Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Spelforskning okänd för världens största spelfestival

SPELFESTIVAL. Debatten om datorspelandets farlighet fortsätter. Nyligen släppte Stressforskningsinstitutet en rapport om hur pojkars hjärtrytm och sömn påverkas av våldsamma tv-spel. Samtidigt satsar universitet LTU Skellefteå på att utveckla nya spel för ungdomar. De medverkar också på världens största spelfestivalen Dreamhack som går av stapeln i Sydsverige i nästa vecka.

 

Spel tre dygn om

I senaste spelstudien har tonåringa pojkar fått spela två olika tv-spel i hemmet på kvällstid. Vid dessa tillfällen registrerades bland annat pojkarnas hjärtrytm. Det visade sig att hjärtrytmen påverkades i högre grad när pojkarna spelade det våldsfokuserande spelet, jämfört med spelet utan våldsinslag. Skillnader i hjärtrytm registrerades både under spelets gång och under sömnen natten efteråt. Pojkarna själva tyckte dock inte att de sov sämre när de hade spelat våldsspel. Våldet är en del, men även ett överdrivet spelande påverkar fysiskt. Nyligen kollapsade en 15-åring efter att ha spelat datorspel med några vänner oavbrutet i över ett dygn. Han föll ihop i kramper och fördes till sjukhus där han fick dropp och konstaterades lida av sömn- och näringsbrist. Det kommande spelevenemanget i Jönköping varar dygnet runt i tre dagar. Till spelfestivalen lockas tusentals ungdomar mellan 15 och 25 år två gånger om året. Har ni tagit del av den senaste forskningen – vilket ansvar tar ni som arrangör?

   – Vi har inte tagit del av den, säger festivalgeneralen David Garpenståhl som ändå menar att de känner stort ansvar för festivalbesökarna eftersom de tar del av rapporter och information från Folkhälsoinsitutet och Ungdomsstyrelsen.

Dreamhack

FOTO: DREAMHACK

 

Resultaten i den nya studien visar att det autonoma nervsystemetkan påverkas när man spelar våldsspel, utan att man själv är medveten om det. Det nya med studien är att forskarna funnit ett sätt att studera vad som händer fysiologiskt när man spelar tv- eller dataspel, samt kan särskilja effekter av olika typer av spel. Nu vill man undersöka vidare den koppling som tidigare har konstaterats mellan våldsamma spel och aggressivt agerande.

   Forskarna, verksamma vid Stockholms universitet, Uppsala universitet och Karolinska institutet, vill också studera hur individer påverkas av att spela ofta och länge, något som kan leda till spelberoende. Dreamhacks David Garpenståhl tror att slarv med vätska och sömn kan ligga bakom utmattning vid långvarigt spelande.

   – Vi brukar säga att lagom är bäst och informera om vikten att äta och dricka regelbundet om man ska vara på ett evenemang i 72 timmar. Samtidigt sprids helt andra budskap till de deltagande ungdomarna via Dreamhacks hemsida: ”…nästa gång någon påpekar att det är dags att låta datorn vila men du inte kan få nog av att spela WoW så är det bara att samla kompisarna runt närmsta bord och börja spela”.

 

2008-11-24

LILL ERIKSSON

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007