logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Newsound Country

Countryn växer sig stor i södern. Nyligen hölls en stor country mässa i Kristianstad och nu arrangeras countryfestivalen i Karlshamn för andra året. Då spelar bland andra de här gossarna i Newsound Country.

Mera jam och linedance när tvååring i Karlshamn växer.

 

COUNTRY. Honkytonk med fiol, banjo, mandolin, dobro och kontrabas väntar när Carlshamn Countryfestival drar igång i slutet av maj. Det är andra året som stadens countryförening arrangerar tillställningen som visat sig vara riktigt populär.

   – Förra året kalkylerade vi lågt med 200 personer, men vi fick faktiskt närmare 500 besökare., berättar Lena Mattsson, medlem i countrybandet One58 som är initiativtagare till både föreningen och festivalen. Hon har tidigare haft en fast anställning i elva år vid Sweden Rock Festival lite längre söderut.

   – Det spelar ingen roll vilken musikstil det handlar om, det är samma principer som gäller.

SM-vinnare ligger bakom

Det var när hon och bandet knipit hela SM i alternativ country och kuskat runt på landets olika festivaler som de började sakna musikstilen på hemmaplan i Blekinge. Eftersom ingen annan tog tag i det så fick man fixa med det själva. Tillsammans satte de upp några mindre arrangemang.

   – Vi själva kunde locka en publik på 500 personer till en countrykonsert i kyrkan... och det en tisdagskväll med snöstorm mot oss, fortsätter Lena. Man fick blodad tand och just nu pågår planeringen inför den andra festivalen för fullt.

 

Svårt hitta lokala countryartister

På de två scenerna i Bellevueparken ska elva band förse westernglada människor från hela regionen. New Sound Country, Annica and The Countryneers, Cheatin Hearts och Jake & the Spitfire är några som kommer att spela den här lördagen. Banden är både lokala, regionala och nationella, men också långväga gäster som prisade countrystjärnan Romi Mayes från Canada.

   – Vi försöker framför allt att hitta lokala förmågor med det är lite svårare. Största utmaningen är att ge publiken en bredd av allt och på bara en dag. Vem vet, vi måste kanske öka till två dagar i framtiden, säger Lena och tillägger att föreningen fått in erbjudande från cirka 90 band och artister från hela världen. Ryktet om den nya festivalen har spridits snabbt och det är svårt att välja bland alla intresserade. Därför uppmanas publiken ge förslag på vad de vill höra och se.

 

Jam under ordnade former

Hästar, popcorn och countryknallar är en del av miljön, men musiken är det viktigaste.

   – Det finns en scen utomhus med tak som dekoreras med alla tillbehör för en westernshow. Där ska bluegrass och alternativa band framträda. Vid innescenen finns ett dansgolv där publiken kan dansa bäst de vill. Här spelar alla trad- och rockcountry-banden. I år har också en del linedanceföreningar hört av sig och de kommer att dansa. Artisternas framträdanden varvas så att de inte krockar. Nytt för i år är en jamscenen, där alla som vill kan spela en stund, helt anspråkslöst.

   – Där kan vad som helst hända. Vi märkte i fjol att alla artister jammade efter sina framträdande inne på VIP-området och då kan man ju istället köra detta ute bland publiken under ordnade former.

 

Slut med töntstämpel

Vad är det som är så bra med just country?

   – Det är en känslomässig musikstil. Jag kan bli både glad och ledsen. Texterna är jätteviktiga för mig och genom dom kan jag uttrycka mig. Tyvärr har countrymusiken länge varit lite töntstämplad men jag tror att det börjar släppa nu eftersom det finns en stor valmöjlighet i de olika stilarna. Å andra sidan vad är countrymusik? Bara vi har roligt så länge vi lysnar och spelar så kan det vara vad som helst, avslutar Lena Mattsson.

Countryfestivalen sker i samarbete med Karlshamns kulturenhet, Musik i Blekinge och Moks Musikförening och går av stapeln den 31 maj.

080313

 

LILL ERIKSSON

 

Romi Mayes

Romi Mayes, tvåfaldig vinnare av Western Canadian Music Award tar igen sig efter turnerandet i Texas. I slutet av maj lämnar hon hemstaden Winnipeg för att spela i Karlshamn.

 

 

One58

Lena Mattsson och One58 uppskattar spontaniteten i countryn.

- Vi har fått förfrågningar av en del band om var de kan hålla till och jamma efteråt. Det är skojigt!

Nu gör de en förfinad repris på förra årets countryfestival.

FOTO: PAUL KARLSSON

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007