Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

 

Share |

Huliganmålet i Malmö

Full och minneslös fick dom ändå

DÖMD. På tisdagen kom domen mot den 19-årige man som den 24 maj i år terroriserade matchen mellan HIF och MFF. Böterna landade på knapt 11 000 kronor för ringa misshandel, ofredande och brott mot ordningslagen. Mannen stod åtalad för att ha knuffat och kastat en smällare mot HIF-målvakten Pär Hansson. Den åtalade försvarade sig med att han innan matchen hade druckit 10-15 starköl och därför inte mindes vad som hände under Skånederbyt på Swedbank arena. Efter att ha sett övervakningsfilmerna erkände han dock brott mot ordningslagen. Men i övrigt ville han varken erkänna eller förneka något.

Tack vare ett vittnesförhör med en i publiken, som under matchen befann sig mycket nära 19-åringen på ståplatsläktaren, kunde mannen dömas helt enligt åtalet. Enligt domaren, chefsrådman Lennart Strinäs, rubricerar tingsrätten misshandeln som ringa brott och därför stannar straffet vid böter. Misshandel som ger högre straff brukar handla om ett knytnävsslag i ansiktet eller grövre.

      Att kasta en smällare som detonerar flera meter från målsäganden är av något mindre allvarlig beskaffenhet än så, säger Lennart Strinäs. Han tror veckans dom kan avskräcka andra att upprepa liknande händelser, särskilt när det nu väntar även höga skadestånd och att ynglingen hängts ut på nätet.

      Det krävs en ytterst obetänksam person för att ens komma på tanken att springa in på planen under ett pågående idrottsevenemang, avslutar Lennart Strinäs. 111019


 

Helsingborg kan få Eurogym 2014

SPORT. På Europeiska Gymnastikförbundet, UEG:s kongress förlagd i Skåne häromdagen presenterades planerna om att arrangera en stor europeisk gymnastiktävling i regionen.

     – Vi kandiderar för att få arrangera Eurogym 2014, ett stort uppvisningsarrangemang för runt 5 000 gymnaster. Den här gången i Helsingborg tillsammans med Hälsingborgs Gymnastikförbund, sade Malin Eggertz Forsmark, ordförande i Gymnastikförbundet. Hon är dessutom förste vice ordförande i UEG och lovar fler evenemang framöver. Enligt henne kan Sverige avgöra viktiga beslut på europeisk nivå. Utöver sin egen post är även Per Sjöstrand och Maria Ståhl ledamöter av UEG:s tekniska kommittéer, för Teamgym respektive Gymnastics For All.

     – Engagemanget är mycket medvetet. Sverige vill driva på utvecklingen och vi vill även ta hem fler stora europeiska gymnastiktävlingar, fortsätter Malin Eggertz Forsmark. Senast, för ett år sedan, arrangerades EM i truppgymnastik i Baltiska hallen i Malmö. 111012


 

Fotbollsgalan lämnar Malmö arena

SPORT. I år tappar Malmö arena den välbesökta och tv-sända fotbollsgalan som Svenska Fotbollsförbundet har arrangerat där de senaste åren. Galan flyttas tillbaka till Stockholm. Varför blir det inget i Malmö i år?

      –Vi tar beslut om den från år till år. Vår avsikt är att inte permanenta galan till någon ort utan att den ska flytta runt mellan ett antal orter, säger Cecilia Nyberg, projektledare för galan på Svenska Fotbollsförbundet. Vilka orter då?

      – Under de år galan funnits har den ägt rum i både Stockholm, Göteborg och Malmö. Då galan kräver en arena med viss kapacitet har det varit dessa orter som hittills varit aktuella.

 

Enligt Nyberg har det varit nästintill fullsatt, med runt 4 000 åskådare på läktarplats, vid de senaste fyra galorna. Alltså skulle andra sydsvenska arenor som de i Halmstad, Kalmar, Lund och Kristianstad kunna hysa evenemanget - i år det 17:e sedan starten 1995.

Vad var det som avgjorde att flytta tillbaka galan till Stockholm?

      – Vi kände att det var dags att flytta galan med tanke på att den har ägt rum i Malmö två år i rad. Göteborg var inget alternativ i år då Scandinavium redan var bokat för annat evenemang, avslutar Cecilia Nyberg. På fotbollsgalan i Globen den 7 november ska som vanligt årets bästa spelare i olika kategorier utses. Galan direktsänds i TV4. 110928

 

 

Joshi Helgesson

Joshi Helgesson kommer inte till Lund.

FOTO: SV. KONSTÅKNINGSFÖRBUNDET

Konståkarnas elitserie börjar i Lund

 

SKRIDSKO. För tredje säsongen blir det en elitserie i konståkning. Konståkningsförbundet har i år infört ett utmanarsystem för de 130 åkarna, så att nya talanger ska få större chans att ta sig fram. Serien startar i Lund och Umeå i helgen och i den skånska tävlingen tävlar bland annat hemmaåkarna Nora Falk och Elsa Spenninge i två olika ungdomsklasser. Efter de 12 deltävlingarna väntar final i Uddevalla i början av april.

 

Den månaden blir hektisk för konståkningsintresserade eftersom även Stockholm Ice i Globen och VM i teamåkning, så kallad ”synchronized skating” arrangeras då. De första tre deltävlingarna, inklusive helgens andra i Färs & Frosta Sparbank arena i Lund, blir också uttagning till SM i Malmö den 13-18 december. Landets bästa åkare, bland andra systrarna Viktoria och Joshi Helgesson och systrarna Angelica och Isabelle Olsson från Mörrum, samt Adrian Schultheiss och Alexander Majorov försöker anpassa sitt internationella tävlingsprogram så att de kan vara med så mycket som möjligt i svenska serien, dock tävlar de inte i Lund. 110923


 

Bowls kräver nerver av stål och strategi

BOLLSPEL. Ingen klubbverksamhet och ingen ihärdig träning. Och de har aldrig tränat ihop. Ändå kom Landskronalaget med Johan Wramfelt, Farah Erichsén och Tommy Dahlgren på 13:e plats av 24 lag i helgens internationella tävling i Short Mat Bowls.

      – Första gången jag spelade var faktiskt en vecka innan tävlingen, erkänner Farah Erichsén. Men hon är inte obekant med tävlingsplatsen. Den nya bowlsbanan där 75 belgare, norrmän och svenskar möttes i ett pirrigt nervspel kan verkligen räknas som hemmaplan - på hennes arbetsplats, den ganska nya curlingarenan Curla.nu i Landskrona.

 

Dem tre var de enda skånska spelarna i tävlingen Nordic Open Masters och vann sitt gruppspel. På lördagsmorgonen var det några nyfikna som tittade in

 

 

Inmätning i bowls.

Bowls påminner om curling. Och det blir en del mätande för att avgöra vem som placerat sig bäst.

 

 

 

Helgens grupp spel i bowls.

