Till förstasidan                                              för nöjes skull


 

 

 

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren, 090511

Biotider på Din ort...

Bioguiden

 

Fredagen den 15 maj

 

Max Manus

I Max Manus spelar Aksel Hennie motståndsmannen med samma namn. Han blev krigshjälte under den tyska ockupationen under andra världskriget och var en av de ledande krafterna bakom den sabotageverksamhet som bedrevs framgångsrikt under många år. I rollerna: Aksel Hennie, Ken Duker, Agnes Kittelsen, Viktoria Winge, Nicolai Cleve Broch, Christian Rudbeck, Knut Joner, Mats Eldøen. Regi - Espen Sandberg och Joachim Rönning.

 

FOTO: NORDISK FILM

Max Manus

 

Onsdagen den 13 maj

 

Änglar och demoner

 

Robert Langdon, Harvard professor i religiös symbolik, upptäcker chockad att det finns bevis på att det legendariska hemliga sällskapet Illuminati fortfarande är aktivt och på gång att ännu en gång utmana sin urgamla fiende – den katolska kyrkan. Illuminati har lyckats stjäla en mycket kraftig bomb skapad med en ny teknik och meddelar att den ska placeras någonstans i Vatikanen. Regi: Ron Howard.

 

Stellan Skarsgård spelar liksom Tom Hanks och Ewan McGregor i uppföljaren till Da Vinci Koden.

FOTO: SONY/DISNEY

Änglar och demoner

 

Cadillac Records

Fredagen den 8 maj

 

Cadillac Records

 

Baserad på Chess Records uppgång och fall. Ett litet skivbolag i Chicago började producera Bluesmusik med Muddy Waters (Jeffrey Wright), Little Walter (Columbus Short) 1947, och fortsatte med att välkomna Rock and Roll 1955 med Chuck Berry (Mos Def). Producenten Leonard Chess (Adrien Brody) med sitt öra för olika typer av musik tjänar pengar på att upptäcka nya talanger som songwritern Willie Dixon (Cedric the Entertainer), Howlin' Wolf (Eamonn Walker) och Etta James (Beyonce Knowles).

    Leonard Chess har inte ett enkelt jobb eftersom han tvingas att ta hand om sina artister till fullo - även privat. När Chuck Berry hamnar i fängelse, hittar Leonard en annan talang, Etta James, och på 60-talet kort därefter lämnar Leonard Chess skivindustrin.

 

FOTO: SONY PICTURES

 

 

Fredagen den 8 maj

 

Knowing

 

En kvinna begraver en tidskapsel år 1962. Den innehåller datum för mord på historiska figurer, datum för en hotellbrand som dödade en professors fru och en kommande apokalyps. Professorn hittar innehållet och visar upp det för dottern, vilket leder till att hon börjar minnas underliga händelser från sin barndom. I rollerna: Nicolas Cage, Rose Byrne m fl.

Knowing

FOTO: NORDISK FILM

 

Fredagen den 1 maj

 

 

 

Hanna Montana The Movie

 

Långfilmen om Disneys populära Hannah Montana är här. Miley Stewart (Miley Cyrus) kämpar för att hinna med skolan, vänner och hennes hemliga popstjärneliv som Hannah Montana. Hon blir allt mer populär och det håller på att ta över hennes liv. Hennes pappa (Billy Ray Cyrus) tar med dottern hem till Crowley Corners för att hon ska få en dos verklighet. Men det är där äventyret börjar - fyllt med skoj, skratt och romantik.

I rollerna för övrigt: Emily Osment, Margo Martindale med Vanessa Williams.

FOTO: SAM EMERSON/DISNEY ENTERPRISES INC.

Hanna Montana

 

 

X-men origins: Wolverine

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 1 maj

 

X-Men Origins: Wolverine

 

Hugh Jackman återvänder till rollen som gjorde honom världskänd - den våldsamme kämpen som besitter läkande styrkor, indragbara klor och ett ursinnigt raseri. Wolverine utspelar sig innan händelserna i X-Men och berättar historien om Wolverines våldsamma förflutna, hans komplexa förhållande till Voctor Creed och olycksbådande programmet Weapon X. I rollerna för övrigt: Ryan Reynolds och Liev Shreiber.

