Till förstasidan! – mat och krogtest


 

 

 

Under den här vinjetten skriver vi främst om restauranger som vi tror kan prestera mer än genomsnitts-restaurangen. Hur måltiden, servicen och atmosfären verkligen upplevs, dukar vi fram i en ytterst subjektiv bedömning. Självklart handlar det om ett oanmält anonymt krogtest, där vi alltid betalar för oss.

 

 

 

Share |

Romantiskt marokanskt i Köpenhamn

AFRIKANSKT. Den här gången gör vi krogtestet ett stenkast från Nytorv, riktigt centralt i samband med ett evenemang i Köpehamn. Efter ett semesteräventyr i Marocko känns nog inte typiska specialiteter därifrån helt fel i ett försök att förlänga känslan av något nytt och spännande. På Cafe Maroc, med sin likadana filial The a la Menthe alldeles runt hörnet, möts vi av färgglada kuddar, små träpallar, lyktor och enkel inredning som man snickrat ihop själv.

 

Trots den pastellfärgade miljön lyckas tjejerna bakom disken åstadkomma en beduinliknande atmosfär i all enkelhet, för mys och sällskap över ett glas rykande het myntate med vänner eller en nära kärlek.

      Maten är mindre romantisk än bakverken som frestar bakom inglasningen. Här finns lättare rätter med kött och dagens sallad eller helt vegetariska måltider. Det är enkelt och okonstlat, serverat i traditionella skålar och på målat porslin.

 

Vi smakar citronkyckling med russin, inte lika citrusdoftande och smakrik som det nordafrikanska originalet, men väl tilltaget och ordentligt mättande med tanke på den ganska blygsamma prislappen. Till det får vi en stor tallrik linssallad blandad med morötter, kikärter, bönor och stekt ris, tillagat precis som i byarna runt Marrakech. Det höga glaset med kokhett vatten, färsk mynta och lite sött räcker genom hela måltiden.
      Samma dryck serveras flitigt ute på den lilla uteserveringen på en av Strögets granngator, till dem som inte provar de olika kaffesorterna. Varmdrycksmaskinen går för högtryck, pyser, och skramlar när inte så många tänker på att välja de ovanliga kalla dryckerna här.

 

Så öppnar sig himlen och ett kort, intensivt sensommarregn påminner oss var vi egentligen befinner oss. Några vaknar till och önskar betala, men kassan är obemannad och personalen syns inte till. Sitter man som vi inomhus, längst in, tryggt inklämd mellan stora afrikanska brickor och ivrigt diskuterande ungdomar runt omkring, är det lätt att bara sitta tyst, drömma sig vidare och låta tiden rinna iväg.

Cafe Maroc

Här sitter Öresundsbor, dricker myntate och drömmer sig bort till Marocko.

 

Enkel måltid sades det. Men citronkycklingen och

linserna mättar mycket och länge.

 

Plötsligt är det dags för stängning och flickorna meddelar nya indroppande gäster att dagen här har nått sitt slut. 120906


 

 

Så luras vi på restaurangen

MATKOLL. Av 38 kontrollerade matverksamheter i Helsingborg hade 29 brister. Det som står i menyn stämmer inte alltid överens med det som verkligen serveras. Det konstaterade miljöförvaltningens inspektörer efter att ha gjort en särskild kontroll under våren. Resultatet visar att merparten av restaurangerna, pizzeriorna och grossisterna kan bättra sig på flera punkter.

      – Det är viktigt att restauranger serverar det som står på menyn. Deras kunder ska känna sig trygga med vad de äter och att de inte blir lurade, säger Olu Lindström, avdelningschef på stadebs livsmedelsavdelning.

