Till förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

 

Under den här vinjetten skriver vi främst om utvalda restauranger som vi innan besöket tror kan prestera mer än genomsnittsrestaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen upplevs dukar vi fram rakt upp och ned i en ytterst subjektiv bedömning. Självklart handlar det om ett oanmält anonymt krogtest, där vi alltid betalar för oss.

 

Hipp lunch i anrik miljö

 

LUNCH. Det är riktigt kallt vid fönsterborden på Hipps restaurang i Malmö. Lite svinn får man räkna med i gamla trevliga byggnader, som den här i anrik teatermiljö. Fönstren är väl inte de bäst isolerade och läcker både värme och kyla som ett såll. Mannen jag sällskapar med påpekar vänligt för den unge mannen som tar upp vår beställning att det kanske är läge att skruva upp termostaten. Men han har lärt sig att ignorera de frusna kundernas påpekanden på ett ganska sofistikerat sätt, vänligt nickar han och håller med att vintern visst kommit med besked.

   En rykande varm ärtsoppa med het senap och andra klassiska tillbehör kanske kan tina upp de allra mest frostbitna. Trots att vi missar den efterföljande pannkakstårtan provar vi, efter salladsbordet som ingår till alla lunchrätterna, istället dagens vegetariska alternativ – en frasig getostpaj med fräsch grönsallad och grillad körsbärstomat.

   Är man bara två går det att boka bord strax innan lunchtimmen, men större sällskap bokar klokast långt tidigare än så. När vi anländer prick tolv glider vi smidigt förbi en hop hungriga gäster i kö till garderoben. Den ljumna pajen smälter i munnen, men den serverade biten är i smalaste laget och stillar varken det uppkomna smakbegäret eller hungern. Som tur är har köket ställt fram ett ugnsvarmt bröd, med fin sälta och smak av soltorkade tomater.

   Brödet som serveras till alla de olika lunchrätterna verkar faktiskt vara bakat just till vår medelhavsinspirerande ostpaj. Smakerna stämmer klockrent och sköljs med fördel ned med ett glas kallt isvatten. Efteråt är jag behagligt belåten, kanske inte mätt,

Hipp

 

men glad över upplevelsen. Utöver smaksensationen bär jag med mig nya intryck – till Hipp går människor som vill njuta av den vackra miljön med underbara stuckaturer, kristallkrona, fin dukning och strikt klädd serveringspersonal. Vad det kostade? Precis under hundralappen för vårt lunchalternativ och 125 för vanliga dagens.

 

2008-12-15


 

God Känsla & Gott Nytt Kaffe

 

Det finns moderna, hälsosamma och till och med miljövänliga julbord att välja bland i år. Men hur står sig det traditionella skånska julbordet i den nya konkurrensen - håller det fortfarande måttet? Vi testar!

Röstånga Gästgivargård

 

JULBORD. Bakom den andra dubbeldörren öppnar sig en skånsk gammeldags värld. Man väntar sig nästan att Edvard Persson ska dyka upp där i lobbyn med en prinskorv i handen, glatt leende över frikostigheten på gästgivaregården i Röstånga. Här är man nämligen tidigt ute och bjuder på skånskt julbord i pyntad miljö sedan mer än en vecka tillbaka.

   Gården är belägen vid foten av Söderåsen med behagligt promenadavstånd till nationalparken. På sin tid var konstnären Per Gummesson (1858-1928) en flitig gäst och hedras med en matsal fylld med hans konstverk. Gästgivargården byggdes redan 1647 och imponerar med sin genuint skånska exteriör. Inomhus verkar utrymmena aldrig ta slut; selkammaren, café salonger, atriumgården och den väl tilltagna matsalen överraskar förstagångsgästerna. Särskilt om man får allt för sig själv, som till exempel en kväll mitt i veckan. Då och under decembers helger står det traditionella julbordet uppdukat med mat för ett helt kompani, omgivet av gottebord i lika stort överflöd.

   Juldekorationer på alla tänkbara och otänkbara ställen glittrar i skenet från en magnifik kristallkrona. Den hänger som kronan på verket strax ovan den hårt arbetande mekaniska tomten och hans julkanin.

Konstruktionen gnisslar lite nostalgiskt i takt till julmusiken medan en handfull gäster plockar hemlagade sillsorter, ägg, lax och Janssons frestelse på sin första jultallrik. Värdinnan berättar om det som hon och hennes medarbetare har tillagat och förberett med stor möda under senhösten. Det finns någon skylt här och var, i övrigt får näsa och ögon avgöra. Gästerna tar med sig sina fulla tallrikar och slår sig ned i den stora salen antingen i sofforna vid de gamla panoramafönsterna eller vid matsalsborden.

   Ett dansgolv där lördagens dans avverkas till levande orkester gör att lokalen känns ännu rymligare. Stora blomarrangemang i vackra urnor pryder praktiskt, målade på en mellanvägg försedd med ornament i guld. Gästgiveriet får höga poäng för miljö och i julkänsla i vårt krogtest. Så när som på ett par lampskärmar i fönsterna, där en spindelvävare har fått härja fritt, är inredningen fräsch och mysigt gammaldags. Sittningarna blir långa, avkopplande och njutningsfulla. Gästerna vandrar fram och tillbaka mellan julbuffén och sittplatsen, tar av lutfisk, kalkon, flera sorters lax, kål, syltor, köttbullar, skinka och rostbiff. Någon köttbit smakar inte fullt så mycket jul som vi hade hoppats och en del skivor har blivit lite torra, men det är inga problem att äta sig mätt.

   Efteråt väntar de söta julborden, fyllda med både efterrätter och smågodis. Ostar, Crème caramel, ris à la Malta, marängsuisse, mandelmusslor, hembakad marsipan, hemlagad ischoklad och knäck och mycket mer smaker av jul. Värdinnan pekar förmanande på bordet bakom oss med ännu mer gotter, innan hon försvinner ut i gästgiveriets stora kök. Där sätter hon på nytt kaffe bara för oss. 081201


 

Chillout, Kristianstad

Röda mattan i entrén visar vägen till lunchen i Kristianstad.

Lunchbuffé som lockar unga och gamla

Hur löser man arbetsdagens första hunger när man arbetar i nordöstra Skåne? Vi testar att luncha i Kristianstad. Klockan tolv mitt på dagen följer eventnews utsände strömmen från torget där det råder aktiv handel och gågatorna i city. Någon viker av till lite finare affärskrogar, men många av flanörerna beger sig till nattklubben Chillout. På gatuplan finns bara en entrédörr, men en röd matta lovar mer extravaganta utrymmen en trappa upp.

   Det är gott om plats runt långbordet där buffén har dukats upp intill baren. När man har betalt sina 75 spänn, tagit ett fyllt drickaglas som förberetts innan ruschen är det bara att förse sig. Här finns något för alla smaker, nischen är husmanskost och alltid lagas ett vegetariskt alternativ. Det verkar uppskattas av många, för en arg liten skylt vid just det fatet gör gällande att detta endast är avsett för vegetarianer.

Av den andra maten får vi hugga in; gyllenbrun panpizza med skinka och svamp, köttbullar i någon röd sås, krämig pastagratäng med några köttbitar i, kotlett med svampsås, läckra potatisbullar och ett stort salladsbord. När tallriken fyllts med litet av varje, kan man antingen slå sig ned i en skön fåtölj vid ett litet bord, eller vid de större borden förbi den andra snabb-baren, där man sitter i riktiga stolar. Det finns gott om platser, men det är nästa helt fullsatt i början av lunchtimman.

   Vid kvart i ett drar de flesta sig tillbaka till jobbet. Kvar finns bara några pensionärspar som äter tills de storknar. Till efterätt bjuds på kaffe och glass med chokladrån. En äldre man har plockat på sig ett helt berg med kex som avnjuts efter maten. När frugan ändå ska hämta påtår får hon i uppdrag att hämta mer byggmaterial till ”Turning Kexo” som tornar upp sig framför den svältfödde senioren. 081117


 

Krogar i syd prisas för ekosatsning

 

Sydsvenska krogar utmärker sig alltmer. Sveriges mest medvetna krog utsågs i början av veckan under Restauranggalan i Stockholm – och den är skånsk.

Salt & Brygga i Malmö

Även när det gäller interiören kan krögare vara miljömedvetna menar Björn Stenbeck i Västra Hamnen.

FOTO: GUNNAR NYDREN

PRISAD. Tidigare i år utsågs Ängavallens Gård i Vellinge till Årets ekokrog av restaurangguiden White Guide. Och på Restauranggalan som gick av stapeln i början av veckan prisades den ekologiska Malmökrogen Salt & Brygga.

   – Detta är bland de största erkännanden vi fått om att vi är på rätt spår, säger krögaren Björn Stenbeck. På hans krog i Västra Hamnen har man försökt ta ett helhetsgrepp om miljötänkandet, under Hippokrates devis ”maten skall vara din medicin”. Förutom att köpa in råvaror från lokala ekologiska producenter, följer man säsongen så mycket som möjligt. Därför går det bara att få skånsk sparris där under maj och juni. Scampi eller fiskar som är utrotningshotade finns överhuvudtaget inte på menyn, det samma gäller lightprodukter och glutamat. Kaffe, te, vin och öl är också ekologiska, men tänket går längre än till maten.

Björn Stenbeck

Björn Stenbeck.

Ingen får röka

Enligt Björn Stenbeck är hela restaurangen inredd med naturmaterial som är återvinningsbara och icke allergiframkallande. Borden är specialtillverkade av skånsk alm, skinnet på stolarna är inte garvat med krom utan med bark och stolarna lackerade med vattenbaserad lack. Till och med mysfaktorn går att göra miljövänlig.

   – Vi använder Svanenmärkta stearinljus som tillverkas av 100 procent förnyelsebar råvara som inte påverkar växthuseffekten, till skillnad mot oljebaserade paraffinljus. Dessutom sotar de inte, konstaterar Stenbeck. Han kräver rökfri personal som källsorterar alla sopor. Det organiska avfallet mals ner i kompostkvarnar och omvandlas till biogas genom rötning.

   –Man kan säga att vi är självförsörjande på energi genom detta plus att vi har solfångare på hela taket och söderväggen. Salt & Brygga är en av 25 skånska krogar som samarbetar i krognätverket Skånska Matupplevelser, där även årets ekokrog ingår.

