Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

Mys i biosalongen

Biopremiärer

 

Redaktör Marie Öhgren

2010-05-17

 

Biotider på Din ort...

Bioguiden

Share |

Onsdagen den 19 maj

Prince of Persia: Sands of time
Historien utspelar sig i det medeltida Persien där en äventyrslysten prins blivit lurad till att släppa lös “The Sands of Time“, vilket ledde till att kungariket förstördes och befolkningen förvandlades till demoner. Tillsammans med en inte helt samarbetsvillig prinsessa försöker han nu stoppa den arga härskaren från att som hämnd släppa loss en sandstorm som hotar förgöra hela världen. Nu är det upp till prinsen och prinsessan att återföra sanden till timglaset genom att använda “Dagger of Time”, en magisk dolk som ger prinsen kontroll över tiden.

Prince of Percia

© WALT DISNEY PICTURES

Filmen är baserad på det välkända dataspelet med samma namn och är producerad av Jerry Bruckheimer. I rollerna: Jake Gyllenhaal, Ben Kingsley, Gemma Arterton m fl.

Robin Hood

Onsdagen den 12 maj

 

Robin Hood

 

Russell Crowe spelar den legendariske karaktär som generationer lärt känna som Robin Hood. Hans äventyr har överlevt i modern mytologi och väckt fantasin hos de som delar samma äventyrslust och rättfärdighet. I 1200-talets England konfronterar Robin och hans gäng korruption i en lokal by och leder ett uppror mot Kronan som för alltid förändrar maktbalansen i världen. Vare sig han är tjuv eller hjälte kommer mannen från en enkel bakgrund att för evigt bli en symbol för frihet hos hans folk. I rollerna: Russel Crowe, Cate Blanchett, Kevin Durand, Matthew MacFayden, Danny Huston, William Hurt med flera.

 

 

Även Russell Crowe vill spela Robin Hood.

FOTO: UIP

Terror på Elm Street

MMX NEW LINE PROD./SANDREW METRONOME

Fredagen den 7 maj

 

Terror på Elm Street

Mördaren Freddy Krueger är tillbaka i ”Terror på Elm Street” - en modern version av skräckfilmsklassikern. Ett gäng tonåringar i förorten har en sak gemensamt: de jagas alla av Freddy krueger, en förfärligt vanskapt mördare som jagar dem i deras drömmar. Så länge de håller sig vakna, så kan de skydda varandra… men när de sover finns det ingenstans att fly. Iklädd Freddys kännetecknande filthatt, röd-och-grön-randiga tröja och fyrbladade handske är Oscar-nominerade Jackie Earle Haley (”Little Children”, ”Watchmen”). Tonåringarna som terroriseras av Freddy Krueger spelas av ett gäng unga skådisar, bland andra Kyle Gallner, Katie Cassidy, Rooney Mara, Thomas Dekker och Kellan Lutz. Filmen är regisserad av den prisbelönte musikvideo- och reklamfilmsregissören Samuel Bayer som nu gör sin långfilmsdebut.

 

Onsdagen den 28 april

Iron Man 2

Uppföljaren till filmen baserad på den legendariske Marvel-hjälten “Iron Man”, där regissören Jon Favreau än en gång förenas med Oscarsnominerade Robert Downey Jr. I Iron Man 2 avslöjas det för världen att miljardären och uppfinnaren Tony Stark är den vapenbestyckade superhjälten. Han är under stark press från regeringen, media och allmänheten att dela med sig av sin teknologi till militären, men vägrar då han är rädd att hemligheten bakom Iron Man-teknologin ska hamna i fel händer. Med Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) och James ”Rhodey” Rhodes (Don Cheadle) vid sin sida bildar Tony nya allianser. I övriga roller ser vi bland annat Samuel L. Jackson och Scarlett Johansson.

Iron Man 2

FOTO: UIP

Invictious

FOTO: SANDREW METRONOME

Fredagen den 23 april

 

Invictious

Den inspirerande sanna historien om hur Nelson Mandela (spelad av Morgan Freeman) tillsammans med kaptenen för Sydafrikas rugbyteam (spelad av Matt Damon) försöker ena landet. Nyvalde president Mandela vet att hans land är delat både rasmässigt och ekonomiskt i kölvattnet av apartheid. Han tror att han kan ena folket med hjälp av det nationella och universella intresset för sport, och tillsammans hjälper de Sydafrikas rugbyteam till en ofattbar chans till att spela i finalen i 1995 års World Cup Championship.