Rätter med fetaost, parmesanost, parmaskinka, oxfilé, fläskfilé och olika sorters fisk görs billigare med liknande livsmedel. Kontrollerna av menyer, kylar och frysar runt om i Helsingborg visade att 76 procent av verksamheterna har brister. Det vanligaste sättet att lura matgästerna är att istället för att servera äkta fetaost, parmesanost och parmaskinka, sälja den billigare salladsosten, gran padano och prosciutto under exklusivare namn. 120829

 

LILL ERIKSSON 

 

 

Medelålders på TGIF

KROGTEST. Nu har eventnews testat barkonceptet Thank god it’s Friday som hittat även till Skåne. Här vill man vara partystället framför andra, men öl- och vinpriserna ligger på normalnivå. Denna fredag ger vi dock en kort summering av vår matupplevelse. Detta är en hipp amerikansk barkedja som startade i New York redan på 1960-talet, men som först nu finns på tre svenska platser. På Stureplan och Kungsträdgården i Stockholm och på Lilla torg i Malmö, som vi besöker en av de stekvarma veckosluten i maj.

 

Hur himla hippt detta snabbmatsställe egentligen är i den unga målgruppen som man riktar sig till är osäkert. Vid vårt besök äter här endast någon matgäst som vill framstå som hipp, men som befinner sig på livskurvans dipp, runt 40 vårar. En och annan ungdom lockas ändå av de rosa 134-kronorsdrinkarna och de mindre portionerna som gör ätandet lite billigare. Även urvalet är brett, med allt från sallader och texmex till stekar och hamburgare. Vår medelhavssallad med saftig kyckling går på 139 kronor, ett litet bränt vitlöksbröd på 3 kronor. Vi lite äldre imponeras mer av den goda servicen och engagemanget som läggs ned på den relativt enkla maten. Man jämför gärna konceptet med danska Jensens biffhus, men här

Kycklingsallad på TGIF i Malmö.

En matig sallad med mycket paprika och lök ser ut så här på TGIF i Malmö. FOTO: EVENTNEWS.SE

 

slänger inte kockarna ut hafsverk på löpande band. Bakom varje rätt ligger lite arbete som gör besöket värt och som man ibland inte orkar joxa med själv hemma i köket. Men den enorma feststämningen och ungdomligheten som briljeras om i TGIF:s marknadsföring får man stå för själva. 120525


 

Halmbalarna på Österlen ska föreställa sparris.

 

Resultatet från vindruvsskörden på Köpingsbergs vingård kan provsmakas i mitten av maj.

Mackor på årets matrunda

 

ÖSTERLEN. Det blir ett femte år med den delvis EU-finansierade matrundan på Österlen. Under Kristihimmelfärdsveckan, den 12-20 maj, finns nu drygt trettio lokala aktörer som i år alla deltar kring måltidsgestaltning och berättelserna runt maten. Nytt för i år är att man hos de flesta kan smaka på smörgåsar med en spännande historia.

       En annan nyhet är att rundan får en officiell invigning, på eftermiddagen den 11 maj. Premiären blir i Frötorken och i trädgården på Karlfälts Gård, med ett stort smörgåsbord för branschfolk, där de kan gå runt och lyssna till varandras matberättelser. Allmänheten får komma till på eftermiddagens mingel där det serveras en specialkomponerad varm smörgås. Sedan väntar flera mättande dagar med provsmakningar på allt från fisk till choklad och evenemang som till exempel bryggerivisningar, Österlensafari samt sparris- och vinprovning. Bakom evenemanget står också Skånes Livsmedelsakademi, Länsstyrelsen i Skåne och turistbyråerna i Simrishamn, Ystad och Tomelilla. 120425


Besöksmål Matrundan 2012
Allé på Österlen • Buhres Fisk • Börje Olssons Skafferi • Christinehofs Ekopark • Drakamöllan Gårdshotell• Gröna Butiken • Hammenhögs Gästis • Herrestad Gästis • Ingelstorps Restaurang och Pensionat • Karlsfälts Gård • Kivikås Frukt & Must • Kiviks Café & Bageri • Kiviks hotell • Kiviks Musteri • Klostret i Ystad • Kronovalls vinslott • Köpingsbergs Vingård • Lanthandlaren i Vitaby • Lödahus chokoladkultur • Maritim Krog & Hotell• Ottsjökockens Lönnkrog • Petersborgs Gård • Skillinge hamnkrog • Sköllen gårdshotell • Stockeboda Gård• Sövde Musteri • Talldungen gårdshotell • Vendel Ales Stenar • Åbergs Trädgård & Café • Äppelriket• Österlenchoklad • Österlenkryddor • Österlensparris.


