Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

Artiklar som ännu inte hunnit indexeras, finner Du m h a sök-funktionen under Redigera i Din webbläsare.

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Lucia 2008, Malmö och i tv.

Lucia Alexandra Lirakis kommer med ljus till Malmö och alla andra via tv-rutan.

FOTO: ANDREAS HILLERGREN

 

Skånsk Lucia sjunger för Sverige

 

Igår kröntes blivande Lucian Alexandra Lirakis, som blir Malmös och tv:s ljusbärare.

 

PREMIÄR. Halvgrekiskan Alexandra Lirakis, född och uppvuxen i Malmö blir inte bara sin stads, utan hela Sveriges Lucia. Igår under första advent kröntes hon på Gustav Adolfs torg och förbereder sig nu för att lussa både på hemmaplan och i tv. Alexandra är 21 år och läser femte terminen i socionomutbildningen i Lund.

 

Kan göra något för andra

Just nu gör hon sin praktik på Arbete och integrationscenter i Malmö, där hon arbetar med nyanlända flyktingar. Det är just hennes engagemang för andra människor som tas upp i motiveringen varför just hon ska bära Malmös ljuskrona.

   – Visst är det tungt att se människor som har det svårt, men det är också givande att se att man kan göra något, säger Alexandra som även arbetar som volontär med barn som haft det tufft.

   – Det viktigaste är att ha närvaro och lyssna. Jag tror att man måste arbeta nära de man vill hjälpa. Det är svårt att göra något utifrån eller uppifrån, fortsätter hon. Det var Alexandras mamma som nominerade henne till Luciakandidat. Det är första gången hon står Lucia, förutom de gånger då hon lussat hemma för släkten. Nu tycker hon det ska bli en ära att stå Lucia.

Alexandra Lirakis

Alexandra Lirakis.

FOTO: ANDREAS HILLERGREN

  – Det är uppträdandena som når de som annars har svårt att komma ut som jag tror kommer att vara mest givande. Då handlar det om att sprida värme och glädje. Men det är ju spännande att få vara tv:s Lucia också. Då når vi ju till ännu fler. Sådana som vi aldrig hade nått annars. Lucian i Malmö måste inte kunna sjunga, men det kan Alexandra.

   – Jag älskar att sjunga och jag sjunger med i alla sångerna utom den som är följets hyllning av Lucia. Då står jag tyst och känner mig stolt och hedrad, berättar Alexandra. Hon gillar att stå i centrum, men det känns ändå annorlunda att så mycket fokus hamnar på henne själv.

 

Sjunger i 80 evenemang

SVT sänder luciafirandet som spelas in idag på Rooseum i Malmö, och visar det traditionsenligt på Luciadagens morgon. Förutom Alexandra och hennes följe kommer hela kören på 78 personer från Heleneholmsgymnasiet och solisterna Miriam Aïda och James Houston att sjunga.

   För Malmös Lucia handlar det om totalt cirka 80 framträdande, på allt mellan fem minuter upp till en halvtimme. I år skickas Malmös Luciatåg också till någon mycket speciell. Allmänheten får skicka in sina tips på personer som behöver ljusspridare och sedan avgör en jury vem som får vara avsändare till det första Luciatågogrammet. Luciaföljet kommer från Heleneholmsskolans estetiska program och leds av Ellen Olterman som också har komponerat två av följets sånger.

2008-12-01

 

Fotnot. Den 13 december åker luciaföljet kortege från Stadsbiblioteket till Stortorget kl 17.30, sedan framträder de en halvtimme på Residensets balkong klockan 18. Lucia med följe medverkar också i Heleneholmsgymnasiets julkonsert i Paulikyrkan klockan 19 den 15 december.

 

 

Annonser:

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 

 

 


eventnews.se     nyhetsarkiv                 Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket             ©copyright eventnews.se 2007