Till förstasidan                                                  - för nöjes skull


Martin Jacobson - Katedral 1

Martin Jacobsons Katedral 1 , tuschteckning från 2006 och ett av stipendieverken som nu visas på Malmö Konstmuseum.

Bildkonstnärer prisas

 

STIPENDIER. Mats Andersson, Ann Böttcher, Martin Jacobson och Tova Mozard är namnen på de fyra lovande bildkonstnärer som imorgon får ta emot Edstrandska Stiftelsens stipendium på konstmuseet i Malmö. Stipendierna som har delats ut sedan 1951 hör till de största i Sverige och ger i år 200 000 kronor till varje konstnär. Årets stipendiater presenteras på museet i en utställning som pågår fram till den 8 november, med verk både ur konstmuseets egen samling eller inlånade från konstnären.

     Stiftelsen delar även ut tre mindre stipendier till avgångselever vid stadens konsthögskola - Ana Bezelga, Maria Lusitano och Hanna Sjöstrand. 091022


 

Kulturen stickas in inför folkligt evenemang

Det märks tydligt att något stort är på gång inne på Kulturen i Lund. I veckan syntes det redan utomhus när delar av museet handgripligen satte stickningar i fokus. Det stickades helt enkelt in.

FOLKKONST. Under sommaren har Bea Szenfelds folkdräktsinstallationer prytt träden inne på museiområdet och inför öppnandet av de nya utställningarna stickar Handkultur in bland annat muren framför Vita huset i Lund. Just nu pågår förberedelserna för fullt inför invigningen av Kulturens storsatsning på tema folkkonst och design. Det blir fyra nya utställningar på sammanlagt cirka 350 kvadratmeter.

     Kulturen har Sveriges största samlingar av kulturhistoriska föremål från södra Sverige. Folkkonstföremål tas nu fram ur magasinen för att visas i två helrenoverade byggnader inne på museiområdet. Satsningen är den största som Kulturen gjort på många år, där den äldre folkkonsten lever vidare i dagens design. På temat arrangeras även föredrag, slöjdverksamhet, formdeckarspår och installationer. Invigningsfesten blir den 18 oktober och har precis som utställningarna, det folkliga som bas. Då förvandlas delar av museiparken till en folkpark i miniformat, där det ska dansas, åkas karusell och stickas ännu mera. 091009

Inspirerade av graffiti-stickning stickas museimuren in. Det visar vägen till en ny utställning i Ystadhuset i Lund.

FOTO: KULTUREN I LUND


Mästare på offentlig konst lyfts fram i natt

OFFENTLIGT. Under Landskronas kulturnatt som inleds i kväll passar konsthallen på att hålla vernissage med Jörgen Fogelquists verk. Fogelquist var bildkonstnär och skulptör född i Mariestad, men verkade i Skåne och avled i Lund 2005. Där var han och hustrun, skådespelerskan Ann-Marie Gyllenspetz, bosatta större delen av sina liv.

     Jörgen Fogelquist blev känd för sin grafik och ett femtiotal offentliga utsmyckningar i olika material.Utställningen i Landskrona visar hans skisser, målerier, skulpturer och grafik lånade av Skissernas museum i Lund och privatpersoner som ställt konstverk och skisser till förfogande. I nästa vecka visas utställningen av konstkritikern Thomas Millroth och senare i november arrangeras evenemang ”Att måla himlen i underjorden”. Det handlar om konst i gemensam miljö där konsthistorikern Mailis Stensman utgår från Fogelquists verk. I samma månad visas utställningen av konsthallens egen intendent Birthe Wibrand till musik av kulturskolans violin-, flöjt- och folkmusik.

     Evenemangen är ett samarbete mellan konsthallen, Landskrona Konstförening, stiftelsen Jörgen Fogelquists Stipendiefond och Galleri Palm. Utställningen pågår fram till den 22 november. 091009


Helsingborg matchar Malmö -

Konst på stan invigs samtidigt som gallerinatt

 

KONSTEVENEMANG. Den stundande gallerinatten i Malmö på lördag som arrangeras för 12 året i rad får nu en mer utdragen motsvarighet längre norrut. Det är Helsingborg som satsar rejält, en hel vecka då det ska sjuda av konst i centrala delarna av staden. Medan det är de uttalade konstinstitutionerna i Malmö som huserar konsten utnyttjar Helsingborg 123 skyltfönster i centrum.