 

 

Fler matförgiftningar via Helsingborgs webb
KROGKONTROLL. För en krogbesökare i Helsingborg slutade restaurangbesöket på sjukhus efter att ha ätit halstrad tonfisk. En man beställde en broccolirätt som serverades med bananflugor. En annan insjuknade efter att ha ätit kyckling med ris. Efter kommunens miljökontroll fick restaurangen anmärkningar för bland annat smutsiga kylar och frysar och mat som förvarades på felaktigt sätt.

 

Cirka 40 anmälningar om matförgiftning kom in förra året till miljöförvaltningen i Helsingborg. Sedan årsskiftet har ytterligare 15-talet anmälningar sänts in gällande förgiftning på 10 restauranger och kaféer i staden. Enligt miljöförvaltningen har man fått in fler ärenden sedan 2010 då det blev lättare för allmänheten att anmäla via internet.
     – Det är positivt att vi får mycket information från allmänheten, ett bredare underlag gör vårt arbete lättare. Men vi kan inte alltid bevisa att det handlar om matförgiftningar. Och vi har inte funnit något samband bland årets ärenden, säger Olu Lindström, chef för livsmedelsavdelningen, till hd.se.
I de flesta fall blir det enbart en kontrollrapport och ärendet läggs ned, eftersom man inte hittar något att anmärka på. 120410

 

LILL ERIKSSON

 

 

Danskt rågbröd med gubbaröra, varmrökt lax, fänkålsbröd och lingonsill var några av påskens höjdpunkter i Grands matsalar.

 

 

 

Vår krogtestare gör ett försök att byta ut nypotatisen mot rösti till rödingen. Det går alldeles utmärkt för både kund och kock.

 

 

 

Inför konstrundan och påsken hade konditorn laddat med fina påskbakelser på café Fahlmans, som eventnews besökte i samband med krogtestet på Grand i Helsingborg.

Påskbuffé på Grand bäddar för återbesök

KROGTEST. Den är inte så stor och det finns inte jättemycket att välja på. Men den sofistikerade påskbuffén på Grands matsalar i Helsingborg blir man både äggad och lyriskt mätt av. Det är förrätterna och efterrätterna som ligger prydligt uppradade på buffébordet. Varmrätten finns i två alternativ och serveras en gång däremellan, direkt från köket.

 

Det här året har kocken valt sex egeninlagda sillar; lingon, senap, lök, vitlök och en kallad Brantevik. Lingonsillen är den klart bästa i vår smak. Den är fast och fin, väldigt smakrik tillsammans med rikliga mängder av det röda skogsguldet.  Bredvid står rågbrödstrekanter toppade med en ganska mild och krämig gubbaröra. Här kunde man öst på med mera kryddor och en skvätt ansjovisspad. Till förrätt finns också krämiga ägg med sikrom, tryffeldoftande fänkålskräm med stekt fläsk, varmrökt lax som dekorerats lite klumpigt med tjocka strängar av majonäs. Det hade räckt bra med citronskivorna. 

     Till på köpet finns ett ljuvligt doftande fänkålsbröd, samt ett färskt, men lite för segt surdegsbröd. Vi kan inte låta bli att ta dubbelt från förrättsbordet och inser att detta hade räckt som kvällsmåltid. Men det hinner sjunka undan eftersom det dröjer en halvtimma innan varmrätten serveras – halstrad röding med dillslungad nypotatis på wokad vårlök och morot, omgärdat av pesto. Det går utmärkt att byta potatisen mot rösti – här en gyllenbrun tårtbitsvariant - som egentligen hör till den andra varmrätten med lammrostbiff. Fiskbiten ser läckrare ut, är lagom saftig, skinnet lossnar av sig själv och flingsaltet ger fin knaprig sälta.