 

Fredagen den 16 april

 

En galen natt
Phil (Steve Carell) och Clara Foster (Tina Fey) är som vilket annat gift par som helst med ett trivsamt liv i förorten. För att hålla lågan vid liv i äktenskapet går de ut på dejt varje torsdag. Men en helt vanlig torsdagkväll vänds deras tillvaro uppochner då de misstas för gangsters och tvingas fly hals över huvud med maffian tätt i hälarna.

 

Steve Carell och Tina Fey gör en ny komedi ihop. FOTO: FOX FILM

En galen natt

 

Clash of the Titans

Onsdagen den 14 april

 

Clash of the Titans

Den yttersta kampen om makt ställer män mot kungar, och kungar mot gudar. Men kampen mellan gudarna kan förstöra hela världen. Perseus (Sam Worthington), född av en gud men uppfostrad av människan, känner sig hjälplös i sin kamp för att rädda sin familj från Hades (Ralph Fiennes), den hämndlystna guden från underjorden. Med inget kvar att förlora anmäler sig Perseus som frivillig att leda ett farligt uppdrag för att förgöra Hades innan han kan ta kraft från Zeus (Liam Neeson) och släppa fram helvetet på jorden. Han leder ett modigt gäng krigare mot en riskabel resa djupt in i den förbjudna världen. De slåss mot oheliga demoner och förskräckliga vildar, men Perseus kan bara vinna om han accepterar sin kraft som gud, utmanar sin bakgrund och skapar sitt eget öde.

 

FOTO: SANDREW METRONOME

 

Fredagen den 9 april

 

Kick-Ass

handlar om Dave Lizewski (Aaron Johnson), en ung kille som bestämmer sig för att bli en superhjälte. Helt utan superkrafter och med en hemmagjord kostym, men med en brinnande ambition, lyckas han göra sig ett namn. Under sin resa stöter han på flertalet andra maskerade hjältar och skurkar.

I rollerna: Aaron Johnson, Nicolas Cage, Mark Strong, Chloe Moretz m fl.

Kick Ass

FOTO: NORDISK FILM

 

Flickan från ovan

FOTO: UIP

Onsdagen den 31 mars

Flickan från ovan

Baserad på den bästsäljande romanen med samma namn, skriven av Alice Sebold, och regisserad av Oscarbelönade Peter Jackson. Filmen handlar om en ung flicka som mördats och sen vakar över sin familj och mördare från himlen. Hon måste väga sitt behov av hämnd, mot familjens behov av att läka sina emotionella sår.

 

Draktränaren

FOTO: UIP

Fredagen den 26 mars

Draktränaren

Från studion som gjorde ”Shrek”, ”Madagaskar” och ”Kung Fu Panda” kommer nu Draktränaren - ett äventyr som utspelar sig i en mytisk värld befolkad av väldiga vikingar och vilda drakar. Filmen är baserad på en bok av Cressida Cowell. Historien kretsar kring en tonårig viking som lever på ön Berk, där det är en livsstil att slåss mot drakar. Snart är det dags för initiering, den stora chansen att visa sig värdig för hans stam och hans far. Men när han möter, och även blir vän med, en skadad drake vänds hans värld upp-och-ner.

 

 

Fredagen den 19 mars

 

London River

FOTO: NONSTOP ENTERTAINMENT

London River

När änkan Elisabeth, som bor på ön Guernsey i den engelska kanalen, inte lyckas få kontakt med sin dotter efter terrorbombningarna i London 2005 bestämmer hon sig för att åka dit och leta efter henne. Samtidigt övertygas Ousmane, en afrikansk gästarbetare i Frankrike av sin ex-fru att åka till London för att leta efter deras son, som också försvunnit. Elisabeths och Ousmanes vägar korsas och tillsammans utforskar de sina barns osannolika relation. Rachid Bouchareb (Infödd soldat) återvänder med ett ömsint drama om livsvillkoren i det mångkulturella Europa. Vi får följa två människor som måste se förbi sina invanda fördomar och istället finna tröst och gemenskap i sina delade upplevelser.

