logga5 röd                                                    - för nöjes skull


 

 

Så spänner man bågen. Det fanns ädla riddare överallt på Landskrona Citadell i helgen. Skjuta kork med armborst på en målad drake - ett ganska säkert nöje. Bågskyttar i lustiga hattar.

 

 

 

Rena medeltiden på rökfyllt Landskrona Citadell

 

RIDDARE. I helgen hölls de traditionsenliga medeltidsdagarna på Citadellet i Landskrona, som förutom kommunfullmäktiges ordförande Torkild Strandberg med familj lockade en och annan kommuninvånare till 1500-tals slottet. Under söndags-eftermiddagen kom såväl riddare under dansk som svensk flagg, segrare i riddarspelen blev Galne Riddaren som gott och väl levde

upp till sitt rykte.

   Den mer precisionsartade och mindre kraftfulla tävlingen vann Pilen, genom att sticka lansen i utplacerade huvud och händer, under en ritt i halvgalopp. Samtliga uppsamlade kroppsdelar visade sig till den yngre publikens besvikelse vara helt oäkta.

 

Bågskytte och krutrök

På den vidsträcka gräsplanen, bakom medeltidmarknadens något ljumma kommers och uppvisning i olika hantverk, fanns Skånska Bågskyttegillets lägerplats. Under bågskyttetävlingarna berättades den intressanta historian om pilbågen, som man tror är ett över 50 000 år gammalt jaktredskap och vapen.

   Lite dramatik blev det också mot dagens slut, när kanonerna avfyrades i kronologisk ordning med en gräsbrand som följd - om än ytterst småskalig. Publik-skaran lydde välvilligt ordern om att hålla för öronen, när berättaren talat om först den primitiva kanonen från 1300-talet och till slut den yngsta i samlingen som laddades med en betydligt mer effektiv flintammunition. 

   Medeltidskänslan höll i sig ett bra tag, men snart försvann hästhovarnas dån, kvar fanns bara svartkrutdoften som hängde i luften tills åskådarna lämnat skådeplatsen.

 

Text & Foto: Lill Eriksson, 070902

 

 

 

 

 

Medeltidsmarknad med hantverk och dåtida handel.

I rustning måste man vila ofta.

Rustningen från tidigt 1400-tal väger 30 kilo, ganska mycket mer än en liten människa.

Det small bra mellan byggnaderna på Citadellområdet i Landskrona.

Några kulor sköt man inte med inne på Citadellområdet, men pappret brann bra.


 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007