Till förstasidan                                              för nöjes skull


 

 

 
biosalong roterad

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren, 080924

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

 

Onsdagen den 24 september

 

Maria Larssons eviga ögonblick

 

Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är då gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, kallad Piff Paff Puff, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon. Grannar, krukväxter, barnen på gården, katten, allt kommer till liv i dessa bilder som ska vara i evighet medan allt annat förgår. Och med tiden berättar Marias

Maria Larssons eviga ögonblick

Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen spelar i den hypade filmen Maria Larssons eviga ögonblick.

FOTO: SANDREW METRONOME

 

bilder allt mer om det nu hon lever i - fattigdom och utveckling, vardagsglädje och krigsutbrott, ett helt samhälle i förvandling.

 

Hellboy II

Onsdagen den 24 september

 

Hellboy – The golden army

 

Sagan om världens tuffaste, kattunge-älskande hjälte från helvetet fortsätter i Hellboy II: The Golden Army. Större muskler, grymmare vapen och ondare busar i denna episka historia. I rollerna: Ron Perlman och Selma Blair.

FOTO: UIP


 

Skånskt Oscarsbidrag inleder biohösten

 

NOMINERING. När SF drar igång höstsäsongen på Röda kvarn i Helsingborg gör man det med bland annat tre filmer som Folkets bio importerat. Distributören har ju själv fått sluta visa film där efter det att SF tagit över även den här biografen.

   – Det är en tillfällighet att det blivit så. När vi sätter programmet ser vi till kvalitén, inte varifrån de kommer, säger Ann Rönnberg på SF Bio till hd.se. I höst blir det nya rutiner även när det gäller hur lång period filmerna ska visas där. En vecka har visat sig vara för kort, ibland har de plockats bort trots att många fler besökare önskat se dem. För att kunna visa filmerna längre måste de skickas mellan biograferna flera gånger, först visas de på Röda kvarn, sedan på Filmstaden, eftersom Röda kvarn är upptagen av Filmstudion och Cinematica måndagar och onsdagar.

 

Skånsk storfilm

Först ut på Röda kvarn i höst blir Limhamnsfödde Jan Troells nya storfilm ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Snart 80-årige Troell intervjuades nyligen på bästa sändningstid i tv i samband med att filmen blev Sveriges Oscarsbidrag, innan den ens fått svensk premiär. I filmen, som till största delen är inspelad i Skåne, spelar Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt och Jesper Christensen huvudrollerna.

   Det är 80 utländska filmer som ska utvärderas och den 22 januari nästa år tillkännages vilka fem filmer som blir nominerade till "Bästa utländska film" vid Oscarsgalan. Troell har varit nominerad tre gånger tidigare, går han hela vägen fram till de slutgiltiga nomineringarna går han om Ingmar Bergman som nominerades tre gånger. Den skånska filmen har också blivit uttagen att visas i

masterssektionen vid filmfestivalen i Toronto.

   En lysande start får därmed musikern Emil Jensen från

Maria Larssons eviga ögonblick

Jan Troell sätter skånsk film på kartan tillsammans med Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen.

FOTO: NILLE LEANDER

 

Hjärup, som gör sin långfilmsdebut i den här filmen. Det här lär inte vara det sista vi ser av Jan Troell, han har redan börjat arbeta på ett nytt manus som ska bli ännu en historisk film om ungefär ett år, även den en blandning av fakta och fiktion. Först har dock ”Maria Larssons eviga ögonblick” premiär över hela landet den 24 september. 080919

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Hela höstsäsongens filmer ligger nu ute på SF:s hemsida.

 

Filmer av Jan Troell

”Stad” 1960

”Här har du ditt liv” 1966

”Ole dole doff” 1968

”Utvandrarna” 1971

”Nybyggarna” 1972

”Zandy’s Bride” 1974

”Nålsögat (En film om möjligheter)” 1975

”Ingenjör Andrées luftfärd” 1982

”Sagolandet” 1988

”Il Capitano” 1991

”Hamsun” 1996

”Så vit som en snö” 2001

”Närvarande” 2003

”Maria Larssons eviga ögonblick” 2008


Fredagen den 19 september

 

Mirrors

Varje spegel gömmer en hemlighet. Den gastkramande thrillern Mirrors handlar om polisen Ben Carson som tvingas lämna sin tjänst efter en olycka. Han tar jobb som nattvakt på ett varuhus vars speglar visar sig dölja en hemsk hemlighet. Rollen som Ben Carson spelas av Kiefer Sutherland. För regi svarar Alexandre Aja (Hills have eyes).

 

FOTO: FOX FILM

Mirrors

 

Fredagen den 19 september

 

Mamma Mu.

