Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

De äldre går på mer konserter än de gjorde för 30 år sedan.

De äldre gör fler bio- och konsertbesök än de gjorde för 30 år sedan.

FOTO: LILL ERIKSSON

 

Konsertbesöken ökar kraftigt

 

KULTURVANOR. Vi går allt oftare på restaurang och på olika idrottsevenemang, men ägnar oss mindre åt eget skapande som till exempel att spela musik eller skriva dikter. Det visar en omfattande kartläggning av svenska folkets kulturvanor under de senaste 30 åren som Kulturrådet presenterar. Rapporten visar på vissa kraftigt förändrade vanor i främst de yngsta och äldsta åldersgrupperna.

 

Mat går före allt

Undersökningen redovisar hur svenska folkets kulturkonsumtion och kulturutövande ser ut och hur de har förändrats sedan 1970-talet. Rapporten bygger på Statistiska centralbyråns undersökningar av levnadsförhållanden i Sveriges vuxna befolkning (16-84 år) mellan åren 1976-2006. En mycket vanlig kulturaktiviteterna – utförd någon gång under de senaste tolv månaderna – är läsning. Ändå kommer både biobesök (63,5 procent) och konsertbesök (54,1 procent) före biblioteksbesöken (53,7 procent). Den i särklass vanligaste fritidsaktiviteten är dock att gå på restaurang, pub eller kafé (92 procent).

 

Konsert istället för studiecirkel

Besök på bio, bibliotek och konsert har ökat mest under de senaste 25 åren. Att uppleva saker själv istället för att läsa om dem har blivit viktigare. Vad gäller till exempel konsertbesöken så har de ökat med 22 procentenheter sedan början av 1980-talet. Däremot har läsning av veckotidningar minskat med 8 procentenheter under samma period. Det är allt färre som deltar i studiecirklar, deltagandet har gått ner med 10 procent under den här perioden. Till ovanligheterna hör också att spela musikinstrument (14,4 procent) eller att måla på fritiden (14,1 procent), vilket minskat i omfattning sedan början av 1980-talet, enligt undersökningen.

 

Nya vanor hos yngst och äldst

De äldre åldersgrupperna, över 65 år, står för en stor ökning vad gäller deltagande i olika kulturaktiviteter som besök på biografer, museer etcetera. Det är framför allt äldre kvinnor, som har ökat sin konsumtion och det gäller allt från bokläsande till konsertbesök. I gruppen kvinnor 75-84 år har andelen som besökt en konsert ökat med ca 25 procentenheter. I den yngsta ålderskategorin 16-19 år har också stora förändringar skett i kulturvanorna, men i motsatt riktning. Både ungdomarnas deltagande i kulturlivet och deras eget utövande har minskat. De största förändringarna har skett på senare tid, då till exempel biblioteksbesöken har minskat med drygt 25 procent bara sedan 1998. Bokläsandet och besök på konstmuseer har också minskat.

 

2008-11-28

 

LILL ERIKSSON

 

Fotnot. Procentsatserna visar hur stor andel av gruppen som deltagit någon gång. Mer fakta finns i Kulturrådets rapport del 1 och del 2.

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

 

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007