Det dröjer nog innan vi får se en skånsk seger i bowls. Men Landskronalaget gick oväntat vidare som en av fem gruppsegrare.

 

Landskronas bowls lag.

Johan Wramfelt, Farah Erichsén och Tommy Dahlgren i Landskrona försvarade de rödgula färgerna i helgens bowlstävling.

 

under spelen. Men ännu saknas lokala spelare som vill träna bowls regelbundet och tävla. Det ser ganska svårt ut. Ungefär som curling fast på land, eller matta rättare sagt.

      – Bowls passar alla, man behöver inte vara särskilt stark eller tränad, det viktigaste är att tänka strategiskt och ha bra nerver, fortsätter Farah. För att locka spelare kommer hon och lagkamraterna på Curla arrangera bowlsspel under lättsammare former, på ”after work” några fredagar i höst. Sen till våren blir det som vanligt öppet hus där helt gröna spelare kan prova spelet under överinseende av en instruktör.

 

Bowls är en brittisk sport som startade redan på 1200-talet. Numera spelas den över hela världen och är särskilt populär som utomhussport i bland annat Australien, Sydafrika och på de brittiska öarna. Egentligen ska man spela på en mycket kortklippt gräsbana, på längder upp till 45 meter. Men inomhusvarianten ”short mat bowls” spelas som namnet antyder på mattor om cirka 14 meter. Att man har valt att anlägga detta i den skånska curlinghallen är egentligen inte så konstigt.

      – Sporten har stora likheter med curling. Den kräver endast lite bollkänsla, mental styrka och lite sinne för strategi, säger Johan Wramfelt som hjälpte till att göra Landskronalaget till en av fem gruppsegrare. Det var för tredje året i rad som Svenska Bowlsförbundet bjöd in landets bästa spelare. Men det är en öppen tävling så de tävlade i disciplinen 3-mannalag, även mot spelare från Belgien och Norge. Tävlingen ingår i ”The Swedish Bowlstour” på totalt fyra deltävlingar. I och med spelen i Landskrona är nu årets säsong igång och avslutas sen med världsmästerskapen Ballymoney på Nordirland i mars nästa år. Sverige skall ställa upp med ett 20-mannalag och tillfället var viktigt för intresserade att samla rankingpoäng. Några som klarade det bra var Birgit Dahlgren, Joel Häger och Christer Nordin från Ödeborgs IF i Dalsland. De tog hem hela klabbet efter en spännande final mot Överby IF från Strömstad. Efter 1-1 i set och tiebreak, blev det 1-1 igen. Då placerade Christer Nordin sista klotet på den avgörande millimetern. 110908

 

LILL ERIKSSON


 

Jenny Sjödin

FOTO: MIKAEL REUBSAMEN

 

Damernas tur i wrestlingringen

WRESTLING. För första gången ska två kvinnliga brottare mötas. På lördag är det åter igen dags för wrestlingshow i Malmö. Det blir som vanligt på traditionell amerikansk manér, men med skandinaviska tjejer i huvudmatchen. Det är den tidigare kommunpolitikern Jenny Sjödin, tillika före detta ledarskribent på Sundsvalls tidning, som ska slåss mot finska Aurora Flame. Tjejerna är stora ute i Europa. Sjödin är mästare i Pro Wrestling Eve och finskan har mästarbältet i Nordic Women's Wrestling Alliance. Den mer eller mindre överdrivna matchen går på lördagkvällen på Tangopalatset. Även manliga wrestlers, under pseudonymerna Killer Karlsson, Bad Buddha och Kool Krede fajtas under evenemanget. En längre intervju med Jenny, om hennes karriärbyte och satsningen på wrestlingen, kan man läsa på Nyheter24. 110811

 

 

Alvaro Santos

 

HIF lockar med nygamla spelare

FOTBOLL. Den 32-årige brasilianske fotbollsspelaren Alvaro Santos återvänder till Helsingborgs IF efter åtta års bortvaro, senast i Gais. Där har han stöttat de yngre spelarna och ska göra så även i det skånska laget som offensiv spelare. Santos lämnade HIF 2003 för att spela som proffs i Danmark och Frankrike. Nya kontraktet sträcker sig över tre år och har en prestationsklausul. Sportchefen i HIF, Jesper Jansson, meddelade på dagens presskonferens att ännu någon ny spelare kan komma till klubben. Klubben har sålt Alexander Gerndt och Marcus Nilsson i sommar och behöver ersättare. Redan idag tränar Santos med truppen. Tidigare i veckan blev det klart att Sebastian Carlsén, som HIF började låna ut till Inter 2008, men som fått sitta mycket på bänken där, nu återvänder till Helsingborg, som lån. 110810

 

 

Alexander Hjalmarsson

Alexander Hjalmarsson är en av de tävlande i premiärmästerskapet Handi-VM för lag.

 

De klarar det omöjliga på greenen

GOLF. Det man tror är omöjligt i golfens värld försöker sig gärna en handigolfare på.

      – Det är definitivt inte omöjligt för dem. Det är en enorm upplevelse att se de bästa rörelsehindrade spelarna i världen, säger Helena Brobeck, handigolfansvarig på Svenska Golfförbundet. Hon menar att spelarnas motivation går ut på att visa omvärlden att allt är möjligt. Trots ett nej från Internationella Paralympiska kommittén för handikappgolfare att tävla 2016 ger man inte upp, utan satsar på 2020. De kommande dagarna arrangeras det första världsmästerskapet i Bokskogen i Malmö.

      Förutom Men's Team World Handigolf Championship den 8-10 augusti, arrangeras också Malmö World Handigolf Conference den 5-6 augusti samt den tredje upplagan av singeltävlingen Swedish Invitational den 12-13 augusti. Förhandstippade spelare kommer från Australien, Sydafrika och Frankrike. Men deltagare finns även från Österrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan och Norden. 110803


 

Malmöfotbollen:

Publikrekord för damer och fortsatt stök för herrar

FOTBOLL. Samtidigt som herrarnas livefotboll följs av nya skandaler i Malmö, ser det roligare ut i damallsvenskan. Enligt Svenska Fotbollsförbundet visar publiksiffrorna efter VM ett spirande intresse för just damfotboll. De två omgångarna som spelats efter dam-VM har lockat i genomsnitt 1 100 åskådare. Det innebär att drygt 900 människor tar sig till varje allsvensk dammatch. Det är nästan 400 stycken fler än till matcherna som spelades förra året. Klart bäst publik fick seriefinalen mellan LdB FC Malmö och Umeå, som sågs av 3 525 personer. Även när det gäller hur många tv-tittare som följt VM-turneringen världen över så slår damfotbollen rekord. I Sverige satt 1,8 miljoner bänkade för att se Sveriges semifinal, vilket slår både Allsång på Skansen, DN-galan och Mastersgolfen.