   – Det visar att Skåne leder utvecklingen med att skapa ekologiska krogar i Sverige, säger nätverkets ordförande Rolf Axel Nordström. På Restauranggalan delades tolv priser ut till krogar och krögare som utmärkt sig under året, däribland silvervinnaren Farbror Elofs Skafferi i Billeberga som var nominerade i klassen Årets bästa krog. Tre branschföreningar, Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille står bakom galan. 081106

 


 

Blött på höstens pubrunda i Helsingborg

Telegrafen

För Helsingborgarna är lokalen mest känd för gamla GePe Cykels nostalgiska julskyltning. Vi som kommer utombys fröjdas av den goda maten.

 

2 Det är Utposten, men inte den sista, utan lördagens andra värd för vår pubrunda. Medan regnet tilltar utomhus smiter vi in på puben under Posten, går direkt på varm Irish Coffee och efterrätt – husets chokladkaka med hallonsylt. Det är en rejäl bit för 22 spänn, inte av den där kladdiga sorten som man kanske är svag för, men ljummen och nybakad. Barchefen stannar till halv-vägs in på rätten, konstaterar den strykande åtgången och pustar ut.

   – Ja, jag sa ju det, att den är god. Jag hade två gäster igår som sa att den inte smakade choklad, berättar han medan han får servera en Sambuca.

HÖSTMAT. Det var kanske en riktigt exotisk pub när den öppnade som ett av landets första engelsk-inspirerade ölställe 1989. Idag är det få som verkar reagera på de uppstoppade djuren eller de panelklädda väggarna på Telegrafen i Helsingborg. Här finns annat som drar, det blir tidigt fullt i baren som sänder någon match denna lördagskväll. Hit går gärna +30-folk antingen för något att dricka i baren, pubkrubb eller något som kräver kockens ansträngning en halvtrappa upp i den avskilda restaurangen.

 

Blöt höstkväll

Efter en belgisk öl i baren ska vi testa den höstigaste maten som går att frambringa här. Det görs när vi som kvällens första gäster intar de dukade borden i det som en gång var Helsingborgs första telegrafkontor. På så vis undgår vi småstöket som uppstår när ett gäng överförfriskade +60-gäster kryper upp från källaren där det också finns en bar. Dyrast på förrättsmenyn är en kantarelltoast gjord på grovt bröd med crème fraîche, knaperstekt bacon och schalottenlök.


 

Den kommer helt trist i ett enkelt snapsglas. Men det vågar vi inte säga ett knyst om. 081104

 

3 En ny Sambuca beställs i tjusigare pianobaren på Grand, även den några hundra meter bort från Kärnan. Även den unge bartendern envisas med att hälla upp likören som en enkel shot. Det blir reklamation – tre rostade kaffebönor som får hämtas någonstans och fyr på alltihop blir en stiligare upplevelse. Pianobaren är känd för sina duktiga pianister och hög stämning på det lilla dansgolvet. Snart kommer Morgan Liljestam in från sin paus. Han slår sig ned vid flygeln och spelar en Elton John-låt. Utan att veta det då är det Liljestam som vi ska möta i dörren till pizzabagaren flera mil bort dagen därpå!! Han sjunger utmärkt och kan spela det mesta från 70-80 talet, av Stevie Wonder, Sting och Earth Wind & Fire.

   Men det tar tid att höja pulsen, i varenda paus saknar folk den levande musiken, och Elton John-ballader i tid

Maxat med höst alltså. Den är en fröjd för ögat och vi gör allt för att dra ut på säsongens bästa doft- och smakupplevelse. När den alltför snabbt skramlat ned i kistan kommer servitrisen med sitt leende igen. Det lovas mer god mat och hon gör plats för pubens mest höstinspirerade varmrätt.

   Egentligen hade det nog uppskattats om vi valt den av köksmästaren varmt rekommenderade oxfilén, men på ren trots och lite misstänksamhet att den kanske närmade sig utgångsdatum, blev det något höstigare. Svartvinbärsmarinerad hjort direkt från grillen, med rostade rotfrukter. Till det något av de valfria tillbehören – i det här fallet en vitlöksdoftande potatisgratäng och en stor sallad, samt en svampsås och en bearnaisesås. Det kvittar hur fina de andra ”nylevererade köttstyckena” var. Hjorten dog inte förgäves. Känns bra att veta när man ska gå förbi de vilda pälsvännerna på väggen i entrén. Efter ytterligare en timme i lugn och trevlig atmosfär har vi avverkat vinsglasets höströda René Barbier och den historiska arkitektkonsten utanför fönstret – totalkostnad 350 kronor per skalle. Vi tränger oss förbi långbordet med glada 50-talister, får ett sista leende av hon som skött ruljansen. Det värmer hela regnstänkta vägen bort till nästa pub. 081104


 

och otid stör rytmen. Långt senare når svänget klimax och alla vågar sig upp och dansa. Då har Liljestam skålat mellan varje låt. Efter några ”skål för fan” för mycket är det dags att rusa vidare. Sundstorget gör skäl för namnet, regnet öser ned och stora floder rinner på trottoaren. Vi tar skydd i kön utanför Harrys. Där i snålblåsten får alla en blöt kväll. 081104


Pumphusets restaurang

Utsikten kan inte bli bättre än från Pumphusets kvarterskrog. I den uppställda kikaren ser man vad de äter på Ven. FOTO: MARIE ÖHGREN

Gräddtoppad vardagslyx

 

HAMNKROG. Borstahusens hamn är inte alls inbjudande en sen kväll i början av oktober. Sommarens ljumma kvällsbris har ersatts av en kall nordanvind som sliter i fiskeflottans vimplar. Vi slipper den grå himlen med duggregn men det känns att hösten är på intåg. Desto varmare och mer inbjudande känns Pumphuset, restaurangen som är belägen mitt i det lilla fiskeläget Borstahusen, norr om Landskrona. Restaurangen i sig bjuder på en ljus och luftig miljö och med sina panoramafönster erbjuds möjlighet att blicka mot både Ven och Köpenhamn. Känslan att sitta med ett glas vin blickandes ut mot de allt större och kalla vågorna i Öresund ger lokalen en mysig och hemtrevlig närhet.

 

Kan mer än bara fisk

Trots att det är lågsäsong erbjuds en bred à la carte med förrätter som exempelvis pilgrimsmusslor och örtgravat hjortinnanlår. Bland varmrätterna märks ungsbakad marulk och halstrad makrillhaj. Vi beslutar oss för rosastekt anka och grillad vildsvinshare, vilka snart landar framför oss. Ankan serveras med balsamvinägersky, bönragu bordelaise och glaserade vikentomater och vildsvinet är marinerad med örter och vitlök och serveras med sötpotatis, svamp och dijoncréme ”on the side”.

   Maten levererar vad den utlovar och det känns som att avnjuta en lyxig slottsmiddag. Notan levererar också efter samma nivå men det är försumbart för lite vardagslyx. Med gräddtoppad varm choklad som efterrätt njuter vi av utsikten över Öresund och funderar över hur mysigt det måste vara att sitta här i januari och skåda hur isbrytarna arbetar sig genom snöstormarna mot Ven. 081003

”Excellent kitchen here…I was here yesterday” , förkunnar affärsmannen vid vår sida.

 

Ny mobiltjänst för bordsbokning

 

FLEXIBELT. Med en ny tjänst kallad ”fonefood” ska man framöver kunna söka restauranger och boka bord direkt i mobilen. Restaurangbokningsjänsten finns sedan tidigare på resesajten lastminute.com men flyttar nu också till mobiltelefonerna för att bli mer tillgänglig när och där den behövs, spontant ute på stan. Tjänsten är gratis, men trafikavgift tillkommer för uppkopplingen. Den omfattar för närvarande 17 000 restauranger i Europa med fokus på huvudstäder och större städer.

   I London täcks idag in över 4 000 restauranger, i Sverige finns ännu bara en bråkdel, totalt 400 restauranger med majoriteten i Stockholm och resterande i Göteborg och Malmö. Med ett sms från mobilen kan man sedan via en returnerad länk välja stad och mat. Förslagen på restauranger presenteras med en karta, därefter kan man kontrollera tillgängliga bord, boka och få bekräftelse inför krogbesöket. 080923


 

Varma känslor efter mexikansk fullträff

 

Takpannor innanför taket och halvspeglar längs innerväggen verkar först lite omotiverat. Slår mig ändå till bords eftersom jag inte är här för att analysera inredningen.

KROGTEST. Menyn är av den vanliga sorten med avtryck från flottiga fingrar, hur nu det är möjligt på så många restauranger. Folk har ju inte ens fått in maten när de beställer, var kommer då kladdet ifrån? Slutsatsen är antingen den att människor precis har ätit när de kommer till restaurangen, eller att vi går omkring allmänt fettiga om fingrarna hela dagarna. Den mer troliga förklaringen tyder på att serveringspersonalen som pekar och visar i menyn helt enkelt inte hinner tvätta händerna mellan varven. Nu var det ju inte heller en djupdykning i den hygieniska världen jag skulle göra, även om reflektionen inte är helt oväsentlig i sammanhanget.

 

Plocka ihop egen fajitas

Ett stenkast mitt emellan operan och Triangeln i Malmö, har sedan flera år funnits en mexikansk restaurang. Många ratade den för ett par år sedan eftersom den saknade rättigheter, vilket var synd på den fina maten som avnjuts lika bra med vatten. Nu heter stället Los Arcos, har fått en fräsch handikappanpassad toalett, och serverar så väl alkoholhaltiga drycker som mexikansk husmanskost och festmat. Huvuddelen av rätterna serveras med ris. Jag som nyligen fått diagnosen diabetes söker något med färre kolhydrater och väljer därför fajitas. De serveras som sig bör på en käck snurreplatta, som ju är tänkt att underlätta för alla runt bordet att nå tillbehören. Men den är svår att motstå i en småhysterisk imitation av en hungrig dj.

   Räkna med mycket mat, rätten serveras för minst två personer. På det stora fatet ångar stekta kycklingbitar i sky tillsammans med jalapeños, paprika och lök i lämplig storlek för att passa de små tunnkavlade bröden. De plockar man från den lilla korgen som också hamnat på bordet, se upp på slutet bara så att den vita pappersservetten i precis samma form och nyans inte åker upp på tallriken.

Los Arcos

Kallt ute, men inne på Los Arcos får maten gästerna att tänka på varmare platser.