FOTO: SF FILM

Mamma Mu och kråkan

 

Böckerna av Jujja och Tomas Wieslander har blivit film. Mamma Mu är en alldeles ovanlig ko – hon vill lära sig dyka, dansa balett och allt annat som verkar kul. När hon träffar Kråkan är lyckan total, det är ju så mycket roligare när man är två. Men det finns en hake; Kråkan vill inte vara vän med en ko, särskilt inte en så konstig ko. Berättelsen tecknas av Sven Nordqvist, som också ligger bakom böckerna och filmerna om Katten Findus.

 

 

Wanted

 

Den här filmen baseras på de storsäljande böckerna av Mark Millar, mannen bakom några av de största serietidningssuccéerna de senaste åren. Wes Gibson är en vek, hypokondrisk 25-årig revisor vars liv är händelsefattigt och trist. Men när hans far mördas, upptäcker han att han bär på krafter han aldrig ens drömt om. Han rekryteras till Broderskapet, ett hemligt samfund med lönnmördare och utvecklar sina övermänskliga superkrafter. Med hjälp av skickliga lärare förvandlas Wes Gibson till en mördarmaskin som utplånar den ena skurken efter den andra.

Fredagen den 12 september

 

Wanted

Angelina Jolie spelar mot James MacAvoy och Morgan Freeman i filmen Wanted.

FOTO: UIP

 

 

Patrik 1,5

Fredagen den 12 september

 

 

 

Patrik 1,5

 

Göran och Sven har blivit godkända för adoption. Problemet ar att det saknas givarländer som accepterar homosexuella föräldrar. En dag öppnar sig en möjlighet att få adoptera ett svenskt föräldralöst barn, Patrik 1,5. Men när Patrik anländer visar han sig vara någon annan än den de trott. Ett kommatecken har hamnat fel i byråkratin, och in kliver en femtonårig homofob med kriminellt förflutet.

   I rollerna: Gustaf Skarsgård, Torkel Petersson och Tom Ljungman.

 

 

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 5 september

 

Wall-E

 

Tänk om mänskligheten var tvungen att lämna Jorden och någon glömde att stänga av den sista roboten? Efter att i sjuhundra ensamma år gjort det han är byggd för, upptäcker Wall-E en ny mening i livet (förutom att samla på krims-krams) när han möter den eleganta sökarroboten EVA. EVA inser snart att WALL-E av en slump har upptäckt nyckeln till planetens framtid, och åker tillbaka till rymden för att rapportera om sitt fynd till människorna (som otåligt har väntat på besked om det är möjligt att återvända hem). Under tiden jagar WALL-E EVA genom galaxen och det blir början på ett av de mest spännande och fantasifulla komiska äventyr som någonsin visats på bioduken.

 

Wall-E, ensam kvar på Jorden.

FOTO: PIXAR

Wall-E

 

Fredagen den 5 september

 

 

Vampyrer

FOTO: NONSTOP

Vampyrer


Vampyrer handlar om två systrar, Vera och Vanja, som ser ut som vilka unga tjejer som helst. Den enda skillnaden är att de lever om natten och av okänd anledning måste ha mänskligt blod för att överleva. En natt, efter att Vera har druckit blodet och dödat en mc-gängmedlem tvingas systrarna springa för sina liv. Det är just under denna natt som Vanja lovat sig själva att berätta för Vera den hemlighet hon gått och burit på ett tag: att hon vill lämna vampyrlivet, och försöka smälta in bland människorna. Vera ställs plötsligt inför ett liv i ensamhet, men tänker göra allt för att inte släppa sin syster ifrån sig.

   Vampyrer är ett drama om hemligheter, blod och systerskap. Filmen är regisserad av Peter Pontikis och i rollerna ser vi Jenny Lampa (Gangster), Ruth Vega Fernandez (Upp till kamp) och David Dencik (Lasermannen). Vampyrer är NonStop Entertainments första svenska film

 

 

Fredagen den 29 augusti

 

Get smart

 

Den satiriska tv-komedin Get Smart från 1960-talet skapades av bland andra Mel Brooks. Nu kommer filmen som är inspirerad av seriens huvudpersoner Maxwell Smart, Agent 99, Agent 23 från organisationen Control. Deras ständiga nemesis är deras motpart Kaos och Siegfried, Kaos egen ”Vice President of Public Relations and Terror ”. I rollerna: Steve Carell, Alan Arkin, Dwayne Johnson, Anne Hathaway och Terence Stamp.

 

 

 

FOTO: SANDREW METRONOME

Get smart

 

Tropa de Elite.