      I herrallsvenskan fick en tredje match avbrytas, efter att flera knallskott kastats in på plan, under förra veckans möte mellan Malmö och Djurgården. 110802

 

 

Beachhandbollspelare.

 

H43 bäst på sommarhandboll

 

AVGJORT. Det blev handbollsföreningen H43 från Lund som tog hem mest priser under årets beachhandbollfestival i Åhus i slutet av juli. Näst bästa förening blev IFK Kristianstad, och tredje bästa förening Eslövs IK. Det hjälpte alltså inte för Åhus Handboll att delta med flest lag. Trots hela 47 stycken lag på plats fick man inte ta med sig lika många pokaler som de tre skånska konkurrenterna. H43 och IFK Kristianstad hade skrapat ihop 37 respektive 27 lag, men bronsvinnaren Eslövs IK klarade sig alltså också bra med sina 21 lag.

 

På elitsidan var det inte helt oväntat Bundesligalaget SG Flensburg/

Handewitt och Team Eslöv som vann elitklasserna, inför ganska många åhörare på den regniga centercourten. Matcherna avgjordes efter en tyst minut för Norge. Flensburgs final blev dramatisk. Världslaget fick möta Rimbo HK - vid full tid var ställningen 7-7, och i sudden death avgjorde landslagsspelaren Lars Kaufmann med ett åttonde tyskt mål. Enligt arrangören spelades uppemot 6 000 matcher under de nio dagarna. Nästa sommar spelas beachhandbollen i Åhus den 13-21 juli. Det är redan nu öppet att anmäla sig. 110801


Världsregenter i full fart över stock och sten

Extrem enduro

Joakim Ljunggren är förhandstippad under SM-veckan i Halmstad. FOTO: EDMUNDS J. KTM IMAGES

 

Evenemanget pågår mellan den 28 juni till 3 juli på tävlingsplatserna; Brottet, Halmstad Arena, Tylösand/Ringenäs, Centrum, Söndrums IP och Galgberget. Den extrema enduron körs den 1 juli. 110622

 

LILL ERIKSSON

 

 

FAKTA

Enduro betyder uthållighet och körs med motorcykel eller snöskoter, antingen på en avgränsad bana (inne/ute), eller ute på vägar. Enduro är största motorcykelsporten i Sverige. Mest kända tävling är Novemberkåsan. Man får börja tävla när man fyller 12 år. Sjufaldig världsmästare i enduro är svensken Anders Eriksson från Tibro. Idrottsförbundet SVEMO samlar sedan 1935 alla som vill träna och tävla med motorcykel och snöskoter.

Källa: Wiki

 

Så här går det till (Indoor Enduro VM 2011) .

ENDURO. SM-veckan i Halmstad som startar på tisdag innebär det första svenska mästerskapet i Xtreme Enduro. Det är en ännu tuffare variant av den redan svåra motorcykelsporten som brukar gå i hopplös terräng utomhus. Men man kan även köra inomhus. En hejare på det är Joakim Ljunggren i Karlskoga EK som är nästbäst i världen på innebana. Annars ligger han trea i vanliga Enduro-VM och har vunnit de senaste 26 SM-tävlingarna. En annan storfräsare är Anders Eriksson från Tibro som vunnit vanliga enduro-VM hela sju gånger. Förarna från Öresundsregionen ligger inte på samma nivå och de är få. Av det 50-talet startande i Halmstad finns endast tre extremförare under rödgul flagg. Emil Andersson kör för Fmck Hässleholm KTM, liksom Marcus Torkelsson som fått en wild card-plats i detta SM. Det har även Sten Nielsen som kör för en klubb i Teckomatorp.

 

SM-banan som de ska ta sig runt byggs upp mitt i centrala Halmstad, på Marknadsplatsen vid Stuvarevägen. Crossbanan anläggs i stadionform och är mellan 4 och 6 meter bred. Till skillnad mot stadioncross har den även olika hinder som stockar, vattenpartier och stora stenbumlingar. Publiken får överblick över hela loppet från en läktare som byggs upp för att kunna ta 3 000 personer. Sverige har sedan många år varit ledande när det gäller att arrangera internationella mästerskapstävlingar. Hör körs till exempel World Enduro Championship, WEC och International Six Days Enduro, ISDE som utgör lag-VM. Men årets inomhus-VM avgjordes i italienska Genova.

 

I depåområdet den 1 juli kan publiken själv testa hur lätt, eller kanske mest svårt, det är att åka på bakhjulet i en så kallas ”wheelie maskin”. Prova-på-aktiviteter blir det även i de 19 övriga tävlingssporterna under resten av SM-veckan; biathle, casting, cykel, dragkamp, fallskärmshoppning, glima, frisbee, kanotpolo, militär femkamp, orienteringsskytte, rodd, rugby, simning, squash, submission wrestling, taido, triathlon och vindsurfing.

 

Enduroföraren Joakim Ljungren.

FOTO: EDMUNDS J. KTM IMAGES


Dagens dom efter skandalmatchen:

MFF krävs på bättre skydd och 150 000

 

STRAFF. Knappt en månad efter skandalmatchen mellan HIF och MFF i Malmö kom idag domen mot hemmaklubben. Eftersom matchen fick avbrytas när en MFF-supporter gick till attack mot en HIF-spelare anses hemmalaget förlorat matchen med 0-3. Idag kom Svenska Fotbollsförbundets dom som också innebär att Malmöklubben måste böta 150 000 kronor samt bekosta och sätta upp nät eller annat skydd framför ståplatsläktaren på Swedbank stadion. Ingen av de båda klubbarna kommer att överklaga discipinnämndens beslut. Men HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg vill öronmärka bötespengar.

      – Låt dem gå till inköp av ny säkerhetsutrustning på den dömda klubbens arena, så att vi får bättre utrustning. Det skulle ha en brottsförebyggande effekt, säger han. Om klubbarna tvingas att investera pengarna i nya kameror, inpasseringssystem och detektorer tror han att brotten skulle minska. Efter senaste derbyt har HIF investerat i ny kamerautrustning för nästan 100 000 kronor som direkt kom till användning i senaste

HIF-publik

Våldsamheterna på senaste Skånederbyt har fått HIF att montera kameror på Olympia. FOTO: LILL ERIKSSON

 

matchen mot GAIS. En ordningsvakt kunde gripa en GAIS-supporter som enligt filmupptagningen tar sig in på det förbjudna röda området som tillhör innerplan.

      – Med de nya kamerorna är det i princip omöjligt att missa en sekvens. Vi hoppas att övervakningen i första hand skall vara brottsförebyggande, men om det ändå sker ordningsstörningar kan vi på ett snabbt sätt identifiera de skyldiga, säger HIF:s arrangemangsansvarige Frederik Ericson. 110617


 

FOTO: FALSTERBO HORSE SHOW

De tävlar för Sverige i Falsterbo

HÄSTHOPPNING. I veckan bestämde sig förbundskapten Sylve Söderstrand vilka ryttare som ska representera Sverige vid de internationella hopptävlingarna i Falsterbo om några veckor. Listan lyder; Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson, Peder Fredricson, Svante Johansson, Henrik von Eckermann, Lisen Bratt Fredricson, Jens Fredricson, Erika Lickhammer och Helena Persson.

