Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Karnevalfolket bjöd på dans och musik med rötterna i romsk folkmusik, vis- och punkmusik, fransk chanson, klezmer och flamenco. Backascenen under lördagen. Besökare på Backafestivalen 2008 Till slut spricker himmeln upp.

 

Ord och många visor på Österlens gröna festival

 

Poeter, musiker och miljömedvetna kom till Backafestivalen trots att regnet stod som spön i backen.

REGNIGT. Det står massor av bilar parkerade på parkeringsplatsen utanför kursgården i Baskemölla på Österlen. I fredags var det dags för två sprängfyllda festival- och kursdagar, ett arrangemang som höll på att gå i stöpet på grund av helgens regnoväder. Men Rörums Backafestival Kulturförening som ligger bakom evenemanget körde på som planerat och hoppades att folk skulle komma ändå. Och det gjorde dem.

 

Alla fagra drog folk

Det var inte direkt någon trängsel i kön in till festivalområdet, men både tältande gäster och välutrustade barnfamiljer fanns på plats när himlen äntligen började spricka upp vid 20-tiden på lördagskvällen. Det som lockade mest just då var Alla Fagra, som spelade på Backascenen, ett stort tält med stämningsfulla lampor i tälttaket och regngråa Östersjön i bakgrunden. Eftersom regnandet gjort ett uppehåll kan det inte vara vädret som fick alla att mysigt kura ihop innanför tältväggarna. Anledningen verkade istället vara musiken som flödade från sexmannabandet på scenen. Allt annat än mossigt och tråkigt. Tänk att vi har svensk folkmusik, som är full av energi och toppmodern på alla sätt. Utan att folk knappt vet om det.

 

Musik och berättande

Det är just det som arrangören av Backafestivalen vill ändra på. Målsättningen med hela evenemanget är att göra världs- och folkmusiken tillgänglig för en större publik. Därför hade man också bjudit in en hel drös andra svenska och utländska artister. En av dem var Gunnar Källström och Fridens Liljer som gjorde härliga språng mellan fäbodtrall och 40-tals hotjazz under fredagen, en annan Sousou & Maher Cissoko som bjöd på magiska koror och innerliga sånger från Västafrika.

   Ett annorlunda artistinslag är berättarna. Av dessa finns det gott om på Backafestivalen. Vi lyssnade till den spännande sagan om Kung Lindorm och kung Trana, där berättaren Margareta Larsson spände ögonen i små och stora samtidigt som Tina Quartey kryddade historien med sina handslag på afrikanska trummor. Hennes inlevelse och ljudeffekterna som hon skapade med olika instrument gjorde upplevelsen till vårt livs godnattsaga.

 

Grön festival

För övrigt verkar festivalen på ängarna särskilt inrikta sig på den gröna publiken. Från Örnsköldsvik kom ett café för att servera vegansk och vegetarisk mat av ekologiska råvaror, som exempelvis vegansk burgare med alger och linser. Många flanerade runt i naturkläder och drack ekokaffe. Den som inte hade med egen matkorg provade kanske sillen som sålde bra i regnrusket. Men någon miljömedveten undrade om man så här nära ostkusten verkligen hade följt Världsnaturfondens rekommendationer och istället plockat upp firren på västkusten och Krav-märkt den. Utöver den gröna publiken fanns det förstås de äkta österlenska bohemerna som tilldrog sig särskild uppmärksamhet i dreadlocks, filthatt och blommiga gummistövlar. Festivaler är så mycket mer än bara artisterna på scenen.

080721

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Alla fagra spelar så tältet fladdrar.

Alla Fagra tyckte det var en speciell upplevelse att få komma till festivalen på Österlen.

 

 

Tina Quartey trummade febrilt under sagostunden i Berättartältet.

Tina Quartey trummade febrilt under sagostunden i Berättartältet.

 

 

I Berättartältet berättade Margareta Larsson om kung Lindorm och kung Trana. Backafestivalen profileras som en grön festival.

 


Trallgöken Källström med sina Fridens liljer

Gunnar Källström och Fridens liljer

Smålänningen Gunnar Källström och Fridens liljer turnerar i sommar i Sydsverige och i Danmark.

FOTO: NIKLAS OHLSON

 

PLATTDAGS. Sångaren, poeten och estradören Gunnar Källström gästar liknande evenemang som det på Österlen. I sommar är han på sommarturné med orkestern Fridens Liljer. Det utlovas bondkomik, smäktande ballader, Djangojazz och romskt tjofaderittan. Hans orkester spelar både eget material och låtar hämtade från den svenska trubadurhistorien med till exempel Evert Taube, Skånska-Lasse och Povel Ramel. Gänget är också aktuella med nya plattan Krumsprång.

   – Det går en evigt gnällande/livsbejakande ton mellan stengärdsgårdarna i Småland och storstadens bultande puls. Det finns ett spirande hopp på bakgatorna, i fabrikerna, på spårvagnarna, i tvättstugorna och bland folk som tröttnat på orättvisor. Det finns en osjälvisk glädje som plötsligt dyker upp helt oannonserat. Den tonen, det hoppet och den glädjen har jag och mina Fridens liljer gått och lurat på till denna platta, berättar Gunnar Källström. Han har skrivit visor sedan barnsben, givit ut en diktsamling och varit motor i projektet Visträsket som resulterade i tre cd-skivor. Källström gör även andra jobb i orkestrar som Idiotteatern och Bastukvintetten. Han har också synts som skådespelare på Teater Panjal och i teve bland annat i adventskalendern 2005 och Kommissarie Winter. 080722

 

Fotnot. I sommarens turné återstår några stopp i södra Sverige, på söndag Berättelser vid elden i Göteborg och på måndag Berättarkväll i Ljungby. I början av augusti framträder dem på Bacci afton i Falkenberg och under Kulturkalaset i Göteborg.


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007