logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Med list tänker hon erövra metalvärlden

 

Helsingborgskan Anette Olzon hoppas locka en bredare publik än företrädaren

 

HÅRDROCK. Hon känner sig sliten efter en intensiv period med repetitioner, pressarbete och videoinspelningar. När finska metalbandet Nightwish sökte ny sångerska föll valet på 36-åriga Anette Olzon från Helsingborg.

Hur får man jobb i Nordens största hårdrocksband?

   – Ja, det är helt fantastiskt egentligen. Det var faktiskt jag som sökte upp dom, berättar hon.

 

Anette Olzon gör ett nytt Nightwish.  

FOTO: NUCLEAR BLAST

Hon hade fått nys om att bandet sökte en ny sångerska, men visste inte vem hon skulle kontakta. Men efter några sökningar på Internet, var saken klar. Hur är det på nya jobbet?

   – Det var med blandade känslor jag började. Jag var så glad, men precis i början var det ju hemligt och jag kunde inte prata med någon om det. Och så var det konstigt att inte kunna umgås med familjen som vanligt.

   I sommar har Anette Olzon varit med om åtskilliga intervjuer och förberedelser inför den kommande turnén – schemat är klart sedan länge och hennes liv är plötsligt utstakat två år framåt.

   – Jag har lite svårt att förstå allt som händer runt omkring. Jag vill bara sjunga, det är det som är roligt.

 

Ingen ängel

När vi talar med henne har hon ännu inte hunnit umgås med alla i bandet samtidigt, så det har varit svårt att lära känna alla nya arbetskamrater.

   – Med Toumas fungerar det bra, vi trivs bra ihop – med de andra får vi se vad som händer i bussen.

   Hon menar att alla måste vara beredda att jämka lite, men tror att samarbetet ska flyta bra. Hon ser sig själv som en enkel människa, som visar vad hon känner. Anette ersätter den tidigare sångerskan Tarja, som fick lämna bandet när det skar sig med de andra bandmedlemmarna. Vilken roll har du – är du en änglalik figur som håller sig lite bakgrunden?

   – Det var en sådan profil dom sökte, men jag har gjort klart att jag naturligtvis värnar om min röst och att den ska höras. Jag är ganska bestämd med vad jag tycker, det är ändå jag som ska stå där längst fram och möta publiken, förklarar Anette.

                                               
 

”De hade strippor och skrek att jag skulle visa brösten”

 

 

Stark med åren

Hon tror det goda självförtroendet hör åldern till. Har du inga laster?

   – Nja, jag har ganska bra självkänsla, ju äldre man är desto starkare blir man. Visst har jag som alla andra gått igenom svåra stunder. Men man måste peppa sig själv, det är ingen annan som gör det.

Starka kvinnor kan ibland bli feminister...

   – Nej, det är jag inte. Jag tror på jämlikhet, att alla har lika värde. Jag kan bli upprörd när någon säger att jag inte kan. Men, samtidigt har jag inga problem att be om hjälp, om något är svårt eller tungt.

Hur är det att ta sig fram i hårdrocksbranschen? Anette minns fortfarande tiden med sitt första cover band Take Cover när de spelade på en mc-träff i Skåne.

   – De hade strippor och skrek att jag skulle visa brösten. Hon har varit förbannad många gånger och önskat att hon föddes som man.

   – Hela musikbranschen har haft en konstig kvinnosyn, mycket snusksnack och folk har fnyst åt en, ofta med en inställning att tjejer har svårt för att sjunga metal, säger Anette som tycker att det har blivit lite bättre de senaste åren. Hon menar att kvinnor måste vara duktiga på att använda sina starka sidor för att ta sig fram.

   – Vi kan till exempel dra nytta av att vi är listiga...

 

 

”...man måste peppa sig själv, det är ingen annan som gör det...”

 

 

Anette är uppväxt med dansbandsmusik hemma, men det tyckte hon var pest. Hon har en stark röst och kan som sopran skrika till ganska högt. Regelbundet tar hon sånglektioner i Malmö och ser sig aldrig som fullärd. Nu förbereds redan nästa album och Anette arbetar ständigt med att göra sin röst starkare genom övningar, avslappning och mental träning.

   Vari ligger Nightwish storhet?

   – Det är oerhört duktiga musiker och texterna är djupa och kräver mycket eftertanke. Bandet blev stort för att de hade något ovanligt, Tarjas klassiska sång var något helt nytt då. Nu låter vi som ett riktigt metalband, som framför seriösa budskap. Det är mer rock och lite tuffare –  med min röst hoppas jag locka en bredare publik.

   Häromveckan slog gruppen svenskt Myspace-rekord då videon till deras nya singel "Amaranth" sågs

av över 100 000 internetbesökare på tre dagar. Och på bara två dagar sålde sedan singeln guld hemma i Finland.  

   Den 28 september släpps nya skivan "Dark Passion Play", som följs upp av en världsturné med premiär i Tel Aviv, Israel den 6 oktober.

 

Av Lill Eriksson, 070910

 

 

Anette och Toumas.

Samarbetet med Toumas fungerar utmärkt. Men det lär bli förändring i turnébussen - snart får de höra allt från Amy Winehouse till Justin Timberlake – Anette är allätare när det gäller musik.

FOTO: NUCLEAR BLAST

 

 

Turnédagar i Sverige:

 

30 november - Lisebergshallen, Göteborg

 

4 december - Arenan, Stockholm

 

5 december - Skycom Arena, Umeå

OM Anette Olzon

Född: 1971, Katrineholm

Bor: Med sin familj i Helsingborg.

Bakgrund: Hängde med på sin mammas turnéer innan hon fyllde 13 år. Deltog sedan i talangjakter och som sångerska i olika band. Fick som 21-åring huvudrollen i rockmusikalen Gränsland i Helsingborg. Utbildad vid balettakademien i Göteborg och har arbetat med allt från att sjunga på bröllop till studioarbete.

Hobby: Träna, läsa, ta långa promenader i naturen.

Skrattar av:  Bl a. filmer som Jackass, tv-serien Friends och Emppu & Ewo.

Första skivköpet: Ett ABBA-album.
Bästa bok: Paolo Coelho's "Veronica bestämmer sig för att dö”.
Favoritfilmer: Titanic, Gladiator, Braveheart och många fler.

Aktuell: Ny sångerska i metalbandet Nightwish, som släpper nya plattan "Dark passion play" den 28 september.


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007