logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Stor liten familj supportar Kent

 

Familjen satsar på internationell karriär, men fortsätter sjunga på skånska

 

FÖRBAND. Den här lilla familjen har som mål att bli riktigt stor. I slutet av förra året vann han musiktävlingen Ramp Music, där The Pirate Bay till stor del var delaktiga i utgången. De uppmanade nämligen sina besökare att rösta på Familjen i någon slags Robin Hood-manöver. Och Familjen själv raggade så klart också röster, vilket fick arrangören att gå in och neutralisera vissa av dem för att tävlingen skulle bli rättvis. Hur ställer du dig annars till piratbyråns verksamhet?
   – Det vill jag inte ta ställning till, det är en het potatis. Men det har gått bra för Familjen, erkänner Johan T Karlsson.

Familjen

– Jag försöker göra musik som jag själv vill höra på klubben eller hemma på mina blandbränneskivor. Jag sätter stor press på mig själv. En av tio låtar jag gör kanske blir bra. Känns det inte rätt stänger jag av efter 20 sekunder och skiter i det. När man inte får till det är det lätt att bli grinig. Då tar jag en paus och träffar kompisar.

FOTO: EMMA SVENSSON

 

Ensamvarg i helig studio

Det är i Hässleholm som även den här electronica-producenten har växt upp och formats, precis som scenkollegan Andreas Tilliander. Han ingår i Familjens liveband och spelar sampler och andra instrument med sifferkombinationer.

Men in i Familjens studio är han inte välkommen. Varför är den så helig?
   – Jag har spelat med andra tidigare och det innebär alltid kompromisser. Jag trivs bäst ensam, med friheten.
Men Johan tröttnade på att spela ensam på vartenda gigg. Så han frågade Tilliander om han visste någon som ville vara med. Då nappade Andreas själv och nu har livesamarbetet pågått i över sju år. Framöver kan Familjen även få kvinnligt stöd på scen, i housedivan Ninsun från förorten.

Jag trivs bäst ensam, med friheten

 

För övrigt planerar inte Johan mer än nödvändigt.
   – Oj, jag tänker inte ens tre dagar framåt… men Familjen varar inte för evigt. Om jag blir less på att vara ute och spela och känner press att släppa album hela tiden har jag min utbildning att falla tillbaka på. Jag tycker det är skitroligt att arbeta som producent och det är jag bra på. 

Nu vilar Johan T Karlsson ett par dagar i lyan hemma i Stockholm. Han trivs bra även om han saknar Skåne ibland.
   – När jag började plugga studio- och ljudteknik här, hatade jag stan. Nu har jag lärt känna människor här och som artist är det en fördel att vara nära branschen.
På lördag kommer Familjen hem till Skåne, för en spelning med Kent i Kristianstad och i Växjö och Malmö veckan därpå. Efter ett trettiotal konserter med dem väntar två veckors ledighet, sen gäller lika många spelningar i egen regi innan sommaren tagit slut. 080313

 

LILL ERIKSSON

 

Spelar gärna gratis

Prissumman på en miljon kronor kan dock inte användas hur som helst.
   – Jag vann inga kontanter utan ett mediavärde, förklarar han och ser vinsten som ett ekonomiskt bidrag till singel- och videosläpp samt viss PR-hjälp. Det kan låta glassigt att få äran att spela som förband åt svenska storheter som Kent. Faktum är att förband sällan får något betalt. De åker med i samma buss och får bo på hotell, men inte mycket mer.
   – Det är så stort PR-värde i det, att man gör det gratis. I staterna betalar man till och med för att få vara support till ett stort etablerat band, fortsätter Johan som på det här sättet får möta en helt ny publik. Under den här turnén kommer han att få spela för cirka 130 000 personer. Människor som han kanske annars inte skulle nå via egna kanaler som till exempel Youtube, där lika många sett Familjens debutalbum ”Det snurrar i min skalle” och videon med samma namn. Och på köpet får Familjen lite mer rutin nu när arenaspelningarna kan avdramatiseras något.
   – Sen är ju Kent ett skittrevligt band, verkligen grymma. Jag hade inte lyssnat så mycket på dom innan, men jag gillar deras musik, säger Johan som är noga med att betona att den är ganska olika.
   – Folk är snabba att ta ställning, egentligen är det bara svenskan vi har gemensamt.

 

Testar skånskan internationellt

Fast Familjen och Kent har faktiskt ännu en gemensam nämnare. Båda är stora fan till synthpionjärerna i Depeche Mode. Kan synthen komma tillbaka lika starkt igen? Är inte den tiden förbi att kunna bli lika stor som dom?
   – Jag vet inte, men det är ett av världens bästa band och en skitstor inspirationskälla. Jag strävar efter att hålla den kvaliteten! Det här är bara början för mig. Jag vill mycket mer än så här.
Närmast i sikte är nästa album, men även en helt ny konstellation kan bli aktuell längre fram.
Funkar en internationell karriär när du sjunger på skånska?
   – Jag hoppas det. Nu gäller Italien i maj, vilket är jävligt roligt med tanke på skånskan. Sen är även Island och England på gång. Så du kommer inte att gå över till engelska?
   – Kanske senare, men då i ett helt annat projekt. Jag vet inte, jag är lite allergisk att göra om befintliga låtar till engelska. Det måste vara något helt nytt.

 


Den elektroniska popartisten Familjen, samarbetar gärna med andra skåningar som till exempel den cyklande artisten Emil Jensen.
– Det känns bäst att ha skåningar i kören, säger Johan T Karlsson som också har spelat in allt som Jensen släppt.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007