 

I skålarna på snurrebordet finns cheddarost, hackad rå lök, små tomatbitar och mexikanska såser som exempelvis salsa och guacamole. Allt känns och smakar vällagat, lagom kryddat – ingen brandfara. Faktiskt i så perfekt harmoni att man blir lycklig, med den kanske fåniga fördomen på näthinnan att det är en storväxt mexikansk husmor som huserar i köket. Snart har jag länsat rubbet. Och fått förklarat för mig att tegelpannorna, julgransbelysningen och speglarna faktiskt ger associationer till en varm mexikansk innergård. Och ta mig tusan, efter all maten, en liten tequila och en kall Corona, tar jag nästan miste och förväxlar den blåsiga stadsdelen med en skön liten by i Mexiko. 080918


 

Festivalmaten hanteras bättre än tidigare år tycker miljöförvaltningen i Malmö.

Festivalmaten hanterades bättre än tidigare år tycker miljöförvaltningen i Malmö. FOTO: LILL ERIKSSON

Mer än vartannat matställe fick anmärkning

 

MATKOLL. Miljöförvaltningen i Malmö vill ge bra betyg åt mathygienen på årets Malmöfestival. Tidiga kontroller med förprövning av matställena och tidig information om vilka regler som gäller är sätt att förbättra mathanteringen på festivaler. Men även om resultatet blev bättre än vid förra årets festival var det fler än hälften som fick anmärkningar.

   – Det var 41 av 108 matställen som klarade sig helt utan anmärkningar, säger livsmedelsinspektör Elin Viberg. Enligt henne var de som blev underkända vid första inspektionen snabba på att rätta till felen. Det var alltså totalt 108 livsmedelsföretag som fick besök av inspektörerna från miljöförvaltningen och av dessa fick 53 företag anmärkning och 14 underkändes. De matställen som fick underkänt fick återbesök inom någon eller ett par dagar, då var det två matställen som underkändes igen och därmed fick ytterligare ett återbesök. Vid förra årets festival började inspektörerna i Malmö använda särskilda checklistor för festivalen. På det sättet ska alla bedömas lika och det blir tydligare vad som behöver rättas till. Men arbetet kräver en hel del resurser, som mest var elva livsmedelsinspektörer i tjänst ute på festivalområdet. Under hösten presenteras en fullständig rapport för miljönämnden, men redan nu kan man läsa om några av bristerna på malmo.se/miljo. 080827

 

LILL ERIKSSON


 

Ekologiskt matevenemang med lokala odlare

Ett evenemang inriktat på ekologisk mat väntar i september.

I Sydsverige stannar ”Kör Eko” i Göteborg, Gunnebo Slott, 5-7/9 i Halmstad under Sopoperan den 9-10/9, i Malmö på Stortorget den 14-15/9 och i Kalmar på Stora Torget den18-19/9.

FOTO: DAVID GIESE

 

Ekocentrum - Informationscentrum för ekologiska produkter, är en ideell förening som skapar intresse för ekologiska produkter och medverkar till hållbara produktions-metoder. Med ekologiska produkter menas EU-ekologiska, KRAV- och Demeter-godkända.

 

EKOMAT. Känner du smakskillnad på ekologiskt och vanligt odlad mat? I Sydsverige kan du snart göra ett blindtest som avslöjar smaklökarnas miljömedvetenhet. Nu ska nämligen användningen av ekologiska livsmedel i Sveriges alla restauranger öka. Det hoppas i alla fall nätverket Ekocentrum, alltså Informationscentrum för Ekologiska Produkter, som driver en delvis EU-finansierad kampanj för att få snurr på miljötänket i branschen. Under augusti och september rullar de runt på turné och tio städer från norr till söder får besök av roadshowen ”Kör eko”. Där blir det ett två dagar långt program i scen, seminarie- och restaurangtält, anpassat till varje stads lokala förutsättningar.

   – Turnén kommer att ge besökarna ekologiska upplevelser och öka deras nyfikenhet på ekologiska livsmedel, säger projektledaren Eva Fröman vars organisation vill få till ett bredare och mer varierat utbud i samarbete med kommunerna, lokala företag och ekoproducenter.

 

Ekomat på scenen

Under de ekologiska dagarna utkämpas bland annat en kockduell och besökarna får möjlighet att åka till en ekologisk gård. De lokala ekologiska producenterna kommer också till stan, de ska bedriva torghandel under de två dagarna som ”Kör eko” är där. Och Rune Kalf Hansen, kock känd från tv-programmet Toppform inspirerar till egen miljövänlig matlagning tillsammans med en känd profil från orten. Med på turnén finns även en ekologisk restaurang som drivs av kockarna Ulrika Brydling och Stefan Eriksson, som serverar lättare rätter med delikatesser från traktens lokala leverantörer. 080826


 

Venfärjan närmar sig ön. Getter på Ven hittar alltid mat. Backafallsbyn på Ven bjuder bara på senare kvällsmat. Till och med gatlyktorna tänds på Ven i början av augusti.
Redan stängt för säsongen på sommar-Ven

KROGRUNDA. Början av augusti och sommaren är slut. Inte redan väl, tänker du. Solen skiner ju än. Skolorna har ännu inte börjat. Och getterna skuttar ju fortfarande i de örtklädda hagarna runt Backafall. Men jo, om krognäringen på Ven får bestämma så är säsongen slut nu. Nog har man hört talas om hur trötta öborna är på sommarfolket som invaderar ön, men har de redan tjänat in sommarens förtjänst, som man ska leva på resten av året?

 

Kvällsmat på Ven

Man kan till viss del förstå krogägarna, det kryllar inte av turister på ön längre och att hålla öppet med personal kostar på. Men vi är inte ensamma på eftermiddagsbåten 17.35 från Landskrona. Några svenska turister, några andra från Asien och så en del öbor förstås.       Vi har tänkt äta kvällsmat på något av öns matställen, innan sista båten går hem klockan nio. Vi spiller ingen tid, utan tar bussen direkt upp på ön. När den stannar på vårt kommando utanför Tuna krog, ser vi att den är stängd och får ta till reservplanen. En rask promenad till Backafallsbyn.

 

Stängda kök

Där säger man sig ha landets största whiskybar och nya destilleriet, Spirit of Hven, dessutom läser vi i turistbroschyren att det finns en bistro och en gourmetrestaurang. Vi bryr oss mindre om att kolla in stället som en gång whiskybluffade hela Mediasverige – vi vill ha mat. Men när vi kommer in i den ödelagda konferens- och hotellanläggningen, berättar flickan i den välfyllda baren att köket inte öppnar förrän klockan åtta. Här måste man alltså övernatta för att ha möjlighet att äta på restaurangen. Vi lommar iväg, liksom den italienska barnfamiljen som kommit på gula hyrcyklar. En snabb koll på nätet visar att restaurang Prästasvängen i alla fall serverar kalla rätter fram till klockan sex och därefter fina menyn fram till nio. Perfekt.

 

Stängde lite tidigare

Vi går in genom dörren där man tidigare har arrangerat reggaefestivalen Island Vibration, men i receptionen och i restaurangen märks inte minsta vibration. Vi börjar undra om en okänd epidemi har brutit ut på ön och ringer upp krogägaren för att höra varför allt tycks vara stängt.

   – Ja, jag vet att det står på hemsidan att vi har öppet till mitten av augusti, men vi stängde lite tidigare i år, får vi till svar innan vi tipsas om Hamnkrogen istället. Den ligger på andra sidan ön, nere i Kyrkbackens hamn och dit hinner vi inte utan cyklar eller bussen som dragit in kvällsturerna för säsongen. Så sommaren är över. Äpplena i de pittoreska trädgårdarna har dock inte hunnit mogna, att palla frukt på väg till Ica-affären är inget alternativ. Dessutom har affären bommat igen för kvällen och ett strängt järngaller hindrar oss att köpa glass inför spatserturen tillbaka till båten.

Turistgården på Ven.

Kvällssolen lyser skönt på augustigästerna i Turistgårdens trädgård.

 

 

När sökaren blinkar är pizzan färdig att hämta!

När sökaren blinkar är pizzan klar att hämta.

 

Pizza till italienare

Men halvvägs tillbaka doftar räddningen. Våra tomma magar vågar hoppas lite igen. Menyskyltar ute vid vägen bådar gott – hade det varit torsdag kunde vi myst med räkafton här. Trädgårdsmöbler under äppleträden. Hos Turistgården, där det finns både vandrarhem och restaurang, har alla samlats. Ett tillsynes nyförälskat par språkar i kvällssolen, några byggarbetare, turister och snart också den hungriga semesterfamiljen från Italien stirrar maniskt på den lilla sökaren som indikerar när maten är klar. Italienarna får pizza som alla andra. Det är vad som finns. Sommarens à la carte-servering har nämligen upphört för säsongen. 080814

 


 

Lättare för matallergiker på krogen

 

ALLERGI. Snart ska det bli enklare för matallergiker att gå ut och äta på krogen. Astma- och Allergiförbundet och branschorganisationen Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare drar igång utbildning för restaurangpersonal inriktad på matallergiska gäster. Enligt deras statistik uppger var fjärde vuxen att de inte tål ett eller flera livsmedel. Många avstår därför från att gå ut och äta av rädsla för att få i sig fel mat och därmed riskera en allergisk reaktion. Allergiska gäster kan upplevas som besvärliga medger SHR, men menar samtidigt att det varken är svårt eller dyrt att laga mat till människor med överkänslighet. Utbildningen startar först för kockar i Stockholm, Göteborg och Lund, men ska sedan arrangeras över hela landet beroende på restaurangernas önskemål och behov. Som vanligt är det långt ifrån alla restauranger som certifieras, en märkning på dörren ska visa vägen. 080813

Så ser märkningen ut som ska guida matallergiker.

 

Dansken fixar biffen

 

 

BIFFHUS. Bara när matgästen är nöjd är de anställda på restaurangkedjan Jensens Böfhus tillfreds. Det är stora ord som vd Palle Skov Jensen svänger sig med i inledningen på menykorten. Eventnews undersöker hur belåtna vi blir efter besök på ett av kedjans matställen i Köpenhamns utkant.

 

Tråkiga minnen

Vi har tur och lyckas få ett bord direkt. När vi var här för ett år sedan fick vi vänta ett bra tag i kön som ringlade ut på trottoaren, innan det fanns ett ledigt bord för två. Och så är det på många av Jensens andra restauranger i Danmark, sommar som vinter. Nu är det inte helt självklart att väntan beror på att maten här är så himla populär, eller prisvärd som man vill ha det till i marknadsföringen. Köerna kan ju ha helt andra orsaker. Som exempelvis effektivitet och lyhördhet. Vid flera tillfällen, både i Danmark och i Sverige, har vi förvånats över att Jensen inte lyckas motivera sin personal bättre, att flera anställda i samma tråkblommiga klädsel kan åstadkomma så lite nytta. Men vi hänger inte upp oss på skitsnacket vid kassan eller långvariga prat med den trevliga kocken medan folk frenetiskt viftar för att komma vidare i processen, problemen verkar faktiskt ha eliminerats åtminstone här och var.

