Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

Medan tiden går visas i Skåne.

Björn Gustafson är tillbaka i Skåne. Nöjesteatern och Fredriksdalsteatern har han erövrat. Sist gick han också hem hos den yngre publiken när han läste Alfons sagor i konserthuset, Malmö. Nu väntar premiär tillsammans med Meg Westergren.

FOTO: K POHL

 

Björn och Meg först ut i Eslöv

 

Gott om igenkänningskomik med Björn Gustafson i pjäsen Medan tiden går

 

FARS. Om än det inte märks, så har den snälle drängen sedan länge inträtt i pensionsåldern. Precis som man kunde förvänta sig när man såg avsnitten av Emil i Lönneberga på teve så blev Alfred, ja alltså Björn Gustafson, den mysfarbror som vilken kvinna som helst önskar att åldras med. Den 30 september får Eslöv med omnejd beskåda hur just det kan te sig, när Björn spelar äkta hälft mot Meg Westergren i pjäsen Medan tiden går.

    Nu ska vi för all del inte blanda ihop rollfiguren med den verkliga personen, men ibland är verkligheten farligt nära fiktionen. Hur är du privat - lika snäll som du ser ut och spelar?
   – Ja, verkligen! Jag hör till dom som på sin höjd retar sig på saker som bubblorna i vichy vattnet, säger Björn Gustafson när vi ringer upp en helt vanlig tisdagskväll. Han är en av Sveriges folkkäraste skådespelare, för de allra flesta förknippad med roller som den fumlige Dynamit-Harry i Jönssonligan.

Älskar sitt yrke

Till och med när han är skurk är han sympatisk, som studierektorn i Dubbelstötarna och Dubbelsvindlarna i början av åttiotalet. Hans ibland menlösa minspel och karaktäristiska röst är en oslagbar kombination och helgjuten i komikvärlden. Björn har flera gånger påpekat att oskuld är en huvudingrediens i komiken – att gå in för att vara rolig kan vara det samma som att misslyckas. Har du någonsin spelat en riktigt grym figur?
   – Jo då, jag har spelat en mycket otrevlig baronmördare i en Tjechovpjäs, det är inte så ofta jag har befunnit mig på rätt sida om lagen, men nu senast i teveserien Höök var jag ju faktiskt polischef.

Det stör inte Gustafson det minsta att vid upprepade tillfällen erbjudas roller som en töntig eller lite tafatt gubbe.

   – Nej, jag skiljer inte på det där. Jobbet går ut på att försöka förstå varför dom är som dom är. Jag har alltid gillat att spela roliga roller, det ger mig så mycket i utbyte, och oftast går farsen väldigt bra, säger Björn som menar att han aldrig har drömt om särskilda roller.

 

 

Lysande karriär

Kanske är det just därför meritlistan är så tung och bred, och ständigt fylls på  med  allehanda utmärkelser som till exempel flerfaldiga Poppe- och Gösta Ekmanpriser. Björn Gustafson är uppväxt i ett arbetarhem i Bromma och började arbeta som springpojke i en speceriaffär. Han började ta teaterlektioner vid Axel Witzanskys teaterskola, fick ett första engagemang i folkparkerna 1953 i Livets lotteri och kom efter ett mellanår i finska Vasa in vid Dramatens elevskola 1954.

Efter examen 1957 blev Björn Gustafsson engagerad vid Dramaten och därefter vid TV-teaterensemblen. TV-debuten skedde redan 1955 i en mindre roll i Hamlet. Åren 1962-63 drev han Lilla Teatern (före detta Nya Teatern) tillsammans med Helena Brodin, Per Myrberg och Monica Nielsen. Björn har sedan femtiotalet tillhört Dramatens ensemble i olika omgångar, där har han medverkat i ett flertal produktioner, men också spelat flitigt i komedier på Stockholms privatteatrar.

 

 

Om par på äldre dar

Nu är han över 70 år och fortsätter på inslagen linje. Sommaren 2003 spelade han en förvirrad folkparksföreståndare i Eva Rydbergs lustspel Kaos i folkparken på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Och så har han hunnit spela fars på Oscars tillsammans med Allan Svensson, innan nu turnén riket runt börjar tillsammans med 75-års jubilerande Meg Westergren.

