Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Befrielsen firas med teater och ögonvittnestal

 

Förintelsens minnesdag högtidlighålls på tisdag - mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

MINNESDAG. I morgon tisdag kommer människor samlas runt hela landet för att stödja kampen mot intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. Stefan Zablocki kom som 15-åring till Sverige 1945 tillsammans med sin far. Han hade mirakulöst överlevt förintelselägret Auschwitz. I morgonkväll berättar han för den som vågar lyssna i församlingshemmet i Trelleborg - om Förintelsen, sitt liv och sina erfarenheter.

 

Det är minnesdagen för Förintelsens offer och samtidigt vår egen tids utmaningar som manifisteras med fackeltåg, musikstunder, prisutdelningar, utställningar, ljuständningar och tal. På Stadsbiblioteket i Malmö började man redan igår med ett heldagsprogram då körer sjöng och människor lånade en Levande bok från Förintelsens Ögonvittnen.

I Helsingborg knyter man ett ännu större evenemang till minnesdagen. I vårens föreställning Om detta är en människa, berättas om Primo Levis starka vittnesmål från Förintelsen. Monologen framförs av Michalis Koutsogiannakis på stora scenen inför publik i samband med premiären den 5 februari.

 

Men redan till Förintelsens minnesdag i morgon har regissören Göran Stangertz bjudit in tjänstemän och politiker från Helsingborg för en förhandsvisning och ett samtal om föreställningen. Den baseras på Primo Levis egna erfarenheter från andra världskriget. Hans berättelse är omskakande och samtidigt påminner den oss om vår nära historia – om brotten som inte får upprepas.

 

Varje år den 27 januari hedras offren på samma dag som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades år 1945. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag 2005, men i

Om detta var en människa

Monologen om Primo Levis starka vittnesmål från Förintelsen framförs av Michalis Koutsogiannakis på stadsteatern i Helsingborg.

FOTO: SARA HERTZMAN PERSSON/MOCKTAIL

 

Sverige har det varit en nationell minnesdag sedan 1999. Nu är det 70 år sedan andra världskriget bröt ut, och 15 år sedan folkmordet i Rwanda. Under vintern har tusentals elever i skolor över hela landet engagerat sig i ett skolprojekt som handlar om just Rwanda. Dessutom har 100 Malmö-gymnasister över sundet samarbetat via det danska forskningsinstitutet DIIS som låtit elever från båda länderna mötas i en workshop på temat. Utbytet har pågått i tre år nu.


2009-01-26

 

Fotnot. Mer om evenemangen på Levande historias hemsida

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007