 

Lars Vilks inviger

Evenemanget där samlar konst från lika många nordvästskånska konstnärer som är huvudpersonerna framför konstskolor och gallerier som också medverkar. Konstpåstan som evenemanget kallas invigs på Sundstorget under lördagen då den kontroversielle konstnären Lars Vilks gör en öppningsperformance kallad ”Snop Drop Remake” vid en staty. Under veckan arbetar han också med sitt verk ”Goliat kommer tillbaka”.

     I Helsingborg är det ett samarbete mellan stadsbyggnadsförvaltningen, Helsingborgs Konstförening, Konstrundan Nordvästra Skåne, Dunkers kulturhus och Cityföreningen som inte främst sägs gå ut på att framhäva konsten, utan har som syfte att skapa liv och rörelse i centrum.      När det gäller årets gallerinatt i Malmö konsthall blir det denna gång ett ovanligt litet utställningsrum eftersom uppbyggnaden av en ny utställning är i full gång. Utbudet är desto större på stan. I år deltar trettio gallerier och konstinstitutioner och under kvällen genomförs fem guidade visningar, varav en på cykel. Gallerinattsbussen är i år gratis och under ett par timmar på den genomför konstnären Jenny Grönvall performancet Peggy Sue. 090923

 

Fotnot. Läs mer om Konst på stan i Helsingborg eller Gallerinatten i Malmö.

 

 

Kulturen hyllar Hellsing med familjeutställning

 

UTSTÄLLNING. Pappan till Kusin Vitamin och Krakel Spektakel kommer till Kulturen i Lund på fredag, för att först av alla ta del av museets nya utställning Hellsinglund. Den är en hyllning till ordkonstnären Lennart Hellsing som tidigare i år fyllde 90 år och visar hans texter, musik, rytm, ramsor, bildkonst och lekkonst. I Hellsinglund finns nämligen ett stort sjörövarskepp där barnen kan leka, läsa och sjunga. En sjömanskista är fylld med böcker och i hörlurar spelas den välbekanta musiken som skapats till Hellsings texter. Utställningen omfattar även föreläsningar och evenemang, efter lördagens invigning under kulturnatten berättar på söndagen årets Hellsingpristagare, Erik Magntorn, om sitt författarskap och inspirationen han fått av Lennart Hellsing. I november blir sen nypremiär av Malmöoperans uppsättning av barnoperan Flygande Trumman som denna gång spelas på Kulturen. Ett smakprov ges även under Kulturnatten.

 

Hellsing debuterade 1945 med barnboken Katten blåser i silverhorn och diktsamlingen Akvarium. Med boken Krakel Spektakel och Kusin Vitamin (1952) startade han ett samarbete med tecknaren Poul Ströyer. Hellsings Bananbok med verser om bananer som lever i bananernas land är illustrerad av Tommy Östmar. Verserna i den har tonsatts av Georg Riedel. Andra illustratörer som Hellsing arbetat med är Stig Lindberg, Fibben Hald och Ulrica Hydman-Vallien. 090917

 

Hellsinglund

ILLUSTRATION RIE HÄGERDAHL

Herr Gurka

 

 

 

Här dansar herr Gurka.

ILLUSTRATION: POUL STRÖYER

 

 

 

Hellsing evenemang

 

EN FANTASIFULL AFTON OM HELLSING

Författaren och journalisten Nisse Larsson berättar om Lennart Hellsing, smakprov ur Flygande trumman. 22/10 kl 19.

 

BILDVERKSTAD

Litteralund arrangerar tillverkning av figurer som blir en del av scenografin till Flygande trumman Lör 24/10 kl 12.15 och 13.30. Från 6 år.

 

FLYGANDE TRUMMAN

Nypremiär för Malmö Operas föreställning. Möt de välkända figurerna Krakel Spektakel, Opsis Kalopsis, Kusin Vitamin med flera i ett dansant och fantasifullt musikteateräventyr. För barn från 6 år. Lördag 14/11 och 21/11 kl 14-15. Bildverkstad en timme tidigare.


