logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Martin Nilsson

Hedins har förnyats, senaste tillskottet är Martin Nilsson, 23, som liksom de andra även sjunger. Musiken består som förut.

Arne Bakken

– Ibland hamnar man i en formsvacka, men den är som bortblåst när man får beröm. Det är inte många som får applåder på jobbet, säger Arne Bakken.

 

Får...

Lasse Ingerstad

– Det är mycket slit och sena nätter, men friheten att få spela och träffa folk överväger, säger Lasse Ingerstad som menar att dansbandslivet är ett andra äktenskap och en livsstil.

 

vi...

Conny Hedin

Nu spelas och syns ytterst lite dansbandsmusik i media. – Band som var med i tv kunde få 500 extra personer på kommande spelningar, säger Conny Hedin.

 

lov?

DANSBAND. Hos dansbandspubliken är de riktigt stora. Den vet att Hedins inte alls är en bilfirma, utan ett väletablerat dansband som fått en rejäl nytändning efter generationsskiftet nyligen. Nu är det Hjärnarparen Conny Hedin som tagit över rollen som kapellmästare efter pappa Bengt.

   – Förr spelade vi mer lokalt, nu får vi spela på fler och bättre ställen, berättar Conny som började i Bengt Hedins redan som 16-åring. Idag ägnar han större delen av sin fritid åt att sköta administrationen och allt som har med orkestern att göra. Att sköta turnébussen är en av hans arbetsuppgifter mellan jobben som kan ligga 40-60 dagsmil från varandra.

Att musikerlivet i ett dansband skulle vara som i filmen Black Jack stämmer inte alls, åtminstone inte i det här skånska dansbandet.

 

”Det är inte många som får applåder på jobbet!”
   – Det är hårt arbete och mycket lite glamor. Och det krävs att man är seriös, säger keyboardisten och dragspelaren Arne Bakken.

 

Spelningar det primära

Samtliga bandmedlemmar lever ett stadgat liv och de menar att supa och leva loppan med dansanta damer aldrig skulle hålla i längden. Under dansbandsmusikens glansdagar fanns däremot lycksökarna.

   – Jo, men för dom var det upp som en sol och ner som en pannkaka, fortsätter Bakken. Idag gäller att spela sig till framgång. I höstas släppte nya Hedins sin första cd. Skivintäkterna uppges visserligen vara hyfsade mätta i dagens mått med hänsyn till illegal nedladdning, men det är i huvudsak spelningarna som ger mat på borden. Det tar tid, men det är viktigt att visa upp sig särskilt för de nya arrangörerna. Av media har dansbanden mindre draghjälp nuförtiden. Trots uppropet där branschkollegorna i gemensam aktion protesterar mot att allt mindre dansbandsmusik spelas och syns i media, menar många att dansbanden fortfarande kommer i skymundan. Caféprogrammen och Bingolotto på tv gav genren en rejäl skjuts, men liksom topplistan är detta ett minne blott. Nu förlitar musikerna och publiken sig på lokalradiostationerna och de nischade dansbandssajterna på nätet. Dit hittar de hängivna, men de stora massorna och därmed ny publik är svårare att nå idag.

 

Blöjbyte och turnéliv

Det var andra tider förr. På 1980-talet fanns också fler dansställen och de flesta gick riktigt bra. Även förhållandet mellan publik och dansband har förändrats.

   – Förr åkte folk till ett ställe de tyckte om att dansa på. Idag åker man dit där favoritbandet spelar, förklarar Conny Hedin som känner att bandet har en mycket trogen publik. Men publiken behöver förnyas. I många år var gamla Bengt Hedins en av landets mest bokade dansorkester, under 1986 hade man 286 spelningar. I år är det hundratalet färre, trots uppsvinget som man upplever i nya Hedins. De spelar 3–4 gånger i veckan, i veckoslut, men också för den riktigt mogna publiken på de lugnare tillställningarna mitt i veckan. Generationsskiftet är mer påtagligt på det privata planet. För två veckor sedan fick en spelning ställas in och grabbarna fick plötsligt en ledig lördag. Dock inte Conny som blev pappa till en liten tös och istället fick lära sig den ädla konsten att byta blöjor. Men någon längre pappaledighet blir det inte just nu.

   – Jag jobbar på som förut och vi fortsätter att spela som planerat, säger Conny som inte tror det innebär några större problem att kombinera familjelivet med resorna landet runt. Dansen är störst i Mellansverige, men i vår blir det ändå en hel del jobb för Hedins hemma i söder. 080228

 

 

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

Tisdagsdans på Sundspärlan.

Det finns en hel del dansställen i Sydsverige som har öppet flera dagar i veckan. Här en välbesökt tisdagsdans på Sundspärlan i Helsingborg.

 

Allan Törner

Allan Törner, 75 år, från Ängelholm dansar två gånger i månaden. Han gillar mest Claes Lövgrens och Hedins.

Då blir det mycket kasedans. I min ålder buggar man inte så mycket, säger han och räknar med 15-18 danser ikväll.

 

Hedins

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007