Fredagen den 19 mars

 

Änglavakt

 

Efter publik- och kritikersuccén ”Underbara älskade” är Johan Brisinger tillbaka med en gripande historia om tro, hopp och kärlek. Ernst (Michael Nyqvist) och Cecilia (Izabella Scorupco) lever ett lyckligt och välordnat familjeliv. En dag drabbas de av något som totalt vänder upp och ner på deras tillvaro. När allt är som mörkast träffar de främlingen Walter (Tchéky Karyo), som förändrar deras liv på ett fantastiskt sätt.

Änglavakt

Michael Nyqvist, Izabella Scorupco spelar mot den franske storstjärnan Tchéky Karyo (”Patrioten”, ”Nikita”) i nya svenska filmen Änglavakt. FOTO: SF FILM

 

Othman Karim

I sommar kommer Othman Karims nya film med skådespelaren Danny Glover i en av rollerna.

FOTO: NORDISK FILM

 

Svenska filmer även denna sommar

SOMMARFILM. Regissören Othman Karim i Glumslöv släpper sin film ”För kärleken” med Hollywoodskådisen Danny Glover drygt ett år efter inspelningen - i juli. Han är en av fyra filmare som får statligt stöd för att fylla biograferna även denna sommar. Att dela ut särskilt stöd till filmer med premiär under sommaren blev enligt Svenska Filminstitutet en succé förra året. Biosommaren 2009 blev den bästa för svensk film under 2000-talet. Nu har årets stöd fördelats och då får Karim 200 000 kronor i sommarbiostöd, utöver det ordinarie lanseringsstöd på 400 000 kronor. Tanken är att även distributören ska gå in med kraftfulla lanseringsresurser för att sprida filmerna över hela landet. Även distributörernas möjligheter att söka stöd för extra filmkopior under sommarperioden ökas.

 

      – Svensk film måste använda hela året för att nå sin publik, och biografer på mindre orter måste också göra det. Nu ser vi en klar tendens att svensk film törs ta upp kampen med Hollywoodfilmen om den viktiga sommarperioden, säger Bengt Toll vice vd på Svenska Filminstitutet.

      Andra filmer som får stödet är ”Kommissarie Späck” av Fredrik Granberg, premiär 4 juni, 650 000 kronor, ”Beck – levande begravd” av Harald Hamrell, premiär 23 juni, 500 000 kronor och ”Bröderna Karlsson” av Kjell Sundvall, premiär 30 juli, 650 000 kronor.

 

Glover gambian som vill till Sverige

På biopremiären den 9 juli får vi se hur Karim lyckas ta upp Hollywoodkampen. Glover debuterade med ”Flykten från Alcatraz” 1979 och blev superkändis tillsammans med Mel Gibson när ”Dödligt vapen” kom 1989. Bland mycket annat har han också gjort Spielbergs slavdrama ”Purpurfärgen” (1985), Predator 2 (1990) och Lars von Triers ”Manderlay”, inspelad i Trollhättan 2004. I somras jobbade han alltså med Othman Karim som slog igenom med ”Om Sara” (2005). Nya dramat ”För kärleken” är inspelat i Malmö och handlar om liv och död, överlevnad, familjen, mod och själviskhet. Filmidén är inte direkt ny - olika människoöden vävs samman av en bilkrasch i början av filmen för att sedan blicka tillbaka de senaste 24 timmarna i de olika personernas liv. Danny Glover spelar en gambiansk man som jobbar hårt för att han och hans familj ska kunna komma till Sverige. Han stöter på socialarbetaren från Uganda (Peter Gardiner) och hans svenska fru (Tuva Novotny), och en 65-årig programledare (Stefan Sauk) som blir av med både jobb och familj. Även Ulf Brunnberg medverkar i filmen. 100311

 

LILL ERIKSSON

 

Kunglig opera på bio

OPERA. Förra året var det operan Askungen med Malena Ernman som visades i Folkets Hus och Parkers digitala biokedja. I år visar Kungliga operan tre andra föreställningar - först Läderlappen med hovsångaren Loa Falkman i april.

