Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren 2010-01-25

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

Share |

 

Till vildingarnas land

FOTO: SANDREWS METRONOME

Fredagen den 29 januari

 

Till Vildingarnas Land

 

Filmen berättar historien om Max, en oregerlig och känslig pojke som känner sig missförstådd och som rymmer hemifrån till Vildingarnas Land. Max landar på en ö där han möter mystiska och besynnerliga varelser vars känslor är lika vilda och oförutsägbara som deras handlingar. Vildingarna längtar desperat efter en ledare som kan guida dem, precis som Max längtar efter ett kungadöme att härska över. När Max krönts till kung, lovar han att skapa en plats där alla blir lyckliga. Max upptäcker snart att härska över sitt kungadöme inte är så enkelt och hans relationer där visar sig vara mer komplicerade än var han trodde från början. I rollerna: Catherine Keener,Max Records, Mark Ruffalo, Lauren Ambrose, Chris Cooper, James Gandolfini, Catherine O’Hara, Forest Whitaker.

 

 

Fredagen den 22 januari

 

It's Complicated

Jane (Meryl Streep) är mor till tre vuxna barn, äger en blomstrande restaurang i Santa Barbara och har, tio år efter skilsmässan, ett vänskapligt förhållande till sin exmake, advokaten Jake (Alec Baldwin). Men när Jane och Jake reser bort tillsammans för deras sons collegeexamen börjar saker och ting bli komplicerade. En oskyldig måltid tillsammans leder till något ingen av dem hade kunnat förutse – en kärleksaffär. Då Jake är omgift med den mycket yngre Agness (Lake Bell) har Jane helt plötsligt blivit den andra kvinnan. Fångad mitt i den pånyttfödda romansen finns Adam (Steve Martin), en arkitekt som anställts av Jane för att designa om hennes kök. Även Adam läker såren från en skilsmässa men faller snart för Jane. Han inser dock snart att han blivit en del av en invecklad kärlekstriangel. Bör Jane och Jake försöka gå vidare med sina liv eller kan det vara

It's complicated

FOTO: UIP

 

så att kärleken är ljuvligare vid andra försöket? Det är komplicerat.

FOTO: SONY PICTURES

 

Fredagen den 22 januari

Det regnar köttbullar

Flint drömmer om att bli vetenskapsman och uppfinner allt från gående tv-apparater till hårväxtmedel och råttfåglar - till hans pappas stora förtret. En dag uppfinner Flint en maskin som kan producera mat av ingenting, bara genom en knapptryckning kan han få en utsökt hamburgare i sin hand. Men som vanligt för Flint är det något som går fel och maskiner flyger iväg genom staden och förstör allt i sin väg tills den försvinner upp bland molnen. Invånarna i staden är rasande på Flint – tills den dagen det börjar regna mat från himlen.

 

Vägen

Viggo Mortensen i en bister film baserad på Pulizerbelönaden boken No country for old men. FOTO:SCANBOX

Fredagen den 22 januari

Vägen

Det enda de har kvar är varandra. Världen är i stort sett död efter en klimatkollaps och av mänskligheten finns knappt någonting kvar - endast enstaka individer som inte hunnit lägga sig ner och dö än. En far och hans son går ensamma genom ett ödsligt och förkolnat landskap. Inget liv syns till och endast en svag vind kan skönjas. Kylan är bitande, nästintill outhärdlig, och snön som faller är grå. Himlen är mörk. De är på väg mot kusten trots att de inte vet vad, om någonting alls, väntar på dem där. De har ingenting kvar, förutom en kundvagn med ett fåtal tillhörigheter och en pistol att försvara sig med om de skulle bli hotade av någon av de fåtal förvildade människor som finns kvar. En filmatisering av Carmac McCarthys bok No Country For Old Men. I rollerna: Viggo Mortensen, Charlize Theron, Guy Pearce, Kodi Smit-McPhee, Robert Duvall m. fl.