 

 

The Reader

 

En dag insjuknar den 15-årige pojken Michael Berg på väg till skolan och räddas av den runt 30-åriga Hanna. De förälskar sig oväntat och inleder en passionerad affär fram till den dagen Hanna plötsligt och utan förklaring försvinner. Åtta år senare är Michael en ung juridikstuderande som iakttar de pågående krigsförbrytarrättegångarna mot nazisterna. Han träffar sin forna älskarinna igen, under väldigt annorlunda omständigheter. Hanna står anklagad för ett fruktansvärt brott och vägrar rätten till försvar. Michael inser gradvis att hans ungdoms kärlek döljer en hemlighet som hon anser vara mer skamlig än mord. I rollerna: Kate Winslet, Ralph Fiennes, Lena Olin, David Kross, Bruno Ganz.

Fredagen den 24 april

 

The Reader

FOTO: SANDREWS METRONOME

 

 

Fredagen den 24 april

 

Motsånd

Den verklighetsbaserade historien om Bielskipartisanerna som kämpade mot nazisterna och räddade ett stort antal liv under andra världskrigets mörka år.

FOTO: SCANBOX

Motstånd

 

Baserad på romanen The Bielski Partisans av Nechama Tech. Tre bröder, spelade av Bondskådisen Daniel Craig, Liev Schreiber och Jamie Bell, som än i dag omtalas som de okända hjältarna, vågade trotsa nazisterna under andra världskriget och räddade 1 200 liv. Alltså lika många som den betydligt mer berömde Oskar Schindler. När deras familj tragiskt splittras av de tyska invasionsstyrkorna under ockupationen av Polen väcks en låga ingen kan släcka inom dem. Många vänner och familjemedlemmar mördas skoningslöst av tyskarna. Istället för att ge upp och fly, bestämmer de sig för att stanna och överleva. De gömmer sig i de otillgängliga skogarna som omger deras hemort och med sig tar de hela sin bys befolkning. Med den täta skogen som bas bekämpar de sina fiender smart och skoningslöst. Deras mod och vilja att överleva är deras ultimata vapen.


Malena Ernman på bio

 

OPERABIO. En vecka före Eurovision Song Contest syns Malena Ernman på bioduken som Askungen. Operan hade premiär på Kungliga Operan i Stockholm för knappt ett år sedan och går upp igen i nästa vecka. Kort därefter direktsänds den därifrån på en del digitala biografer bland annat i Sydsverige.

 

För vuxna

Gioacchino Rossinis opera blir i en uppsättning av den internationellt verksamma regissören Irina Brook. Den här tre timmar långa Askungesagan utspelar sig på en italiensk bar och vänder sig främst till en vuxenpublik. Från köket till tronen klär Rossini den tålmodiga Angelina (Malena Ernman) och hennes vackre prins i känslosamma cantilenor och koloraturer. Och runt dem bjuder ett gäng lustiga figurer ur buffans värld på galna upptåg med en hel del komedi och fars. Men allt är inte som i folksagan – styvmor har blivit styvfar och den goda fen en filosof. Operan skrevs 1817 och är i två akter. Askungen framförs på italienska med svensk översättning. Operan med Malena visas också den 30 maj i SVT2.

2009-04-22

 

LILL ERIKSSON

Askungen

Don Magnifico (här Jonathan Veira) och Askungen Angelina (Malena Ernman) sjunger live från Kungliga operan den 4 maj på digitala biografer i bl a Båstad, Lund, Malmö, Ystad och Tomelilla.

FOTO: CARL THORBORG/KUNGLIGA OPERAN


 

Fredagen den 17 april

 

Che - gerillaledaren

Den fristående fortsättningen på filmen Che - Argentinaren. Che befinner sig på toppen av sin karriär och vi följer honom fram till hans död i Bolivia. Efter revolutionens framgångar på Kuba försvinner han plötsligt och många tror att han är död. Men så dyker han plötsligt upp i Bolivia för att fortsätta sin revolution. Snart är revolutionens mest berömde ikon en av världens mest eftersökta män. Under historiens gång kommer vi bättre att förstå varför Che förblivit en symbol för idealism och hjältemod för människor världen över. I rollerna: Benicio Del Toro, Demián Bischir, Franka Potente, Julia Ormond, Lou Diamond Phillips, Jordi Mollá, Carlos Bardem m fl.