 

Klarar biffen

Vi får alltså ett bord direkt, tyd det hur ni vill, och servas lika omedelbart. Beställningen tas upp men då blir kollegan lite förnärmad eftersom vi båda beställt färdigkomponerade menyer men bara en får frågan vilken förrätt som då önskas. Det slätas snabbt över, eftersom kollegans förutbestämda förrätt visar sig vara dubbelt så stor som den andra. Även

Notan från Jensens Böfhus i Danmark.

Enkelt trick, eller hur? Vi hajar glatt till över den personliga gesten på vår räkning.

 

med drickan är man generös, en mellandricka mäter typ en halv liter och en stor uppemot en liter. Men kissar man så kostar det, nästan 50 danska kronor för jätteläsken. När huvudrätten kommer in mulnar det igen tvärs över bordet. Brödet som omsluter den torra hamburgaren är långt ifrån nybakat, sedan rostat vilket naturligtvis bara förvärrar saken – öken... Vid grannbordet upplevs samma problem med skorpan. Man ska alltså inte välja något nytt och obeprövat. Jensen kan, som namnet antyder, köttbitar av alla de slag, sin speciella potatis och den smakrika såsen som bygger hela varumärket. Skippa nymodigheterna, ät vad du brukar och bli därmed den nöjda kund som matkedjan så pretentiöst eftersöker. Sen kommer belöningen, efter det svåra valet av färdigmeny och mödan att få ner lasset – nämligen valfri efterrätt. Det finns massor av olika godsaker att välja på och det bästa av allt, gotterna ingår i det redan låga priset. 080811


 

Glad räka lockar snabba gäster

Snabbmat i Simrishamn

Simrishamn

Miljön och atmosfären ombord på den här restaurangbåten i Simrishamn ger snabb mättnad och fina sommarminnen.

 

 

Glada hamnpippisar.

SOMMARSNABBT. I Simrishamn har man ett annorlunda snabbmatställe och det ligger så lägligt som i hamnen. Glada räkan är en båt förtöjd alldeles vid parkeringsplatsen och uppfyller våra krav när vi söker ett substitut till de ordinära drive-in-ställena. Vi är på genomresa, behöver snabbt mat och vill under måltiden ha uppsikt över bilen. Att hitta något som inte har anknytning till nermalda kreatur brukar inte vara så lätt. Men i Österlens kuststad finns det sommarlätta alternativet.

 

Fixa lite själv

Låt oss göra klart att det här är enkelt. Du får själv beställa och betala din mat vid bardisken där menyn offentliggörs på en stor griffeltavla. Du väljer själv ett ledigt bord. Och du hämtar själv tillbehör, majonäs och smör, samt laddar brödrosten efter att du har serverats din måltid. Som vilken hamburger- eller pizzarestaurang som helst alltså, men med den stora skillnaden i miljö och den somrigt kustinspirerade menyn. För detta betalar du inte mer än ordinarie snabbmatspris, ändå känns det minst lika snabbt och nylagat. Nu är det ju inte så himla mycket som ska tillredas. Sillen eller färska, opillade räkor portioneras enkelt ut i små trälådor, spättfiléerna och schnitzeln friteras snabbt liksom de egna speciellt vågiga potatisstripsen. Till det ska fräsch sallad och vackert tillskurna grönsaker serveras på papptallriken. Ytterligare skärande blir det i de fall exempelvis en kycklingsallad beställs.

   Gröna menyalternativ finns alltså , men den miljömedvetne kan glömma att de kommer från fiskriket. Förutom kockandet ska kökspersonalen dessutom bära ut all dryck innan maten. Men avdukningen och viss sopsortering brukar matgästerna hjälpa till med. Ombord på den kostnadseffektiva båtrestaurangen blir det ganska varmt i solgasset mitt på dagen, men en härlig sommarkväll är det riktigt behagligt och 100 procent semesterkänsla här. 080729


 

SEMESTERSPECIAL. I juli har vi provat sommarmat på två mycket kustnära restauranger, i hamnarna i Landskrona och Helsingborg.

Smaka på kajen

 

HAVSMAT. Längs kajpromenaden i Helsingborg får de allra flådigaste båtarna lägga till och det första som gästerna från Danmark, Tyskland och Sverige möts av är mat och dryck. Förutom Dunkers bar och restaurang finn några matställen att välja bland, konstigt nog är de ganska likvärdiga både till meny och pris. Vi angör bryggan vid restaurang Smaka halv sju som denna lite blåsiga julilördag liksom de andra krogarna ännu inte fått några matgäster. En stilla kväll brukar det vara fullsmockat här och stört omöjligt att få bord, men i medvinden får vi beställt mat och dricka på bordet inom några minuter. Smaka har en okomplicerad meny, den rostade baguetten med Skagenröra kan exempelvis beställas i en liten variant som förrätt, eller som större huvudrätt. Vi tar den lilla och väljer istället medaljoner av ryggbiff i pepparsås som nästa rätt.

   Aptitretaren serveras på en lika stor tallrik som huvudrätten och den halva baguetten, räkorna tillsammans med kräftstjärtarna i en härlig kletig blandning på grönsallad mättar fullt ut. Korslagda gräslöksstrån och vackert skedformad rom är en fröjd för öga och gom. Isbergsbladen åker ned även om de inte är skurna den här dagen. De bruna kanterna är det enda som skämmer i den annars så fräscha uppläggningen.

Smaka i Helsingborg

Fasta fina räkor serveras i en stor liten rätt alldeles vid kajkanten i Helsingborg.

 

Glömmer huvudrätten

Så när de första tomma tallrikarna dukas bort och servitrisen frågor om vi vill ha dessert – innan vi fått in huvudrätten som vi faktiskt inte saknar, anammar vi det oväntade spåret och avslutar gärna. Men när det är dags att betala, får automatiken i ordersystemet personalen att vakna. Notan avkräver oss även på den bortglömda och oserverade ryggbiffen. Naturligtvis. Att misstaget inte utgjorde någon fara för kunden, som redan kände sig mätt, ignorerades. Naturligtvis. Huvudrätterna svarade för en stor del av notan som närmade sig tusenlappen. Och som den ursäktande servitrisen förklarade – kocken hade ju redan börjat tillreda medaljongerna. 080716

 


Naturens gång?

Måsarna kalasar på iller - vi syndar med spätta

Borstahusens hamnkrog i Landskrona

Rödspätta med pommes är somrigt och gott, men ingen hit för den miljömedvetne.

HAMNKROG. Kyparen undfaller och går med på att servera två rätter, men fyra tallrikar till vårt bord med två vuxna och två barn. Det visar på smidighet och att man kan tänka sig att återvända till Borstahusens Hamnkrog igen. Undrar just om det hade fungerat hos grannen lite längre bort, fina Pumphuset med konsthall, museum och restaurang i ett. Småttingarna har ätit nyligen och studerar en död iller en bit bort i hamnen, men de extra tallrikarna brukar komma till användning när frestelsen blir stor längre fram. Men betalarna man bara för två får man vara beredd att be två gånger. Till slut kommer extradukningen in, två assietter och två gafflar. Drickan köps på tetrapak med sugrör, så sparar vi lite till på disken. Vi försöker att inte skämmas, hungern är helt enkelt inte så stor. Det känns orimligt att beställa fyra portioner och sedan låta slänga hälften. Det myllrande livet i och kring hamnbassängen är betydligt mer spännande än den döda fisken på tallriken tycker de yngre. De överlämnar till vår glädje merparten av tallrikens två små friterade rödspättor och lagom många pommesbitar av den grövre modellen.

Hotad firre

Vi vet att man bör undvika just den fisken, att man kan äta andra fiskar för att inte påverka miljön. Men det går inte på den här hamnrestaurangen och det är snålt med urvalet hos andra också. På det området finns mycket att göra för de här nischade krogarna. Snart kommer barnen med sina skramlande magar. Nja, inte så väldigt hungriga trots den fina maten, men nyfikna på vad havet kan ge. Trots att det inte är några stora portioner räcker maten så att alla fyra känner sig nöjda. Sol, hav, god mat och hamnmiljö hör sommaren till. Det behöver inte konstras till. Med den här hamnkrogens lilla citronskiva, en Carlsberg och ett glas Mauro Chardonnay samt ställets hemmagjorda remouladsås är semestermålet räddat. 080716

 


Svenska hamburgare till Danmark

 

SNABBMAT. Svenska hamburgerkedjan Max planerar att öppna 20-30 restauranger i Danmark inom fem år. De öppnar sin första restaurang i Malmö i höst och kort därefter planerar kedjan etablera sig på andra sidan sundet. Just nu pågår förhandlingar med intressenter som kan tänkas driva restaurangerna där.

   – Vi känner till den danska marknaden ganska väl. I två års tid har vi tittat på marknadsundersökningar och statistik. Men vi är inte experter på det danska samhället i övrigt och därför söker vi partners. Vi har inte skrivit på något avtal ännu, men hoppas kunna göra det innan året är slut, säger vd Richard Bergfors till nyhetsbrevet Nytt från Öresund. Samtidigt planerar Max att etablera sig i Norge, dock inte i Finland där det redan finns en nationell kedja. För tillfället har Max åtta hamburgerrestauranger i Skåne och nya är på gång. För att etableringen i Danmark ska kunna lyckas räknar man med att bolaget måste starta mellan 20 och 30 restauranger på fem år och lika många till på tio år.

   – Det är tufft i början och kostar mycket pengar i marknadsföring, men vi ser att det finns goda möjligheter i Danmark. Det går bra i Skåne och där bor många danskar som alltså redan känner till oss, säger Rickard Bergfors. 080710


Precis som i Italien

 

SÖLVESBORG. Vi är hungriga igen. Det är en sommardag i slutet av juni med brunbrända gräsmattor och torra stockrosor i gathusens små trädgårdar. Det doftar värme, lite hav och avgaser. Egentligen står vi mitt i Sölvesborg city, men det lilla torget omgivet av en glassbar, en annan uteservering och den italienska trattorian skulle likväl kunna vara en liten piaza i en liten italiensk by. När så den lille italienaren tittar ut från Salvatores Trattoria och börjar språka om vardagliga trivialiteter med ett förbipasserande par, är känslan nästan fullkomlig. Känslan av att faktiskt vara i Italien når klimax när vi sätter tänderna i en tomatförsedd bruschetta, som huset alltid bjuder gästerna på innan maten.

