logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

cyndeeFoto: Håkan Flank

 

Cyndee i småskaliga konserter

 

MUSIK. Sveriges största gospelartist är prestigelös. Bland Cyndee Peters fans finns nobelpristagarna Nelson Mandela och författarinnan Toni Morrison. Och hon har sjungit för storheter som det svenska kungaparetoch påven Johannes Paulus II.I USA har hon medverkat i tv, musikgalor och musikvideostillsammans med artisterna Liza Minnelli, Dionne Warwick,Toto och Natalie Cole. Men i julas kuskade hon runt på svenska småorter, i slutet av november kom hon till Landskrona. Hon var där som årets sångsolist i Magnus Johanssons konsertturné och skulle sedan vidare till ett gäng andra svenska orter. Känns inte det fjuttigt?

- Absolut inte, det är den här typen av framträdanden som har byggt min karriär,det är detta som är det gedigna. Att få sjunga i de riktigt stora sammanhangen är bara engångsföreteelser, säger Cyndee Peters. Hon minns betydligt fjuttigare konserter, som den på Folkets Hus i Landskrona, när hon turnerade i Sverige för första gången 1972.

- Då kom tre betalande personer, inklusive vaktmästaren, men vi körde hela konserten som planerat, skrattar Cyndee som nu hållit på i snart 35 år.

 

Lokal sånggrupp körar

Maestro Magnus Johansson har spelat med de flesta svenska artister och utländska storheter såsom Diana Ross, Stevie Wonder och Tom Jones. Efter otaliga spelningar i orkesterdiket, bland annat 15 år i Melodifestivalorkestern tills då den togs bort i början av 2000-talet, satsar Magnus helhjärtat på sin solokarriär. Cyndee Peters och Magnus Johansson gjorde tillsammans med lokala körer 30 julkonserter från Trelleborg i söder till Sandviken i norr med framträdanden främst i kyrkor. I Landskrona var det kören Aquarello som fick äran att sjunga med Sveriges främsta gospelsångerska. Fick ni tillfälle att öva något tillsammans innan konserten?

- Ja, ett kort rep innan konserten. Kören får notorna och en CD med alla stämmorna. Dom övar länge på egen hand.

   Nu är julen sedan länge undanstuvad och i vår tar Cyndee det lugnt.

- Jag ägnar den mesta tiden åt att planera en ny cd och bok.

Den som inte kan vänta tills höstens framträdanden, kan se gospelikonen som middagsvärd i SVTs Go'kväll den 20 april.

 

Ser goda sidor

Vi är vana att se henne med ett ständigt leende på läpparna. Är du på gott humör för det mesta?

- Jag är som alla andra, har mjäll, fotsvett och har det kämpigt ibland, säger hon och kommer ihåg att hon inte kunde hålla tillbaka tårarna på den första konserten, efter att hennes man Lars och mor hade avlidit inom loppet av 11 dagar.

- Då grät publiken också och jag kände att jag fick deras stöd och förståelse, fortsätter hon fullt övertygad om att människan klarar det mesta bara hon vågar utvecklas. Nyss fyllda 60 år har hon kommit till insikten att se sina goda sidor och att acceptera de brister som alltid kommer att finnas.

 

Av Lill Eriksson, 070312


Direkt till Cyndee


 

Personligt - Cyndee Peters

 

Född: 8 september 1946, Granite Falls, North Carolina i USA.

Bor: Sollentuna

Familj: Avlidne maken Lars familj, 14 och ett halvt gudbarn,

samt gudhunden Mac. Två systrar, moster och morbror.

Karriär: Utbildad sociolog. Etta på Svensktoppen två gånger, kom trea i Melodifestvalen 1987. Böckerna Timme för Timme, Dag för Dag (1988) och Vidare (1994). År 2000 fick hon ta emot Stadens Nyckel av borgmästaren i hemstaden Granite Falls och blev samtidigt utnämnd till stadens inofficiella ambassadör i Sverige. Hennes projekt Black People'sMusic har omfattat fler än 70 000 körsångare runt omkring i Europa. Invald som hedersmedlem i Vasa Orden, 2004. Cyndee anlitas också flitigt som föreläsare.


 

 

 

"Jag ägnar den mesta tiden åt att planera en ny cd och bok"

 
                                                                                   

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007