Ny Graffitivägg i Malmö

GRAFFITI. Nyligen invigdes ett andra publikt grafittiplank i Malmö. Det var Patrik Widerberg, biträdande chef för Stadsmiljöavdelningen på Gatukontoret som höll i evenemanget. Därmed fick Skånes graffitikonstnärer fritt spelrum att skapa nya konstverk i publik miljö och höll på en hel eftermiddag att fylla planket. Träplanket längs Parkgatan och hela planket i rondellen Parkgatan-Kristianstadsgatan, mäter drygt 90 meter. Enligt Gatukontoret visar erfarenheterna från P-huset Anna, stadens första publika graffitivägg, att en stor andel av de omkringboende anser att närmiljön gynnas av graffitin. Från många håll efterfrågas ännu fler möjligheter och platser att uttrycka sig och skapa konst i det offentliga rummet. Men konsten på planken är inte beständig, utan målas över vid ett par tillfällen per år, därefter måste man börja om på nytt.

 

Manfred Kirchheimer visar film i Malmö konsthall.

FOTO: MANFRED KIRCHHEIMER

 

Graffitikonst i New Yorks tunnelbana visas på Malmö Konsthall i dagarna. Detta i två filmer av den amerikanske dokumentärfilmaren Manfred Kirchheimer, som själv kommer till konsthallen och presenterar visningarna i helgen. Filmerna har tidigare visats för utsålda hus på Museum of Modern Art i New York. Tunnelbanetågen i New York i slutet av 1970-talet blev rullande, illegala graffitiutställningar i stadslandskapet; ett landskap som i övrigt dominerades av den helt legala reklamen. Det blev en undergroundklassiker – en ordlös bildberättelse som det också svänger om. Musiken är gjord av jazzmusikern Charles Mingus. Den andra filmen skildrar hur Kirchheimer trettio år efter Stations of the Elevated tog reda på vad som hänt de tonåringar som var ansvariga för graffitin. Han lyckades spåra fyra av dem; Lee Quinones, Lady Pink, Futura 2000 och Zephyr. De tre förstnämnda är idag framstående konstnärer och Zephyr är skribent inom populärkultur. De berättar om riskerna de tog, men också om glädjen och hur graffitin sen har utvecklats runt om i världen. 090910


Hon vill bestämma vad som är konst

 

POLITIK. Vad som anses som konst inom Öresundsregionen kan komma att förändras. Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard ger sig nämligen in i kulturpolitiken. De kommande fyra åren ska hon sitta med i Statens Kunstråd och Statens Kunstfond i Danmark, samtidigt som hon säger sig veta vad konst bör vara. De båda statliga konstråden fördelar årligen en halv miljard danska kronor till olika konstprojekt i Danmark. Var pengarna hamnar får ledamoten Kjærsgaard nu vara med och bestämma.

     – Nu ska jag in och se hur mycket man faktiskt kan påverka, jag tänker åtminstone säga vad jag tycker och jag hoppas att det kan hjälpa till att skapa mer fokus på kulturpolitiken, sade hon till Politiken i sommar. Pia Kjærsgaard hävdade nyligen att en liten vänsterriktad kulturelit driver kampanj mot henns parti istället för att skapa konst. Hon är också kritisk mot det system som varje år ger 275 konstnärer stöd från Statens Kunstfond, samt mot konstnärer som exempelvis lägger avföring på glas och menar att det är konst.

     – Jag är rädd för att hon vill enkelrikta kulturen. Det verkar inte som att hon uppskattar diversiteten inom konst och kultur och det kan verkligen bli ett problem, säger ordförande för Dansk Skuespillerforbund,Katja Holm, till Politiken. Men debatten är välkommen.

     – Hon skapar en provokation och det är ju befriande att en politiker försöker få upp kulturen på dagordningen, säger Danske Billedkunstneres ordförande Jan Balling, trots att han inte delar Kjærsgaards åsikter. 090821


Star Wars gav henne framtidsoptimism

 

FRAMTID. Lekfulla färgexplosioner, Darth Vader-figurer, Yetis, kristaller och bling-bling. Det är några av ingredienserna i Los Angeles-baserade konstnären Megan Whitmarshs konst. Hon arbetar med flera olika analoga medier och försöker skapa en optimistisk bild av framtiden inspirerad av Star Wars och trasiga robotar. Vad gillar du mest med konstnärskapet?

