logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 Sommar med Carmen – sjung en aria själv

 

OPERA. L’amour est un oiseau rebelle. Sann romantik och ljuv musik samspelar på flera håll i sommar och tillfälle ges till den som vill uppleva opera under lättsammare former.

   I söder är det Malmö Opera som står för de höga cena. Den 24 juni är det premiär då operan medverkar med solister ur damkören som framför Carmen – Musikalen på amfiteatern i Pildammsparken, mitt i Malmö. Operamusikalen är regisserad av Ronny Danielsson och är ett samarbete med Malmö Dramatiska Teater och en allra sista uppsättning för Teatern.nu. I huvudrollerna syns Gladys del Pilar, Christopher Wollter, Annamaria Hallgarn, David Moore och Håkan Paaske.

 

Åka längre

Carmenfebern sprider sig också över sundet, närmare bestämt till amfiteatern i Hedehusene, Danmark. Den 2 augusti spelas en föreställning av Malmö Operaorkester, som dirigeras av Lodovico Zocche, Lars Rudolfsson står för regin.

   Den som vill åka ännu längre för operans skull tar sig förstås till en operaarena av världsklass. I Sverige är det just operaföreställningarna som framhäver Dalhallas bästa sidor.  Magnifika skådespel, med kostymprakt och levande musik, Unikt för denna utomhusarena är att stenbrottets omtalade akustik är fullt tillräcklig och sällan behövs någon ljudförstärkning. Magazin Festspiele i Wien värderar regelbundet utomhusarenor i hela världen och Dalhalla bedömdes förra året ligga på fjärde plats i den senaste rankingen. Därmed har arenan på några få år blivit internationellt etablerad inom operavärlden.
   I sommar spelas Bizets Carmen den 10 och 18 augusti, och där emellan Verdis Rigoletto den 11 och 17 augusti.

 

... eller ännu längre

Operaentusiaster tar sig längre än så. Kanske till den 53:e Puccinifestivalen i italienska Torre del Lago, med evenemang från juli till augusti – i år spelas bland annat Madam Butterfly, Tosca och La Boheme. Också hemma i Skandinavien hålls en längre operafestival, i finska Savnonlinna från slutet av juni och en månad framåt.

 

FOTO: CHARLOTTE T STRÖMWALL

jonasyvonne

 

Sjung själv

I anslutning till Lilla torg och Form Design Center – mitt i centrala Malmö – ligger Hedmanska gården. Där sjungs arior och andra sånger tillsammans med publiken, i så kallad Opera-Sing-Along, ett lyckat koncept efter succén på Operaverkstan. Söndagen den 22 juli flyttar

allsångsledarna Yvonne Helander (mezzosopran) och Jonas Bjerkén (baryton) utomhus, tillsammans med pianisten Annika Bjelk Wahlberg. Senare i slutet av juli får också Stockholmsborna chansen att sjunga ut, Opera-Sing-Along upplevs då Under Eken på Parkteatern vid Stockholms Stadsteater.

 

Mer i Malmö

På gården i Malmö har man fått dille på operasång. Dagarna innan spelas , då är det musikalartisten Åsa Fång med Johan Bergman vid pianot som framför föreställningen regisserad av Leo Cullborg. Det utlovas en musikalisk resa genom den filmaktuella, franska sångerskans liv. Dramatik, fascination och musikalitet i en magnifik föreställning av träffsäkra Åsa Fång, som bland annat har medverkat i Banankontakt på Malmöoperan. Evenemanget är ett samarrangemang med Malmö Opera och Musikteater.

carmen

Sjung själv eller upplev Carmen i en mer professionell version. Här spelar Malgorzata Walewska den förförande zigenarflickan.
FOTO: TIMO SEPPÄLÄINEN

 

 

OM Carmen

 

Don José är en ung korpral som kommer till Sevilla och förälskar sig i zigenarflickan Carmen. Hennes känslor för honom uttrycker sig på många sätt, flirt, förförelseförsök, utnyttjande, begär, ilska och avvisande.

 

Hans passion får honom att hamna i fängelse, att överge sin ungdomskärlek Micaëla, att desertera och att gå med i Carmens smugglarband. Snart faller dock Carmen för toreadoren Escamillos charm och bryr sig föga om Don Josés lidande. Han har då bara ett val – att döda henne.

 

En opera komponerad av Georges Bizet. Texten är skriven av Henri Meilhac och Ludovic Halévy, baserad på Prosper Mérimées roman med samma namn. Premiären spelades i Paris 1875.

 

 

dalhalla vitt ljus

Internationellt ansedda operaarenan Dalhalla sätter upp Carmen i sommar.                                                                         FOTO: MARTIN LITENS

 

 

 

 

 

 

 

Av Redaktionen, 070620

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007