Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Violinfavorit i repris

 

Publikfavorit återvänder till Malmö - den här gången med en Stadivarius.

 

KLASSISKT. Musikministeriet på SVT ska testa om det är någon skillnad på ljudet från en Stradivarius värd 10 miljoner och en vanlig skolfiol. Juryn bestående av bland andra Linda Lampenius, Janne Schaffer och Kerstin Dellert ska försöka avgöra om musiken verkligen låter bättre med det statusfyllda instrumentet. Sydsvenskar som själv vill avgöra och höra hur violinen faktiskt låter får en chans live senare i veckan då den lettiska violonisten Baiba Skride spelar på Stradivariusviolinen ”Wilhelmj” från 1725. Den ställs till hennes förfogande av Nippon Music Foundation när hon återigen bjuds in av Malmö Symfoniorkester. Enligt denna var publiken helt vild efter Skrides insatser i Malmö under Sjostakovitj-festivalen för ett par år sedan.

 

Underbarn från Riga

Redan för ett år sedan skulle hon ha spelat med symfoniorkestern men ställde in en rad framträdanden då hon blev mamma. På torsdag framför Baiba Skride Tjajkovskijs Violinkonsert tillsammans med MSO under ledning av Pietari Inkinen. För den som endast är ute efter ett smakprov rekommenderas det öppna genrepet med fri entré, då delar ur aftonens konsert ges. Lettiska violinisten Baiba Skride har en enastående karriär som solist, recitalist och kammarmusiker. Redan som violinstuderande placerade hon sig bland de mest lovande unga talangerna i den klassiska musikvärlden. Hon är uppväxt i en musikerfamilj i Riga och började spela violin vid fyra års ålder. Sedan Skride vann första pris i Queen Elizabeth Competition 2001 har hon spelat med en lång rad framstående orkestrar runt om i världen. I Malmö konserthus spelar hon Olivier Messiaes Les offrandes oubliées, Pjotr Tjajkovskijs Violinkonsert och Jean Sibelius femte symfoni.

 

2009-01-12

Baiba Skride

Baiba Skride spelar på en äkta Stradivarius i Malmö konserthus.

 

 

 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007