Fredagen den 29 augusti

 

Tropa de Elite

 

Oscarnominerade författaren till Guds Stad är tillbaka med den våldsamma uppföljaren Tropa de Elite – av José Padilha, regissören till den prisbelönade kontroversiella kapardokumentären Bus 174. Filmen bygger på sanna händelser i Rio de Janeiros ökända slumområden favelas. Actionthrillern Tropa de Elite är en skildring av den undre världens hänsynslösa verklighet i en av världens farligaste städer. Filmen blev en biosuccé utan dess like i hemlandet Brasilien och vann Guldbjörnen på Berlins filmfestival för Bästa Film.

 

FOTO: ATLANTIC FILM

 

Premiär för Stieg Larsson-filmsnutt

 

BOKFILM. Imorgon är det biopremiär för svensk storfilm och då tänker vi inte på Arn. Man kanske skulle gå och se riddarna vid vägens slut bara för att inte missa den föregående reklamen. För precis innan är det nämligen premiär för den lilla filmsnutten, den allra första trailern, till filmen Män som hatar kvinnor, del ett i Stieg Larsson trilogin.

   Inspelningen av nästa film, Flickan som lekte med elden, startade i måndags och håller på i Stockholmstrakten till slutet av oktober. Det är Daniel Alfredson som regisserar efter manuset av Jonas Frykberg. Bland de nya skådespelare som gör entré i den här andra delen syns bland andra Tanja Lorentzon, Yasmine Garbi, Georgi Staykov, Sven Ahlström, Magnus Krepper, Daniel Gustavsson och Ralph Carlsson. Filmatiseringen av Stieg Larssons böcker är ett av Skandinaviens största filmprojekt, där Michael Nyqvist och Noomi Rapace spelar huvudrollerna som Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Män som hatar kvinnor, som vi alltså imorgon får se ett smakprov ur regisserades av Niels Arden Oplev och har biopremiär i Skandinavien den 27 februari nästa år. Även boken Luftslottet som sprängdes ska spelas in det här året. 080821

 

Fotnot. Stieg Larssons trilogi har sålts i drygt 2,3 miljoner exemplar bara i Sverige och toppat försäljningslistorna även i Danmark och Norge. Böckerna säljer också bra i Tyskland och Frankrike. Det är Yellow Bird som har producerat serierna Wallander, Irene Huss och Lasermannen producerar filmerna, och Nordisk Film distribuerar dem på bio och DVD.

Michael Nyqvist och Noomi Rapace.

Michael Nyqvist spelar Mikael Blomkvist och Noomi Rapace spelar Lisbeth Salander i Stieg Larsson-filmen som biograferna visar lite av på fredag.

FOTO: JOHAN BERGMARK


 

Korsriddarnas kamp fortsätter på sydsvenska biografer.

Sverker Karlsson (Joel Kinnaman) och Ebbe Sunesson (Jakob Cedergren) gör sig beredda på en fajt.

FOTO: ERIK AAVATSMARK

 

Arn - Riket vid vägens slut

 

I berättelsen om den svenske korsriddaren Arn Magnusson, blandas fiktion med historiska fakta och refererar till både riktiga händelser och personer under denna tid. Jan Guillous romansvit är uppdelad i två långfilmer och utspelar sig i såväl Sverige som i Mellanöstern och bjuder på ett rikt galleri av tappra riddare, starka drottningar och svekfulla kungar. Det är en episk hjältesaga om krig och intriger, vänskap och förräderi och det som är störst av allt: kärleken. I senaste filmen skickades Arn som tempelriddare till Det Heliga Landet där kriget rasade mellan kristna och muslimer. När Arn återvänder hem måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.

Fredagen den 22 augusti

 

Den första filmen ”Arn – Tempelriddaren” hade premiär på juldagen 2007 och sågs av 1,1 miljoner besökare i Sverige. Nu är det dags igen för Arn, spelad av Joakim Nätterqvist att slåss för det han tror på. Han får viss hjälp via toner. Tomas Andersson Wijs låt Skellettkusten, framförs av Tommy Körberg och sångerskan Marie Fredriksson sjunger ledmotivet i Arn. Låten ”Där du andas” kommer med all säkerhet bli en romantisk radioplåga.

Marie Fredriksson

Marie Fredriksson.

FOTO: MATTIAS EDWALL

 

The Clone Wars

FOTO: WARNER BROS.

Fredagen den 15 augusti

 

Star Wars: The Clone wars

 

Ett nytt makalöst Star Wars-äventyr som kombinerar Lucasfilms legendariska berättelser med en helt ny animationsstil. Detta är en helt ny berättelse i Star Wars-sagan, som tar sin början där Episod II slutade. I stridslinjen till den intergalaktiska kampen mellan gott och ont, kommer Star Wars-fans att få återse välkända figuer som Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi och Padmé Amidala men även nya hjältar som Anakins Padawanelev, Ahsoka. Ondskefulla skurkar, ledda av Palpatine, greve Dooku och general Grievous är beredda att ta över makten i galaxen. Allt står på spel och Star Wars-universumets framtid ligger i de modiga Jedi-riddarnas händer.