      – Jag har tagit ut ryttarna utifrån de resultat de gjort från och med 1 april i år, säger Söderstrand som också bestämmer laget som deltar i nationshoppningen. Men efter att ha åkt ur toppligan förra året rider det svenska laget nu i ligan under toppligan, FEI Nations Cup Promotional League. Som värdland tillåts Sverige att starta med ett lag den 8 juli.

      – Rolf-Göran Bengtsson blir stommen i laget tillsammans med Malin Baryard-Johnsson som ska rida H&M Tornesch. Sannolikt kommer också Angelica Augustsson att rida i laget, det är så det ser ut nu, fortsätter Sylve Söderstrand. Innan tävlingarna den 7 till 10 juli ska landslagsryttarna träna tillsammans med tränaren Hans Horn.

      Även på dressyrsidan kommer några kändisar. Den amerikanska världscupryttaren Catherine Haddad som svensk publik sett bland annat i Göteborgs och Stockholms världscupdressyr kommer till Skåne. Hon tävlar mot den nederländska OS-mästaren Anky van Grunsven och de svenska stjärnorna Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson med flera. 110617

 

 

Blekinges största beachfotbollsplan invigd

INVIGT. I slutet av maj invigdes Blekinges största beach-fotbollsplan. Den mäter 41 x 21 meter.

      – När vi spelar har vi linjerna lite innanför sargkanten så att spelplanen blir cirka 37 x 19 meter, säger Johan Sandberg som var ordförande i Hällaryds IF när initiativet togs för drygt ett år sedan. Sedan dess har klubbens medlemmar, framför allt ledare och föräldrar till P98-laget drivit och genomfört projektet.

 

Cirka 280 ton sand har körts till platsen i åtta lass på stora långtradare. All sand kommer från Habo utanför Jönköping, som enligt Sandberg är den enda platsen i landet där det finns sand av så hög kvalitet att man kan spela olika beachbollsporter barfota.

      För andra året sökte föreningen hösten 2009 investeringsbidrag från Karlshamns kommun för att anlägga sandplanen på en befintlig liten grusplan. Förra våren kom beskedet om upp till 50 procent av investeringens totalbelopp, cirka 100 000 kr. Den speciella sanden står för två tredjedelar av kostnaden.

      – Ambitionsnivån steg under arbetets gång så den planerade totalkostnaden överskreds, fortsätter Sandberg. Även det ideella arbetet blev större än beräknat. Men nu bräcker man omgivningens andra sandplaner; Sternöplanen, Hunnemarafältet och Halahult.

Ny beachbollplan i Blekinge

FOTO: LARS ROSENKVIST

 

      – Vi har redan sett resultat av vår satsning. Vårt F97-lag vann den stora beachsoccercupen i Åhus i somras.

      Klubbledningen är övertygad om att ”barfotafotboll” är det bästa sättet för att höja tekniknivån. Planen är i första hand avsedd för beachfotboll, men kan naturligtvis också användas för strandvarianter av volleyboll och handboll, så fort man fått råd att skaffa nödvändig utrustning. Nu saknar föreningen ”bara” en inomhushall och större naturgräsyta för fotbol,l än den befintliga på 100 x 60 meter. 110610

 

LILL ERIKSSON


FOTO: BEACHHANDBOLL.COM

 

Sommarens strandhandboll:

Åhus tappar? – Helsingborg ökar

HANDBOLL. Intresset för handboll i sommarvarm sand är enormt i södra Sverige. Nyligen kunde Lundaborna se bland annat Lugis elitspelare lira i en sandfylld binge hemma på Stortorget. Desto större evenemang är OV Beachhandboll som pågår just nu på Fria bad i Helsingborg. Under tio dagar spelar cirka 980 lag runt 3 300 matcher. Dessutom ska strandhandbollens SM avgöras under turneringen – på herrsidan av bland andra svenska inomhusmästarna Sävehof och elitserielaget i Malmö. I damklassen tävlar SM-finalisten Eslöv och elitserielagen H43/Lundagård, Skövde och Lugi.

 

På andra sidan Skåne arrangeras 15:e upplagan av Åhus Beachhandboll under nästan lika många dagar den 15 till 23 juli. Men enligt Handbollsförbundet har nordvästskånska OV Beachhandboll sedan starten 2008 vuxit till att bli en av de största handbollsturneringarna i landet. Nu när anmälningstiden gått ut slår evenemanget i Helsingborg nytt rekord:

      – Vi har över 980 lag, räknar med cirka 10 000 deltagare och det kommer spelas runt 3 300 matcher, säger eventkoordinator Denise Hallbäck till eventnews.

Man tävlar i tre olika turneringsklasser för föreningar, skolor och företag. I dagarna är det först förenings- och företagsklassen som avgörs nu under långhelgen och sedan spelar skolklasserna fram tills man packar ihop efter sista matchen den 8 juni.

 

Det är bland de unga spelarna som intresset ökat markant.

      – En särskilt stor tillväxt av antalet lag har märkts bland skolklasserna. Skolor från bland andra Göteborg, Linköping, Lund, Malmö och Kristianstad kommer för att delta, uppger Svenska Handbollsförbundets vd Christer Thelin. Sistnämnda stad, som alltså har ett eget stort evenemang om en dryg månad, har ännu inte kommit upp i lika många anmälda lag som tidigare år. Med knappt två veckor kvar tills man stänger registreringen har 850 lag lovat komma och spela. Förra året uppgav arrangören att cirka 1 000 lag tävlade och att runt 6 000 matcher spelades på stranden i Åhus. Alltså betydligt aktivare spelare, om nästan dubbelt så många matcher spelades jämfört med i Helsingborg som nu har nästan lika många lag. En nyhet för evenemanget i nordväst är att man nu också satsar på festligheter efter matcherna. I samarbete med nattklubben The Tivoli arrangeras underhållning som ståupp, coverband och dj:s som vänder plattor i ett partytält. 110601

 

LILL ERIKSSON


 

Polisen eskorterar HIF-fans till stadion i Malmö

FOTBOLL. Det närmar sig Skånederby igen. Och precis som i fjol kan man räkna med fullsatta läktare, eftersom både Malmö och Helsingborg ligger i tabelltoppen. I skrivande stund ligger HIF etta med 17 poäng och MFF trea med en poäng mindre. I kväll möter Helsingborg Kalmar FF på Olympia, samtidigt som Malmöklubben möter BK Häcken borta på Rambergsvallen. Inför Skånederbyt försöker supporterföreningarna, klubbarna och polisen som vanligt att samarbeta för att hålla stöket borta från evenemanget.