     – Att få känna sig som ett barn, säger Whitmarsch till eventnews och menar att vad som helst är tillgängligt och vad som helst kan låta sig göras.

     Megan växte upp på 70- och 80-talen då känslan för futurism kom från Star Wars istället för Tomorrow Land. Hon ser sin nuvarande artistiska process som en fortsättning på barndomens illustrationer av Blondie och Bob Dylans sånger samt hennes serietidningar där kaniner tittade på Mork and Mindy. Hennes verk inkluderar teckningar, animationer, broderier och mjuka skulpturer – och i Skåne inom kort ett platsspecifikt verk i form av en väggmålning. Whitmarsh har ställt ut i flera av världens alla hörn. Soloutställningen Yeti Crystal Rainbow på Krets i Malmö blir hennes första i Sverige. Vernissage med konstnären på plats lördagen den 12 september, verken visas sedan fram till den 11 oktober. 090820

(c) Megan Whitmarsh

Broderier i utställningen Yeti Crystal Rainbow. Whitmarsch gör också konst inspirerad av Star Wars.

FOTO: MEGAN WHITMARSH


London Eye

London Eye, akryl målad avEmma Andersson, 24 år.

 

Konst på Söderslätt

SOMMARKONST. Efter en renovering av galleriet förra året hade man tre perioder med utställningar i tre sommarveckor. För att se verken av Öppna Sinnens konstnärer på Galleri IsieTio tar man sig upp från Smygehamn förbi Östra Torps kyrka och de gamla kalkugnarna, pilalléer och vindmöllor tills man når Klagstorp. Egentligen öppnade galleriet 2007 med en sommarutställning och har sedan dess haft bland annat Allhelgona-utställning och kyrkans vattenfestival med en spännande föreläsning om jordenruntseglare. Nu har årets sommarutställning dragit igång, första gruppen är redan avklarad och samlingsutställningarna med konstnärer i mellangruppen pågår fram till den 26 juli. Sista gruppen hänger den 27 juli och visar sina verk fram till den 16 augusti. 090710

– 26 juli

Emma Andersson-olja & akryl

Gunilla Hedenborg-akvarell & stolar

Bodil Schöön-olja

Anders Fagerberg – olja

Anita Campbell – foto

Barbro Carlsson – olja

Elisabeth Leonwiik – olja & akvarell

Hjördis Hansson – silver & glas

Lisbeth Mandell – silver & glas

 

28 juli - 16 aug

Barbara Johnson-Kihlman Akvarell

Ulla -Britt Bolin Bibliska damer

Anna Rydberg Olja / akryl / grafik

Britt-Marie Karlsson Akryl & keramik Kerstin Sandlund Olja akvarell

Tina Apelgren Olja

Birgit Brönmark Keramik

Lisbeth Mandell Silver

Eva Hedberg Silversmycken & träskulpturer

 


Amerikansk rockromantik i skånsk utställning

FOTO. The Wonder Bar, en av få klubbar i Asbury Park, New Jersey som överlevt år av raskravaller, utflyttning, arbetslöshet, korruption, kriminalitet. Ett par kvarter bort på Ocean Avenue står huset som Bruce byggde - The Stone Pony. Men det sägs att det var här, på The Wonder Bar, som en ung Springsteen för första gången hörde Clarence Clemons spela saxofon. Denna rockromantik är anledningen till att journalisten Anders Mårtensson och hans vän, prisbelönte fotografen Jörgen Johansson, blivit huvudpersoner i sommar på Hässleholms kulturhus.

 

Lokala hjältar

De har sedan hösten 2004 gjort flera resor till den lilla kuststaden som varit nere för räkning sedan slutet av 1960-talet. Ändå blev den en av de mest mytomspunna platserna i amerikansk populärkultur. Vilka gjorde detta möjligt? Varför blev några av dem världsstjärnor och andra bara lokalt kända? Snart köptes de amerikanska rättigheterna till deras bok Local Heroes - The Asbury Park Music Scene. Två svenskar hade skrivit lokalhistoria i New Jersey, som tack arrangerade klubben, staden och de lokala kändisarna ett releaseparty inför boksläppet.

