Till förstasidan!               för nöjes skull


 

 

 

Share |

 

Första dansen av Ulf Gripenholm.

”Första dansen” av Ulf Gripenholm premiärvisas i Borstahusens hamn.

Stor mästare i litet pumphus

 

MODERNT. På Bukowskis har man sålt ett verk av Ulf Gripenholm för över 700 000 kronor. Han är en av svensk konsts stora moderna klassiker. I sommar kan Landskronasemestrare se hans senaste verk i lilla konsthallen Pumphuset i Borstahusens hamn. Gripenholm är en svensk målare och tecknare född i Stockholm 1943. Redan vid tio års ålder började han att måla i olja. Gick ut Konstfack och antogs vid Konsthögskolan 20 år senare och verkade senare som professor. Efter det har han skapat offentlig utsmyckning och finns representerad på många olika museer, bland annat British museum och i holländska kungahuset.

 

Ulf Gripenholm brukar måla abstrakta figurer och naturscener. Han är känd för sin noggrannhet och eftertänksamhet som får honom att ändra målningarna under långa tider. Han är en sparsmakad konstnär vars produktion och utställningar är därefter. Efter att hans verk ”Sista dansen” lämnat ateljén premiärvisas i slutet av juni uppföljaren ”Första dansen” hos Borstahusens konstförening, som är en av landets största ideella konstföreningar, trots den lilla konsthallen.
     – Jag besökte Ulf i hans ateljé för fyra år sedan och såg då hans stora temperamålning ”Första dansen”. Under en längre tid, cirka 10 år, har Ulf arbetat parallellt med två större målningar, 2 x 3 meter, med samma tema, säger Lennart Cronsell, ordförande i konstföreningen. Vernissage på Pumphuset är den 29 juni klockan 13 i närvaro av konstnären. Fram tills dess fortsätter Roger Simonssons utställning med abstrakta motiv. Under sensommaren, efter Gripenholm i mitten av augusti, gästar artisten Caroline af Ugglas med några av sina verk. 130607  

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

 

Half a room.

Yoko Ono i sitt verk Half-A-Room, Lisson Gallery, London, 1967.

FOTO: ANTHONY COX © LENONO PHOTO ARCHIVE

 

Half-A-Wind Show, 7 juni – 29 september, Louisiana, Danmark.

 

Yoko Ono firar 80 på Louisiana

JUBILAR. Efter den stora utställningen Pop Art Design som upphör den 9 juni på Louisiana i Danmark tar en retrospektiv utställning med Yoko Onos samlade verk vid. Hon har nämligen fyllt 80 år tidigare i år och det firar man ordentligt på konstmuseet. Dagen innan vernissagen den 7 juni kommer hon i egen hög person för att till lite mat och vin möta pressen.    

 

Half a wind-show består av 100-talet samtidsverk från alla hennes uttryckssätt; bildkonst, poesi, film,musik,installation och performance. Hon vill alltid föra fram en idé, så verken handlar inte så mycket om vilka material hon använder. Idéerna kan vara bisarra, men det finns ofta humor med i spelet. Man märker att Ono vill att publiken ska spela en aktiv roll i skapandeprocessen.
Yoko Ono föddes 1933 i Tokyo, 1952 reser hon till USA igen för att gå på Sarah Lawrence College, utanför New York. Som 30-åring blir hon känd för sina banbrytande experimenterande performanceverk.

 

Yoko Ono

Yoko Ono visar hela sitt livsverk i Danmark i sommar.

FOTO: GABY GERSTER/IAIF

En av Yoko Onos stora arkitektoniska installationer En Trance finns på museet i Humlebæk i sommar.  Det visas flera större rumsinstallationer och nyare verk, samt den helt nya installationen Moving Mountains, som hon skapat just för utställningen på Louisiana. En av visningssalarna fylls med material från hennes musikaliska produktion och överallt på museet syns hennes politiska engagemang. Det arrangeras också föreläsningar, bland annat om experiment-konsten på 1960-talet, den 19 juni och om hennes musik och filmer senare i höst. Som barn undervisades hon i klassisk japansk musik och har sedan början av sin karriär använt sin röst som instrument. Utöver solokonserter har hon uppträtt med John Cage och med John Lennon förstås. 130524

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

Curator Michelle Roy och fotografen David Magnusson. FOTO: TOMMY LINDHOLM

 

Purity, av David Magnusson.

En av bilderna i fotoutställningen Purity.

FOTO: DAVID MAGNUSSON

Fotosvit från renhetsbal

 

FOTO. Pressfotografen David Magnusson tröttnade på att ständigt ha kravet på sig att producera bilder som var slagkraftiga, men ack så entydiga. Han ville hitta ett öppnare sätt att vara kreativ på. Så han tog chansen när han såg en notis om en familjeritual i USA -  Purity Ball. Denna renhetsbal går ut på att fäder och deras döttrar ingår ett löfte.

