Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


 

Upplevelser mellan illusion och verklighet
Magali

Magali Ljungar-Chapelon, doktorand i digital gestaltning, forskar på framtidens konstupplevelser.

FOTO: SANDRA ANDERSSON

DIGITALT. Vad händer när gränsen mellan illusion och verklighet suddas ut? När publiken kan träda in i ett konstverk och påverka det som sker? Det studeras i en ny avhandling i digital gestaltning vid Göteborgs universitet. Magali Ljungar-Chapelon, doktorand i digital gestaltning har en bakgrund i så kallad performing arts. Det nuvarande forskningsarbetet går ut på att studera upplevelserna i gränslandet mellan digital performance och installation.

   – Med hjälp av ”virtual reality” och digitala medier är det möjligt att skapa imaginära världar och konstverk som helt omsluter sin publik. Både åskådare och konstnär kan träda in som aktörer i verket och påverka gestaltningen. Men det som sker inom konstverket är illusioner utförda av tredimensionella artefakter; illusioner som är skapade genom animation, berättar Magali Ljungar-Chapelon. I sin avhandling myntas en ny definition av gestaltningsformen - ”VR arts play”. Efter att ha skapat ett virtual reality-konstverk på Chalmers tycker hon sig se möjligheter till nya upplevelser i form av kopplingar mellan konstnärliga uttrycksformer och datorspel.

   – Det som i publikens ögon, framstår som mest unikt är möjligheten att upptäcka fiktiva världar och gestalter genom att rent fysiskt vara innesluten i den virtuella världen som både aktör och åskådare. En upplevelse som är svår att åstadkomma med andra medier, avslutar hon. Den aktuella avhandlingen är den första vid Högskolan för fotografi och resultatet av ett flerårigt tvärvetenskapligt samarbete mellan konstnärliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola.

2009-01-29


Utställningar på gång i Danmark

Miljöfarlig konst

 

Den kontroversielle konstnären Marco Evaristti kör på i god gammal stil. Hans nya landsmän (danskarna) uppskattade inte alls hans tidigare verk Helena, då han körde levande guldfiskar i en köksmixer. Nu utsätts naturen för ett annat påhopp. På torsdagskvällen berättar han om sin aktuella utställning Red Factions i Kunsthalen Nikolaj, belägen vid Strøget i gamla Nikolajkyrkan. Där hyses den chilenske konstnärens verk - uthälld röd färg i orörda naturområden som Sahara, isberg på Grönland och Mont Blanc, som han sen förevigat på film. I sitt samtal med publiken berättar han om processen och idéerna bakom filmen. Man får också ställa frågor om landskapen han besökt och egenmäktigt utropat till Pink State, där förresten konsthallens besökare kan bli medborgare om de skulle vilja det. Visas fram till den 22 februari.

 

 

2009-01-22

Gustave Caillebottes rorsmän

 

Gustave Caillebotte - Midt i impressionismen

 

Sedan 2005 ingår en tillbyggnad av irakiska kändisarkitekten Zaha Hadid, hos museet Ordrupgaard på fina Charlottenlund. Museets konst bygger på en privatsamling och donation till staten av försäkringsdirektören Wilhelm Hansen.

Förra året invigde HKH Kronprins Frederik den stora separatutställningen med konst av den nyupptäkta impressionisten och passionerade seglaren Gustave Caillebotte. Den visas till och med den 22 februari.

Suzuki

Suzuki RG500 MKIII, 1978

FOTO: MICHAEL GRABOWSKI

 

Vrroooom - Motorcykeldesign

 

På Kunstindustrimuseet i Köpenhamn visas Vrroooom som nog är vinterns mest fartfyllda utställning. Där skildras motorcykeldesignens historia med flera exempel från 1900-talet och fram till nutid. Ovan en japanare från 70-talets slut, men i utställningen visas också nordiska exemplar som danskarnas egna Nimbus och den svenska motorcykeln märkt Huskvarna. Hojarna visas fram till och med den 8 mars.