Che - gerillaledaren

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

 

 

Fredagen den 17 april

 

The Boat that rocked

 

Richard Curtis, mannen bakom bland andra filmerna Notting Hill, Mr Bean och Love Acutally är tillbaka med en komedi om en av de illegala radiostationer som sände från rostiga gamla båtar i Nordsjön under 60-talet. I rollerna: Bill Nighy, Philip Seymor Hoffman, Rhys Ifans, Kenneth Branagh, Emma Thompson, Jack Davenport, Nick Frost.

The Boat that rocked

FOTO: UIP


 

Ny satsning på sommarfilm

 

SOMMARBIO. Förra året avverkade en fjärdedel av årets alla biobesökare sina filmupplevelser under juni, juli och augusti. En trend de senaste åren har varit att biobesöken ökat under sommaren. Men på sommarrepertoaren har den svenska filmen varit sällsynt. Därför ska Svenska Filminstitutet i år satsa på ett nytt lanseringsstöd så att fler svenska filmer ska gå upp på bio under sommaren. Det nya stödet kan sökas av distributörer, men ges bara till fem svenska långfilmer som har premiär mellan 15 juni och 1 augusti. Samtidigt ska tillgången till film på mindre orter öka. Genom att öka antalet kopior på attraktiva filmer hoppas filminstitutet skapa bättre förutsättningar för sommaröppet på landets biografer. På så sätt skulle fler biografer på mindre orter få aktuell och publikdragande film under sommaren menar Bengt Toll, chef för filminstitutets publikavdelning. 090416


 

Race to Witch Mountain

FOTO: WALT DISNEY

 

Fredagen den 10 april

 

Race to Witch Mountain

 

I många år har historier om en hemlig plats mitt ute i Nevadaöknen cirkulerat. Platsen är känd för oförklarliga fenomen och underliga iakttagelser. Platsen kallas Witch Mountain och när en taxichaufför från Las Vegas (Dwayne Johnson) förstår att de två tonåringarna som sitter i hans baksäte besitter övernaturliga krafter blir han plötsligt indragen i ett svårförklarligt äventyr. När de upptäcker att deras enda chans att rädda världen är att upptäcka hemligheten i Witch Mountain, börjar racet. Men regeringen, gangsters och till och med utomjordingar försöker stoppa dem. Det här är ett roligt och spännande äventyr med mycket specialeffekter. I rollerna: Dwayne Johnson, Carla Gugino.

 

 

Dragon Ball

Fredagen den 10 april

 

 

Dragon Ball

 

Ett storslaget actionäventyr som bygger på manga-succén med samma namn. Historien handlar om Goku, en ung krigare som skyddar jorden från onda krafter som vill lägga beslag på de sju ”drakkulorna”. Dessa kan uppfylla sin ägares högsta önskan. Filmen regisseras av James Wong och i huvudrollen som Goku ser vi Justin Chatwin från bland annat filmen ”War of the worlds”. I rollerna: Justin Chatwin, James Marsters, Emmy Rossum, Chow Yun-Fat.

 

FOTO: FOX FILM

 

 

Sju miljoner till Glumslövsfilmare

NY FILM. Vid Svenska Filminstitutets senaste möte beslutade filmkonsulenterna vilka projekt som ska få produktionsstöd. I mars stödsbeslut ges 33,3 miljoner kronor till svenska filmare. Av dessa får Glumslövsbosatte regissören Othman Karim sju miljoner till sin nya film "Dear Alice". Just nu håller man på att rollbesätta och ska i juni spela in filmen i Skåne. Karim har skrivit manuset tillammans med Grace Maharaj-Eriksson om Moses, Karins, Francis och Bosses livsöden, som vävs samman i en historia. Under en helt vanlig dag ställs de inför till synes triviala val. De inser inte att besluten som förefaller banala i stunden helt plötsligt visar sig vara livsavgörande när deras vägar korsas den här dagen. Othman Karims förra långfilm "Om Sara" visades på biograferna 2005. Mest produktionsstöd fick Johan Brisingers "Änglavakt" och Kristian Petris "Ond tro" - de fick åtta

Othman Karim

 

miljoner vardera. 090403

 

LILL ERIKSSON

 

Filmfestival i full gång

 

FILMFESTIVAL. Färgfylld film från Indien, fabulerande äventyr från Georgien, kammarspel från Bulgarien, kriminalfilm från Kazakstan, thriller från Irland, animation från USA och fokus på film från Australien. IFEMA-festivalen som pågår på Spegeln i Malmö fram till och med lördag har film för de flesta, gjord av några av världens bästa kvinnliga regissörer.