 

 

Planet 51

FOTO: SCANBOX

Fredagen den 15 januari

Planet 51

Planet 51 är en helt ny värld, men skrämmande bekant. Denna gång är det vi människor som är utomjordingar…även om det är dom som är gröna. Sextonårige Lem bor på Planet 51, en värld som påminner om 1950-talets USA. Hans liv är lyckligt, tryggt och förutsägbart… ända till det oförutsägbara inträffar. Från ingenstans upp i det blå kraschlandar kapten Charles “Chuck” Baker med sitt rymdskepp mitt under ett grillparty hemma hos en familj. Bakom honom står en grupp grönhyade invånare som stirrar förundrat på honom. Han flyr in i ett planetarium och träffar på Lem, en ung kille som jobbar där. Som så vanligt i situationer där utomjording möter utomjording uppstår först en skräckfylld situation som snart omvandlas till djup vänskap. Svenska röster: Robert Gustafsson, Måns Zelmerlöw, Robert Wells, Frida Örn, Mauro Scocco, Clas Ljungmark, Jan Johanssen och Christer Fuglesang.

 

Fredagen den 15 januari

Snabba Cash

JW är stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Jorge är latinon som kan allt om koks och som går iland med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom. Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn. Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. I rollerna: Joel Kinnaman, Matias Padin Varela, Dragomir Mrsic. Regi - Daniel Espinosa.

Snabba Cash

FOTO: NORDISK FILM

 

Fish Tank

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

Fredagen den 8 januari

 

Fish Tank

Det här är berättelsen om Mia (Katie Jarvis), en stökig 15-åring som bor med sin mamma och jobbiga lillasyster. Hon har stängts av från skolan och är utfrusen av sina vänner. Hennes mamma, som själv var ett barn när hon födde Mia, kan inte riktigt ta på sig föräldraskapet på grund av sin egen förlorade ungdom och bryr sig ofta mer om sina egna pojkvänner och fester än döttrarnas välmående. Men in i deras liv kommer en ny man – Connor - som är rolig, charmig, snygg och bryr sig om dem alla. Till och med Mia börjar öppna sig för honom. I rollerna: Michael Fassbender, Kierston Wareing, Harry Treadaway m fl.

 

Fredagen den 8 januari

 

Instängd 2

 

Filmen är en uppföljare till kultförklarade skräckfilmen ”Instängd”. Sarah kommer ensam upp ur ett grottsystem efter en expedition i Appalacherna som hon har genomfört tillsammans med fem väninnor. Hon är skadad och utom sig av skräck. Sheriff Vaines känner sig skeptisk inför den information han lyckas få ur Sarah och är övertygad om att hennes sammanbrott döljer en mycket mörkare sanning. I rollerna: Shauna MacDonald, Natalie Mendoza m fl.

Instängd 2 FOTO: SF FILM

 

Sherlock Holmes

FOTO: SANDREWS METRONOME

Fredagen den 1 januari

 

Sherlock Holmes

 

I ett dynamiskt nytt porträtt av Conan Doyles berömda karaktär “Sherlock Holmes” får vi följa Holmes och hans partner Watson på sitt senaste äventyr där de avslöjar sina färdigheter i att slåss lika dödligt som deras legendariska intellekt. Holmes kommer att slåss som aldrig förr för att ta fast en ny nemesis i en dödlig intrig som kan förstöra hela landet. I rollerna: Robert Downey Jr, Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Kelly Reilly. Regissör är Guy Ritchie.

 

Fredagen den 25 december

 

Alvin och gänget 2

 

Dundersuccén med de sjungande och talande ekorrarna Alvin, Simon och Theodore får en uppföljare. Denna gång blir Alvin och hans gäng tvungna att gå tillbaka till skolan där det för deras del bara blir mer bus, mer sång och ännu fler tokigheter. Men när skolan hotas av nedläggning och enda chansen att rädda den är att vinna en musiktävling där priset är 25 000 dollar är det självklart att ekorrarna ställer upp.

