Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

 

Kultursamarbete mellan Helsinborg och Helsingör

 

Nordväst tar upp kampen mot kulturinstitutionerna i Malmö-Köpenhamn.

 

SAMARBETE. Inom kultur och evenemang ska nu Helsingborg och Helsingör ta upp konkurrensen med Malmö och Köpenhamn.

   – Det kan bli samarbete då det gäller kulturfestivaler och gatuteater, till exempel, säger Anders Lundström (kd), ordförande i Helsingborgs kulturnämnd till Sveriges Radio. Konkreta förslag vad som ska göras när det gäller olika evenemang ska sättas på pränt i en avsiktsförklaring som konstigt nog inte funnits tidigare.

   – Det kan tyckas konstigt, men det handlar om två länder med olika politiska system och då är det inte så lätt att hitta ett samarbete. Men nu gör vi något helt unikt, menar Lundström.

 

Vill locka matglada danskar

Hur unikt det blir återstår att se. Helsingborg och Helsingör har samarbetat förut, men det som man talar om nu ska bli något mer utvecklat. Som eventnews skrivit om tidigare satsar Helsingör stort på bibliotek och kultur just nu. Och kulturförvaltningarna på båda sidor sundet avsätter 50 000 kronor vardera för att stärka kultursamarbetet i nordväst, som är tänkt att bli en motpol till Malmö och Köpenhamn. Även på turistsidan satsas stora pengar.

   – Skåne och Sydsverige är fortfarande en oupptäckt pärla för de flesta danskar, säger Pia Jönsson-Rajgård, vd för Skånes marknadsföringsbolag Tourism in Skåne. Hon räknar med att lågkonjunkturen gör att danska resenärer söker sig till näraliggande resmål.

Gatuteater i Helsingör med svenska Cirkus Cirkör.

Svenska Cirkus Cirkör på Gatuteaterfestivalen i Helsingör.

 

Därför ska årligen 13 miljoner kronor under tre år satsas på att marknadsföra Skåne bland barnfamiljer och köpstarka medelålders par. Men då blir det inte i första hand kultur som gäller.

   – Framför allt är det naturen och den prisvärda shoppingen vi lockar med. Enbart valutaeffekten ger idag mellan 20-30 procent lägre priser i Skåne, säger Pia Jönsson-Rajgård som också tror att danskarna vill upptäcka Skånes mat.

   – Mångfalden av restauranger och den kulinariska höjden på de skånska krogarna är ännu inte känd i Danmark, avslutar hon.

 

2009-01-19

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007