    På fredag hålls en masterclass i kostym och make-up och då berättar kostymskaparen Signe Sejlund och sminkören Soile Ludjoi om sina erfarenheter. De har jobbat tilsammans med den danska regissören Susanne Bier's filmer och många andra danska prisvinnande filmer som till exempel En Soap. 090401

 

LILL ERIKSSON

 

Fredagen den 3 april

 

Fast and Furious – original parts

Vin Diesel och Paul Walker slår sig än en gång ihop för det slutgiltiga kapitlet i filmserien där allt handlar om hög fart – Fast and Furious. Tillbaks på gatorna där allt började återförenas de med Michelle Rodriguez och Jordana Brewster för att i extrema hastigheter manövrera amerikanska muskelbilar, trimmade vrålåk och exotiska sportbilar över Los Angeles gator och köra gasen i botten genom Mexikos öken i denna högoktaniga actionthriller. När ett brott för dem tillbaka till L.A. återupptar rymlingen Dom Toretto (Diesel) sin bittra strid mot polisen Brian O’Conner (Walker). Men när de tvingas konfrontera en gemensam fiende måste Dom och Brian försöka lita på varandra för att tillsammans kunna utmanövrera honom. Via kupper mot lastbilskonvojer och krälande i tunnlar under nationsgränsen kommer två män att hitta rätt sätt att hämnas – genom att pressa gränserna för vad som är möjligt bakom ratten.

Fast and Furious

FOTO: UIP

 

Monsters vs Aliens

Fredagen den 3 april

 

Monsters vs. Aliens

 

När unga Susan Murphy, på sin bröllopsdag, oväntat mosas av en meteor full av geggamoja från yttre rymden, växer hon märkligt nog till en längd av 15 meter och 21 centimeter. Militären rycker in, och hon tas tillfånga och förs till en hemlig statlig anläggning. Där döps hon om till Megarella och spärras in tillsammans med en massa andra märkliga monster. Animerad barn- och familjefilm som blir den första filmen i 3-D från Dreamworks Pictures.

 

FOTO: UIP

Danmark slår Sverige i bioligan

 

DANMARK. Förra året blev ett mycket starkt år för den danska biografnäringen. Biljettförsäljningen gick upp med 8,2 procent, mycket tack vare inhemska produktioner. I genomsnitt gick varje dansk 2,41 gånger på bio under 2008. Totalt såldes 13 miljoner danska biobiljetter förra året, alltså ett rejält hopp från 12,3 miljoner 2007. Av de 20 mest sedda filmerna var nästan hälften danska. Ökningen är den näst största bland de 17 europeiska länderna där biografnäringarna är medlemmar i samarbetsorganet UNIC, men ligger långt efter irländarnas. De gör 4,57 biobesök per person.

    Efter detta året bör Sverige ligga bättre till i statistiken. Förra året inleddes blekt, men hämtade sig under sista halvåret och gav en ökning av den svenska biljettförsäljningen på två procent, jämfört med året innan och slutade på 15,2 miljoner sålda biljetter. Intäkterna ökade med 6,4 procent.

 

Fortfarande är det ett jättegap mellan amerikanskproducerade filmer och svenska, där film från USA står för drygt 68 procent av marknadsandelarna i Sverige. Svensk film stod för 20 procent förra året, vilket är en minskning jämfört med 2007 då den svenska marknadsandelen låg på 21,6 procent. Mest sedda svenska filmer 2008 var Arn-filmerna, ”Patrik 1,5”, ”Rallybrudar”och ”Vi hade i alla fall tur med vädret igen”. Danska dramat ”Flamman og Citronen”, om två danska motståndsmän under andra världskriget, drog 673 000 personer till biosalongerna, att jämföra med Arns drygt 550 000. Svensk biografnäring tror 2009 blir ett mycket bättre år för svensk film eftersom ”Män som hatar kvinnor” redan har gått fantastiskt bra och de kommande två filmerna i Milleniumserien släpps på bio under hösten. 090331

 

LILL ERIKSSON

 

Fredagen den 27 mars

 

Marley och jag

 

Marley och Jag är en varm komedi om livets bergochdalbana med Owen Wilson och Jennifer Aniston i huvudrollerna som Josh och Jennifer Grogan. En självklar del av familjen är den bångstyriga hunden Marley, alltid redo att sällskapa, trösta eller ställa till det för sina ägare. Filmen är baserad på den bästsäljande boken med samma namn och för regin står David Frankel som regisserade "Djävulen bär Prada".