De spelar Gordon och Sally som har varit gifta så länge att de känner varandra utan och innan. Tror de i alla fall. Hemma i köket får vi möta det gamla paret, som pratar om ditt och datt. Om barnen och barnbarnen, om livet och om kärleken.

De kan vara elaka och spydiga mot varandra, men också snälla och kärleksfulla. Det handlar om att åldras, att allt går långsammare. Pjäsen är en ny, fräsch komedi av den amerikanske författaren Tom Cole, som låter Sally och Gordon ta publiken genom livets labyrint – med humor och kvickhet levererar de många igenkännande skratt.

Björn Gustafson har spelat otrevliga roller också.

Björn Gustafson har själv varit gift länge - vad svarar han på frågan om evig kärlek?

FOTO: K POHL

 

 

Medan tiden går

... i syd:

30 september Premiär Eslöv

1 oktober Lund

2 oktober Kristianstad

14 oktober Karlshamn

15 oktober Kungsbacka

31 oktober Ystad

 

Kan du känna igen dig själv i Gordon?

   – Ja visst, alla de där vardagssakerna stämmer ju. I pjäsen får man följa just vardagen i pensionärslägenheten som är lite absurd och av dråplig karaktär. Paret är skröpligt och minns på sitt eget vis - det som dom helst velat glömma lever kvar, berättar Gustafson som själv varit gift sedan 1962 och liksom sin rollkaraktär har utflugna barn och barnbarn både i Stockholm och i England. Vilket är ditt råd för ett livslångt äktenskap?

   – Några sådana råd kan jag tyvärr inte ge. Antingen så går det bra, eller så gör det det inte. 070918

 

LILL ERIKSSON

 

Björn Gustafson


Född 30 november 1934, Stockholm
Familj Gift, 3 barn, 2 barnbarn.
Yrke Skådespelare
Aktuell Som Gordon i turnéfarsen Medan tiden går.

Karriär

 1956 - Swing it, fröken
 1957 - Värmlänningarna
 1958 - Mannekäng i rött
 1958 - Fröken April
 1959 - Ryttare i blått
 1961 - Pojken i trädet
 1963 - Kurragömma
 1965 - Kärlek 65
 1966 - Ormen
 1968 - Bombi Bitt och jag (TV-serie)
 1968 - Badarna
 1969 - Mej och dej
 1969 - Eriksson

            


1971 - Emil i Lönneberga
 1972 - Nya hyss av Emil i Lönneberga
 1973 - Den vita stenen (TV-serie)
 1973 - Emil och griseknoen
 1974 - Vita nejlikan eller Den barmhärtige sybariten
 1979 - Min älskade
 1979 - Madicken (TV-serie)
 1980 - Och skeppets namn var Gigantic (TV-pjäs)
 1980 - Swedenhielms (TV-pjäs)
 1980 - Madicken på Junibacken
 1980 - Mannen som blev miljonär
 1982 - Jönssonligan & Dynamit-Harry
 1983 - P&B
 1983 - Vad betjänten såg (TV-pjäs)
 1984 - Jönssonligan får guldfeber
 1984 - Åke och hans värld

            

  1986 - Jönssonligan dyker upp igen
 1987 - Mälarpirater
 1989 - Jönssonligan på Mallorca

            


 1990 - Rosenbaddarna (TV-serie)
 1991 - Oxen (film)
 1991 - Den goda viljan (TV-serie)
 1992 - Jönssonligan & den svarta diamanten

            

 1994 - Pillertrillaren
 1995 - Jönssonligans största kupp
 1995 - Sjukan (TV-serie)
 1995 - Alfred (film)
 1996 - En fyra för tre (TV-serie)
 2000 - Jönssonligan spelar högt
 2002 - Utanför din dörr
 2005 - Doxa
 2006 - Världarnas bok (TV-serie 4-delar)
 2007 - Höök (TV-serie)

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Annonser:

 

Besökvärt

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007