 

Vi är tacksamma att inte drabbas som bordsgrannen, av ”missförstånd i köket”. De hinner ta ytterligare en halvtimmas bensträckare innan deras varmrätt är klar. Personalen beklagar djupt och lovar att kompensera med fri varmrätt. Hur nu det ska gå till när man betalar ett pris för hela buffén. Det blir förvirrat när samma vänliga personal lite senare istället föreslår fri efterrätt från påskbuffén. Det var ju snällt att det unga paret som beställt hela buffén fick smaka även av efterrätten utan att betala extra...
     Den är nämligen gudomlig, även om inte så värst påskig. Hemlagad tryffel pudrad med kakao, små rutor chokladfudge med knäckigt överdrag, små pottor med rabarberkräm, vaniljsås och något man kallar havrecrumble. En annan liten potta innehåller ljuvlig havtornspannacotta.
     Hur gick det då för dem som skulle kompenseras? När fadäsen klarats upp behöver inte paret betala något alls. Denna snygga gest, mycket god mat och utmärkt service i övrigt, fick flera av kvällens gäster att redan tala om ett återbesök. 120409

 

 


 

 

Här äter man stjärnmat i Köpenhamn

UTMÄRKTA. Köpenhamn har nu fler Michelinstjärnor än andra stora europeiska städer som till exempel Rom, Hamburg och Wien. I veckan delade Michelinguiden ut sina betyg till världens restauranger och 13 krogar i den danska huvudstaden fick dela på 14 stjärnor. Det gör staden till den stjärntätaste i Norden.
Restaurang Noma, som utsetts till världens bästa restaurang två år i rad av Restaurang Magazine, fick dock bara två Michelinstjärnor och inte den tredje som man hoppats på.

 

I år tillkom fyra nya stjärnrestauranger i Köpenhamn. Däribland den rustika källarkrogen Relæ i Nørrebro, styrd av restaurangchefen Christian Puglisi, som tidigare varit chef på Noma. Även den kände danske kocken Rasmus Kofoed’s restaurang Geranium fick sin första Michelinstjärna – ett år efter att Kofoed fått utmärkelsen Världens bästa kock av Bocuse d’Or. Den anrika guiden innehåller även kategorin Bib Gourmand, som belönar bra restauranger i lägre prisklasser. I år fick 12 restauranger i Köpenhamn den utmärkelsen. 120316

FOTO: ANDERS HEDE

 

Michelin-restauranger i Köpenhamn 2012


2 stjärnor: Noma.


1 stjärna: Geranium, Grønbech & Churchill, Relæ,
Den Røde Cottage, AOC, Herman, Kokkeriet, Era Ora, Formel B, Kiin Kiin, Kong Hans Kælder och Søllerød Kro
.


Bib Gourmand: Marv & Ben, Orangeriet, Enomania, Mêlée, Søren K, Skovshoved, Famo, Frederiks Have, Kanalen, Kødbyens Fiskebar, L’Altro og Sommelier.

 


 

eventnews jämför i Köpenhamn

Lilla byakrogen eller storstadshaket?

Texmat på Rosie McGee's i Köpenhamn.

Mörk och dunkel texmex på Rosie McGee's mitt i hjärtat av Köpenhamn.

 

KROGTEST. Den här gången har vi provat två danska matställen och ställt dem mot varandra. Den ena restaurangen lockar massvis med matgäster året om och den andra inte särskilt många så här års. Man behöver inte vara bästa kocken när läget avgör framför smak och miljö.

 

I Köpenhamnområdets utkant ligger det slumrande bostadsområdet Holte. Det finns skog, sjöar, men också en tågförbindelse och ett par mindre restauranger. Massor av människor invaderade byn under förra årets cykel-VM som gick av stapeln här, men till vardags är det lätt att få bord i den charmiga lilla italienska krogen La Vecchia Enoteca. Är det måltiden som är målet och man inte nödvändigtvis måste äta i storstaden av praktiska skäl, kan man med fördel söka sig utanför de krogtätaste stadsdelarna. Medan pulsen och hetsen är intensiv inne på texmex-puben Rosie McGee är tempot och atmosfären behagligt lugn ute på Søengens lilla

vinhus. Förutom pastarätter serverar man där traditionella italienska rätter, men fungerar också som en liten kolonialbutik med italienska druvdrycker. Pastarätten med kantareller i grädde är en succé, men så enkel att priset på 145 danska kronor inte riktigt går att försvara. Desto mer krut har lagts på den något billigare antipastorätten som vi provar med olika korvar, ostar, parmaskinka, soltorkade tomater och oliver. Vi betalar gärna lite extra för den lantliga och familjära känslan. Vi sitter vid små rustika träbord bredvid en tegelvägg fullstaplad av konserver, glasburkar och papperspåsar med söta delikatesser.