 

Samtida konst ger museerna bidrag

 

MUSEUM. I årets fördelning av bidrag till museer har Kulturrådet prioriterat samtida konst. Kulturen i Lund, Malmö Museer och Regionmuseet i Kristianstad får bidrag till museipedagogiska insatser för totalt 790 000 kronor. Totalt sett ska uppemot 117 miljoner kronor ges i bidrag till verksamheter vid 24 regionala museer och till museipedagogiska insatser vid tre regionala museer. Nytt för i år är att det krävs antingen tillgänglighet och förmedling, pedagogisk verksamhet, samtida konst eller kulturmiljövård för att få pengar från Kulturrådet. Syftet med verksamhetsbidrag till regionala museer är att stödja museerna i arbetet med att samla in, bearbeta och förmedla kunskap om regionens kulturarv och dess konstutveckling.

 

2009-01-22

 

Hela listan över beviljade bidrag finns på Kulturrådets webbplats.

 

Mor och dotter i samma verk

 

FOTO. I helgen är det vernissage på Tomelilla konsthall för Eva Mozards och Tova Mozards fotografi, video och broderi. Dottern Tova, tidigare uppmärksammad på Moderna museet har nyligen ställt ut på Gotlands konstmuseum med tre fotografier som samtliga visar en yngre och en äldre kvinna. I Skuggan/The Shadow, 2007 är det Tova Mozard själv och hennes mamma Eva Mozard som har rollerna i och vid simbassängen.

   Den mångsidiga bilden är en del av det som nu också ska visas i utställningen i Tomelilla, vilken ingår i Fotografi i Fokus 2009.

   Tova Mozard (f.1978) arbetar med fotografi och video som befinner sig inom och mellan det dokumentära, iscensatta och fiktiva. Gemensamt för hennes verk är att de handlar om individer med någon slags band sinsemellan.

   Fotografiet med skuggan visar den unga kvinnan i en bassäng, övervakad av den äldre svartklädda kvinnan som utstrålar allvar. Bilden kan upplevas som obehaglig, man vet inte om det är en farlig situation eller inte. Man vet inte heller relationen de båda emellan, även om mor-dotter står nära till hands. Även i Mozards filmer visas liknande uppträdanden. Utställningen i Tomelilla pågår fram till den 29 mars.

 

2009-01-22

 

Skaparna Eva och Tova (i vattnet) Mozard deltar själva i verket The Shadow.

FOTO: TOVA MOZARD

The Shadow

Zone - Out of Vision© Gustav Hellberg digital skiss Zone - Out of Vision.

 

Stå still och syns

 

OSYNLIGT. På lördag presenteras ett nytt interaktivt konstverk som visas utomhus trots den mörka årstiden. Verket Zone - Out of Vision av den Berlinbaserade

konstnären Gustav Hellberg är nämligen helt beroende av mörker och ljus. Det installeras på bron över vallgraven till Malmöhus slott och konstmuseet i ett försök att undersöka ”aktivitet och icke-aktivitet i relation till ett områdes tillgänglighet”. Konstprojektet är tänkt att understryka invanda föreställningar om tvivel och rädsla. Det gör konstnären genom att använda artificiellt ljus för att skapa synliga och väl definierade ljusytor, zoner. När man träder in i en zon försvinner ljuset för att inte komma tillbaka förrän ljusrutan är tom på rörelser. Det enda sättet att få ljus är alltså att hålla sig stilla inom en zon, eller att stå utanför den.

   Konstnären Gustav Hellberg (f. 1967) är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, men arbetar i Berlin sedan 2000. För honom gäller det offentliga rummet, där han söker en interaktion mellan människor, konstverk och platsen. Han väljer noggrant en plats på grund av dess egenskaper för att få människors uppmärksamhet åt en oansenlig situation. Hellbergs tidigare verk Blinka Malmö stadsbibliotek 2002, fick just detta när han lät bibliotekets innerbelysning blinka efter stängningstid. Under vintern visas hans arbeten i separatutställningar på olika gallerier samt på Dunkers Kulturhus i Helsingborg. Verket i Malmö finns på plats fram till den 1 mars.

