logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Alexander Karim återigen aktuell på teaterscenen.

Skådespelaren Alexander Karim i en av rollerna som elev föga intresserad av skolans kulturdag.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Premiär: Kalla det vad fan du vill

 

Alexander Karim aktuell i mångkulturell pjäs utan moralpredikan

 

SAMHÄLLSTEATER. Det är kulturdag i skolan och fröken vill att barnen som kommer från olika länder delar med sig av ”musiken som de lyssnar på hemma”. Varför skulle vi lyssna på hans musik, när han inte ens vill lyssna på den själv, undrar eleverna. Skitungar, tycker fröken som bara ville göra det lite mångkulturellt...

 

Självupplevt

Så går en av scenerna i den politiskt inkorrekta pjäsen Kalla det vad fan du vill, efter Marjaneh Bakhtiaris roman. Hon skriver en ovanlig historia helt utan pekpinnar där folk får vara folk. Den har dramatiserats av Anna Sjövall och har premiär på Intiman i Malmö nästa fredag.

   – Boken berättade något som jag inte hört tidigare. Jag blev förälskad i figurerna. De är totalt motsägelsefulla och handlingen svänger fram och tillbaka på ett väldigt drastiskt sätt, säger hon och tycker att författarinnan slår åt alla håll.

   Alexander Karim, skådespelare och i andra sammanhang även regissör från Helsingborg, spelar flera olika roller i pjäsen. Han känner väl igen sig i situationerna som uppkommer i möte mellan människor från olika kulturer.

   – Jag har själv suttit vid middagsbordet hemma hos den svenska familjen, berättar han och minns de klumpiga frågorna om Afrika, som han hade svårt att besvara eftersom han kom till Sverige som ettåring. I dag kan han skratta åt de oförstående människorna från den tiden och är en på alla sätt lycklig ung man.

 

Våga prova

Så skådespelaryrket är inte kämpigt för dig?

   – Nej, det är inte tufft...nu, säger han och berättar om två andra projekt som han har på

gång vid sidan om jobbet på Intiman. Tillsammans med sin bror regissören Othman Karim arbetar han på ett manus, till en thriller om hur det kan sluta när man återser ett ex. Och med sin andra bror Baker förbereds filmningen av teveserien Kamusa. Bakom de egna framgångarna och alla de roller han medverkat med i andras produktioner ligger hårt arbete. Han har arbetat med det mesta inom film, från produktionsassistent till inspelningsledare och hoppas det gör honom förstående och ödmjuk som medarbetare.

   – Och jag bodde i Hollywood 1995–2000 och pluggade på scenskolan där. Det var kämpigt, jag gick på två tre auditions varje dag i ett år. Så småningom tröttnade han på att slåss om små roller i en reklamsnutt och åkte hem till Sverige. Här är det lättare att få jobb och då handlar det om riktiga roller. Dessutom lockade samarbetet tillsammans med bröderna. Vad säger du till de som funderar på skådespelaryrket?

   – Det är bara att satsa - hoppa och se hur du landar! De vanliga jobben finns alltid kvar.

 

Gör vad han vill

Hur startade egentligen ert film- och teaterintresse?

   – Mamma var tokig i film och såg allt. När kompisarna tittade på Björne, såg vi De tio budorden, Citizen Kane och massor av c-filmer. Vad tyckte hon om era yrkesval?

   – Bara en enda gång har hon frågat om jag verkligen var säker på att det vad detta jag ville göra. Sedan dess har hon stått bakom oss till 1 000 procent.

Nu har du provat Hollywood och arbetar som regissör och skådespelare i Sverige. Du skriver romaner, prosa och manus – finns det några drömmar kvar? Alexander blir tyst och inser att han är så nöjd med livet som man kan vara.

   – Jag är överlycklig – har bra jobb, är nyförlovad och ett barn är på väg.

Och så är det också med pjäsen han deltar i, den lyckas fånga känslan av livsglädje.

   – Den har något extra, som människor i min ålder kanske inte förknippar med teater. Karnevalskänsla, samtidigt som det finns utrymme för hjärta – äktheten finns där genom tragiken, avslutar Alexander Karim.

 

Av Lill Eriksson, 070830

 

OM Alexander Karim

 

Född: 1967, Uganda

Karriär: Efter gymnasiet i Helsingborg, skådespelarutbildning vid Los Angeles Theatre Academy. Därefter antagen till The Hudson Theatre. 

Film: Regi och roll i prisbelönta kortfilmen Rampljus, titelrollen i Cannes- och Guldbaggenominerade Malcolm (som han också var med och skrev manus till), samt Cannesnominerade The Apple Tree. Medverkan i flera TV-serier, Orka Orka!, Lasermannen och En decemberdröm, julkalendern 2005. Hade även huvudrollen i långfilmen Fragments of an unfinished Journey och en av huvudrollerna i långfilmen Om Sara. Hösten 2007 och våren 2008 medverkar han i långserien Andra Avenyn - SVTs största satsning någonsin.

Teater: Debuterade på den svenska teaterscenen som Beni i Jag älskar det här landet på Malmö Dramatiska Teater 2005. Sommaren 2006 medverkan i föreställningen Herrskap och Tjänstehjon på Fredriksdalsteatern.

Kalla det vad fan du vill - premiär i Malmö nästa fredag.

Alexander Karim spelar också Bahars (t.v) lärare, som under kvartsamtalet överraskas av den iranska familjens gåva.

FOTO: LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007