Marley and me

FOTO: FOX FILM

 

 

Kenny Starfighter

FOTO: NORDISK FILM

Onsdagen den 25 mars

Kenny Begins

 

Kenny Starfighter är troligtvis den mest hopplösa elev Galaxhjälteakademien någonsin har haft. Kennys föräldrar har tröttnat på att betala hans studier och ställer ett ultimatum: Ta examen eller bli frisör i familjens salong. I en förtvivlad jakt på examenspoäng kraschlandar Kenny av misstag på Jorden, där han råkar på Pontus, en haltande och mobbad femtonårig kille med dålig syn. Pontus har råkat hitta en mystisk, självlysande kraftskristall som har gett honom superkrafter och möjligheter att få pluggets coolaste tjej, Miranda, intresserad av honom. Samtidigt som Pontus försöker hjälpa Kenny att slippa bli frisör får Rutger Oversmart, Universums intelligentaste man, reda på att kristallens kraft har absorberats av Pontus. Allt han behöver göra är att krama kraften ur honom så kommer Rutger att bli Universums mäktigaste man. När Rutger blir varse att en Galaxhjälte skyddar Pontus, så skickar han ut de farligaste prisjägarna i galaxen: Earth, Wind and Fire för att få tag i honom. Kan Kenny Starfighter rädda en tonårskilles liv eller är det en tonårskille och Miranda som ska rädda Kenny?

 

I rollerna: Johan Rheborg, Bill Skarsgård, Johan Glans, Carla Abrahamsen, Jan Mybrand, Cecilia Frode, Pernilla August, Brasse Brännström, Sissela Kyle, Josephine Bornebusch.

 

SVT ger efter för filmbranschens krav

 

FILMBRÅK. Omförhandlingar i storbråket mellan filmbranschen och SVT gällande Millenniumfilmerna har blivit av, trots att SVT först sa sig stå fast vid kontraktet att visa de två sista filmerna exklusivt för sina licensbetalare. Efter flera rapporter som SVT fått den senaste tiden om riskerna för ett mycket svagt svenskt bioår, och efter en direkt vädjan från Svenska Filminstitutet, väljer nu SVT att ge sitt medgivande till att göra biograffilm även av ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” – de två sista böckerna i Millennium-serien. På så vis kan distributören Nordisk Film – i samarbete med SF Bio – och produktionsbolaget Yellow Bird dra in några 100 miljoner till.

    – SVT har övervägt detta noga. Men för att svensk film ska kunna utvecklas på ett positivt sätt måste vi ha höga besökstal på bio. Alla som kan bidra till det har ett ansvar, säger Gunnar Carlsson, exekutiv producent på SVT. Enligt honom innehåller tv-serien, som också bygger på Stieg Larssons böcker, betydligt mer originalmaterial än biofilmerna. Den är uppdelad i sex 90 minuter långa avsnitt och sänds i SVT i slutet av februari nästa år. De två sista Millennium-filmerna kommer på bio redan i höst.

    – Vi känner att tv-serien ändå kommer att få ett helt eget liv eftersom så mycket material kommer att läggas till jämfört med långfilmerna, säger Gunnar Carlsson. 090320

 

LILL ERIKSSON

 

 

Gran Torino

Fredagen den 20 mars

 

 

 

Gran Torino

 

Clint Eastwood är tillbaka såväl bakom som framför kameran i en berättelse om en krigsveteran från kriget i Korea. När grannpojken försöker stjäla hans mest värdefulla egendom, en Gran Torino från 1972, bestämmer han sig för att reformera tonåringen. I rollerna: Clint Eastwood, Christopher Carley, Bee Vang, Ahney Her, Brian Haley m.fl.