 

FOTO: TWENTIETH CENTURY FOX

Alvin och gänget 2

 

Fredagen den 25 december

 

Göta Kanal

FOTO: SF FILM

Göta Kanal 3

 

Kronofogden är återigen på besök hos Anderssons Båtvarv. Men denna gången är det lugnt, menar Janne Andersson. De sista båtmotorerna till Italien är levererade. När betalningen väl är i hamn, är varvet skuldfritt. Dottern Petra kör turister i en gammal ångslup på Göta Kanal medan hon berättar myten om kanalbyggaren Baltzar von Platens hemlighet, och kanotisten Svante är ute på sin årliga tur på kanalen. Ska vi äntligen få veta vad han gör här år efter år? Men så slår den italienska maffian till. Det kommer inga pengar… Kronofogden jagar Andersson men blir också själv jagad. Båtar sjunker, båtar exploderar, andra kör på land. Pengar kommer, pengar försvinner. Allt är som vanligt på Göta Kanal. I rollerna: Janne "Loffe" Carlsson, Svante Grundberg, Magnus Härenstam, m.fl.

 

Fredagen den 18 december

 

Avatar

Den desillusionerade marinsoldaten Jake Sully (Sam Worthington) skickas till planeten Pandora för att med alla medel övertyga urbefolkningen att låta människan exploatera deras natur för att utvinna en ny energikälla. Allteftersom Jake lär känna planeten och folket blir han mer och mer osäker på sitt uppdrag och när kampen ställs på sin spets måste han välja sida. I rollerna: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana.

Avatar

FOTO: FOX FILM

 

Det vita bandet

FOTO: FOLKETS BIO

Fredagen den 18 december

 

Det vita bandet

En protestantisk by i norra Tyskland 1913-1914 på brinken av första världskriget. En berättelse om några barn och tonåringar som sjunger i kyrkokören och deras familjer: baronen, förvaltaren, prästen, barnmorskan och bönderna. Märkliga olyckor inträffar som så småningom utvecklas till en kollektiv bestraffning. Men vem ligger bakom? I rollerna: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch.

Fredagen den 11 december

 

Coco Chanel & Igor Stravinskij

Paris 1913. Coco Chanel är hängiven sitt arbete som modedesigner och är vanvettigt förälskad i den stiliga och mycket förmögna Boy Capel. På Théâtre des Champs‐Élysées har Igor Stravinskij premiär för sitt verk Våroffer. Coco är där och blir helt betagen. Men publiken förstår ingenting, det är alldeles för modernt och radikalt för dem. De buar och glåporden haglar, upploppet är nära. Stravinskij är tröstlös.

      7 år senare. Coco, som nu är rik, respekterad och framgångsrik, bryter ihop när Boy Capel dör. Så möter hon Stravinskij igen – nu en utfattig flykting som lever i exil i Paris efter den ryska revolutionen. Attraktionen mellan dem är direkt och elektrisk. Coco erbjuder Stravinskij att bo i hennes nya villa i Garches, så att han ska kunna arbeta. Han flyttar omedelbart in med sina barn och sin lungsjuka fru. Och så börjar en passionerad och intensiv kärleksaffär mellan två av modern tids mest stilbildande giganter.

FOTO: PANVISION

 

Fredagen den 11 december

 

The Informant

Vad tänkte Whitacre på? Trots en lovande karriär på jordbruksindustrijätten Archer Daniels Midland (AMD) blir plötsligt Whitacre (Matt Damon) en angivare. Även när han avslöjar företagets multinationella priskartell för FBI, ser han sig själv hyllas som vardagshjälte och bli befordrad. Men innan allt det kan ske behöver FBI bevis, så Whitacre går med på att ha en gömd mikrofon och bandspelare i sin portfölj, och fantiserar om att han är en hemlig agent. Oturligt nog för FBI så har deras huvudvittne inte varit helt ärlig om sin egen del i att sno åt sig av företagets skattkista. I rollerna: Matt Damon, Scott Bakula, Joel McHale och Melanie Lynskey m.fl.

Informant

FOTO: SANDREWS METRONOME

 

Landskronafilmare får stöd till ny film

 

NYA FILMER. Två välkända män fick produktionsstöd i november till sina kommande svenska filmer. Cornelis Vreeswijks euforiska och mörka konstnärsliv filmatiseras i Amir Chamdins musikfilm ”Medborgare Godafton”. Och tennisstjärnan Rafael Nadal lockas till Värmlands skogar av en trebarnsmamma i Monne Lindströms animerade kortfilm ”Anyone for tennis?”.

