Vill man inte delta i det firas också nationaldagen med Malmö akademiska kör & orkester i Caroli kyrka.

 

För den som vill fira måttligt och svenskt lagom räcker det att bege sig till närmsta ort, där det på de flesta håll sjungs och hissas flaggor på söndag. I Helsingborg firar man först Världsmiljödagen på lördag med aktiviteter i Pålsjö skog. Den 6 juni firas som vanligt på Fredriksdal, men också med ett extrainsatt evenemang i Norra hamnen. Det är rundturer med miljöforskningsfartyget Sabella som passar på att fira 20 år och ett utställningsakvarium med djur från Öresund. På plats finns Naturskyddsföreningens havsnätverk och Lunds universitet för att lära ut om livet i Öresund. Även på matfronten uppmärksammas dagen – på Grand Hotel i Lund till exempel, spelas klassiska svenska visor samtidigt som man serverar svenska delikatesser. Den som kommer med hatten på bjuds på en pralin.


2010-06-04

 

LILL ERIKSSON


 

Buss

Att visa gamla bilar, lastbilar och andra fordon som den här gamla SJ-bussen har blivit en nationaldagstradition.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

Fotnot. Mer om evenemangen med veteranfordon den 6 juni kan man läsa på www.mhrf.se.

 

Sabella

Miljöforskningsfartyget Sabella firar med rundturer på Öresund på nationaldagen.

FOTO: GÖRAN PEDERSÉN

 

Nationaldagsfirande

Nationaldagsfirande i Svalöv.

FOTO: ARKIVBILD EVENTNEWS

 

FAKTA nationaldagen

Sveriges nationaldag, firas den 6 juni varje år och är även Svenska flaggans dag. Först 2005 blev dagen helgdag, så gamla och nyblivna svenskar skulle få tillfälle att fira sitt medborgarskap. Nationaldagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges kung 1523. Regeringsformerna 1809 och 1974 utfärdades också den 6 juni. Tidigare firades 6 juni som svenska flaggans dag, men framförallt i utlandet tyckte man det var konstigt att Sverige inte firade nationaldag. 1982 fick dagen status som nationaldag och sedan 1996 är den även en salutdag. En nationell salutomgång om 21 skott är enligt internationell praxis en officiell hedersbetygelse som ges för nationen på nationaldagen.

Källa: Wiki

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007