 

I år får HIF:s supportrar ingen gemensam samling i Malmö innan matchen. Detta för att polisen ska kunna koncentrera sig på publiken som färdas från centralen till Swedbank Stadion.

      – Vår roll är att skapa trygghet och säkerhet för allmänheten och fredliga supportrar. Publiken ska uppleva polisens arbete som positivt och professionellt. De individer som begår brott och stör den allmänna ordningen kommer vi att ingripa mot, säger Patric Heimbrand, som är polisens kommenderingschef.

      – Hjälps vi alla åt så blir det en uppvisning i positiv läktarkultur, med flaggor och sång i 90 spännande minuter, säger Magnus Ericsson, MFF Support. Även han som leder Helsingborgslagets fans bedyrar hejarklackens goda intentioner.

Läktarbrand hos HIF-supportrar.

Scener som den här vill polisen undvika på tisdagens Skånederby. FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

 

      – Vår sektion med 1907 HIF-supportrar kommer att lyfta fram vårt HIF och skapa en fantastisk stämning på Swedbank stadion, säger Kärnans ordförande Niklas Persson. Efter derbyt återstår en omgångs spel i Svenska cupen innan det är dags för landslagsuppehåll och vila. 110520

 


 

 

Konkurrensverket tvingar bilsportförbundet ändra regler

FÄLLDA. Fler ska kunna arrangera bilsporttävlingar i framtiden. Tvärtemot Riksidrottsförbundets åsikt har Konkurrensverket nu beslutat att Svenska Bilsportförbundet inte får förbjuda sina licensinnehavare att tävla eller vara funktionärer vid tävlingar som inte sanktionerats av förbundet. Verket kräver att bilsportförbundets regler ändras, men håller samtidigt med att det bara kan finnas en innehavare av titeln som Sverigemästare i en idrottsgren. Fortfarande gäller att bara en organisation kan utse vilka personer eller lag som ska representera Sverige i internationella idrottstävlingar. Men det ska vara möjligt för andra än enbart föreningar anslutna till Riksidrottsförbundet att arrangera tävlingar.

 

Konkurrensverket tycker dagens regler är alltför kategoriska.

      – Vi vill slå vakt om konkurrensen. Utan att ge avkall på idrottens särart ska fler arrangörer kunna konkurrera och anordna tävlingar, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom. Idag tillåts inte licenserade bilförare och funktionärer att delta i andra tävlingar än de som har arrangerats av Bilsportförbundets medlemsklubbar.

      – Från idrottsrörelsen finns en ovilja att modernisera nuvarande ordning, där möjligheten att delta i andra arrangörers tävlingar begränsas eller försvåras. Bilsportförbundets nuvarande regler är inte förenliga med konkurrensreglerna, fortsätter Dan Sjöblom. Inför verkets beslut reagerade Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber kraftigt:

      – Idrottsrörelsen riskerar nu att raseras från toppen med alla elitaktiva och landslag ner till barn- och ungdomsverksamheten i föreningarna. 110520

 

 

FOTO: YWC SPORTS

Kalmar kan få Ironman

IDROTT. Triathlon-tävlingen Järnmannen i Kalmar kan bli ett internationellt evenemang. Enligt obekräftade uppgifter till tidningen Barometern kan kvalet 2012 inför Ironman World Championship på Hawaii förläggas i staden. Det skulle innebära deltagare från 50-talet länder. I flera månader uppges representanter för World Triathlon Corporation ha förhandlat med Kalmar Triathlon, kommunen och Regionförbundet om en av de 23 tävlingarna. Evenemanget beräknas vara värt uppemot 100 miljoner kronor i intäkter.

        Nuvarande Järnmannen lockade i fjol drygt 600 deltagare - ”riktiga” Ironman kan locka minst det dubbla. Om tävlingen blir av krävs utöver hotellplatser även rum som lånas ut av privatpersoner samt en helt ny bansträckning i centrala stan. Om inte Kalmar ställer upp på kraven kommer eventuellt förfrågan gå till Göteborg. Ett liknande triathlon, på 3,8 km sim, 180 km cykling och 42 km löpning arrangeras i Köpenhamn den 14 augusti i år, under namnet Challenge Copenhagen. 110519

 


damgolf

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

Helsingborg vill ha ny stor golftävling för damer

 

GOLF. Det verkar som att Sverige och Skåne får tillbaka en Europatourtävling för damer från och med nästa år. Om planerna går i lås är det redan klart att Vasatorps Golfklubb blir värd för tävlingen och kommer vara det i tre år.

     – Det som återstår är delar av finansieringen, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet . Sedan förbundets årsmöte 2010 har en projektgrupp med representanter från golfförbundet, Ladies European Tour och Helsingborgs kommun arbetat för att göra evenemanget möjligt.

     – Den stora skillnaden mot tidigare försök att etablera en tävling är Helsingborg kommuns stora intresse. De vill verkligen att detta ska ske och sätter till stora resurser för att förverkliga planen, fortsätter Håkansson.

 

Det är tänkt att tävlingen ska spelas i september 2012 och ytterligare två år därefter. För nio år sedan spelades en av de större damtävlingarna, Compaq Open, på Vasatorp och då vann Annika Sörenstam. Det kan alltså bli 10-årsjubileum för damgolfen där. Klubben har de senaste åren renoverat sin anläggning. Om damtävlingen blir av spelas den på den specialdesignade mästerskapsbanan Tournament Course. På herrsidan finns Europatourtävlingen Nordea Masters på Bro Hof, men det saknas något liknande för att sporra de svenska golftjejerna att nå lika långt som Sörenstam.

     – Vi vill att damgolfen ska få sin motsvarighet vilket innebär att det måste bli en kontinuitet i satsningen, säger Håkansson. Senast en tävling på damernas Europatour spelades i Sverige var 2008 på Frösåkerbanan utanför Västerås. Annika Sörenstam var värdinna för sin egen tävling, Scandinavian TPC. Först vid styrelsemötet i december tas beslutet om tävlingen i Helsingborg ska genomföras eller inte. 110516

 

LILL ERIKSSON

 

Klart med ny stor- tävling för unga

 

GOLF. Fotbollsturneringen Gothia Cup får en motsvarighet för unga golfspelare i Sydsverige. Initiativtagare på Örestads GK har haft cupen som förebild när de under fem års tid planerat och förberett en ny tävling. Den 1-7 augusti är det urpremiär för Golfia Open Junior Championship på 19 banor i Öresundsregionen. Ambitionen är att få till världens största tävling, för tremanna-lag där de två bästa scorerna räknas, men även med individuella mästare.

     – De första åren kommer det att vara en stor överrepresentation av svenska och skandinaviska lag, men vi har kontakt med flera federationsförbund och pratar med alla coacher från amatör-VM i Argentina, säger Ulf Karlsson till Golf.se. Han har varit ansvarig för elit- och juniorspelarna på Örestads GK och har spånat och utvecklat idén tillsammans med Göran Hydbom, som är ordförande i klubbens elit- och juniorkommitté.

