Förstasidan                                                    - för nöjes skull


Skånska hästar deltar i nytt musikevenemang

 

Den ståtliga nordsvensken Robin är en av pållarna som transporterar en artist i sommar. Det är bland andra Wille Crafoord, Arja Saijonmaa och Tina Ahlin som i det helt nya evenemanget Hovturnén rider runt mellan föreställningarna på gods och gårdar kring Söderåsen vid månadsskiftet. Totalt handlar det om cirka 7–8 mil på hästryggen.

Hästarna i Hovturnén.

Dali (t.v) rids av Anna Lewijn och flockledaren nordsvensken Robin är det tänkt att Wille Crafoord ska bemästra under Hovturnén. Han gillar höga hästar.

FOTO: ANNA LEWIJN

 

Hinner inte provrida

Någon större introduktion hinner artisterna inte med innan det är dags att sadla upp om en dryg vecka.

   – Jag hoppas att de tar någon ridlektion innan de kommer hit, säger Lewijn som för övrigt berättar om allmänt hästvett och informerar om häst och utrustning dagen innan premiären. Sedan är det direkt ut i verkligheten med start i en lugn ritt under en halvmil till första spelplatsen.

Hur involverade i föreställningarna blir hästarna egentligen?

   – Hästarna är i huvudsak transportmedel. På något ställe kan det bli aktuellt att rida fram till scenen, om det finns tid och möjlighet, säger Anna och hoppas publiken ska njuta både av de musikaliska bedrifterna och av ridningen. Hästarna kommer på de ställen där det är möjligt, som exempelvis Knutstorp och Herrevad att vara en del av evenemanget då de står i en hage nära scenen så att man kan hälsa på dem under pausen. Men hur reagerar dem på musik och sång?

   – Bra fråga! Inte allt för mycket hoppas jag...

Tanken är att Hovturnén ska bli årligt återkommande om den slår väl ut i år.

   – Det blir ett prövoår så får vi se vad som kan utvecklas till kommande år, säger Anna som i år också arrangerar scoutläger i Sjöbo, med häst och hantverk. I och med den stundande turnén räknar man dock med vissa bakslag.

   – Jag tror inte någon förutom Wille har ridvana sedan tidigare. Det finns risk för många ömma rumpor… 080720

 

AV LILL ERIKSSON

HÄSTNÖJE. Det är hästarna som står för slitgörat och artisterna som står för underhållningen när ett antal intima konserter ges på borggårdar och i hagar. Det är ridvane Crafoord som är initiativtagaren till det här naturliga inslaget i nöjesvärlden. Och han står fast vid idén trots att en av de medverkande hästarna envisades med att backa runt med honom när turnén nyligen skulle presenteras.

 

Skenade med Arja

Han, Saijonmaa, Ahlin kommer till åsen tillsammans med Morgan Ågren och Rigmor Bådal för att kuska runt till häst i fem dagar. Det sägs att Arjas senaste ridtur på 1980–talet blev kaotisk. Det var under en filminspelning hemma i Finland som hästen hon red på skenade iväg och försvann in i en snårskog. Men artisterna kommer inte att spendera dygnen runt med hästarna och sover inte i stallen om nån trodde det.

   – Artisterna kommer att bo lokalt, på eller så nära spelplatserna som möjligt. Vi börjar och avslutar här på Kongagården, berättar Anna Lewijn vid Söderåsens Turridning som håller med hästarna. Hon är öppen för alla roliga förslag och tokiga idéer, så det lär bli mer underhållning med hästar framöver.

   Under den här turnén ska även maten ordnas lokalt, tanken är att det ska vara närproducerat och att flera lokala näringar ska gynnas genom evenemanget.

 

Bella samarbetar med svenska artister i sommar.

Bella tittar nyfiket upp. I början av augusti hjälper hon till i nöjesbranschen precis som under riddartrubadurernas tid. Hovturnén har premiär siste juli på Knutstorps Borg vid Söderåsen.

FOTO: ANNA LEWIJN

Hovturnén

spelas den

 

31 juli Knutstorps Borg

 

1 augusti Stenestads kyrka

 

2 augusti Tomarps kungsgård

 

3 augusti Herrevads kloster

 

4 augusti Konga kyrka


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007