Förstasidan                                                  - för nöjes skull


dsc_0227

Vi testar: junibacken i juni

 

Skolorna har slutat, och Idas sommarvisa ljuder från baksätet i bilen. Junitestet för oss till de småländska skogarna, närmare bestämt till Vimmerby, i närheten av Astrid Lindgrens hemtrakter runt Näs.

 

TEST. Sveriges författardrottning genom tiderna skulle fyllt 100 år i år och det firar man så klart i nöjesparken Astrid Lindgrens Värld.

Hela 45 miljoner kronor investeras i parken i samband med 100-årsfirandet. Investeringar görs dels i byggnationen av en ny utställningshall. Det är också första gången sedan 1996 som en ny sagomiljö införs. Det är ön Saltkråkan, vars miljö byggts upp efter teveserien med familjen Melkerssons semesterdramatik. Ön längst ut i Stockholms skärgård har flyttats inomhus och här finns också Båtsman och några smådjur som gillar att retas med farbror Melker. Nya Saltkråkan gör att det finns aktivitet i parken ändra fram till jul.

 

Rymlig parkering

Tidningens testpanel består denna gång av Jack, 7 år, Oskar, 5 år, och pojkarnas föräldrar. Tillsammans ska de se vad anläggningen egentligen går för. Beträffande de praktiska detaljerna är det mycket som ska stämma för att tillgodose en barnfamiljs behov. Här ligger parkeringsplatsen nära entrén och kommer man tidigt på förmiddagen behöver packningen inte bäras alltför långt. Det ryms många bilar, så alla bör få plats även under högsäsong. Avgiften på 20 kronor betalas till p-vakten vid inkörseln, som den här gången fick svara vänligt på frågor om områdets faciliteter.

 

Gå rätt håll

I fjol gjorde temaparken rekordresultat. Resultatet ökade med 40 procent och antalet besökare räknas till omkring 385 000 per år, varav 361 000 kommer under sommaren.

Astrid Lindgrens Värld är ett fristående aktiebolag, som till 100 procent ägs av Vimmerby kommun.

   Inträdet är snällast för de egna kommuninvånarna, för långväga besökare blir slutfakturan inklusive resa, logi och uppehälle i nivå med en billigare utlandsresa. Entrépriset inkluderar samtliga föreställningar och lek i de olika miljöerna.

   Det första som möter oss vid sagovärldens bensinstation i miniformat, är dragkärror i långa rader. För en sådan betalar vi ytterligare 20 kronor, denna gång till mackägaren, lastar på våra grejor och börjar rundturen på Bråkmakargatan. Det var fel. En snabb titt i parkguiden hade visat att man börjar åt vänster och slutar i souvenirshopen på vägen ut. Folkströmmen gör tvärtom, så nu fastnar barnen bland frestelserna i butiken, fattar inte vitsen med Lottas hus och mulnar till när de tvingas memorera och planera eventuella inköp till dagens slut.

 

Ett dussin shower

Men mamma och pappa vill titta in hos bråkiga Lotta. Det var nämligen i just detta hus som teveinspelningarna gjordes i början av 1990-talet som de sett med sina barn. På vägen upp genom byn mot polishuset med sina fängslande celler och fräscha toaletter kommer plötsligt Kling och Klang cyklandes nedför gatan på en tandemcykel. De berättar om dagens första föreställning, som under huvudsäsongen blir hela 12 stycken, i Villa Villerkulla, Katthult, Körsbärsdalen, på Junibacken, runt Mattisborgen och på Karlssons tak.

   Vår testpanel blir imponerad av den höga kvaliteten på framträdandena, både sång och skådespel håller god klass. Det som en gång började med några barn som klädde ut sig, har under åren vuxit och blivit till en av Sveriges största teaterverksamheter sommartid.

 

Sommarlovet styr

I dag finns över 100 personer knutna till nöjesparkens teateravdelning. Fram till skollovsstarten, 16 maj-8 juni hade man ett reducerat program med bara fyra föreställningar, eftersom de yngsta skådespelarna går i skolan då. När det gäller sista delen av säsongen får barnen ledigt från skolan. De kommer från området runt Vimmerby och repeterar tillsammans med övriga skådespelare drygt en månad innan premiären.