 

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fredagen den 20 mars

 

En shopaholics bekännelser

 

I den här komedin får vi följa en ung tjej (Isla Fischer) som precis är klar med sina collegestudier och får jobb som finansjournalist i New York. Där kan hon äntligen få utlopp för sin shoppingmani. Baserad på romanen "Confessions of a Shopaholic" av Sophie Kinsella. Producerad av Jerry Bruckheimer. I rollerna: Isla Fisher, Hugh Dancy, Joan Cusack, John Goodman, John Lithgow, Kristin Scott Thomas, Leslie Bibb m.fl.

En shopaholics bekännelser

FOTO: ROBERT ZUCKERMAN/DISNEY ENTERPRISES INC.

 

 

Fredagen den 13 mars

 

Che – Argentinaren

Che - Argentinaren

FOTO: SCANBOX ENTERTAINMENT

Steven Soderbergh är tillbaka med en storslagen film i två fristående delar om Che Guevara. Detta är den första av dem. De flesta känner till legenden Che, men få känner till mannen bakom den. Den 26 november 1956, seglar Fidel Castro till Kuba ledsagad av åttio rebeller. En av dessa är Ernesto "Che" Guevara (1928-1967), en argentinsk läkare som delar samma vision som Fidel Castro - att störta den korrupta diktaturregimen ledd av Fulgencio Batista.

    Che visar sig vara oumbärlig som slagskämpe och lär sig snabbt gerillakrigsföring. Che tas emot med öppna armar och stor kärlek av sina kamrater och det kubanska folket. Vi får följa Ches väg till framgång i den kubanska revolutionen, från läkare till befälhavare och därefter till revolutionär hjälte. Che spelas mycket övertygande av Benicio Del Toro som tilldelades priset för Bäste skådespelare vid årets filmfestival i Cannes 2008.

 

 

Pettson och Findus

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 13 mars

 

Pettson och Findus – Glömligheter

Grus i maskineriet och en olycklig olyckshändelse är startskottet i ett nytt äventyr med gubben Pettson och katten Findus. En gammal simmaskin, ombyggd till en takpannekastare, förorsakar en minnesförlust och plötsligt är goda råd dyra. Kan historien om när Findus var liten och försvann få Pettson att minnas? Eller kanske historien om skattjakten då gubben och katten gav sig ut på en sen kväll för inte så länge sedan? Återberättandet av en serie galna upptåg tycks vara enda sättet att få Pettsons minne tillbaka. I rollerna: Pettson och Findus röster görs av Tord Peterson och Lukas Karlsson

 

 

 

Resan till jordens medelpunkt

Fredagen den 13 mars

 

Resan till jordens medelpunkt

 

Hur skulle det kännas att kunna resa till jordens mittpunkt? Vad skulle man upptäcka där? I Journey 3-D, ett extraordinärt actionäventyr filmat med banbrytande 3-D-teknik, kommer vi att få veta det… I rollerna: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem.

 

 

FOTO: SF FILM

 

Fredagen den 6 mars

 

Slumdog Millionaire

Jamal Malik, en 18-årig föräldralös kille från Bombays slumområden, är bara en fråga ifrån att vinna 20 miljoner rupier i den indiska tv-versionen av Vem vill bli miljonär?. Men när programmet tar paus arresteras han, misstänkt för fusk. Ingen tror att han, en pojke från slummen, kan veta de rätta svaren. Desperat försöker Jamal bevisa sin oskuld och går igenom fråga för fråga för att förklara hur han kunnat känna till alla svar. För varje fråga kommer det fram en fascinerande historia om hans liv på gatorna tillsammans med sin bror, om människorna som korsat hans väg och, inte minst, historien om Latika, flickan han älskat och förlorat.

Slumdog Millionaire

FOTO: SF FILM

 

 

Bläckhjärta

FOTO: SF FILM

Fredagen den 6 mars

 

Bläckhjärta

 

Meggie är en flicka som gladeligen skulle byta bort sitt tråkiga liv mot ett av de fantastiska äventyr som hon älskar att läsa om. I alla fall till den dag då hennes önskan blir verklighet... I ”Bläckhjärta” dras Meggie, hennes far Mo, hennes gammelfaster Elinor och en mystisk främling som kallas Sotfinger in i en magisk väv då de konfronteras med den hänsynslöse skurken Capricorn och hans anhang – figurer som bokstavligen fått liv efter att Mo läst om dem i en bok. Filmen bygger på Cornelia Funkes internationellt bästsäljande bok. I rollerna: Brendan Fraser, Andy Serkis, Eliza Bennett, Paul Bettany, Helen Mirren, Jim Broadbent.

