Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Jan Lundgren

Jazzpianisten Jan Lundgren är aktuell med festival på hemmaplan.

© ROBERTO CIFARELLI

Ystads stjärnpianist samlar jazzproffsen

 

JAZZ. Teatern, Saltsjöbad-hotellet och Nordens enda bevarade korsvirkeskvarter, allt i Ystad, blir platserna för en internationell jazzfestival i helgen. Det är första gången som evenemanget arrangeras, tack vare den skånske jazzpianisten Jan Lundgren och hans nätverk. För exakt ett år sedan råkade han på Thomas Lantz, då kommunalråd i Ystad, på tåget från Kastrup. Jan kom direkt från Sardinien.

       – Jag berättade för honom om vilken fantastisk upplevelse jag just haft nere i Berchidda, den lilla orten på Sardinien där trumpetaren Paolo Fresu sedan slutet av 1980-talet driver jazzfestivalen “Time in Jazz”, berättar Jan Lundgren.

 

Lundgrens eget program

De hade bara talat om saken en kort stund innan kommunalrådet nappade och tyckte att en sådan festival skulle även Ystad ha. Snart bildades en styrelse, Jan fick full frihet att sätta ihop programmet. Han turnerar regelbundet över hela världen, framför allt i Europa. Jan Lundgren är också kompositör och lektor vid Malmö Musikhögskola, dit han kom först 1986 efter uppväxten i Ronneby för studier. Sedan 2005 är han bosatt i Ystad, tillsammans med hustrun, skådespelerskan och filmproducenten Josefine Tengblad. Sedan 1994 har han spelat in ett 30-tal skivor i eget namn och medverkat på över 120 andra skivor. År 2007 blev Jan Lundgren som förste och ende nordiska jazzpianist utnämnd till “Steinway Artist“.

 

Jan Lundgren TrioToots

Jan Lundgrens trio deltar självklart på Ystad jazzfestival, liksom den belgiske jazzlegenden Toots Thielemans.

FOTO: © MARTIN MAGNTORN                    FOTO: JOS L KNAEPEN

 

Rigmor och Tolstoy sjunger

Han har samarbetet med framstående jazzartister som Putte Wickman, Georg Riedel, Richard Galliano och Lars Danielsson, de två sistnämnda nu aktuella till Ystad, liksom branschkollegorna Rusconi och Tingvall Trio. Han har också bjudit ner ett par av landets främsta jazzsångerskor – Viktoria Tolstoys kvartett och Rigmor Gustafsson som kommer med Wiens radiokvartett. Till festivalen kommer det artister från Sverige, Europa, USA och Sydkorea.

       – Det har varit min önskan att få hit artister som har hittat sin egen stil och mästerligt behärskar denna. Och artister som försöker förnya och utveckla jazzen utan att glömma bort dess rötter, fortsätter han. Enligt jazzmästaren är musikgenren unik när den spelas live, genom improvisationen. Han liknar det vid att samtala utan manuskript, något alla kan.

       – Att lära sig jazz är som att lära sig ett språk. Att lära sig improvisera är som att lära sig tala detta språk utan att samtidigt behöva tänka. Men bakom en riktigt bra jazzimprovisatör står ett livslångt övande. Och musiken blir en spegling av människan bakom instrumentet.

       – Att se och höra en stor musiker kommunicera sin inre dynamik, sina tankar och känslor, via sitt instrument, är en upplevelse, avslutar Lundgren.

 

Viktoria Tolstoy

Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy har utforskat sina musikaliska rötter i Ryssland och återvänder i helgen till ännu en skånsk jazzfestival den här sommaren. FOTO: © JOERG GROSSE GELDERMANN

 

Det är sådana upplevelser han hoppas publiken ska få ta del av i Ystad. Bara scenerna blir en upplevelse i sig. Tolstoy sjunger inne i det vackra teaterhuset. Utomhusscenen, där festivalen startar på fredagsförmiddagen, blir centralt i stan på Per Hälsas gård. Korsvirkeskvarteret är uppkallat efter gårdens siste privata ägare Per Hansson som drev vattenfabriken Helsan. I vanliga fall finns där ett hantverkscentrum.

       26-faldiga Wallander-skådisen Krister Henriksson blir en av åhörarna i festivalpubliken. Han är en stor jazzfantast och besöker evenemanget, bland annat för att ta emot utmärkelsen som festivalens ambassadör på Ystad teater på lördagen i anslutning till konserten ”European Standards” med Jan Lundgren Trio. Även trumpetaren Bengt-Arne Wallin, kommer till festivalen efter att ha utsetts som festivalens andra ambassadör. Han har under många år arbetat tillsammans med Benny Golson och Toots Thielemans som nu också ska spela på festivalen. Ytterligare en ambassadör kan utses innan helgen om man hittar någon som uppfyller kravprofilen – ”känd, etablerad och som uppskattar och talar väl om festivalen”.

2010-08-05

 

LILL ERIKSSON


 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007