 

Det känns inte alls lika gemytligt på Rosies bar inne i stan. Man har visserligen dämpat belysningen och tänt (begravnings)ljus på borden även mitt på dagen. Men heltäckningsmattan och möblemanget är slitna av härjande nattklubbsgäster genom åren. Dom har gått loss även på John Lennons originalbibliotek, som lite huller ombuller omger de ätande gästerna. Man får inte riktigt ihop historien - hur skotska Rosie hamnade här i centrala Köpenhamn efter att ha följt sin guldgrävande far på äventyr tillsammans med indianer i Amerika och Mexiko.

 

Här är också servicen sämre än ute på landet, där man verkligen uppskattar sina betalande kunder. Först efter en del trixande och övertalning kan man på Rosies tänka sig att göra små förändringar i menyn. Vi smakar kycklingnachos, täckta av jalapeños och smält ost för 75 danska kronor, men också en 200 grams oxfilé för 159 danska kronor. Okej, men ingen smaksensation något av det. 120309


 

Vi gör krogtest på Mat & Destillat

Skärmdump från nya Lundakrogens tillfälliga hemsida som saknar något så väsentligt som en meny.

Nobelkänsla på ny Lundakrog

FINLUNCH. Ingen meny på hemsidan. Och nästan ingen annan information heller. Irritationen växer på nätet över ignoransen från de nya krögarna som nyligen öppnat restaurang i anrika caféet Lundagård i Lund. Men man verkar klara sig fint med gamla hederliga ”djungeltelegrafen”, utan en flashig sajt och förlitar sig istället på matgästernas goda skvaller.

 

Kunderna kommer ändå och i stan talar många om att nya krogen fyller ett behov. Man verkar helt enkelt ha saknat en bra restaurang, ett alternativ lika fint som Grands matsalar. eventnews testar lunchmenyn i ett större sällskap på ett dussin personer. Menyn sägs ändras två gånger i veckan. Vi väljer av samtliga tre rätter i decembermenyn; fisk, sidfläsk eller soppa. Och får snabbt in alla varianterna, nästan samtidigt. Men några av tallrikarna har hunnit svalna redan i köket, i väntan på grisen.

     Den i övrigt läckra torskfisken och potatismoset är något kallare än ljummet och den goda soppan har förlorat sin värmande effekt. Fisken har tillagats under precis rätt förhållanden och smälter i munnen tillsammans med några saltflingor och några färska spenatblad.

 

Fläsket provas med viss skepsis och för recensenten för första gången någonsin. Och

förväntningarna överträffas med råge – skinkdelen smakar så mycket bättre än den ser ut. Flera i sällskapet summerar den här lunchen med ”det godaste jag ätit”.

 

Trots fullsatt i både den avskilda och den gemensamma delen ges god service. Det finns hårt arbetande personal både bakom bardisken och ute bland borden som man kan få hjälp av efter en liten stunds väntan. Lokalerna är ganska trånga, men nyrenoverade, smakfullt inredda i ljusa färger och i både modern och klassisk kristallkronastil som bevarar den gamla Lundakänslan.

     Med en bättre värmelampa i köket och regelbunden påfyllning av den allmänna salladsskålen, hade vår upplevelse kunnat liknas vid en perfekt Nobellunch. Men då hade krögarparet också fått lägga något mer i salladen som sällskap till morotsskivorna.