 

De räknar med 624 spelare i år och dubbelt så många nästa sommar. Deltagarna spelar kvalet på hed-, skog-, kust- och parkbana och det kommer unga golfspelare till bland annat Barsebäck, Halmstad, Kristianstad, Landskrona, Ljungbyhed, Mölle, Romeleåsen, Rya, Arild, Sturup, Söderåsen, Torekov och Ängelholm. Det blir fyra klasser, upp till 18 år och upp till 21 år för tjejer respektive killar. På söndagen blir det finalspel på Vasatorp där man räknar med drygt 380 spelare samtidigt. Samtliga deltagare kommer att bo i Ljungbyhed under tävlingsveckan, där B-finalen spelas på lördagen och där det arrangeras bland annat internationella föreläsningar och konserter. 110516

 

Golfbanan i Barsebäck

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON


 

Henri Toivoniemi

FOTO: JUHANI JÄRVENPÄÄ

 

Finsk stjärna räddar i skånsk bur

INNEBANDY. Det blir den finländske innebandy-målvakten Henri Toivoniemi, 34, som ersätter Mathias Andersson i buren hos FC Helsingborg. I dagarna

skrevs ett kontrakt med klubben som gäller säsongen 2011-2012. Första chans att se honom i aktion blir under uppbyggnadsträningen som startar den 16 maj. Henris första match i det skånska laget blir under Båstad Outdoor Open som spelas den 5-7 augusti.

Bland Toivoniemis meriter finns två VM-guld, guld i Europacupen, finsk mästare sex gånger under sina tio år som målvakt i finska landslaget och han har utsetts till världens bäste målvakt vid tre VM-turneringar.

     – Efter fem raka finska mästerskapsguld med SSV Helsingfors ser jag fram mot en ny utmaning. Jag har alltid velat spela i Sverige och nu är det äntligen dags, säger nyförvärvet som nu tänker flytta ner till Skåne och börja träna med laget. FC Helsingborg har satsat på fler finska innebandyspelare. Backen Juha Kivilehto står inför sitt tredje år i klubben och finske landslagscentern Jani Kukkola gör sin första säsong.

     – Jag tror inte att folk i Sverige riktigt förstår hur fantastiskt bra Toivoniemi är. Han har vunnit allt som går att vinna som finsk innebandyspelare flera gånger om. Vår förhoppning är att den vinnarkänslan ska smitta av sig på oss, säger huvudtränaren Kent Göransson. 110513

 


 

Köpenhamn laddar för maraton

LÖPNING. Söndagen den 22 maj går starten på Islands Brygge vid Langebro i Köpenhamn. Då springer tusentals långdistanslöpare maraton på gator som spärrats av för bilar, innan målgången tillbaka på samma plats. Evenemanget satsar både på deltagare och publik. Utmed de stora gatorna Nørrebrogade och Østerbrogade där löparna springer blir det underhållning och förtäring för åskådarna. Förra året deltog mer än 12 000 löpare i Copenhagen Marathon. 110427

 

 

Ystad missade chans i elitserie

HANDBOLL. Det blev de sedan tidigare klara elitseriespelarna IFK Kristianstad som vann tisdagens ödesmatch för IFK Ystad. Ystadlaget förlorade hemma i Österporthallen med bara 23 mål mot Kristianstads 31 och får därmed fortsätta spela i allsvenskan även nästa säsong. Kristianstad satte redan i början av matchen 4-1 och behöll ledningen med 16-13 i halvtid. Flera av Kristianstads mål gjorde danske Lars Möller Madsen. En i publiken som fick lön för mödan var Kristianstadfanet Mikael Hallqvist som gått 9 mil, från Kristianstad till Ystad, för att se handbollsmatchen. När lagen möttes för några veckor sedan lovade han jobbkollegorna i Ystad att gå till deras hemmamatch ifall Kristianstad förlorade.

     – Ystad vann i sista sekunden och man får ju stå för vad man lovar, säger Hallqvist till tidningen Journalisten. Han promenerade inte hem efter segern igår.

110427

Sydsvenska damer slutspelar

FINAL. På onsdagskvällen blev det klart att Eskilstuna GUIF blir IK Sävehofs motståndare i herrarnas SM-final i Scandinavium i Göteborg den 7 maj. I Öresundsregionen står nu hoppet till damerna där det står 1-1 i matcher mellan Lugi HF och Team Eslövs IK i semifinalserien. Semin 3:5 spelas på torsdagen 28 april arenan i Lund. Dessförinnan spelas semin 4:5 i Lunds idrottshall. En eventuell femte och avgörande match spelas i arenan på måndagskvällen den 2 maj. IK Sävehof är redan klara för SM-final, för sjätte året i följd, efter att ha besegrat Skövde HF med 3-0 i den andra semifinalserien. 110428


 

Storcykling i Danmark

 

CYKLING. Det blir fler stora cykelevenemang i Danmark framöver. Utöver redan inbokade Giro d'Italia i maj nästa år planeras nu ocså en av världens största cykeltävlingar – VM i landsvägscykling. Det äger rum i Köpenhamn med omnejd den 19 till 25 september. UCI Road World Championships består av många olika lopp och elitloppen startar på Rådhusplatsen i centrum. Cyklisterna ska ta sig ut på långa landsvägssträckningar norr om Köpenhamn, så centrala delarna av stan kommer att stängas av för annan trafik under flera dagar.

 

Först trodde de cykelglada danskarna att nyheten den 1 april om Giro d’Italias inledning i Herning var ett aprilskämt. Men att första etappen cyklas där den 5-6 maj och den andra i Horsens den 7 maj har bekräftats av Giro-arrangören RCS Sport. Aldrig tidigare har tävlingen vunnits av en dansk, men svensken Gösta Pettersson som cyklade för Ferretti-stallet vann 1971. Girot är tillsammans med Tour de France och Vuelta a España de stora etapploppen inom cykelsporten i världen - så kallade Grand Tour. Girot håller på i tre veckor och anses vara den tuffaste av de tre tävlingarna på grund av de brantare och längre stigningarna på uppemot 2 800 meter över havet i Italien. Således bör inledningen i platta Danmark bli en enkel match för cyklisterna som inte heller behöver

FOTO: ARKIVBILD/LILL ERIKSSON

 

cykla ned till fortsättningen i Italien. De 200 cyklisterna och medarbetarna från 22 olika stall flygs ned under vilodagen för att fortsätta nästa etapp på italiensk mark den 9 maj och fram till målgången den 29 maj i Milano. Framöver måste de kanske resa ännu längre, eftersom Washington som inte fick evenemanget i år söker även för 2013 eller 2014. Girot har inletts i andra länder nio gånger tidigare, förra året startade det i Amsterdam. 110427

 

LILL ERIKSSON


 