      – Direktsändningar har vi gjort tidigare på teve, men det här blir enormt mycket starkare, tycker han. ”Operetternas operett” på tre akter förändras lite då och då sedan österrikaren Johann Strauss skrev den 1874. I slutet av januari i år var det premiär för en ny uppsättning på operan, nu förlagd till Rivieran under ett 1920-tal med skumpa och flärd, strax innan den tidens kris. Loa Falkman har tidigare spelat både doktor Falke och prins Orlowski i Läderlappen, och gör nu greve Eisenstein, medan Marianne Hellgren Staykov, Helge Skoog och Jan Malmsjö gör andra roller. Läderlappen sänds till ett 60-tal digitala biografer i landet den 11 april. Efter sommaren, närmare bestämt den 11 september direktsänds opera av en helt annan Strauss, tysken Richards Elektra. Den är ett musikdrama om hämnd och besatthet, i Staffan Valdemar Holms regi. Sist i år biovisar operan den fyra akter långa helaftonsbaletten Svansjön. 100303

 

LILL ERIKSSON

Loa Falkman i Läderlappen

Loa Falkman i Läderlappen.

FOTO: ALEXANDER KENNY/KUNGL. OPERAN

Fredagen den 12 mars

 

Green Zone

En thriller som utspelas under de kaotiska första dagarna av Irakkriget, i en tid då man inte kunde lita på någon. Under den USA-ledda ockupationen av Bagdad 2003 sänds befälet Roy Miller och hans team med arméinspektörer ut för att leta upp massförstörelsevapen som tros ligga dolda i lager mitt i den irakiska öknen. Jakten, som går mellan den ena förrädiskt minerade platsen till den andra, går till en början ut på att finna dödliga kemiska ämnen. Snart snubblar Miller och hans män dock över en intrikat mörkläggningsaffär som vänder upp och ner på hela uppdraget.

Matt Damon och Borune-regissören Paul Greengrass återförenas igen i en ny thriller. FOTO:UIP

Sebbe

FOTO: SF FILM

Fredagen den 12 mars

 

Sebbe

Sebbe planerade aldrig att bygga en bomb. Det bara blev så. Sebbe är 15 år och bor med sin mamma i en lägenhet som är alldeles för trång. Sebbe gör sitt bästa. Han slår aldrig tillbaka. Men när mamma sviker, sviktar allt. I rollerna: Sebastian Hiort af Ornäs (Sebbe), Eva Melander (mamma Eva)och Kenny Wåhlbrink (Kenny).

Brothers

FOTO: NOBLE ENTERTAINMENT

Fredagen den 5 mars

 

Brothers

 

Soldaten Sam lämnar frun Grace och deras barn för ett uppdrag i Afghanistan. Under tiden flyttar hans strulige lillebror Tommy, som just kommit ut från fängelset, in hos familjen. Snart befaras Sam ha omkommit i strid och i hans frånvaro uppstår en oväntad romans mellan Tommy och Grace. Men en dag kommer Sam hem. Baserad på Susanne Biers hyllade ”Bröder”.

 

Alice i underlandet

FOTO: WALT DISNEY

Onsdagen den 3 mars

 

Alice i underlandet

Livet kommer snart att överraskande förändras för 19-åriga Alice Kingsley (Mia Wasikowska). En dag i trädgården följer hon efter en kanin och när han försvinner in i sitt kaninhål tittar Alice in där och faller. Hon faller länge och efter det så är ingenting sig likt. Vad Alice inte vet är att hon varit i Underlandet en gång förut som barn, men hon har inget minne av den händelsen. Här möter hon nu en uppsjö av annorlunda och speciella invånare, som Hattmakaren (Johnny Depp), Filurkatten (röst: Stephen Fry), den storrökande larven Absalom (röst: Alan Rickman), den milda Vita Drottningen (Anne Hathaway) och hennes ondskefulla äldre syster Hjärter Dam (Helena Bonham Carter), den griniga härskarinnan av Underlandet. Tim Burton regisserar sin helt egna tolkning som baserar sig på Lewis Carrols klassiska sagor.

 

Fredagen den 26 februari

I love you Philip Morris

En komedi baserad på en sann historia av kriminalreportern Steve McVicker om vad som kan hända när rättssystemet, ett våghalsigt sinne och ovillkorlig kärlek kolliderar. Steve Russell (Jim Carrey) är lyckligt gift med Debbie (Leslie Mann) och är en mönsterinvånare i staden där de bor. En bilolycka får honom att drastiskt omvärdera sitt liv. Steven inser genom en uppenbarelse att han är gay och beslutar sig för att leva sitt liv fullt ut – även om det innefattar att bryta mot lagen. Stevens nya syn på livet gör att han ganska snabbt hamnar i fängelse. Där tar livet ännu en ny vändning och han blir galet kär i Phillip Morris, en känslosam och lågmäld kille (Ewan McGregor). Stevens hängivelse att få leva ett liv i frihet tillsammans med Phillip driver Steve till fler och flera innovativa brott. Han är beredd att göra vad som helst för att förenas med Phillip utanför murarna och han genomför en rad osannolika rymningsförsök.