 

2009-01-22


 

Pengar till nya konstprojekt

 

7 av 12 får stöd till projekt inom samtidkonst. Tuffare att få verksamhetsstödet.

 

KULTURSTÖD. Videokonst, konsthantverk och design lyfts fram i sju olika projekt som nu får stöd från Kulturrådet. Totalt fördelas 1,3 miljoner kronor i projektbidrag och 6,7 miljoner kronor i verksamhetsbidrag till svenska organisationer inom bild- och formområdet. Det är utvecklingsprojekt som kan öka intresset för den samtida konsten och som kan nå nya publikgrupper som prioriteras. Sju av totalt tolv projekt som sökt projektbidrag får stöd. Bland dessa finns bland andra Skånes konstförening som ska erbjuda en gästscen för live och cross-over-konst, samt Sveriges konstföreningar med säte i Malmö, som har ett projekt om hur, när och om konsthantverk blir konst. De nästan delar på 450 000 kronor av projektbidraget. När det gäller det allmänna verksamhetsstödet möter sydsvenska konstutövare mycket hårdare konkurrens.

 

2009-01-15

 

Fotnot. Hela listan över beviljade bidrag på Kulturrådets webbplats.

 


Dunkers kulturhus

Dags för ny torsdagsskatt

 

VERNISSAGE. Liksom Kulturen i Lund och andra sydsvenska kulturinstitutioner fortsätter Dunkers Kulturhus i Helsingborg på temat Månadens föremål. På det sättet vill man på ett spännande och annorlunda sätt tillgängliggöra konstverk ur Helsingborgs museers samlingar. Årets första föremålet har valts av konstkritikern Silvia Helperin, välkänd för sina år som konstintendent för Vikingsbergs konstmuseum och konstkritiker i Helsingborgs Dagblad. Vilket föremål hon valt avslöjas imorgon.

   Det är fortsättningsvis den första torsdagen i varje månad som Dunkers låter kända och okända personer välja ett av de 250 000 föremål som finns nere i Kulturmagasinets skattkammare, för att sedan ställa ut det i kulturhusets foajé och låta allmänheten ta del av betydelsen och berättelserna kring det. Vernissage klockan 18.30.

2009-01-14

 

Tillfälle att få lära sig mer om konstskatterna i Helsingborg ges varje månad i Dunkers Kulturhus.

FOTO: ULF CELANDER


Kaos i Malmös konsthall

FÖRELÄSNING. En specialvisning av verk i den pågående utställningen Electrohype 2008 inleder en spännande föreläsning i morgon kväll på Malmö Konsthall. I den sista gratisföreläsningen i serien ”Helheten är större än summan av delarna” kommer Gunnar Ohlén, lektor i matematisk fysik vid Lunds universitet, att tala om kaos. Kaos står i den grekiska mytologin för den oordning som rådde innan världen blev till, medan vi alla vet vad det står för i dagligt tal. I modern naturvetenskap används ordet kaos för att beskriva fenomen som är känsliga för störningar och därmed instabila. Detta kallas ofta för fjärilseffekten – ett vingslag av en fjäril kan ge upphov till en storm några veckor senare.

   Vad som är både överraskande och spännande är att dessa till synes oordnade fenomen också kan ge upphov till fascinerande strukturer. Visualiserar man dessa strukturer får man figurer

Voldemars Johansons bidrag i utställningen Electrohype.

Utställningen Electrohype 2008 visar bland annat hur kaos ger upphov till spännande strukturer. Här Voldemars Johansons verk.

 

som är både vackra och har oväntade egenskaper. Kvällen går under rubriken ”Kaos – oordning och ordning i det till synes komplexa”. Serien är ett samarbete mellan Electrohype, Malmö Konsthall och Folkuniversitetet.

 

2009-01-13

 


 

Tidigare artiklar om konst och foto

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007