     – Varken Anders eller jag hade kunnat drömma om ett sådant mottagande. Fullt hus. I baren hängde folk som jobbat nära Springsteen under årtionden. På scenen Vini Lopez (orginialtrummis i E Street Band), Lance Larson och Sonny Kenn. Vet inte hur många böcker vi signerade, det blev nästan genant. Men gissa om vi mådde bra när vi promenerade tillbaka till hotellet, säger Jörgen Johansson. I sommar berättar hans bilder hemma i Hässleholm, om Little Steven Van Zandt, Danny "The

Richard Blackwell

Richard Blackwell. FOTO: JÖRGEN JOHANSSON

 

Phantom" Federici, Southside Johnny Lyon, Vini "Mad Dog" Lopez, Big Danny Gallagher och allt det som är Asbury Parks själ. Utställningen pågår till och med den 10 oktober. 090625


Sydsvenska bildkonstnärers syn på andlighet

UTSTÄLLNING. Andlighet är temat för 12 bildkonstnärer som just nu ställer ut ett verk vardera i en sommarutställning i Sofia Albertina kyrka, Landskrona. Merparten av utställarna är från staden med omnejd, men även från andra sydsvenska orter. Temat har tolkats personligt och med skilda uttrycksmedel – olja, akryl, blandteknik, foto, textil, akvarell och teckning.

 

Funderande flicka

Landskrona församling har bjudit in de tolv att välja ut ett passande verk ur sina samlingar eller att skapa ett nytt.

     – Min tavla visar hur en liten flicka sitter på en fals på jordklotets kant och funderar över hur jordklotet kan förflytta sig i sin bana, berättar Ulla-Britt ”Bolina” Bolin. Hon är verksam i Landskrona och arbetar gärna med ljusa och glada oljefärger. Parallellt med den här utställningen är hon aktuell med sin sommarateljé på Fredriksdals friluftsmuseum fram till slutet på augusti. Där lånar hon Greta Potts verkstad varje eftermiddag i veckan, utom måndagar och dagar med regn.

 

Andlighet sett ur barns ögon

Flickan i Bolinas andliga motiv ser ut i den enorma rymden och konstatera att molnet med regn faller mot jorden. Hon ser också solen och månen - allt har sin plats. I hennes värld är jorden som ett skepp med segel och mast. Fiskarna simmar längs båtens köl. Det finns en trappa, en öppen dörr och när man kommer upp på båtens däck så finns alla världsdelarna där. Hon ser mängder av höghus, de hus som finns i hennes vardag.

     – Alltså är jorden i flickans värld som en båt, som tar sig fram i rymden likt ett skepp på haven, förklarar Bolina som tror att hon liksom ett barn kan se oändligheten som en del i andligheten.

     Övriga verk, teckning, foto, textil och målningar visar andlighet ur andra perspektiv, på konstnärernas egna stafflin som står uppställda framme vid altaret. Utställningen pågår till och med söndagen den 30 augusti.

2009-06-15

 

LILL ERIKSSON

Ulla-Britt ”Bolina” Bolin har målat ett skepp som är en del av andligheten i flickans värld.

 

 

Bildkonstnärer ”Andlighet”

Karen-Agnete Alm, Hven - textil

Mats Balter, Borstahusen - olja

Ulla-Britt (Bolina) Bolin, Landskrona - olja

Sayed Khatib, Landskrona - foto

Brita Langvad, Borstahusen – textil

Ann-Gerd Linander, Landskrona – olja

Håkan Lindskog, Falkenberg - akvarell

Tina Lundgren, Yngsjö – teckning

Jan Nordén, Lund - foto

Jörgen Salmose, Röstånga - akryl

Katalin Szalay, Häljarp - akryl

Marie (Myran) Söderman, Malmö - blandteknik


 

Tidigare artiklar om konst och foto

 

 

 

Tipsa en vän!

Till

Till (E-post)

Från

Från (E-post)

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

Besökvärt

 

NetOnNet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007