Tyskt finbesök på handbollsstrand

 

HANDBOLL. Det tyska handbollslaget SG Flensburg/Handewitt spelar i Skåne i sommar. Laget gästar både Åhus Beachhandboll och Kristianstad arena under dagarna 20-24 juli. Sista dagen avslutar tyskarna sitt träningsläger i arenan med en uppvisningsmatch mot IFK Kristianstad. Under fredagen och lördagen deltar laget i Åhus Beachhandbolls elitklass med spelare som Tobias Karlsson, Holger Glandorf och Anders Eggert. SG Flensburg/Handewitt har under de senaste 15 åren varit en toppklubb i världens starkaste liga, tyska Bundesliga och leds numera av svenske VM-hjälten Ljubomir Vranjes. 110421

SG Flensburg

FOTO: SG FLENSBURG/HANDEWITT

 


 

Lundadamer i spansk handbollsfest

HANDBOLL. Klubben beskriver det som en historisk handbollsfest. LUGI:s damer varvar varvar semifinaler i SM med semifinaler i Cupvinnarcupen. På lördag möter de CB Mar Alicante från Spanien i Lundaarenan. De har ett starkt internationellt lag med sju utlandsproffs och tillhör de stora offensivt satsande klubbarna i Spanien. Motståndet blir tufft för svenskorna, spanjorskorna har redan slagit det mycket starka ryska laget Rostov-Don och FIF Köpenhamn. I samband med matchen blir det kringarrangemang som borde få motståndarlaget vänskapligt sinnade.

     – Vi har spansk afton i restaurangen där man kan njuta av tapas och flamencodans av Peña Flamenca El Planeta. Att spela sent en lördagskväll är också lite Medelshavslikt så vi hoppas att vi kan göra en fest av denna match, säger sportchefen Emme Adébo. Senast ett svensk damhandbollslag spelade semifinal i en Europacup var för tjugofem år sedan. 110408

 

 

Trelleborg spelar ”hemma” i Malmö

FOTBOLL. På torsdagen meddelade Trelleborgs FF att söndagens ”hemmamatch” mot Malmö FF spelas i motståndarstaden. Beskedet kom efter att Svenska Fotbollsförbundet inte godkänt den delvis kala och snömögliga gräsmattan på Vångavallen i Trelleborg. Direkt efter beslutet sa dock Trelleborgs FF att det var för kort tid för att flytta evenemanget, och att spel på reservarenan Swedbank Stadion i praktiken innebär två bortamatcher mot Malmö FF den kommande säsongen. Malmöklubben tycker att gräsinspektörens bedömning är korrekt. Säsongens allsvenska för herrar inleds först med en match mellan Halmstads BK och Kalmar FF i morgon. 110401


Snackismatch inför allsvenskastart

SPORT. För några dagar sedan sparkades den skånska fotbollssäsongen igång så smått och HIF satte 2-1 mot Malmö FF i Supercupen. Sturskt menade den vinnande klubben att detta gav en fingervisning inför allsvenska säsongen. Imorgon eftermiddag väntar dock ett möte mot Landskrona BoIS hemma på Olympia. I Landskrona snackas det mycket om matchen - nio före detta HIF-are spelar nu i Landskronalaget. Och HIF saknar Gerndt och Gashi som är på landslagsuppdrag samt Rasmus Jönsson som precis kommit hem från U21-landslaget.

     – Hade vi haft en allsvensk premiär imorgon med samma förutsättningar hade det varit samma uppställning. Vi håller inte på att mixtra och testa laget veckan före premiären, säger HIF:s tränare Conny Karlsson. 110325


 

Jonna Adlerteg

Hyperaktivt i Halmstad

 

på G våren-sommaren 2011: boxning, gymnastik-SM, golf-EM, SM-vecka, Davis Cup och skatecup.

 

AKTUELLT. Det blir en allt annan än stillasittande evenemangssäsong i Halmstad den närmaste tiden. Åtminstone för de medverkande. Några av dem börjar puckla på varandra under boxningslandskamperna i stadens arena den 6-8 maj. Tävlingsformen heter Round Robin och tre av de fyra deltagarländerna är redan klara; Ukraina, Brasilien och Sverige. Varje landskamp varar i ungefär tre timmar och det ska boxas i totalt 13 viktklasser, där endast 3 är för damer. Bara en vecka senare är det dags för nya tävlingar i arenan för drygt 700

gymnaster som SM-tävlar där den 13-15 maj. Halmstad frigymnaster arrangerar mästerskapen för andra året i rad i arenan och har stora förhoppningar eftersom detta är Svenska Gymnastikförbundets i särklass största nationella evenemang. Men förra året lyckades man inte fylla arenan och uppnå målet med 4 000 åskådare. Runt 1 000 personer uteblev. Nu ska arrangören rätta till de detaljer som man inte blev fullt nöjd med. Inom gymnastikrörelsen finns drygt 230 000 medlemmar, men uppenbarligen är inte alla intresserade av tävlingsgymnastik.

Hur ska ni locka mer publik?

     – Vi har ansträngt oss ytterligare detta året för att nå ut till alla föreningar. Och vi kommer erbjuda gymnastikföreningarna i landet ett mycket fördelaktigt ”SM-paket”, säger Katarina Larsson på Halmstad frigymnaster.

SM-veckan den 28 juni-3 juli är nästa idrottsevenemang i Halmstad. Då kan man se och en hel del spektakulära och annorlunda sporter, som till exempel triathlon, glima, wrestling och casting. Även de amatörgolfande herrarnas EM förläggs till västkusten, även om Ljunghusen, Kalmar och Örestad också ville ha evenemanget. Mellan den 3-6 augusti tävlar 144 golfare från 25-talet nationer på Halmstad golfklubbs norra bana. Tidigare vinnare i mästerskapen har varit USA-tourens Carl Pettersson och golfstjärnorna Lee Westwood och Paul Casey.

 

Samma dag som golfen avslutas, avgörs Betongcupen som i skatevärlden är en mycket välkänd tävling. Toppåkare bjuder då på hisnande konster i betongparken.

Båstad tappar Davis Cup-match till Halmstad arena

TENNIS. Mitt i sommaren är vi vana att se tennis utomhus i Båstad, men nu förläggs en match inne i Halmstad arena. Det snabbare underlaget gynnar laget. Den 8-10 juli spelas kvartsfinalen mellan Sverige och Serbien i Davis Cup by BNP Paribas. Ett VM för landslag där bland annat Novak Djokovic, från Serbien och 3:a på världsrankingen möter Robin Söderling, som ligger ett pinnhål efter. Fjolårsmästarna Serbien slog ut Indien i första omgången och Sverige klådde Ryssland i Borås. Svenska Tennisförbundet har beslutat att föreslå Internationella Tennisförbundet att matchen spelas inomhus i Halmstad arena.