I love you Philip Morris

Jim Carrey och Ewan McGregor spelar i en ny film regisserad av Glenn Ficarra och John Requa, manusförfattarna till den numera kultförklarade Bad Santa.

FOTO: SCANBOX

 

Shutter Island

FOTO: UIP

Fredagen den 19 februari

Shutter Island

Martin Scorsese står för regin i filmatiseringen av Dennis Lehanes succéroman, Patient 67. Den stjärnspäckade rolllistan har Leonardo diCaprio i huvudrollen som detektiven Teddy Daniels, vars jakt på en kvinnlig mördare tvingar honom till det stora mentalsjukhuset den ensligt belägna ön Shutter Island. Förutom DiCaprio medverkar även Sir Ben Kingsley, Emily Mortimer, Mark Ruffalo, Max von Sydow, Michelle Williams, Patricia Clarkson m.fl. I rollerna: Leonardo DiCaprio, Sir Ben Kingsley, Emily Mortimer, Mark Ruffalo, Max von Sydow, Michelle Williams, Patricia Clarkson m.fl.

 

Percy Jackson - kampen om åskviggen

FOTO: FOX FILM

Fredagen den 12 februari

 

Percy Jackson – kampen om Åskviggen

Percy Jackson håller på att bli utslängd från skolan - men det är det minsta av hans bekymmer. Gudarna på Olympia och andra monster verka ha tagit klivet ut från Percys bok om grekisk mytologi och in i hans liv - och de är inte på gott humör. Zeus åskvigg har blivit stulen och Percy är huvudmisstänkt. Nu måste Percy och hans vänner hitta det stulna föremålet och avslöja ett mysterium mäktigare än gudarna själva.

 

Fredagen den 12 februari

 

Farsan

Utanför Jörgens Cykel sitter tre vänner. Jörgen är rädd för att bli lämnad, Juan oroar sig över hur labradoren mår, men Farsan, han är förträfflig. Han är snygg, lagar den godaste maten och vet vad en kvinna behöver. Snart ska han bli farfar också, till en perfekt liten pojke. Det är helt säkert. Men när han ger sig ut på jakt efter en härlig farmor är det inte mycket som går enligt planerna. En varm komedi om kärlek, vänskap och konsten att vara man. I rollerna: Jan Fares, Torkel Petersson, Anita Wall, Hamadi Khemiri, Nina Zanjani, Juan Rodriguez, Jessica Forsberg m fl.

 

Josef och Jan Fares. FOTO: PETER WIDING/MEMFIS FILM

Farsan

 

Men who stare at goats

FOTO: SANDREWS METRONOME

Fredagen den 5 februari

The Men who Stare at Goats

I bakvattnet av avslöjanden om tortyrmetoder som använts av den amerikanska armén i Afghanistan och Irak, kommer en film om en mindre känd förhörsmetod med ursprung i New Age-teorier. Den har använts i USA:s krig mot terrorism bland annat i förhör vid Guantánamo Bay. Filmen handlar om en hemlig enhet i den amerikanska armén som utgår från teorin om att man, med rätt mental träning, bland annat kan gå igenom väggar och murar och att man kan döda getter genom att stirra dem till döds. I rollerna: George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Ewan McGregor m.fl.

 

Prinsessan och grodan

FOTO: DISNEY

Fredagen den 5 februari

Prinsessan och grodan

Den jazzälskande Prinsen Naveen av Maldonia blir förvandlad till en groda av den elaka Voodoodoktorn, Dr. Facilier. I ett desperat försök att bli människa igen försöker Prins Naveen att få den vackra servitrisen Tiana att kyssa honom för att bryta förtrollningen. Men kyssen ger inte den önskade effekten som Naveen hade hoppats på. Istället för att han blir människa igen, så drog den in Tiana i förtrollningen och även hon förvandlas till en groda. Nu måste båda två ge sig ut på äventyr för att finna den godhjärtade Voodooprästinnan av Bayou, Mama Odie, för att få hjälp.

 

 

Tidigare biopremiärer

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

Pidde Andersson bloggar om film.

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

Besökvärt

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007