   – De väljs ut vid en audition under januari månad, men många har arbetat i parken föregående säsong, berättar Nils Magnus Angantyr som är marknadschef vid Astrid Lindgrens Värld.

 

Mitt i skådespelet

Ingenstans går man säker på området. Bland de enkla men spännande attraktionerna, dyker de välkända figurerna upp i improviserad teater i ett samspel mellan publik och skådespelare. På picknickplatsen i gröngräset slipper vi överraskas som caféets gäster – av tjuvarna Dunderkarlsson och Blom. Efter en personlig sångstund med Rasmus och Paradis-Oskar som vi möter ute på luffen, hojtar fröken Bock från bakgården hemma hos Lillebror. Sedan får vi se hur Karlsson på taket tirriterar den städtokiga damen.

   – Det var den roligaste showen, tycker vår yngsta testperson Oskar som länge kommer att minnas hur intensivt Karlsson luktade i dammsugarpåsen. I bilen hem mot campingplatsen, när vi passerar Lönneberga och Mariannelund, görs en avslutande summering av dagen. Vad var bäst?

   – Allt var lika skoj, säger både Jack och Oskar men som utöver föreställningarna ändå ger höga betyg särskilt till rutschkanan vid Pippis sockerdrickaträd, Skorpans hemliga tunnel och dragbåtarna vid Rasmus lada.

 

Text & Foto: Lill Eriksson, 070625

 

 

OM eventtest...

Varje månad provar eventnews.se ett evenemang i Sydsverige. Vi kommer civilt, oanmält och betalar naturligtvis alltid för oss.

   Utlåtandena är visserligen subjektiva, efter vad som upplevts just den besökta dagen, men är tänkta att ge en rättvisande bild för den som planerar ett framtida besök.

dsc_0092I Nils Karlssons-Pysslings hus är alla små.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

Astrid 100 år

 

Astrid Lindgren föddes 1907 i det röda huset på bondgården Näs i utkanten av den lilla staden Vimmerby i Småland. Hon var dotter till prästgårdsarrendatorn Samuel August Eriksson och hans hustru Hanna och växte upp tillsammans med tre syskon och många lekkamrater. 
   Det bästa med min barndom, brukade Astrid säga, var att vi hade tillräckligt mycket av både trygghet och frihet.

Astrid gick i skola inne i Vimmerby, därför är hennes miljöer hämtade både från landet och från småstaden. Tidigt i livet flyttade hon till Stockholm och hann bli 38 år innan hon av en slump upptäckte att hon kunde berätta så att alla barn lyssnade. Hon hade hunnit utbilda sig till kontorist, gift sig med kontorschefen som hette Sture Lindgren och fått två barn, sonen Lars och dottern Karin. Det var för övrigt hon som en kväll sa:

   – Berätta om Pippi Långstrump! När Astrid berättade blev det en saga om en flicka som var starkast i världen. Slumpen, en liten halkolycka i snön i Vasaparken, gjorde att Astrid fick den tid som behövdes för att skriva ner berättelsen. Pippi ställde sig i täten för barnens egna frihetsrörelse. Hon är flicka och starkast i världen, men använder aldrig sin styrka för att slåss. Hon visar att man inte behöver vara dum för att man är stark. Slåss och försvara sig kan man göra med ord. Miljontals barn över hela världen läser Astrid Lindgren och blir bästa vänner med Pippi, Emil, Ronja, Skorpan Lejonhjärta, Karlsson på taket, Bullerbybarnen och alla de andra. Några av dem, Karlsson till exempel, hör hemma i Stockholm men de flesta andra i trakten runt Vimmerby.

 

 

pict2654

Villa Villerkulla invaderas snart av ungar och föräldrar som tycks vilja stå på Pippis balkong och vinka. FOTO: LILL ERIKSSON

 

melker

I nya miljön Saltkråkan får farbror Melker berätta varför han alltid badar med kläderna på. FOTO: ASTRID LINDGRENS VÄRLD

 

dsc_0356

Publik och skådespelare tar en svängom på Katthult när Rasmus och Paradis-Oskar tittar förbi.  FOTO: LILL ERIKSSON

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007