logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

Hon vill göra allt – samtidigt

 

Marit Bergman satsar på internationell karriär - först ensam och sen med bandet

POPTJEJ. För fyra år sedan nominerades hon till fem svenska grammys och utnämndes till årets kompositör och årets kvinnliga artist. Vad hände sen? Just nu sitter den svenska popdrottningen Marit Bergman ensam på ett hotellrum i Edinburgh, Skottland.

 

”Så många tangenter”

Hon är mitt uppe i budgetvarianten av en internationell turné som support till den jämngamla singer/songwritern Kathryn Williams. Ikväll ska Marit sjunga i huvudstadens Cabaret Voltaire, öppet sju kvällar i veckan, med ett antal klubbar som lovar att spränga gränser inom musiken. Tänk er Marit Bergmans slagdängiga aoaoaoao-o-oo i den egenkomponerade låten Adios Amigos inför Williams publik på 45+. När de nynnar ut genom entrén snackar vi gränsöverksridande.

   – Under den här turnén har jag insett att min publik i Sverige är väldigt ung, berättar Marit Bergman när vi ringer upp under förmiddagen. Den äldre publiken eller att för första gången på mycket länge vara helt ensam på scenen är inget problem för svenska Bergman som ser det som utbildning.

   – Det går jättebra, dom tycker om mig. Jag håller på och lär mig hur man gör. Det är bara jag och pianot. Det är så många valmöjligheter, så många tangenter. Jag hoppas det ska bli bättre klass på mellanspelet och att jag arbetar upp sången, berättar hon lite blygsamt.

 

Ett nytt liv

Ambitionen är att släppa sin musik i åtminstone USA och England. Det ska gå så bra att hon kan turnera med sitt eget band. Det kostar mycket pengar, men att åka utomlands är viktigt för Marit Bergman.

   – I Sverige är det fortfarande så att man tänker mest på Sverige. Nu har hon emigrerat till USA och bor i New York. Varför flyttade du?

   – För att jag kunde. Jag hade bott i Stockholm i 12 år. Och jag ville byta liv. Går det bättre där?

   – Nej, jag är inget namn nånstans, säger Marit Bergman. Det underlättar att vara där kontakterna finns som kan sprida hennes musik. Det gäller att vara ute och prata med folk. Det har Marit klarat – ett litet amerikanskt bolag har nappat och har bland annat spelat in första videon.

 

Förverkligar idéer

Marit är full av nya idéer och på fredag släpper hon en första låt i en prenumerationstjänst på sin hemsida. Hon kollade runt lite hur det skulle skötas rent tekniskt och fastnade för en utvecklare i Malmö. Tanken är att prenumeranterna ska kunna köpa en färsk låt varje månad. Känner du dig inte stressad av att alltid behöva göra en ny låt?

   – Jovisst kommer jag att känna press, men det gör jag ändå. Jag ser det inte som något negativt – det är en del av mitt liv, menar Marit Bergman som har bunkrat upp med nya låtar för ett halvår framåt. På det här sättet känner hon sig inte bunden att alla låtar måste sitta ihop i ett album. Därmed kan det bli väldigt olika låtar som levereras från Marit, hon har ju tidigare talat om att göra både en barnskiva, technolåtar och en instrumental skiva. Och idén om att göra en jazzplatta där hon ska sjunger standards finns fortfarande kvar.

   – Det blir väl när jag fyller 75 år…, skrattar hon. Hur går det med egna skivbolaget?

   – Det lever kvar. När jag släpper låtar släpper jag dem även separat på singel som distribueras via SonyBMG.

Marit Bergman

Efter att ha agerat förband åt Kathryn Williams i England återvänder Marit Bergman en kort sväng till Sverige.

– Det är bara hem och jobba, jag hinner inte träffa så mycket folk. Men det blir roligt med spelningarna för vi har valt ganska udda låtar, säger hon om de tre konserterna i början av april. Den 4 april kommer hon till Malmö tillsammans med Motoboys.

FOTO: LIVE NATION

 

 

Marit Bergman vill göra allt på en gång och fattar inte varför man ska göra som alla andra gör och på det sätt som man alltid har gjort. Hennes popkollo för unga tjejer arrangeras i sommar igen, och så vill hon turnera, skriva och släppa låtar – på samma gång. Samtidigt vill hon ha den ärliga och raka kontakten med sina fans. Hon talar inte gärna om sitt förflutna eller om sig själv i intervjuer.

   – Jag gör det hellre direkt, i mellansnacket på scenen eller när jag bloggar. Sen finns det ju viktigare saker att tala om tycker Marit Bergman. Som miljöfrågor. Hur går det ihop med att flyga och bo på lyxhotell? Vad kan du göra själv?

   – Jag tänker på det hela tiden. Nu under Englandsturnén åker jag tåg istället för att flyga eller åka bil, det försöker jag alltid göra när det fungerar. Hon tror på konkreta gärningar, så några gröna sånger från Marit Bergman lär vi inte få höra.

   – Cirka 90 procent av alla låtar handlar om kärlek. Mina är poesi. Det skulle vara en omväg att skriva politiska budskap i dom. 080325

 

LILL ERIKSSON

 

 


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007