 

Eftertraktad lasagne

Det är ännu lite för hett för stora måltider. Denna soliga eftermiddag finns fem andra gäster i skuggan på restaurangens terrass. De provar liksom vi Salvatores vegetariska lasagne, Lasagne di Magro, efter en förrätt bestående av prosciutto och melon som inte heller går av för hackor. Det är vackert, med färger, komposition och porslin. Det doftar och smakar lika fint när grönsakernas egna smaker och aromer förstärks av den krämiga såsen, salt och peppar. Det finns substans och så mycket kökslig omsorg att fyrkanten på den stora tallriken känns fullt tillräcklig. Behagligt mätta, väl omhändertagna och lyckliga över italienarens

Mat på Salvatore i Sölvesborg.

 

 

 

yrkesstolthet kan vi fortsätta vår resa – var vi nu är, vart vi nu ska. 080623

Sölvesborg torg

 

Vi testar: danska kycklingvarianter backstage

 

KROGTEST. Pocherad kyckling, primörer och en guldbrun persiljesås, till det ett glas Lonsdale Blanc. Och så en wrap, alltså en vackert grön tortilla med fylld med kyckling, bacon, grönsaker och faktiskt ett stekt ägg. Plus en stor fatöl. Det låter kanske alldagligt, men på Radissons i Köpenhamn, i Falconers backstagebar, gör miljön, vacker dukning och gästerna som har kommit för att roas, besöket riktigt angenämt, men inte perfekt...

Mat på SAS Radisson i Köpenhamn.

Boka bord vid konsert

Maten tillagas väl av den blonde dansken i det helkaklade köket längst bak i restauranglokalen. Man ser inte riktigt vad han gör där bakom den höga disken, men snyggt blir det. Och varsamt.    Den som gillar starka kryddiga rätter, eller en sensationell smakupplevelse får vända sig till någon av de många asiatiska kök eller italienska restauranger i kvarteret. Där finns också mycket tråkigare syltor för snabbare och mindre påkostade besök. När det är konsertkväll på Falconer är det bara på dessa matställen det finns lediga stolar. Då bokar kroggäster här alltid bord, även en helt vanlig måndagkväll. Tillbaka på Radisson, som är långt från en sylta men ändå har lediga platser, försöker man visa på hög kvalitet redan genom den glasade fasaden. Vita dukar i atriumdelen, det kan skrämma bort vem som helst, så även priset som även för den här förhållandevis okomplicerade menyn går lös på 418 danska kronor exklusive dricks.

 

Stressad personal

Då kan man inte låta bli att fundera över vad man får för pengarna. Maten är trevlig, men servicen består av en äldre herre som tidvis antingen spelar döv eller medvetet ignorerar matgästerna, samt en yngre kvinnlig kollega som troligen drömmer om helt andra arbetsuppgifter långt bort från påträngande bar- och matgäster. Vi råkar komma en dag när hennes mungipor verkar ha fastnat i ett ständigt nedåtsträvande läge. Vi frågar efter riktningen mot toaletten och möts av en blick som kunde fått såsen att koka upp en andra gång – frågan var tydligt arbetssam att besvara. Men när vi sedan ätit en stund och maten snabbt tagit slut frågar vi efter brödet som skulle ha delats ut innan måltiden.

Då får vi ett hastigt undskyld och serveras tillbehöret på momangen. Även maten och notan kommer snabbt in, så attityden konstaterar vi snart beror på högtryck både i bar och matdel just innan en större konsert. Alltså, käk precis innan entrén på Falconer i Köpenhamn kan här betyda snabbt, vällagat, men snudd på lite ogästvänligt. 080602

 


Facket märker krogar och hotell

 

Gästerna ska veta att de anställda omfattas av kollektivavtal.

 

MÄRKNING. På torsdag presenterar Hotell- och restaurangfacket ett nytt märke för alla arbetsgivare som har kollektivavtal om löne- och anställningsvillkor. Därmed ska kroggäster och besökare vid hotell, caféer, nöjesparker, bowlinghallar, casinon, spa- och skidanläggningar få en hint om de anställda har schysta löner och anställningsvillkor. Facket hänvisar till en färsk opinionsundersökning från Synovate om allmänhetens syn på kollektivavtal på just restauranger.

   Om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen måste arbetsgivaren hålla sig till vissa givna regler som till exempel minimilön, arbetstid, semester och försäkringar. Under den här länken presenteras de som erhållit märket fram till idag. Ändrade ägarförhållanden, ställen som läggs ned eller startas om gör att avtalen ständigt ändras. Ensamföretagare och familjeföretag utan anställda behöver inte teckna avtal. Ej heller listan på fackets hemsida är helt aktuell, ännu finns endast ett fåtal sydsvenska orter med. För helt uppdaterad information tycker facket att man ska fråga på stället och helt enkelt lita på det svar som man får. 080520

Ella Niia

På torsdag sätter förbundsordförande Ella Niia upp det första märket om tecknat kollektivavtal på en hamburgerrestaurang i Stockholm.

FOTO: MARIA ANNAS


 

Snabbt evenemangskäk mellan Skåne och Småland

VÄGKROG. På väg 23 mellan Eslöv och Hässleholm kan vägsträckan kännas lång i väntan på mat. Vi gör ett kort stopp hos Lucys restaurang för att fylla på med energi inför kommande evenemang i norra Skåne. Utvändigt ser matstället ut som vilken vägsylta som helst, men väl innanför dörrarna till den amerikanskinspirerade restaurangen väntar en trevlig överraskning. Här finns ett piano, mysiga fåtöljer, tavlor med Elvis, James Dean och Marilyn Monroe vid den lilla scenen intill matdelen. Den i sin tur är inredd med rustikt köksmöblemang, bord och stolar i stadigt allmogeträ.

 

Festligt vissa helger

Förra lördagen arrangerades evenemanget A hard days night with Liverpool från åtta till ett på natten. Och vid de här tillfällena bjuds på lite festligare mat, som pubbricka med öl eller ett glas vin. På lördagar och söndagar serveras en helgbuffé.

   Annars finns här ingen rätt som kostar över hundralappen, därmed sitter man aldrig ensam på restaurangen de tider då huvudleden genom Höör är lågtrafikerad. Om man är på genomresa som vi gäller den vanliga husmanskosten, flera alternativa menyer eller kanske en av vägkrogens sex varianter av smarriga burgare. Det är Dallas, Texas,

 

Cheese, Bacon, Hawaii eller Laxburgaren med curryremouladsom gör det härtill en helamerikansk resa till eller från Smålands djupa skogar. 080429


Restaurang i Skäralid blir klimatsmart
Klimatsmart mat på Söderåsen.

MATNYTT. Vid informationscentralen Naturum i Skäralid har restaurangen bytt ägare. Det är Cecilia Jörlevik som har tagit över restaurangen och caféet i år och därmed ska verksamheten i Söderåsens nationalpark bli klimatsmart. Jörlevik är kock med flera års erfarenhet inom restaurangbranschen och har de senaste åren kompletterat med en utbildning i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola. Hon tycker att maten förutom att vara en njutning för öga och gom också ska vara miljövänlig. Fokus ligger nu på ekologisk, säsongsbetonad och närproducerad mat.

   – Det är ett natur- och miljövårdstänk som ligger i linje med syftet med nationalparken, säger Carina Zätterström, vid Söderåsens nationalpark och kontaktperson på Länsstyrelsen i Skåne län. Hon hoppas att den nya inriktningen ska öka intresset för natur- och miljövård hos allmänheten. 080428


 

Litet alternativ till stor granne

 

SÖNDAGSMAT. Vad har hänt med söndagsmiddagen som var en orubblig företeelse för något årtionde sedan? Försök hitta mat överhuvudtaget i Helsingborgs centrum en söndagskväll. Efter flera igenbommade eller helt ödelagda restauranger i city, hamnar vi mittemot det vackra rådhuset. Via Grand Hotel ges möjligheten att inta italiensk snabbmat på krogvis.

 

Lagom fint

Det kan bli en kul och inte alltför pretentiös middag om man vill bjuda hela storfamiljen. Det är den enklare avknoppningen Grandissimo som serverar pizzor och pasta vägg i vägg med pianobaren och det finare ”riktiga” Grand. I denna primitivare avdelning säger man sig satsa på samma standard som en bra italiensk ristorante, och vi får känslan att man äter ganska flott här. Kanske är det namnet, eller så beror det på den hyfsat nyinredda delen för matgästerna. De sitter hårt på en stol utan dyna eller skönt på långa bänkar längs ena väggen, som är klädd med ett svart fluffigt jättehögt ryggstöd.

   Borden är lagom stora – flaskor, servis och en och annan armbåge, om det nu är tillåtet på söndagsmiddagar, ryms utan förestående slagsmål. Take away-disken ser fräsch ut och smälter in fint. Något störande spring mellan denna och entrén märks åtminstone inte denna kväll. När det kommer till mat och dryck, informeras vi om de detaljer på menyn som man av olika skäl inte har möjlighet att servera.

 

GI-pasta – vad är det?

Restaurangen serverar endast vit pasta, fullkornsalternativet verkar inte ens vara något som man funderat över med tanke på serveringspersonalens reaktion på frågan. Därför blir det Tortiglioni, bestående av parmaskinka, Karl Johansvamp, grädde, vitt vin, vitlök och parmesan, som tillsammans bidrar till en harmonisk och festlig upplevelse.

Grandissimo

 

 

Efteråt är det bara att nöjd och belåten njuta av utsikten, avundsamma flanörer som strosar förbi nere på trottoaren. För här sitter man liksom på Grand, lite upphöjt över alla andra där ute, med fördel en mimik åt det lite nedlåtande slaget. Det är sådant som ingår i priset, som för pasta och dricka landar runt en halv tusing per par. Bäst att spana lite till, då på stadens arkitektur som man inte brukar uppleva från just den här vinkeln – samtidigt så klart tillbakalutad mot den grandiosa väggen. 080409

 


Ohälsosamt, men gott i Sveriges sydligaste stad

Visst finns det hälsosammare alternativ, men inte så många för barnen på den här restaurangen.