 

Priset på vår lunch inklusive en efterföljande crème brûlée och kaffe ligger i nivå med service, lokaler, läge, matlagning och råvaror av bästa kvalitet. Som matställets namn (Mat & Destillat) antyder serveras alkoholhaltiga drycker. Fyra i vårt sällskap dricker vin till festlunchen och då slutar notan på i genomsnitt 250 kronor per person. Nyårsmenyn med halstrad pilgrimsmussla och löjromsgrädde och därefter svensk oxfilé med confiterad potatis, samt efterföljande kvalitetsostar med nötbröd och chokladfondant med vanilj & havtornskräm kostade 385 kronor per kuvert, vid avhämtning. 120104


 

Slutskålat på teaterrestaurangen

Teaterresturangen i Helsingborg

FOTO: ARKIVBILD/EVENTNEWS

INDRAGET. En skatteskuld på drygt 700 000 kronor sedan början av året gör att Helsingborgs stad drar in teaterrestaurangen Mentos serveringstillstånd. Tillståndet krävs för att få servera alkoholdrycker. Spot Bar & Grill AB, som driver verksamheten, har flera betalningsanmärkningar efter att inte ha betalat sina skatter och avgifter i tid. Nu bedömer stadens tillståndsenhet att företaget inte uppfyller alkohollagens krav på personlig och ekonomisk lämplighet, skriver Helsingborgs Dagblad. Restaurangen är till salu.

     Intilliggande stadsteatern försöker nu hitta en lösning så att torsdagarnas soppteater inte ska bli lidande. 111102


 

Möjligt uppdrag - käk under tidspress

KROGTEST. Det är lördagskväll vid 21-tiden och fullt med folk ute på stan. Vi har inte bokat bord och behöver äta något innan kvällens evenemang börjar. Det ska vara mättande, snabbt och utan krusiduller. Letandet kan inte pågå för länge, eftersom föreställningen ska börja om en dryg timma.

 

Några finare krogar passeras, men det är inte ställen där man snabbt slinker in och får maten på stående fot. Det tror man däremot om Happy Bar, mitt i Malmö centrum på Baltzargatan. Det är inte stilfullt på något sätt utan drar mer åt sylta-hållet. Den med riktigt många fördomar går förbi den slitna krogen för att inte riskera bli magdålig dagen efter. Men inte vi. Genom de stora skyltfönsterna syns gott om lediga platser. Den vänliga personalen visar ett ledigt bord direkt och samtidigt ges menyn. Det dröjer inte heller länge förrän vår beställning tas emot. Men sen händer nåt. Vi glöms bort.

 

Det är en av de där varma kvällarna som Skåne fått som bonus efter den plaskiga sommaren. Några sitter till och med utomhus trots att det är riktigt höstmörkt. Men de äter inte, utan sörplar på något från baren.

     Restaurangen rymmer många platser inomhus, men det sitter bara några få par där och äter. Vi väntar. Och väntar. Vi sitter precis rakt framför baren och ingen kan undgå att se oss. Det är därifrån all personal utgår. Till och med kocken visar sig där ibland. Det är ju bra så att vi vet att det faktiskt finns en sådan denna kväll. Väntan blir aldrig långtråkig - vi har mycket att prata om, miljön är avslappnad och det händer saker ute på gatan hela tiden.

Maten på Happy bar

Uppdraget avklarat. Mot alla odds. Vi kom i tid mätta till evenemanget och höll oss friska i magen.

 

Men efter en halvtimma har vi skruvat på oss och frågande tittat ut mot köket så många gånger att en man från serveringen kommer och frågar om vi har fått beställa. Jo, det har vi, svarar vi. Så bra, svarar han och vi fortsätter att vänta en kvart till. Vi tittar inte mer åt kökshållet. Det är inte ett sånt där modernt luftigt kök med fräscha kockar som jonglerar med pepparkvarnar. Istället hade de nog tjänat på att hålla köksdörren stängd.

 

Men nu ser vi ialla fall att maten kommer direkt från fritösen och grillen. Det är enkelt, gott och rejäla portioner. Fläskfilé med rikligt oljade pommes i massor för 129 kronor och en fräsch ceasarsallad för strax under 100-lappen. När vi ätit upp ställer vi oss i baren för att få betala. Det får vi efter en stunds ytterligare väntan. 111021

 


Hungrig? Läs fler krogtester som vi gjort på matställen i Sydsverige och Öresundsregionen.

 

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 Annonser:

 

Boka biljetter hos eventim!

 

Boka biljetter hos Ticnet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007