 

 

Fredagen den 27 februari

 

Lisbeth Salander

- Ibland kom hon hem och var helt sjuk i huvudet, säger Ola Rapace till Babel om Noomi Rapace som spelar Lisbeth Salander.

FOTO: YELLOW BIRD

Män som hatar kvinnor

 

THRILLER. Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon hjälper snart den grävande journalisten Mikael Blomkvist som har fått ett svårt uppdrag av den pensionerade industriledaren Henrik Vanger. Familjen Vangers förflutna är mörkare och blodigare än någon av dem kunnat ana.

 

Michael spelar Mikael

Det är den snart 50-årige skådespelaren Michael Nyqvist som fått den eftertraktade rollen som Mikael ”j-la” Blomkvist, men säkerligen inte för att namnen är så snarlika. Han anses vara en av landets mest populära och meriterade skådespelare på film, teve och teater. På film har Michael medverkat i publiksuccéer som Kjell Sundvalls Grabben i graven bredvid, för vilken han belönades en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll. Och så Underbara älskade och Kay Pollaks Oscarnominerade Så som i himmelen. Om rollen som Mikael Blomkvist säger han:

   – Blomkvist är en person som aldrig släpper taget när han kommit något på spåren och han har ett rättspatos som han ursinnigt försvarar. När Mikael Blomkvist tycker att någon gör fel skriver han det inte på näsan på dem, han ser till att de får sparken och hamnar i fängelse.

   Till vardags ingår Michael Nyqvist i Kungliga Dramatiska Teaterns fasta ensemble. Nu har han ägnat mycket kraft åt filmen som många har stora förväntningar inför.

   – Jag har läst och tänkt på vad det var som gällde när Stieg Larsson var ung, hur det var när han och hans generation växte upp. De förde något med sig in i 90-talet som försvann när alla skulle bilda aktiebolag.

Skruvade upp till Lisbeths nivå

Betydligt yngre är motspelerskan Noomi Rapace, 30, som gör rollen som Lisbeth Salander. Hon har tidigare gjort mer teater än film. På teatern medverkade Noomi i Thorsten Flincks omtalade uppsättning av Fadren på Teater Plaza 1999, samt Flinks Påklädaren och andra pjäser på ”Nyqvists” teater - Kungliga Dramatiska Teatern. Nu syns hon snart på filmduken.

   – Alla människor har allting i sig olika mycket, olika starkt. För alla roller som jag ska gå in i gäller det att hitta det viktiga inuti mig. Hos Lisbeth är hennes sår och håligheter uppskruvade. Hos mig var de lägre, jag behövde skruva upp dem för att kunna göra Lisbeth. säger Noomi om arbetet med rollen. Rapace blev belönad 2007 med de båda danska filmpriserna Robert och Bodil för Bästa kvinnliga huvudroll i Simon Stahos Daisy Diamond.

  

Svenska kändisar

Män som hatar kvinnor produceras av samma bolag som Wallander-filmerna och även här finns flera tunga skådespelarnamn - Lena Endre spelar Mikaels chef Erika Berger, Sven-Bertil Taube gör rollen som uppdragsgivaren Henrik Vanger och Peter Haber spelar brodern Martin Vanger.

   Marika Lagercrantz spelar Cecilia Vanger, Hans-Erik Wennerström spelas av Stefan Sauk och Dirch Frode spelas av Ingvar Hirdvall som blivit starkt förknippad med sin roll ’Grannen’ i Beck-filmerna.

 

Dog innan bokdebuten

Författaren Stieg Larsson (1954-2004) var journalist och chefredaktör på tidningen Expo. Tidigare hade han arbetat 20 år på TT och var en av världens främsta experter på antidemokratiska, högerextrema och nazistiska rörelser. Han avled hastigt i november 2004, en tid före debuten med den här första delen i Millenniumtrilogin.

   Män som hatar kvinnor belönades av Skandinaviska Kriminalsällskapet med Glasnyckeln, som 2005 års bästa nordiska kriminalroman. Åren därpå kom de andra titlarna Flicka som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes. Trilogin hade fram till höstas sålt mer än 2,9 miljoner exemplar i Sverige och över 8,6 miljoner exemplar världen över.

 


Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007