Förstasidan                                                    - för nöjes skull


 

Här kan Måns skämta om det förbjudna

Han får jämt höra att han ser ut som den snälle killen på kaviartuben. Komikern Måns Möller kan vara mycket grymmare än så. Läs intervjun med komikern som tillsammans med Özz, Soran och Björn ska få oss att skratta i höst.

 

STAND-UP.   – Haaallåååå, välkomnar han på överdriven skånska, när faster och släktingarna från Skåne kommer till Stockholms central inför helgen. Därmed avbryts vår intervju med stand up-komikern Måns Möller, aktuell på tv och snart också med en landsomfattande turné med kompisarna Özz Nûjen, Soran Ismail och Björn Gustafsson. Det breda uttalet härrör från Måns starka band till Skåne, via alla jobben här nere, men framförallt för att föräldrarna är Malmöiter. Här nere har han spenderat mycket tid, badat på Ribban om somrarna och spexat för julfirare på Slagthuset om vintrarna. Julshowen har han gjort i tio år i rad och det blir en till om några månader. Att han alltid återvänder till Malmö säger Måns beror på den välkomnande atmosfären.

   – Skåningar är schyssta. Det är civiliserat och högt i tak i Skåne. Folk sitter inte med armarna i kors med en dryg attityd och låtsar att de redan hört allt, säger han. Måns tycker också att Öresundsregionen är en het stad inom stand up.

   – Det fullkomligen bubblar, utbrister han och syftar bland annat på Oslipat-scenen som tagit fram nya skånska komiker.

 

Okända blev kändisar

Annat var det på hans tid, men det ska vi inte prata om nu. Nu har han hållit på i över tio år och har kunnat leva på sin komik sedan 1998. Özz och han har arbetat länge ihop och ses som gamla rävar i kretsen. De tänkte det kunde vara kul att plocka med sig några av de okända med på sin turné – som exempelvis Björn och Soran. Deras blixtsnabba framgång efter framträdande i tv har gjort rollerna ombytta. I höst blir det istället de unga förmågorna som tar med gamlingarna.

Måns Möller

   – Jag ska underhålla, jag drar viss publik förhoppningsvis, men vi gör det som en enhet. Ihop. Publiken har högt ställda förväntningar.

 

”Plötsligt är vi uppvärmare för dem, det är en ovan situation”, säger Måns som känner sig omsprungen men inte missunnsam.

Hur kommer ni göra själva showen – är det alla fyra på scenen samtidigt?

   – Vi gör det här ihop som en enhet, men det blir traditionell stand up var och en för sig. Sen kan man väl haka på varandra lite, speciellt när vi lärt känna varandra ännu mer. Vad gör dig själv glad?

   – Malmö! Och fenomenet att det alltid är skåningar som gestaltas i amatörporrfilmer, säger Måns och tänker spåna lite kring det inför en utredning i ämnet under besöken i Sydsverige. Han tycker att Özz har rätt i resonemanget att kan man inte skoja om en sak, kan man inte heller prata allvar om det.

   – Özz och jag kör ju gärna den lite hårdare jargongen, och ofta med skämt om invandrare. I Malmö är inte det så känsligt, fortsätter Måns som också upprör människor med sina skämt.

 

Stand up en svår konst

För snuskigt och tramsigt tycker vissa tv-tittare och så kändisar som känner sig påhoppade. Men även han inser att det inte alltid passar att ploja, som till exempel när han var med i Rosabandet-galan.

   – Det är inte lätt att vara rolig. Det är mycket svårare än att vara allvarlig och skulle kanske uppskattas ännu mer om folk visste hur svårt det är, säger Måns.

   Han kunde valt att leva ett seriösare liv. Måns Möller är ekonom i grunden och eftersom han har ett par företag är utbildningen på inget sätt bortkastad. Vad hade du gjort om det inte hade blivit stand up?

   – Antagligen jobbat på en revisionsbyrå och varit lite missnöjd, säkert den som var rolig på firmafesterna.

   Stand up börjar bli riktigt stort i Sverige, även om komikerna inte är superstjärnor som i USA och England. Inför turnén har gänget sålt 30 000 biljetter, alltså nästan som en Sweden Rock Festival, men Måns tror att han kunde ha blivit en mycket förmögnare man om han lagt all tid som han lagt på komiken på något helt annat. En del av studievännerna valde karriärer som aktiemäklare och är helt oberoende idag.    – Jag kollar aldrig bakåt, man gör sina val, säger han. Vad gör du om tio år då?

   – Då är jag farsa på stan och spionerar på mina barn så att de inte röker eller nåt, avslutar Måns Möller. 080915

 

LILL ERIKSSON

 

 

Se ståupp i höst

15 september börjar "I ditt ansikte" med Magnus Betnér och Martin Soneby på Kanal 5.

25 september startar "Turnén 2008" med Björn Gustafsson, Måns Möller, Soran Ismail och Özz Nûjen. Turnén besöker bland annat Göteborg, Halmstad, Kalmar, Jönköping, Karlskrona, Karlstad,Växjö och Malmö.

29 september drar Knock Out Comedy Tour igång. Kodjo Akolor och Jakob Öqvist besöker bland annat Göteborg och Malmö.

15 november sänder SVT liveinspelningar från stand up-klubben Raws föreställningar.

FAKTA

Namn: Måns Möller.

Född: 1975.

Bor: Kungsholmen, Stockhom.

Familj: Flickvän, bonusson 8 år och son 2 år.

Utbildning: Civilekonom.

Aktuell: Turné 2008 med komikerna Özz, Soran och Björn.

Favoritmat: Pasta.

Dricker: Pellegrini.

Skrattade sist åt: Anders o Måns sketch.


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007