logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

”Det experimentella brukar bli crap!”

 

Förhandsintervju med Crazy Lixx: De missade 80-talets glammiga hårdrock därför vill de återskapa den

 

HÅRDROCK. Vi är inte originella, håller Danny med. Bandet får ibland höra att de är tråkiga för att de spelar gammal musik. Varför gör ni inte något helt nytt, brukar folk fråga.

   – Det experimentella brukar bli crap! Det borde handla om musiken är bra eller dålig, inte om den är gammal eller ny.

Svårfångat album

För en månad sedan släpptes deras första fullängdsplatta Loud Minority. En så värst högljudd minoritet är knappast det skånska hårdrocksbandet Crazy Lixx. Ni har haft stora problem med distributionen – den nya skivan har knappt gått att få tag i?!

   – Ja, det kan man lugnt säga. Ingen hade räknat med att den skulle gå åt så snabbt, säger en förstående Danny som snarare tycker det är ett angenämt problem att man överträffat allas förväntningar. Fans har irriterat sig över det snåla tilltaget med antalet album i handeln. Men varken skivbolaget Swedmetal eller distributören säger sig ha några leveransproblem, utan tror att det är skivhandlarna som fallerat med sina beställningar. Hur som helst, Crazy Lixx försöker förklara och lugna sina fans och ser positivt på saken.

 

Turbulent start

Desto mer crazy var det i bandet för ett par år sedan. Efter ett alltför friskt alkoholintag i samband med ett gigg uppstod slagsmålet mellan två medlemmar som skulle få bandet att omstruktureras ännu en gång. Bråkstakarna åkte ut. Sedan bandet startade 2002 har man avverkat inte mindre än elva temporära medlemmar, men nu menar kärntruppen som känt varandra sedan barnsben att man hittat den rätta formen. Kanske är det därför som det först nu börjar hända saker på allvar. Skivkontrakt, spelning på Sweden Rock Festival och så nu nomineringen till Swedish Metal Awards som bästa Glam-Sleazeband. De tajta brallorna sitter som en smäck och den svarta kajalen uppfyller sitt syfte. Menvar är hårsprayen, underlagskrämen och krigsmålningen? Hur glammiga är ni egentligen?

   – Inte så värst faktiskt, inte om man jämför med våra konkurrenter i norr som kan spöka ut sig i timmar – jag fattar inte att dom har tid till det, säger gitarristen Vic som menar att det är väldigt stor skillnad på imagens betydelse mellan banden i Skåne och Stockholm.

 

 

Crazy Lixx i replokal

Det är inte framgångarna som gjort att Crazy Lixx har fått flytta upp ett par våningar i den gamla industribyggnaden mitt i Malmö. Ett inbrott på nedre plan och en försäkring som plötsligt inte gällde längre satte sina spår i medlemmarnas privatekonomi.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Varför städa när man kan göra annat som är mycket roligare?

Vi har åkt 100 mil för att spela på ställen med 12 personer i publiken och haft riktigt pissiga gigg, men de bra dagarna överväger helt klart, fortsätter Joey.

Rätt vad det är så händer något, som spelningen på Sveriges Radios scen på Sweden Rock i Norje, eller när bandet överraskade sig själva genom att vinna musiktävlingen Popkorn i Helsingborg för två år sedan. Näst efter fansens entusiasm verkar Crazy Lixx mest uppskatta samarbetet med producenten och mentorn Ulf Larsson. Även han kommer från Skåne och har mixat plattor åt band som Candlemass, Crash Dïet och Europe. Han gillar låtarnas höga kvalitet och deras sleaziga stil som han, trots motståndet i bandet, tycker att de har. Är han pappa till klassificeringen? Kanske är de inte så fria som de tror.

   – Vi spelar hårdrock kort och gott, avslutar Danny bestämt. 071214

 

LILL ERIKSSON

 

Danny, Craxy Lixx

I Skåne har det inte varit lätt att hitta glammusiker.

– I Helsingborg finns en del, men annars är det klent här nere. Stockholm är meckat – där finns många i vår genre. Men dom låter inte så bra…, säger sångaren Danny. FOTO: MARIE ÖHGREN

 

Yngre och äldre fans

De minns 80-talshårdrocken, men var för unga för att riktigt uppleva den. Nu har de till både yngre och äldres glädje återskapat vad man betecknar som ”en ball stil”. För Crazy Lixx kommer inte utseendet i första hand. Låtarnas kvalitet är det killarna lägger ner mest krut på. Till det kommer allt pysslande med hemsidan, boka spelningar, ta fram skivomslag och så jobb och plugg sidan om. Allt det som de signade banden slipper.

   – Samtidigt innebär det en frihet också – vi kan göra saker på vårt sätt, säger Joey som vanligtvis sitter bakom trummorna. Tidvis är det väldigt motigt, särskilt när spelningarna kostar mer tid, kraft och pengar än vad de ger tillbaka.

   Vi sitter i bandets replokal som ser ut som en bombad svartklubb. Skräp, sladdar och instrument i en fördomsfull röra.

 

Luke, Crazy Lixx

Basisten Luke tillkom i bandet något senare och har därför inte hunnit skaffa sig den obligatoriska tatueringen...

FOTO: MARIE ÖHGREN 

Crazy Lixx

Skivåtgången har slagit allas förväntningar, nya albumet har hittat även till England, Italien, Spanien och Tyskland. För framgångarna tackar bandet producenten och musikern Ulf Larsson som rensat, fixat och gett låtarna ett sound. Idag värmer Crazy Lixx upp Kalmarpubliken på Palace innan Takida går på scen och i morgon väntar en spelning i Emmaboda. Först den 18 januari får hemmapubliken på KB i Malmö möta vad många tror är nästa års metalstjärnor.

FOTO: MARIE ÖHGREN

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007