Förstasidan                                        - för nöjes skull


 

Riltons vänner

FOTO: LISA AXDORPH

Helsingborgs Symfoniorkester

FOTO: EVA LEVAU

Carolinae Damkör

Voces Nordicae

FOTO: MATS BÄCKER

Tusentals stämmor och symfonisk klang i Lund

KÖRFESTIVAL. Allt började när Öresundsbron invigdes år 2000. Innan dess verkade vattnet mellan Danmark och Sverige förhindra djupare musikaliskt samarbete, åtminstone mellan symfoniorkestrarna. I år spelar ett 50-tal orkestrar i regionen de kommande dagarna och så går man ett steg längre och bakar in även Lunds stora körfestival i Öresundssamarbetet Music Around.

 

Ytterligare 500 körsångare

Runt 2 000 medverkande och 70 volontärer ska ro körfesten i hamn. Det här är ett så stort projekt att det inte är möjligt att arrangera det varje år. Stora orkestrar och körer är oerhört resurskrävande , vad det kostar att hyra in sig i Lunds nya arena vill arrangören Musik i Syd inte ens tala om, men totalt omsätter evenemanget cirka 4 miljoner kronor. Därför upplevs inte det här så ofta och inte på så många ställen.

Sist, 2006, kom runt 10 000 besökare för att uppleva trycket från cirka 1 500 små och stora körsångares pipor. Idén kom från det lokala körlivet i Lund, där det alltid funnits en stark körtradition. Körsångaren Olof Esbjörnsson, från Svanholms Singers och som aktiv i Lunds Studentsångare var med och uppvaktade kommunen hösten 2004.

   – Jag blev ombedd att ta fram en förstudie och den gick kommunen vidare med, säger han, nu väldigt nöjd med årets program som närmast liknar en enorm gottepåse för körälskare.

   – Utbudet och gästspelen som vi har under fem dagar, är större än vi normalt ser på två år. Jag minns faktiskt inte när Malmö Symfoniorkester spelade här sist.

   Det här bör så klart upplevas live, men ett tv-team kommer också att streama festivalen på webben.

 

Lokalt och internationellt

Det blir alltså en lokal prägel på den internationella festivalen med många stora utländska namn som exempelvis jazzsångerskan Cæcilie Norby och The King's Singers. Målsättningen är att stärka Lunds kulturella profil som körstad i regionen och är en del i satsningen på att bli Europas kulturhuvudstad 2014.

   En hel del konserter och körsång görs i Lunds kyrkor, men bland annat invigningskonserten med Verdis Requiem framförs av cirka 500 skånska körsångare i nya handbollsarenan.

Lena Ulvskog Arvidsson, Ellinor Edström Schüller, Martin Martinsson och Olof Esbjörnsson tror på en ännu större körfestival i år.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Premiär för klassiskt i arena

Ljudmässigt blir det ett elddop, arkitekten oroade sig till en början för att man skulle micka upp för mycket, tydligen ska akustiken för handboll och klassisk musik sammanfalla ganska väl. I början av nästa vecka får körerna två dagar på sig att se till att det sitter, innan allt brakar loss på onsdag.

   Tanken är att körfestivalen och symfoniorkestrarna ska fortsätta på upptrampad stig. Kultursamarbetet ska växa sig ännu större.

   – Visionen är att man utifrån Music Around-modellen även kan inspirera andra konstformer till exempel dans och bildkonst, säger Martin Martinsson, vd Musik i Syd som i år tagit över arrangörskapet även av körfestivalen. Nu hoppas han att även näringslivet ska involveras i kulturlivet, där han upplever att det är svårt att ens inleda en dialog. En ömsesidig nyfikenhet finns och kan den utvecklas till något mer, kan kulturlivet smitta av sig positivt på samhället i stort. 081002

 

LILL ERIKSSON

 

Se SjungGung från 2006.FILM>Se SjungGung från 2006.

 

Fotnot. För programpunkter se vidare vår kalender.


 

Uruppförande i Dalby kyrka

 

RADIOKÖR. Sven-David Sandström är en av tre tonsättare i det sydsvenska projektet ”Tonsatt”. Han är egentligen mitt uppe i arbetet med sin opera ”Batsebha” för Kungliga Operan i Stockholm, men har hunnit klämma in en specialkomposition av ett stycke med inspiration från ”Jesu meine Freude”, en av Johan Sebastian Bachs motetter.

   Beställare, mottagare och exekutörer för detta är den danska radions körensemble DR Vokal Ensemblet, ledd av Fredrik Malmberg. Men verket hörs lite senare i Danmark. De 18 proffssångarna flyttar nämligen in i Nordens äldsta stenkyrka, Dalby kyrka utanför Lund, på fredag och tänker då framföra stycket för första gången. På programmet står även Bachs originalversion. 081002

Sverigepremiär för nyskriven ”Flickan med svavelstickorna”

 

PRISBELÖNT. Den världsberömde dirigenten Paul Hillier kommer till Lund tillsammans med kören Theatre of Voices. De ska bland annat framföra New York-kompositören David Langs ”Flickan med svavelstickorna”, byggd på HC Andersens berömda saga. Stycket är ett beställningsverk från Carnegie Hall och specialskrivet för den danska ensemblen som uruppförde det i New York i samband med det legendariska konserthusets säsongsöppning 2007/08.

 

Paul Hiller

Paul Hiller.

FOTO: CLIVE BARDA

 

Många akter

David Lang vann Pulitzerpriset för kompositionen i april, och säger själv att allt hans arbete inspireras av Bach. Den här gången tog han helt enkelt flickan med svavelstickornas rollfigur och ersatte med Jesus, med inspiration av Matteuspassionen. På fredag framförs stycket för första gången i Sverige, på Lunds stadsteater, med originalensemblen Theatre of Voices som ackompanjeras av Ensemble Mare Balticum, skånska musiker som spelar tidig musik. Samma kväll ges även en commedia dell´arte - opera ”La pazzia del senile” (ung. Den gamles dårskap) av den italienske renässanstonsättaren Adriano Banchieri, i 19 (!) korta akter. 081002

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007