logga5 röd                                                  - för nöjes skull


 Sökandet är över - Kamelot har det

 

 

  När vi möter Kamelots frontfigur i Göteborg väntar ännu en utsåld spelning i Stockholm

  dagen därpå. Som vid tidigare Sverigebesök, verkar spellokalerna aldrig riktigt räcka

  till. Lugn, nya tillfällen - med bättre ljud än live ges i nya albumet Ghost Opera. Den 17 maj

  syns dom live igen, i Köpenhamn som lyckligtvis också är en konsertstad inom räckhåll.

 

HÅRDROCK. Mysko typer i svarta kappor, nitar, läder och hår som svallar över. Folks fördomar om hårdrockarna är lika många som tatueringarna på deras armar. Det finns mycket att utforska i hårdrockens värld, symfoniska arrangemang, dramatik och filosofiska inslag.  

   Vem kan ana att bakom de arga ögonbrynen på frontfiguren i norsk-amerikanska hårdrocksbandet Kamelot, döljer sig en klassiskt tränad operasångare?

   - Jo, det stämmer. Jag studerade vid operahögskola i tre år, men sedan kom tidpunkten då jag var tvungen att välja, berättar vokalisten Khan från Norge. Han valde att satsa fullt ut på melodiös power metal, och har ännu inte under dessa drygt tio år ångrat sitt beslut.

   - Det har tagit många år att utveckla rösten till vad den är idag.

 

Trendigt med hårdrock

Kanske kunde det motsatta karriärvalet gett högre status och extra klirr i kassan. Tycker du att ni får det erkännande som ni förtjänar?

   - Nej, verkligen inte. Vi är störst inom vår genre i Skandinavien, England och USA, men uppmärksammas sällan i vanlig media, som till exempel black metal-banden.

   Redan innan Lordi vann melodifestivalen kom den traditionella hårdrocken på modet igen, något som Khan tror beror på uttråkade lyssnarskaror. Men, för konstnärer handlar skapandet naturligtvis om helt andra saker än kändisskap och pengar. Det märks inte minst på den budget som Kamelot förfogar över.

   - Vi kan leva på det här, men har det inte jättefett. Nästan alla pengar lägger vi på kommande produktioner och ser det som en investering för framtiden.

   Det syns och hörs, albumen håller hög kvalitet i klass med påkostad filmmusik och senaste videon är väl genomtänkt. Bandets grundare och gitarrist Thomas Youngblood är liksom Khan perfektionist ner på detaljnivå och på tekniksidan spar man inte på krutet.

 

Ont och gott

Musiken är snabb, stenhård och ruffig, med teatraliska inslag, stråkar och sopransång. Efter allt tekniskt meckel - hur långt ifrån er ursprungliga komposition hamnar det slutliga resultatet?

   - Det skiljer inte så mycket. Thomas och jag gör det mesta klart från början, han sätter riff och rytmer, jag skriver texter och harmonier, berättar Khan som alltid har författat och med studier i psykologi och filosofi och ett trettiotal olika yrken i bagaget. Lyriken är komplex, öppen för olika tolkningar, men samtliga album följer en röd tråd. Vare sig konceptet är Göthes Faust, som i albumet Epica (2003), eller som i Black Halo (2005) om artisternas egna kamper mellan ont och gott, är det här musik för tänkaren.


 

kamelo foto

Fullt ös i Göteborg den 1 maj, när Roy Sætre Khantatat - fostrad i akademikerfamilj med ABBA i skivspelaren hemma i norska Elverum - sjunger så att till och med snö börjar att falla...

FOTON: LILL ERIKSSON

 

 

kamelot

Sverigeaktuella Kamelot släpper nytt spännande album i början av juni. Just nu pågår andra halvan av Europaturnén, innan bandet åker tillbaka för ytterligare konserter på andra sidan Atlanten i höst.  

FOTO: PRESS PHOTO

 

 

 

Liv och död

Och tänkarna ska bli fler om Kamelot får som dom vill. Får ni spela i annat än uttalade metal-sammanhang?

   - Ja, i sommar spelar vi bland annat på en helt vanlig rockfestival i Nederländerna.

Som för alla andra är det en balansgång mellan konsten och business. De är trogna sina gamla fans, men vågar tänja på gränserna och står för nytänkande. Så målet är att nå en bredare publik?

   - Självklart, men det sker omedvetet. Det är inte så att vi analyserar andras låtar och går in för att göra en hit, säger Khan som nästan inte alls lyssnar på någon annan musik.

   Det som kan locka den oinvigde är alltså pompös musik och existentiellt innehåll. Det finns ju inget som säger att man måste analysera och försöka förstå vad låtförfattaren vill ha sagt, men i det här fallet är det attans intressant. Många av de tio albumens karaktärer balanserar mellan normal småbesatthet och spritt språngande galenskap.  

   Nya videon Ghost Opera handlar om kvinnan som blir tokig efter att ha missat en operakonsert på grund av en våldtäkt. Inget är lätt med Kamelot - ej heller helt andra trosfrågor. Är du religiös?

   - Våra tema handlar om liv och död, men det är upp till var och en att tänka själv. Själv står jag nog närmast den buddistiska tron och jag försöker vara så god som möjligt mot alla jag möter, vilket naturligtvis också inbegriper ett miljöengagemang.

   Det är inte okomplicerat att leva "rätt", Khan menar till exempel att bandet inte skulle kunna sköta sitt jobb utan alla flygresor. Vad ger det för signaler?

- Jag engagera mig i det jag kan, så långt som möjligt, säger Khan men medger att det inte är lätt, särskilt inte i USA där det materiella är oerhört viktigt och där man har en helt annan syn på saken.

   Då kan man inte vänta sig någon festrock eller happy metal från er?!

- Nej, då får man lyssna på punk eller liknande musik, avslutar Khan som med Kamelot gör musik dom kan stå för.

 

AV LILL ERIKSSON, 070504

 

Direkt till Kamelot

 

kamelot khan    kamelot ko    

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007