logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Kritiserad utställning öppnar i Köpenhamn

 

Riktiga människokroppar och kroppsdelar ställs ut i den enda utställningen i Norden.

KROPPAR. Redo för en extrem in-i-kroppenupplevelse? På fredag öppnar nämligen den kontroversiella och världsturnerande utställningen Bodies i Köpenhamn. I den visas konserverade människokroppar som har setts av åtta miljoner människor världen över sedan premiären 2004. Nu har kropparna, skeletten, vävnader, organ och lösa kroppsdelar installerats i H C Andersens slott på Tivoli för att ge danskarna och svenskarna en närgående lektion i anatomi.

   – Det här är inte bara för fackfolk utan för alla som vill lära sig mer om människokroppen, sa museets intendent Casper Koeller, vid den välbesökta presskonferensen under onsdagsförmiddagen. Efter den var det dags för en skolklass att gå en minst sagt annorlunda rundtur bland de bevarade kropparna.

 

Utbildning eller show?

Barn är välkomna till utställningen, men tillsammans med en vuxen. För det kan vara skrämmande att på nära håll beskåda delar av utställningen. Inte för att den är särskilt blodig eller kladdig. Tvärtom visas vår människokropp precis som den är, och det känns till en början mest naturligt och okomplicerat. Men under rundvandringen uppstår vissa frågor. Varför en kropp ska visas skivad och stympad i alla dessa varianter. Och huvuden i genomskärning ur alla möjliga vinklar – vilket utbildningssyfte fyller egentligen detta? Det handlar helt enkelt inte om en vetenskaplig utställning som utställaren gärna vill ha det till. Med hjälp av ljussättning och faktiskt också viss koreografi förstärks upplevelsen och snart liknas utställningen mer vid en freakshow. Är det inte med dagens teknik möjligt att göra exakta kopior i syntetiskt material?

   – Det skulle inte ge samma intryck, menar initiativtagaren professor Roy Glover som 2004 lämnade universitetsvärlden för att arbeta med det här. Han menar att sjuka organ visas bäst på riktigt och att detta kan lära oss att leva ett hälsosammare liv.

 

Etiskt dilemma

Om nu själva konfrontationen av kropparna ändå känns odramatisk och ganska naturlig – man har ju sett densamma med djur – blir det desto mer komplicerat när kropparnas ursprung inte kan bevisas. Journalisterna idag fick veta att de donerats från Kina, och att det handlar om människor som har önskat donera sin kropp till vetenskapen. Men enligt amerikanska nyhetsradion NPR, National Public Radio, uppgav Roy Glover just motsatsen till dem. Enligt tv-kanalen ABC News har Bodies kritiserats av människorättskämpen Harry Wu, som menar att man exploaterat kroppar av avrättade kineser. Därför hävdar NPR att flera museer inte vill visa utställningen. Men idag i Köpenhamn, på det enda museet i Norden som visar Bodies, är Roy Glover i alla fall säker på en sak.

   – Naturligtvis kan jag tänka mig att donera min egen kropp, sa han men gick inte närmare in på hur donationsprogrammet fungerar. Huruvida det står till med ursprunget och tillvägagångsättet när det gäller de hela människofoster som står uppställda på rad i slutet av utställningen har tidningen inte heller lyckats få svar på. 080416

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Uppskuret huvud.

Bodies

Var kommer kropparna ifrån och har de donerats av fri vilja, har kritiker undrat sedan utställningen Bodies började turnera 2004.

 

 

 

Roy Glover

Professor Roy Glover.

 

 

 

 

Kärl

Hjärtan, hjärnor, muskler, ben och senor - allt kommer från riktiga människor som har konserverats.

 

 

FAKTA

 

Utställningen Bodies visades första gången 2004 och har turnerat till bland annat Wien, Barcelona, New York, Las Vegas, London och Prag och visas nu i Köpenhamn fram till nyår. För att varje enskild cell ska konserveras har kropparna och kroppsdelarna lagts i flytande silikongummi. Detta föregås av en vakuumprocess där allt vatten i vävnaderna avlägsnas. Det tar en vecka att konservera ett litet organ, en hel kropp tar ett år. Och enligt arrangören återges det ursprungliga utseendet exakt.

Källa: Utställningen Bodies

 

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007