Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Starkast på fältet rullar halmen snabbast

Starka kvinnor och män rullar halm 40 meter på Österlen i helgen.

 

HALM. Djurutställningar, skapelser av halm och ett lekland helt uppbyggt med halmbalar, framträdanden på halmscenen, lantbruksmaskiner och naturligtvis världsmästerskapet i halmbalsrullning. De här dagarna används drygt 550 halmbalsrullar på området runt Bollerups borg på Österlen.

 

Till VM-tävlingarna går det åt 50 stycken, män rullar 300 kilo åt gången och de kvinnliga en rulle som väger hälften så mycket. I herrklassen utmanas fjolårsmästaren Otto Hälje från Tomelilla av bland andra elithandbollsspelare och utomsocknes deltagare från både Malmö och Visby, till och med från Ungern, Polen, Tyskland och Lettland. Annars sitter styrkan att flytta halmrullar i bygden. Även damklassens vinnare förra året kommer från Tomelilla. Christine Thuresson ska rulla i helgen igen för att försvara sin titel.

 

Runt 500 traditionella halmbalar går åt till bygget av scenen, en labyrint för barnen, leklandet och en läktare. På platsen byggs också upp en marknad där skånska utställare från lantbruket visar upp sig. Flertalet är representanter från ett annat Österlensevenemang – matrundan, men även företag som sysslar med hästsport, djurvård, lantbruksmaskiner, smide och service inom lantbruk. Gårdsbutiker, kläder och inredning samt olika utbildningar har också knutits till evenemanget. Det här har blivit ett evenemang för folk som arbetar med halm i olika former, som takläggning och konsthantverk.

       – Jukkasjärvi är världskända för sin is och här har vi gott om halm. Visionen är att regionen ska bli det ledande nordeuropeiska centrat för halm vad avser praktisk användning och kreativt skapande, säger initiativtagaren Anders Nilsson, till vardags tillväxtansvarig på Sparbanken Syd.

 

Inne i borgen visas en konstutställning med Marie von Schewens skulpturer och Jennifer Saxells målningar och på hela området visas halmskapelser skapade av Rolf Jolom och andra konstnärer. Armand Krajnc, boxningsvärldsmästare i mellanvikt och vinnaren av ”Mästarnas mästare” kommer också till Österlen i helgen, liksom politiker från samtliga partier som ska debattera på inriktningen miljö, energi och närproducerat.

2010-08-30

 

LILL ERIKSSON


Share |

 

 

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Kommentera! Kommentera artikeln!

 

 

 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Annonser:

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007