 

Space chimps

Fredagen den 8 augusti

 

Space Chimps

 

En fartfylld animerad äventyrskomedi där vi får följa ett gäng astronautchimpansers galna och heroiska upptåg. Våghalsen Ham III, med rymbdblod i ådrorna, är barnbarn till Ham I, den första apan som vågade sig ut i rymden långt före människan. Tillsammans med den vrålsnygga och intelligenta Luna och den självupptagne Titan blir Ham utvald att delta i ett rymdäventyr som kommer föra dem tvärs genom kosmos för att utreda om det finns intelligent liv där ute. Nog hittar de liv alltid...

 

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

Fredagen den 8 augusti

 

Mumien – Drakkejsarens grav

 

Rob Cohen, regissör till actiontitlar som The Fast and the Furious med flera står bakom denna tredje del i Mumien-serien. Brendan Fraser spelar även här rollen som äventyraren Rick O'Connell.

 

 

 

 

 

Dags för en tredje mumienfilm fylld med action.

FOTO: UIP

Mumien

 

X-Files

Fox och Dana har synts på vita duken förut. Augusti inleds med en helt ny Arkiv-X-film på biograferna.

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 1 augusti

 

 

Arkiv X

 

Arkiv-X är tv-serien som hade en hel värld fängslad vid tv-apparaterna i mitten av 90-talet för att se agenterna Fox Mulder (David Duchovny) och Dana Scully (Gillian Anderson) ta sig an de mest svårlösta mysterier samtidigt som deras relation blev allt djupare och allt mer komplicerad. Den 1 augusti är det premiär för långfilmen Arkiv X där vi återigen får träffa Mulder och Scully. Filmen är en fristående historia som tar avstamp i några av tv-seriens mest hyllade avsnitt. För regi och manus svarar seriens skapare och ursprunglige regissör Chris Carter. I övriga roller ser vi exempelvis Amanda Peet och Billy Connolly.

 

 

Fredagen den 25 juli

 

The Dark Knight

 

 

Skurken som kallar sig Jokern härjar i Gotham och Bruce Waynes hemliga alter ego, Batman tar hjälp av James Gordon och Harvey Dent för att fånga honom. Efter den kritiker- och publikhyllade Batman Begins, återvänder Christopher Nolan (The Prestige, Memento) till regissörstolen liksom Christian Bale som repriserar sin roll som Batman och Bruce Wayne. Michael Caine spelar rollen som Alfred och Gary Oldman gestaltar polischefen James Gordon.

 

 

Batman är tillbaka på filmduken. Rollerna är desamma, men skurkarnas idéer är nya.

FOTO: WARNER BROS

The Dark Knight

 

 

 

Fredagen den 18 juli

 

Hancock

 

Hancock - en luggsliten och utbränd superhjälte som inte haft några stora framgångar på länge och lever på dekis. Störig, bråkig, sarkastisk och missförstådd lyckas han genomföra sina hjälteinsatser och räddar ett och annat liv, men invånarna i Los Angeles har fått nog av Hancocks brutala framfart som skapar mer kaos än ordning. För att komma på fötter och återfå sin status som superhjälte anlitar han en PR-agent (Jason Bateman) men hans fru (Charlize Theron) och Hancock hamnar genast på kollisionskurs och de förklarar krig!

 

 

Will Smith spelar en hjälte som folk har fått nog av.

FOTO: SONY PICTURES

Hancock

 

 

Kung Fu Panda

Fredagen den 18 juli

 

 

Kung Fu Panda

 

Po är en slö panda som tillbringar dagarna med att lata sig och göra ingenting. Hans behagliga liv tar dock raskt slut när hans hem, Fredens Dal, måste räddas från en ondsint inkräktare, snöleoparden Tai Lung. Po tvingas lära sig slåss och t.o.m bli en Kung Fu Master. Animerat äventyr från skaparna av Shrek och Madagaskar.

 

FOTO: UIP

 

 

Fredagen den 11 juli

 

Mamma Mia! The Movie

 

Att musikalen Mamma Mia! är en fenomenal succé utan dess like kan väl inte ha undgått någon. Den har, sedan premiären i London 1999, gått för utsålda hus över hela världen. Och nu kommer filmen. Benny Andersson och Björn Ulvaeus står som medproducenter tillsammans med Tom Hanks och hans fru Rita Wilson. Rollistan består av idel stora namn, såsom Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Julie Walters med flera.

Mamma Mia!

Meryl Streep spelar i filmen Mamma Mia! FOTO: UIP

 

 

Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007