     – Vi har kommit fram till att en snabb hardcourtbana inomhus maximerar våra chanser att vinna den här svåra kvartsfinalen mot Serbien, säger kaptenen Thomas Enqvist i ett pressmeddelande.

     Halmstad har aldrig tidigare stått värd för Davis Cup i Sverige. Övriga matcher, Swedish Opens WTA-turnering den 2-9 juli och ATP-tävlingen den 9-17 juli i Båstad. 110317

 

LILL ERIKSSON

 


Rögle behåller målvakten

IS-HOCKEY. Egentligen återstod ett helt år av kontraktet, men redan nu har Rögle förlängt två år med målvakten Jonas Fransson.

     – Det känns kanon. Både jag och familjen trivs jättebra här så det var inget att tveka på, säger han i ett pressmeddelande. Det nya avtalet gör att publiken får se honom försvara buren i Ängelholmsarenan åtminstone fram till 2013. Jonas Fransson återvände till Rögle i somras efter spel i Linköping, Norge och Danmark och har sedan dess varit en viktig pusselbit i Rögles försvarsspel. På 45 spelade matcher har han räddat 94,1 procent av målförsöken.

     – Ett stabilt målvaktsspel är grunden för att nå riktigt långt och Jonas kan bära oss hela vägen till elitserien, kommenterar sportchefen Roger Elvenes. Den 31-årige målvakten tror det skånska laget har lika stor chans som alla andra lag att nå den eftertraktade serien redan i år. 110316

Se Fransson rädda hemma i kvalserien

 

Tor 17/3 Växjö Lakers HC

Ons 23/3 Mora IK

Fre 25/3 MoDo HK

Sön 3/4 Södertälje SK

Fre 8/4 Örebro HK


 

Idrottsrörelsen vill inte tävla om tävlingar och evenemang

POLITIK. Ska Sverige ha flera olika SM-vinnare i fotboll, simning eller bågskytte? Det undrar Riksidrottsförbundet ordförande Karin Mattsson Weijber, som är kritisk till att Konkurrensverket ifrågasätter idrottens regelverk.

     Sedan en privat arrangör av bilsporttävlingar anmält Svenska Bilsportförbundet (SBF) för att ha brutit mot konkurrenslagen, förbereder nu verket sitt beslut. Om anmälaren får rätt kan det öppna upp för fler aktörer att konkurrera med olika tävlingsevenemang. Idag träffar Riksidrottsförbundet och SBF Konkurrensverket för att försöka övertyga om sin ensamrätt. Enligt SBF:s tävlingsbestämmelser och RF:s stadgar måste alla tävlingar vara sanktionerade, men det tyckte bilsportarrangören var fel och anmälde SBF hos Konkurrensverket.

     – Idrottsrörelsen har inte monopol på idrott, men den är byggd på en struktur med en ideell grund som gör att den inte kan jämföras med kommersiella aktörer, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber. Hon tycker inte att idrottsrörelsen ska utbilda funktionärer som sedan använder utbildningen och licensen för privata vinstsyften. Om Konkurrensverket fäller SBF tror hon det blir en liknande situation som inom den professionella boxningen, där flera konkurrerande internationella förbund utser världsmästare. 110309

 

LILL ERIKSSON


 

Museum med ny idrottshistoria

MUSEUM. För den som intresserar sig för Malmös idrottshistoria nyinvigs en permanent basutställning på Idrottsmuseet. På söndag hålls där öppet hus med bokbord, visningar och tävlingar för hela familjen. Museet har material om människor som ägnat sina liv åt idrotten, både som aktiva idrottare, ledare och publik. I bibliotekets samlingar och i arkivet kan man forska i idrotternas tillkomst, eller lära sig mer om det senaste inom hälsa och friskvård. De guidade visningarna av utställningen ges klockan 12.30 och 14.30. Däremellan görs också en guidad visning av arkivet, samt filmvisning av äldre och nyare idrottshändelser. Idrottsmuseet finns i Baltiska hallen. 110309

 

Höör har bästa isen för EM i isjakt

ISJAKT. För andra gången arrangeras just nu EM i isjakt på Ringsjön. Enligt Mats Åkerblad som både arrangerar och seglar själv är den skånska isen den bästa i norra Europa för den här typen av segling. Efter flera månader med minusgrader är isen tjock på de flesta ställen, men skulle en jakt braka igenom så flyter den.

     I tävlingarna deltar ett 70-tal européer, däribland några före detta elitidrottsmän och en del olympier. Deras ekipage kan ses i parken vid Ringsjö Krog & Wärdshus, där de olika loppen utgår ifrån. Racen startade i måndags och tävlingarna pågår till och med lördag. Sist EM arrangerades på sjön var 2006. 110309

EM isjakt på Ringsjön.

Världsrekordet på 230 km/h är ifrågasatt. Rekord mätt med radar är 130 km/h. (Källa: Wiki) FOTO: LENA LEVIN


 

SKL: bättre arenor ska idrotten betala

ARENARÅD. Evenemangen har blivit så många och ställer så höga krav på kommunerna att Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram en vägledning. Den säger att ”krav på åtgärder för en idrottsarena ska finansieras av kravställaren”, det vill säga idrottsvärlden. Vidare måste arrangörer komma med korrekta kalkyler i så god tid att arenaförbättringar kan budgeteras. Arenorna måste anpassas för internationella och nationella krav, men enligt SKL har ägarna av arenorna, i många fall kommuner, ibland svårt att tillgodose kraven.

     – Villkorade krav från klubbarna med korta varsel är inte en väg framåt. Dialogen mellan arenornas huvudmän, kommunpolitikerna och elitidrottens företrädare måste bli bättre, säger Eva Hellstrand, ordförande i kultur och fritidsberedningen vid SKL. Hon vill att kostnaderna för en arena vägs mot intäkter från publik och sponsorer. Under våren startar SKL ett arenaråd som ska vara rådgivande vid förhandlingar med idrottsförbunden. 110308

 

 

 


 

Yukigassen i Luleå 2009.

FOTO: LEIF NYBERG

Sista snön gick åt till krig

SNÖSPORT. Det blev nya snöbollskriglaget Rune SBK som gick vidare i SM-kvalet i Lund i fredags. Nu väntar Yukigassen-slutspel i Luleå i början av mars.

     – De har aldrig spelat förut men var väl förberedda med en uttänkt taktik, säger SM-generalen Karin Jonsson till eventnews. Kvalmatcherna spelades inför en 15-hövdad publik på grön gräsmatta utanför LTH i hällregn. De vanliga snöskydden saknades och spelarna fick gömma sig bakom träpallar. Men man behövde aldrig frakta snö från ishallen som först befarats, det fanns en sista snöhög kvar på campus, som kunde användas till det 70-tal snöbollar som behövdes.

     – Snön var superbra, väldigt kramvänlig, avslutar Karin. 110216

 


 

Fler sydsvenska sportnyheter

 

2011-03-09


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007