 

Fäderna ska skydda sina döttrar från ett alltmer sexualiserat samhälles hot. Medan döttrarna ska förbli oskulder tills de gifter sig. Ritualen har funnits i 15 år och är spridd i hela USA, man beräknar att det hålls cirka 4 000 baler om året. Företrädesvis i den södra delen av landet. Huvudsakligen är det grupper kopplade till kristna religiösa samfund som tagit upp dessa avhållsamhetstankar, men det finns också till exempel judiska deltagare i vissa av balerna.

 

Magnusson har tillbringat sammanlagt fyra och en halv månad med att fotografera 47 par av fäder och döttrar och en del av bilderna ställs nu ut på Fotografins rum i Malmö, som en del av konstsatsningen Malmö Nordic, med invigning på lördag den 27 april.

      Han har använt en så kallad storformatskamera, vilket inneburit en mer omständlig och långsam fotograferingsprocess än den han var van vid som pressfotograf. Men det har också inneburit att han kunnat få ett mycket välplanerat och koncentrerat uttryck i bilderna. En konsekvent bildstil som lyfter fram en mer formell ton i presentationen av paren. Som åskådare lägger man märke till de små och betydelsefulla variationer som finns. Han har valt att inte fotografera på själva balerna utan placera paren i miljöer utanför städer, med syfte att få ett så rent uttryck som möjligt. Bilderna har också en ljus, nästan urblekt färgton, som om ett gudomligt ljus omsluter människorna — men tillsammans med själva tillvägagångssättet vid fotograferingen och sättet som figurerna står på i bilderna får man onekligen en känsla av en äldre tids sociala ritualer.

 

Renhetsbalerna är kontroversiella i USA och det är inte utan att man som betraktare känner ett visst obehag inför bilderna. Allt från traditionell mansmakt till incest och pedofili dyker upp i tankarna, men ett så enkelt fördömande är inte Magnussons mål. Han vill snarare visa upp det mångtydiga i relationerna. I ett bildspel, som ingår i utställningen, får de som avporträtteras ge röst åt sina egna tankar och orsakerna till att de deltar i balerna. “Purity“ är ett lyckat exempel på hur man kan använda fotokonsten för att visa den mänskliga kulturens komplexa och motstridiga karaktär. 130426

 

TOMMY LINDHOLM

 


 

 

Stor konst i väntan på Sofieros vårblommor

VÅRKONST. Under rubriken ”Med tusentals tulpaner och 30 konstnärer” öppnade i helgen slottsparken på Sofiero i Helsingborg för en ny säsong. Men så många tulpaner går inte alls att se i parken dessa första vårdagar.
      – Självklart påverkas vi av den sena våren. Blommorna bryr sig inte så mycket om att vi ska öppna parken, säger projektledaren Cecilia Wingård. Men med lite tur börjar de första historiska tulpanerna inne i orangeriet att blomma snart. Allt beror på värme och ljus.

 

Utomhus får de första vårbesökarna än så länge nöja sig med att se urnor med framdrivna gyllenlack, förgätmigej, bellis och violer. Den sena våren påverkar besöksstatistiken och man måste hitta andra sätt att locka folk till slottet om nu trädgårdsentusiasterna dröjer. Ett sätt är att ha fri entré fram till den 18 april och sätta upp en annorlunda konstutställning. Den här säsongen har man bjudit in konstnärer från Stiftelsen Inutis
dagliga verksamhet för funktionshindrade i Stockholm. Verken är skapade av konstnärligt begåvade personer med intellektuella funktionshinder samt personer inom autismspektrumet, till exempel Aspergers syndrom.

      Ateljé Inuti är en skapande verksamhet för 30 konstnärer och samtliga ställer ut på slottet i Helsingborg. Var och en gör det under förutsättning att tänja på sina gränser och att utmana sig själv att tänka stort. En som verkligen gett allt av sig själv är Magnus Östling som under två års tid har rotat igenom släktens fotoalbum och förvandlat bilderna till glasmosaiker. Hans ypperliga konstnärliga släktforskning är värt ett besök till slottet oavsett hur många tulpaner som blommar. 130417

 

LILL ERIKSSON

 

Magnus Östling

Magnus Östling har lagt sina släktfoton som mosaik.


Fotnot. Läs mer om några av de utställande konstnärerna här.

 


 

 

Share |

 


 

Äldre artiklar om konst, foto och utställningar

 

2013-04-17

 


 

Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

Besökvärt

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se    nyhetsarkiv           Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket          ©copyright eventnews.se 2007