 

uppmärksamheten. Gänget består av såväl ett herr- och damlag som ett B-lag vars fullträffar på darttavlan är ren underhållning för övriga matgäster.

 

Exemplarisk serveringspersonal

När det kommer till själva krubbet talar vi varken vita dukar, gourmetkockar i höga mössor, eller för den delen hälsokost. Men i baren hänger ett signerat foto på Tommy Körberg om det nu kan ses som en kvalitetsstämpel. Och så den bästa servicen på länge. Restaurangen är fullsatt under denna lunchtimme, trots detta lämnar den unga servitrisen föga arbeta åt sin äldre manliga kollega. Hon pendlar vant mellan borden, till synes helt oberörd av bråkiga gäster som ändrar beställningar och begär mat som ingen hört talas om. Vi låter oss imponeras av att det går att beställa även à la carte, vilket underlättar valen för ett bass med både vuxna och små barn. Därmed dukas det snart upp köttbullar med mos, korv med nyfriterade pommes och så tjocka fina pannkakor med sylt till barnen efteråt.

FOTBOLLSNÄSTE. I Sveriges sydligaste stad, Trelleborg, finns puben och restaurangen Tre lyktor. Den har drygt hundra år på nacken, men det är ingenting mot själva staden som nämns för första gången i skrift år 1257. Redan under vikingatiden anlades ringborgen som gav namnet till Trelleborg, därmed hör staden till Skånes äldsta – liksom Lund, Helsingborg och Vä (Kristianstad).

 

Fotboll och dart

När de moderna Trelleborgarna går ut för att koppla av, äta gott eller bara ta en öl är Tre lyktor ett naturlig mötesplats. Det är också här som uppvärmningen inför TFF:s allsvenska hemmamatcher görs. Då kan fotbollsentusiaster ta en öl innan matchen i gott sällskap med supporterklubben True Blues, eller så kan man som lyhörd lunchgäst höra snacket mellan spelarna i hemmalaget. De mer internationellt intresserade ser de europeiska matcherna på storbildsteven som konkurrerar med Lyktans Dartgäng om

 

 

 

Till detta läggs några rätter från dagens meny – veckans paj, en rejäl räk- och dillpaj med sallad och citron, samt en veckans special bestående av oxfilé, kräftstjärtar och blancherade grönsaker.Specialaren får knappt godkänt – köttet var bra stekt och välsmakande, grönsakerna motsvarade en

blomkålsbukett och en överkokt broccolibit vars konsistens kanske skulle kunna piffats upp med den tillhörande bearnaisesåsen. Om man inte hade valt bort den. 080328


 

Snart fimpat på danska krogar

 

RÖKFÖRBUD. Det verkar som om danskarna till slut får fimpa på landets restauranger och barer. Nu anser nämligen regeringspartiet Venstre att den nuvarande lagen mot rökning bör skärpas till ett fullständigt rökförbud när den ska revideras om ett halvt år. Det råder politisk majoritet i Folketinget. Venstre får stöd från bland andra Socialdemokraterne, som var med bakom den nuvarande uppgörelsen för mindre än ett år tillbaka.

 

Liten rökning tillåtet

Idag tillåts rökning på restauranger och barer med en serveringsyta på mindre än 40 kvadratmeter.

   – Man blir ju inte mindre sjuk av röken, bara för att man sitter på ett litet värdshus, säger Venstres talesman i hälsofrågor, Birgitte Josefsen. Enligt tidningen Berlingske Tidende vill hon ha kvar möjligheten för restauranger att ha rökrum, men dessa vill branschorganisationen Horesta få bort. Den är positiv till totalt rökförbud, men anser samtidigt att danska restaurangägare nu har investerat över hundra miljoner danska kronor på att bygga rökrum och skydd för rökare utomhus i onödan. 080327

 

Klostergatans Vin & Delikatess
Därför är det trångt på Klostergatan i Lund

VINKUNSKAP. Det doftar service, goda viner och färska kryddor när vi stiger in hos Klostergatans Vin & Delikatesser mitt i centrala Lund. Här är det lite lugnare än borta på torget där Ung Vänster kräver att USA ska ut ur Irak. Samtalsämnet når bort till gästerna på restaurangen, men engagemanget svalnar på vägen. Här råder istället paradoxal oro eftersom ett oreserverat bord kan vara knepigt att få en kväll när alla är hungriga.

 

Sitter mitt i maten

Vi tar också en paus från världspolitiken och lyckas få en liten tvåa alldeles intill den välfyllda delikatessdisken, med full insyn i köket. Det är trångt, men mycket socialt och gemytligt. Här finns spännande blinis och tapenader på menyn och i kyldisken bredvid oss trängs ostron, musslor och hummer. Ögat får inspiration, de ångande rätterna hos kockarna sätter smaklökarna i uppror. Får vill beställa? En vackert röd väldoftande hummersoppa med saffran, lax- och kräftstjärtar värmer gott. Till det rekommenderar den pålästa servitören en Chardonnay Castel Languedoc 2005, ett svalt och fint mellanklassvin med frisk syra.

Om den elake kocken skulle göra sig besvär att ta sig hit, har krogen inget att frukta. Kunskap och service lyser hela vägen ut på Klostergatan, måltiderna är väl avvägda, en fröjd för öga och gom. Möjligtvis hade han kanske tjatat något om ”too many flavours”, när han smakat Choucroute med confit på anka och sidfläsk. Den serveras med en hemlagad vinägersenap, som smakar som en rödvinssås med smakrik senap. Tillsammans blir det många smaker för tungan att hålla rätt på. De vinkunniga i personalen har full koll på smaker. Vår bordsgranne funderar vad som egentligen passar att dricka till den klassiska råbiffen. Alla ni som druckit öl och snaps till rätten kan sluta läsa nu.

   – Det är inte okej. Vin går bra om det är kraftigt, avslöjar proffset. Enklare och utan krusiduller, är Klostergatans grillade oxfilé med rostad klyftpotatis och bearnaisesås. Liksom gösen på listan är detta restaurangens dyraste alternativ. Många av gästerna, inklusive skribenten, verkar strunta i de senaste hälsorekommendationerna om sådana här köttbitar och friterad potatis – och väljer just detta som lyxig höjdarkvällsmat.

080304


Grappa

På Grappa har man fräscha toaletter inhysta i det gamla bankvalvet.

Frossan som kom av sig

 

ESLÖV. Har ni bokat, frågar servitören när vi äntrar restaurang Grappa på Eslövs stortorg. Behöver man det i Eslöv? Nja, i lokalen med sköna crèmefärgade skinnfåtöljer och soffor sitter några enstaka par. I matdelen bakom en avskiljande vägg försedd med 60-talstapeter äter tre sällskap i olika åldrar. Jo, en del flanörer har hittat in till Grappa denna lördagskväll i det som en gång utnämndes till Sveriges tråkigaste stad. Kanske har det här stället fått ta över Sten Stensson Stens matgäster. Vi gjorde nämligen ett försök att forcera de låsta dörrarna till det enorma stadshotellet, men fick veta via porttelefonen att där serveras ingen mat längre under helgerna.

 

Utmärkt kockjobb

Hos Grappa verkar inredningen alldeles ny och fräsch, MTV visas utan ljud på platt-teven på väggen och ur högtalarna strömmar istället skön cd-soul. Vi startar upp med kanske Sveriges godaste Irish-coffee, söt och fin, under tiden som kocken går lös på vildsvinet i köket. Till ytterfilén ska han smörfräsa lite morötter, palsternacka och champinjoner, sno ihop en rödvinssky och gratinera den savoykålsinbäddade potatispurén med västerbottenost. Kocken gör ett utmärkt jobb. Det är så gott att tallriken känns alldeles för stor, köttbitarna för få och potatisklicken alldeles för liten.    Under måltiden får vi fin service, den unge servitören berättar på eget bevåg att det röda vinet är en australiensk chiraz och den unga servitrisen frågar en stund senare om det smakar gott, varpå vi nickar och glufsar vidare. Just vildsvin brukar bli bra på krogen, men nu förstår vi Asterix och Obelix som ju aldrig verkar få nog av den här rätten.

Frossa blir besvikelse

Därför måste vi komplettera med en mättande dessert. Chokladmandeltårta och en Chokladfrossa. Tårtan är ett helfabrikat, men lika läcker för det. Men det blir ingen frossa i choklad, faktiskt inte en enda chokladbit, utan en tam chokladmousse, snarare grå än chokladbrun och med kaffesmak istället för choklad. Och så en liten minibägare med nåt brunt kladd, och en annan liten skål med en vit sås som ser så oaptitlig ut att vi inte ens klarar att ta reda på vad den består av. ”Chokladfrossan” rekommenderas alltså inte, om man inte som vi äter sig mätt på det rikligt tilltagna frukttillbehöret. 080219

 

Ingen mat i den helgstängda restaurangen hos Sten Stensson Sten.

 

Sten Stensson Sten


 

Sura gubbar ökar i Danmark

 

KROGKONTROLL. Antalet sura gubbar ökar, men tre av fyra danska restauranger och matbutiker kan ändå fästa den glada smileygubben på dörren. Symbolen som utfärdas efter danska Fødevarestyrelsens inspektioner visar att verksamheten klarar kraven. Ökningen av antalet sura gubbar förklarar fødevareminister Eva Kjer Hansen med att kontrollerna har blivit striktare. År 2006 ledde 2,6 procent av inspektionerna till sura smileygubbar jämfört med 5,5 procent 2007. Nu utdöms böter mera konsekvent.

    – Jag förväntar mig att böterna och de sura gubbarna på längre sikt ska ha en preventiv effekt, så att människor kan vara ännu tryggare med maten, säger Eva Kjer Hansen. Vill du kolla en restaurang, kanske i samband med ett evenemang i Danmark, kan man göra det på Fødevarestyrelsens hemsida. 080213


Kalmar

Efter en tur i stan med gamla byggnader, vattentornet, fängelset, slottet och domkyrkan, ligger Pipes of Scotland lägligt till. Kanske lite underhållning medan man smälter maten? Nja, när vi provar puben håller de lokala socialdemokraterna ett högljutt medlemsmöte här.

