Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Moderna tider

på dansgolven

 

Skånskt dansband överväger tv-anmälan.

 

DANSBAND. Direktsänd folkfest för såväl tv-tittare som livepublik utlovas i tv i höst. Det är SVT som med tittarnas hjälp ska vaska fram landets bästa dansband och för att hitta banden kör man det beprövade Uggla-tricket och låter en jury turnerar Sverige runt i sommar. Den åker till dansbanor, parker och nattklubbar för att samla ihop 26 band som ska tävla under nio lördagkvällar. Vi åker till Folkets park i Lund och tar tempen när skånska dansbandet Lindaus spelar för en lokal buggförening. Ska ni ställa upp och tävla?

   – Vi har inte bestämt oss än, säger dansbandets sångerska Veronica Svensson medan hon på ren rutin målar sina naglar. Hon är Båstadtjej med en klar stämma vigd åt countrymusiken, efter flera år med dansbandet Chrix. Alla har de turnerat som proffs.

 

Jonas och Erik.

– Vi har blivit bekväma med åldern och vill inte resa så mycket. Drivkraften är att ha roligt när vi spelar, säger Jonas Lindau, dansbandsmusiker från Kävlinge som får medhåll av trummisen Erik Jönsson från Häljarp.

 

 

 

Hässleholmaren Michael Sjöström och Veronica Svensson i Lindaus tror inte att allra första kvällen på dansgolvet behöver bli ett trauma.

– Finns det några regler så talar man om det innan dansen sätter igång, eller så finns det en skylt, berättar han och tycker att man kan se efter eller fråga hur andra gör.

 

   – Om vi gör det så är det för att det är en rolig grej och ett tillfälle att träffa branschkollegor, vi är inte ute efter att vinna, fortsätter hon. Veronica och killarna i Lindaus är sålda på dansbandsmusiken och har den i blodet efter oräkneliga besök på dansbanor hemma i Båstad, Kävlinge och andra skånska orter i mycket tidig ålder.

   – Man satt framme vid scenen och kollade in banden också mamma och pappa som dansade förstås.

 

Dubbelarbetande dansbandsmusiker

Men de vill inte hålla på med det här på heltid. De har en nykter syn på sysslan som många gånger är allt annat än glamorös. Medan vi talas vid njuter dansgästerna av en läcker meny innan kvällens stora dansnöje startar. Bakom ett skynke på andra sidan scenen kastar Lindaus i sig lite snabbmat i mörkret innan scenkläderna dras på och sista looken fixas inne på toaletten. Alla har de ”vanliga” jobb och ägnar ”bara” helger och ledig tid som dansbandsmusiker.

   – Det är inte bara kul att vara ute och spela. Det innebär mycket jobb, är tufft och kräver planering, berättar bandets grundare Jonas Lindau som till vardags arbetar inom handikappomsorgen men fastnade för dansbandskulturen när han som ung en gång samlade tomglas på ett dansställe. Om Lindaus skulle turnera på heltid skulle en vanlig spelning som den här mellan klockan nio och ett på natten ta nästan en hel helg i anspråk, med resor, uppackning, soundcheck och efterarbete. Nu räknar de med att komma hem vid fyrasnåret.

   – I princip får man betalt för upp- och nedpackning, spelandet gör man för att det är kul, skrattar Veronica.

 

Mer än guldbruna ögon

I teves nya dansbandsserie blir det Peter Settman som blir programledare, vars hjärta slår lite extra för dansbandskulturen.

   – Jag älskar att dansa och låtskatten är ju gigantisk. Vem kan inte nynna på Leende guldbruna ögon, Eloise eller De sista ljuva åren, säger han och menar att dansband är det mest genuina Sverige har. Musikgenren har länge ignorerats i media men plötsligt har SVT upptäckt att dansbandsmusiken är en del av den svenska folksjälen. Men genren är betydligt bredare idag.

   – Det finns många andra låtar som är mer vår stil, säger Veronica som med sina kollegor möter en helt annan dansbandspublik.

 

Nischar sig med countryn

För Lindaus gäller modernare dansbandstakter med mycket fart, lite eget material, men mest covers av till exempel Kenny Rogers, Jill Johnsson, Elvis, Tim Rice eller Dolly Parton – alltid med countryn som en röd tråd. Därför blir det inte många spelningar till jägardansen på söndagarna.

   Jonas Lindau ser sitt band som ett komplement till de övriga etablerade traditionalisterna. Det började med en viss föryngring med Friends och Barbados, nu har det vidareutvecklats till buggarnas stora glädje.

   – När de gamla lägger av behövs en ny generation som tar över kulturarvet. Lindaus spelar för en yngre publik som är mellan 20-40 år, men den är svårare att hitta eftersom den inte väljer de gamla vanliga dansgolven.

 

Dansar hellre än super

I dansföreningarna finns dem, där lär de sig dansa likt proffs och en hel del tävlar vid sidan av nöjesdansen. Därmed blir också kraven på dansbandet större.

   – Det måste vara rätt tempo, dansant och varierat, förklarar Jonas som å andra sidan får ut godbitarna i musicerandet.

   – Vår publik kommer för att dansa och det är inte mycket fylle. Vi har betat av vår del av stadshotellen…

Om det här skånska bandet syns i rutan i höst återstår att se, men på fredag är det dags för dem att dra ut på vägen igen. Då väntar en än mer tacksam publik, när Lindaus spelar för handikappomsorgen på Fortuna i Halmstad.

   – Det är fantastiskt att få vara med och förgylla deras kväll, avslutar Veronica. 080521

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Lindaus slipper numera den berusade publiken som egentligen inte lyssnar på musiken. Som dansband får man vänja sig vid det mesta. Det värsta det här bandet har varit med om är ett samlag på dansgolvet.

 


 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007