logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 

 

 europe svartvit

- Vi vill att det ska låta nytt, säger Joey Tempest, lite rädd att falla tillbaka på det gamla.                                                                                                                FOTO: ERIC WEIS

 

 

Joey och Norum i ny rock

 

ROCK. På Alla Hjärtans-dag den 14 februari bjöds Europe in till välrenommerade studio 2, Abbey Road Studios i London - för att uppträda  "live". Sessionerna finns förevigade, men begränsade till bandets e-shop.

- Det är en stor ära att få spela där så många av våra egna favoritartister har spelat in sina bästa arbeten, säger de. Europe börjar få det anseende de förtjänar. 

 

Så gick det till när Joey var ung
Tag en farfar som är dragspelare, tillsätt en farlig massa folkmusiker på mors sida - och vips, man får en supersexig hårdrockare! Hemma hos unge Joey Tempest behövdes inga musicerande föräldrar.

- Men där fanns ett piano och en gitarr, berättar Joey som vid sju års ålder ville lära sig tämja strängarna på guran. Tre år senare hörde han Elton John på radion och lärde sig spela piano på gehör. Efter inspiration av Elvis "Forever" och David Bowies "Space oddity", blev det snart det egna bandet - Jet.

- Sen när jag var 15 år träffade jag John Norum och bildade bandet Force - det band som efter en svensk rocktävling fick namnet Europe. Förstapris var ett skivkontrakt och snart turnerade tonåringarna världen runt och sålde plattor i miljoner. Men, 1992 fick killarna nog och satsade istället på solokarriärer.

 

Scenmusik tillbaka

Det var då som musikbranschen gjorde ett lappkast. Det glada åttiotalet, med kul texter, tjo och tjim på scenen, var över. Skivbolagen valde att satsa på helt annan, introvert musik med seriösa texter.

- Redan '89 märkte vi stor skillnad, hårdrocken prioriterades inte och det var ingen ordning alls på arrangemangen, berättar Joey som då turnerade "vind för våg och utan uppehåll". Nu har trenden hunnit vända många gånger och livemusiken är tillbaka. Och allt organiseras minutiöst.

 

Vill vara modern

- Nu planerar vi ett år framåt och det blir mycket lugnare, fortsätter han fullt medveten att nuvarande turnén ändå kommer att innebära hårt arbete. På det fysiska planet gäller det att hålla igång för att inte kollapsa - det blir mycket åka buss, skräpmat och dåligt med sömn. Men kommer ni orka hålla på lika länge som de gamla rävarna Dio, Udo och Saxons?

- Vi fortsätter så länge musiken känns fräsch och modern, säger Joey som är lite rädd att falla tillbaka till något gammalt. Nya skivan "Secret Society" är producerad av bandet själva och mixad av Stefan Glauman, som arbetat tillsammans med både Rammstein och Def Leppard. Den spelades in i Stockholm i somras efter att killarna hade arbetat med sina idéer på vars sitt håll.

- När vi träffades hade vi 17 idéer som reducerades till 11, berättar Joey. I vår fortsätter turnén i Japan, men i sommar är bandet tillbaka i Skandinavien - bland annat på Samsö-festivalen i Danmark. Några dagar innan turnépremiären i Lund hade Joey Tempest fullt upp.

- Det fixas med kläder, gitarr…  Men musiken då, ska ni inte repa?

- Nja, vi kommer varma direkt från studion. Och så har vi spelat intensivt tillsammans i 16 dagar, avslutar Joey Tempest som själv tycker att "det låter skitbra".

 

Av Lill Eriksson, 070313


Direkt till Europe

 

Personligt - Joey Tempest

 

Född 19 augusti 1963 i Stockholm.

Gift sedan 2000 med engelskan Lisa som han träffade 1992.

Bor i London.

Fritid ägnas åt musik (The Killers), löpning och poweryoga.

Aktuell med Europes senaste platta "Secret Society", och premiär för Nordenturné på Olympen i Lund 26/10.

 

europe 050


 

 

"Vi fortsätter så länge musiken känns fräsch och modern"

 

 

 

europe 035

FOTO: LILL ERIKSSON

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007