 

För billigt pubkäk i Kalmar

 

PUBMAT. Intill stadshuset och under beskydd av stadshotellet vid Stortorget i Kalmar ligger Pipes of Scotland. Den luftiga puben med högt i tak har troligen Sveriges billigaste kvällsmat. Snacka om prisvärt – läcker buffé och ett glas dricka för 39 kronor under afterworktimmarna fem till sju. Vatten att dricka då tänker kanske du? Inte nödvändigtvis; vin eller öl, eller ett alkoholfritt alternativ. Vi frågar bartendern, som under dessa timmar sköter ruljansen hur det kan vara så billigt. Får till svar att priserna faktiskt bara gäller under afterworkperioden. Det är ändå väldigt billigt! Visserligen självservering i baren och små tallrikar på gränsen till assietter, men det är fri påfyllning i buffén och drickan verkar inte utspädd. Det krantappade vinet är riktigt gott och av maten finns det mycket att välja.

 

Priset startar tankeprocess

Då kan man tänka sig att någon tummar på kvalitetskraven i köket, betänk att pengen knappt täcker pubens drickautgifter. Men på Pipes of Scotland är maten inte skräp, den smakar faktiskt bättre än mycken annan pubmat. Den är vällagad och buffén innehåller alltifrån köttgryta till stekt potatis och kycklingsallad. Kanske är den inte helt pinfärsk, men den duger att värma upp, fyller sitt syfte och mättar. Men med helt rent samvete går det inte att äta här. Det är helt enkelt för billigt. För bra, för att vara sant. Medan man tuggar i sig går det inte att undvika tankar om vad som subventionerar det oemotståndliga erbjudandet. 080123


Att leva på ljus, luft och skärgårdssoppa

 

MUSEUM. I örlogsstaden Karlskrona kan hungriga magar med fördel mättas i restaurangdelen på Marinmuseet. Det var på Stumpholmen som museet byggdes 1997, men föregångaren är Modellkammaren som inrättades 1752 på order av kung Adolf Fredrik. Här kan man äta allt från lättare till lite tyngre rätter, av nästintill kunglig rang.

 

Mat på Karlskrona marimuseum

En blåsig vinterdag med piskande regn är det dock många av besökarna som väljer de enklare lunchalternativen som köttfärssoppa med äpplekaka till efterrätt.

 

Service mitt i lunchen

Strax efter ruschen under lunchtimmen får de unga kockarna sätta sig själva till bords. Innan vi ens hunnit ögna igenom menyn framme vid baren, för det är där man beställer, återgår delar av kökspersonalen till sina poster för att ta upp vår beställning. Soppan puttrar på spisen i köket och vi får mat och dryck inom en minut.

   Innan matgästerna här slår sig till bords får de ta bestick, bröd och smör. Vill man inte ta del av den färdigskivade limpan som på eftermiddagen hunnit bli ganska torr, finns vanligt knäckebröd. Vid salladsbordet plockas fräsch grönsallad, tomater, paprika och inte fullt så färska rårivna morötter.

 

Utekänsla inne

Det fina med att avnjuta en mustig soppa med tillbehör just här är panoramautsikten

i lokalen med enormt högt i tak. Regnet smattrar mot fönsterglasen och trots att vintern rasar i hamnen upplevs måltiden skönt nära naturen och med en känsla av att sitta ute. Vi sitter gärna kvar en stund och provar desserten.

   Äpplekakan är en dröm med fin smak av vanilj och äpplen, men verkar ha tagit stryk av att stå uppdukad hela förmiddagen. Den går omöjligt att dela utan rejäl kniv och gaffel, men på den krämiga vaniljsåsen med äkta vaniljstång finns inget att anmärka.

 

Fartyg överallt

När blicken tröttnat på de verkliga båtarna, finns mer att beskåda in mot lokalen. Direkt från bordet syns fartygen på tv-skärmarna i utställningshallen som smälter samman med restaurangen. Allt ljust och smart inrett på vackra golvtiljor. Efter avslutad måltid besvärar sig ännu en välvillig anställd med en stilla undran om maten var till belåtenhet samtidigt som denne plockar bort disken. God mat och fin service för under hundralappen! 080126

Karlskrona marinmuseum

Vi provar en välsmakande vintersoppa med köttfärs, potatis, lök och morötter. Efter det en söt äpplekaka med äkta vaniljsås.

 


 

Vespa Vespa

I december har vi provsmakat mat i Italien. Så kändes det i alla fall när vi tog in på restaurangen Vespa mitt i Malmö.

 

Italienskt sällskap knockar ut julmaten

 

PASTA. Vespan står parkerad i vestibulen och här och var hänger tavlor med det italienska favoritfordonet som motiv. Det är inte så svårt att förstå att vi hamnat på ett sydeuropeiskt innehak där maten, atmosfären och personalen är så italiensk den kan bli. Några grissinis som belamrar bordet i små uppstickande pappersförpackningar blir det dock inte tal om. Men vi får inte sitta tommagade länge. Långt innan vi har hunnit beställa kommer en äldre italienare, som vi tar för restaurangägaren eftersom han har pondus och verkar väldigt respekterad trots sin ringa kroppshydda, in med en nyskuren sallad. Vi låter oss imponeras av den lille italienarens snabbhet och bryr oss inte om att salladen inte är en exotisk pomodori salada utan en försvenskad version bestående av gurka, isbergssallad och tomater. Den är pinfärsk och gjord speciellt för oss. So far – so fräscht!

 

Detaljerna gör helheten

Promenaden längs Kanalgatan och vyn med påkostad julbelysning i nästan vartenda träd, tusentals marschaller och färgade lampor under kanalens broar har fått oss på bästa julhumör. Men alla julbord som dignar vid den här tiden på året behöver alterneras med något helt annat. Därför blir det sydländsk pasta på Vespa, som förresten också finns representerade med en krog på Karl XI gatan i Lund. Från vårt bord intill baren och köket har vi full uppsikt över kockens förehavanden. Efter en kort rökapaus ute i den kalla Malmökvällen sätter han igång med vår beställning; en laxpasta med räkor, timjan och vodka, samt en pasta med salami och Karljohansvamp. Vi valde den traditionella gulvita durumpastan, men givetvis går det att få alla pastarätter med det lite nyttigare fullkornsalternativet.

   Pastan här är fantastisk, al dente och med en smak som får en att längta till sommarsemester söderöver. Vi kan bara konstatera att det är de små sakerna som gör det. Här serveras ingen jättekomplicerad mat, men man lägger ned den där lilla extra energin som gör en fulländad måltid. En liten latte efter maten, som serveras med en minimal mandelskorpa som vi återigen fördomsfullt, men med ganska stor säkerhet, antar att den italienska dottern i huset har bakat. Och så det lilla levande ljuset som får nödiga att heja till när de låst om sig på afträdet. Små detaljer, som blir en STOR upplevelse. 071222

 


 

Här vet man vad man får

 

SJÄLVBETJÄNING. I novembermörkret smiter vi in för att prova krubbet på Le Cardinal i Helsingborg, som både är en restaurang och nattklubb. Det fina med det här stället är att man kan beställa från en separat meny med hjälp av ett krysskort där du själv kryssar för precis vad du vill ha på tallriken.

 

Trist men gott

Då finns det vanliga att välja på, inga extravaganser det känns lite trist, men tryggt och garanterat gott. Vi väljer fläskfilé och kalvfilé och till den förstnämnda väljs en potatisgratäng och en grillad tomat. Det finns som sagt inte så exotiska detaljer att välja på i menyn för egenkomposition, men det är roligt att fylla i lappen! Och så riskerar ju inte serveringspersonalen att göra fel, de delar bara ut tipslappen och en penna och kan bara replikera: ”se här – du har själv fyllt i din beställning”, vid eventuella komplikationer. Till kalven passar lite grönt, lökbrynta kantareller och en god pepparsås. Det tråkiga med gör-det-själv-metoden är att man ser vad varje liten pinal kostar – 18 kronor kostar de allra minsta. Det är lätt att den lille ekonomen inom en vaknar till, och att man då står över ett osäkert kort som annars hamnat i magen per automatik. På det viset riskerar man att inte bli överraskad av något nytt som är riktigt gott och vällagat, och sådant finns på den här krogen. 071130

Le Cardinal, Helsingborg

Med ett krysskort får du beställa exakt vad du vill ha på tallriken.

 

 

November – Le Cardinal, Helsingborg      ++/–

 

+ Varm och god mat

+ Hyfsade priser, om

du inte går lös på kryss-

kortet.

- Si och så med servicen

- Tätt mellan båsen, det

går knappast tala ostört.

 


 

Krogtest på Baggens, Landskrona.

Bland annat kyckling fylld med grekisk ost och en läcker potatisgratäng avnjuter vi i den lugnare delen av Baggens ettårsfirande restaurang i Landskrona.

 

Historierna mer spännande än maten

 

OKTOBERTEST. Landskrona har en gång varit Sveriges krogtätaste stad, och än idag finns det gott om bra alternativ att välja bland. Baggens har funnits i ett år på Norra Långgatan, i lokalerna som en gång benämndes som Grenden och innan dess Latino. Nu kan vi konstatera att ansiktslyftningen varit en hit, men att människorna här är mer spännande än maten. För det är här man kan få se någon av Landskrona BoIs spelare titta in för en stadig lunch eller kanske krogägarna själva.

 

Grundlig renovering

En är Niclas Lundblad, kock och inbiten Landskronit som bytt äventyren i Australien, USA och Sydafrika mot ett lugnare sådant i centrala stan.

   – Man måste bli lite vuxen, sa han då för ett år sedan strax innan man slog upp portarna till den nyrenoverade restaurangen. Länge har det varit ett hak med allt från pizzor till plankstekar, nu har stället rustats upp rejält och fått en lite seriösare framtoning i och med den städade bakgården och möjligheten att förlägga konferenser på övre plan. Allt fejande har nog varit värt sitt pris, det finns gott om ätande gäster en helt vanlig tisdagskväll.

   Maten som serverades under vårt krogtest var aningen hösttrött och utan ansträngning. Desto mer energi måste den som tuggar husets Angus Prime Steak lägga ned för att undvika håll i käkmusklerna. Den väl blodiga biffen skulle enligt menyn serveras med klyftad Idaho potatis, men ersattes den här gången av vanliga pommes.

 

Kaffeentusiast besviken

Ytterligare ett avsteg, men åt det positiva hållet, smög kocken in när det gäller den ostfyllda kycklingfilén som man serverade med rödvins- och timjansreduktion tillsammans med några nyttigare blomkåls- och broccoliknippen. Någon värme i grönsakerna kunde förhöjt upplevelsen, men den krämiga potatisgratängen med purjolök och grädde fungerade utmärkt som plåster på såren. Men sen händer det igen. En caffe latte efter maten får bli en vanlig kaffe.