      Men även den skånske filmaren, Csaba Bene Perlenberg, från Landskrona får pengar till sin film ”Superhjälten”. Han har tidigare gjort bland annat kortfilmen Väsenpumpen, där Anders Granström och Lars-Erik Berenett spelar två barndomsvänner som ses för första gången på 52 år. Den filmen uppges vara gjord i en enda tagning i Järavallens strövområde, med stor del improvisation. Csabas nya film handlar om 8-åriga Sonja som är övertygad om att hennes alkoholiserade pappa Richard i själva verket är en superhjälte. Frågan är om det bara är Sonjas sätt att hantera sin pappas drickande, eller om det kanske är någonting speciellt med honom trots allt. Stödet från Svenska Filminstitutet är på 300 000 kronor. 091211

 

LILL ERIKSSON

 

Fredagen den 4 december

 

The Hurt Locker

 

I krigets kaos tvingas en bombstyrka på uppdrag i Irak till en farlig katt-och-råtta-lek i en stad där alla skulle kunna vara fienden och allt skulle kunna vara en bomb. I rollerna: Ralph Fiennes, Guy Piearce, David Morse m fl. En actionsthriller av regissören Kathryn Bigelow.

The Hurt Locker

FOTO: NORDISK FILM

 

Arthur och Maltazard

FOTO: SCANBOX

 

Fredagen den 4 december

Arthur och Maltazard

 

Arthur är fylld av förväntan. I natt avslutas månens tionde cykel och han kommer kunna återvända till Minimojernas rike för att träffa Selenia. Minimojerna är lika fulla av förväntan. De har förberett en stor fest till hans ära och Selenia har tagit på sig sin vackraste klänning. Men just denna dag, av alla dagar, beslutar sig Arthurs pappa för att förkorta familjens vistelse hos mormor. Precis när de ska ge sig iväg kommer en spindel släpande på ett risgryn som den placerar i Arthurs hand. På risgrynet står det SOS med stora bokstäver. Arthur förstår direkt, Selenia är i fara! Han tvekar inte ett ögonblick att ge sig iväg till hennes undsättning, även om det innebär att han måste klura ut en farlig väg tillbaka, falla huvudstupa in i Max' bar, stöta ihop med Kröbs trupper (De Sju Rikenas nye tyrann), rädda skinnet på Betameche, bekämpa stora äckliga råttor, grodor och håriga spindlar...

 

Luftslottet som sprängdes

FOTO: NORDISK FILM

 

Fredagen den 27 november

Luftslottet som sprängdes

Den tredje och avslutande delen i Millenniumserien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander försöker bli fri från anklagelserna mot henne. Samtidigt som Mikael Blomkvist gräver i Salanders dolda förflutna. I rollerna: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Agnes Kittelsen, Lena Endre, Jacob Ericksson, Sofia Ledarp, Annika Hallin, Per Oscarsson, Magnus Krepper m fl.

 

Tänkvärda svenska kortfilmer

FILM. Sedan september har evenemanget Svensk kortfilm pågått under veckosluten på Folkets Bio i Malmö. Det är en satsning på visning av landets fiktiva, dokumentära och animerade filmer i kortare format. I helgen visades filmen This is Alaska av Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson, som handlar om en grupp människor som har flyttat till Alaska för att söka efter friheten. Filmen gjordes ursprungligen till föreställningen Alaska på Göteborgsoperan i våras. På fredag är det premiär för kortfilmen I fred, en film om närhet, kärlek och om den värld som tillhör barnen och som inte alltid vuxna respekterar. Nästa fredag visas 10-minutersfilmen Fjärde dagen över tiden, en animerad film om att gå fyra dagar över tiden i väntan på förlossningen. Med humor och värme skildras såväl längtan som rädsla de sista dagarna innan födandet. Svensk kortfilm pågår på biograf Panora fram till den 10 december. 091123

 

 

 


 

Tidigare biopremiärer

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007