   – Maskinen har tappat trycket, ursäktar den vänlige servitören som vid det här laget borde vara ganska trött på frasen. En annan gäst berättar nämligen att kaffemanicken varit trycklös under en längre period. Det här är helt enkelt ett matställe där man tar vad man har och bjuder rikligt på det. Här konstrar man inte till det med onödiga frågor som ”hur vill du ha köttet stekt” utan slänger fram rejäla portioner till okinkiga grovarbetare.

Baggens 2006

För ett år sedan fanns det mycket att ställa i ordning på restaurang Baggens i Landskrona.

 

 

 

Nytänkande om vitlöksbröd.

Äventyrshistorier

Stället bjuder på betydligt mer intressanta historier än triviala saker som mat. Krogägaren Lundblad kan berätta om sina makalösa fyra tusen fallskärmshopp per år och hur han har testat galna uppfinningar i tv-programmet Tomorrow’s world. Han skulle också ha ingått i gänget som skulle förverkliga Virgin-entreprenören Richard Bransons långtgående planer att i ett miljonprojekt flyga världens minsta flygplan runt jorden. Av det blev det just ingenting, istället blev han involverad i konstigare saker än så. Han menar att han har varit med och skrivit ett stycke historia då han med en 16 kilo tung kamerautrustning på huvudet – hängandes i fallskärm – dokumenterade att Leonardo Da Vincis fallskärm från 1485 verkligen fungerar. Det var långt över Mpulanga provinsen i Sydafrika som Niclas zoomade in den ovanliga lasten under den varmluftsballong som det svensk-brittiska teamet använde för att transportera sitt bygge. Måtte den här mannen varken flyga för högt eller för lågt för att få de ätande gästerna att komma tillbaka till Baggens. 071031


 

Lilla torg, Malmö.

 

Stekhus med vinet i bankvalet

 

 

HISTORISKT. Egentligen skulle väl hösten vara här nu, och vi förvisade inomhus i en då troligen fullsatt restaurang. Men på Lilla Torg i Malmö bränner man på med hundratals gasolvärmare, lägger ut filtar och fortsätter äta ute under det stora parasollerna.

 

Valvet fyllt med vin

Därmed förbättras chansen att få bord, även på Restaurang Steakhouse. En lördag, innan lönedag, visas vi till de sista lediga stolarna mitt framför näsan på efterföljande sällskap som besviket får söka efter annan matplats. Det fina med att sitta ute är att man ser exteriören, som i det här fallet inte går av för hackor. Huset är uppfört omkring 1600 alldeles i början av Mäster Johansgatan, på mitten av 1960–talet återställt vid Lilla Torg.

   Trettio år senare öppnade stekhuset i dagens regi. Här har huserat en sparbank och spåren lever kvar i form av ett bankvalv i källaren, som numera byggts om till vinkällare.

 

Bredd i meny och på pommes

Vi testar en hederlig Toast Skagen, som kan göras på så många vis. Räkor, rom och andra kostsamma ingredienser kan drygas ut med ditt och datt, men inte här. Turligt nog får vi vänta en stund på fläskfilén med kantarellsås, som var det mest hösteliga vi kunde finna på menyn så här års. Annars finns det att välja bland; fisk & skaldjur, glutenfri mat, gourmet, grillat, internationellt, vegetariskt och wok. Vår vrålhungriga utsända korrespondent blev mätt, kanske inte av den väldoserade köttbiten och de lagom wokade grönsakerna. Snarare var det de krispiga pommesen i sådant där matigt Brysselformat, som fyllde sista skrynklan i buken. Framåt småtimmarna rundar en del av – andra fortsätter med mer flytande intag. Det är inte konstigt att Lilla Torg har blivit en given plats för Malmös heta restaurangliv och mingel – vinter som sommar. 070921

Stekt kött i alla de former.

Fläskfilé med kantarellsås alldeles utanför knuten på ett historiskt korsvirkeshus.

 

 

 

 

September – Restaurang Steakhouse, Lilla Torg i Malmö

 

++++/–

 

 

 

+ Service (lite väntan

vid fullsatt)     

+ Atmosfär 

+ Varm och

god mat

+ Hyfsade priser

- Borden vinglar

värre än gästerna...

- Tätt mellan borden,

man hör allt från

grannen

 


Vi testar ett matställe mitt i Helsingborg city.

Vi testar att mysa lite halvt vegetariskt i augustimörkret - denna gång i Helsingborg. Här finns ett nyinstallerat Vinotek där man laddar vinkortet och provar röda och vita viner.

 

 

 

Augusti – Bagatelle, Södra Stor-gatan i Helsingborg

 

++++/– 

 

 

 

 

 

 

+ Service        

+ Pris         

+ Atmosfär 

+ Varm och god mat

– Lite väl tyst

 

Stärkande mat för Karl-Alfreds

 

SPENAT. Under den sista sommarmånaden beger vi oss till Helsingborg för att mätta magtrakterna. Restaurang Bagatelle i Helsingborg är egentligen ett café, beläget vid det historiska Mariatorget. I över 900 år har människor rört sig på platsen som alltid spelat en viktig roll i det sociala livet. Helsingborg är ju en hamnstad och torget har länge varit en naturlig plats för kulturella möten som uppstått då sjöfarare från när och fjärran sökt sig till torget – till kyrkan, och underhållning.

 

Ohjälplig mozarella

Matstället är mångfasetterat och har både vanligt café, mingelbar med levande musik eller DJ:s och en av stadens bäst servande restauranger. Nuvarande ägare går på samma linje och bjuder sina gäster på nya spännande möten.

   En lördagskväll i slutet av månaden testar vi kökets Insalata Caprese, mozzarella och tomat sallad, med färsk basilika och olivolja för under sju guldtior, samt en Scampi Al ajillo, vitlöksmarinerade scampi kokta i olivolja och vitt vin för en dryg halv hundring. Förrätterna fyller gott och väl, smakupplevelsen ligger i klass med medelrestaurangen – mozzarella är alltid helt smaklös, alltså helt utan smak… – det rår ingen kock för. Pluspoäng får kocken för att inte snåla på huvudråvaran. Beställer man scampi så är det scampin man vill åt och ingen annan utfyllnad. Här blir det scampimassimo!

 

Hon kan service

Sen kommer vi till det bästa med Mariatorgets fyndkrog – servicen. Trots att det är fler hungriga än vår testpanel i lokalen, har servitrisen en förmåga att finnas till precis när hon behövs som bäst. En gaffel åker i golvet, vips trollar hon fram en ny. Drickan tar slut – hepp, så tas nästa beställning upp. Förrätten avslutas – voila så står huvudrätten rykande varm framför oss. Det handlar om en vegetarisk megamättande lasagne med chèvre och spenat för 85 kronor. Spenat som många har så svårt för ska nog övas in just här. Krämigt, enkelt och varmt. Och så många vänliga leenden och precis en sådan service vi ville ha. 070830


 

 

dsc00159

 

Juli – Café Finn, Mårtenstorget i Lund +++++/– –  

 

 

Finn din mat i Lund

 

MAT. Äta gör man – kanske dör man. Inte fullt så dramatiskt hoppas vi våra kommande krogtester ska vara. Under den här vinjetten skriver vi om en för månaden utvald restaurang som vi innan besöket tror kan prestera mer än genomsnittsrestaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen är dukar vi fram rakt upp och ned här!

 

Nära konstverk

Behagligt nära Lunds konsthall finns Café Finn, vägg i vägg med utställnings-hallen. Stället som drivs självständigt av Billy Bardis, är en uppskattad lunch-restaurang och middagskrog, där många också bara slinker in för en snabb fika. En och annan avslutar med en öl här efter vernissagernas slut. Café Finn, är ett stycke kultur innesluten i konsthallens omfamnande väggar. Dessa affisch-försedda ytor med högt i tak och hantverksmässigt tillverkade ljusstakar och klädhängare ger en lite bohemisk karaktär till stället som annars riskerat att anses lite för fint.

 

Tänkt på helheten

För här är allt finfint. Den sötaste serveringspersonal man kan tänka sig, en väl sammansatt meny och ett genomgående kvalitetstänk i baren. Vi får beställa (nästan omgående efter vår ankomst), det går snabbt och effektivt. Denna gång så snabbt att drickabeställningen rationaliseras bort, istället tas en titt på afträdet. Det ligger i det lilla källarutrymmet, men har inte glömts bort i inrednings-planerna. Rent och fräscht, trots den höga omsättningen av kunder och istället för en klassisk hållare för toarullar, hänger pappret runt en gaffel! Alltså, när man äter här gör man samtidigt en kulturell utflykt, om så bara ner på dass.

 

Fel öl

Småvarmt bröd bärs in. Enkelt vitt pain riche, men riktigt gott med vitlökssmöret till. Medan vi länsar brödkorgen får vi också beställa dricka. Husets vita och en öl. En helt annan öl kommer in, prisbelönta Starobrno, den smakar för beskt för vår smak, men vi håller tyst. Istället njuter vi av förrätten, som skulle vara chévreost, liten sallad med rostade pinjenötter och ringlad honung. Just denna dag får vi veta att nötterna dock ersätts med pesto, men pinjisarna hittas uppenbarligen eftersom alla ingredienser, plus pesto, efter en stund finns på plats på tallriken. Lyckotrippen med den förrätten som sällskap tar slut allt för fort.

 

Dubbel lycka

Det känns därför som vi får vänta en stund på huvudrätten, majskyckling, wokade grönsaker, potatisbakelse och dijonsås. Man drar ut på vårt hungriga lidande – vi ser andra bord serveras och tankar som ”kommer vi verkligen bli mätta på så lite mat” börjar ta form. Men, vi hinner varken bli otåliga eller irriterade – snart susar utsökta rätter in vackert upplagda och med TVÅ läckra potatistrianglar. Sen är det tvärstopp. Proppfullt. Inte en chans att prova de söta efterrätterna som också erbjuds.

 

Har du ätit gott eller riktigt osmakligt? Skriv din egen recension och skicka in den till oss!

 

 

 

dsc00151

Det blir både plus och minus i krogtestet denna månad.

Observera att detta är fulla glas på Café Finn.

 

dsc00148

 dsc00149
 

 dsc00155

Lika gott om man går ut eller in på Finn.

 

 

 

 

 

+ Atmosfär                     

+ Läget         

+ Särskild köttkniv

+ Gott vin

+ Varm och god mat

– Fel öl

– Snålt med vin i glaset

– Priset

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007