Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Skånsk teatersuccé från Landskrona till Hipp

 

Nypremiär för Oda! – Saatans kvinna!! - sätts upp igen efter 20 år av Norgård-Larsson.

TEATER. Det tog över 20 år innan de gav efter för påtryckningarna. Oda! – Saatans kvinna!! hade urpremiär på Skånska Teatern i Landskrona 1985. Dag Norgård skrev pjäsen direkt för skådespelerskan Chatarina Larsson, föreställningen blev en stor succé och spelades på flera olika scener i Skandinavien och till och med i London. Den 6 februari är det nypremiär på Hipp.

 

Bohemliv i Christiania

Chatarina Larsson har i decennier synts på teaterscenen, i teve och på film. Under flera år var hon en del av Skånska Teatern i Landskrona, där hon skrev skånsk teaterhistoria som just Oda Krohg i första uppsättningen. Parallellt med föreställningen sattes ”syskonpjäsen” Christian! – Jävla karl!! upp på Stockholms stadsteater. Men trots mängder med förfrågningar har det inte blivit mer, Oda-föreställningen har inte spelats sedan 1988.

    Vad handlar då den skånska succén om? Inte alls om Skåne, utan om den norska Oda Krohgs uppväxt, liv och konstnärskap i slutet av 1800-talet. Hon lämnade sin förste man för att måla och leva med den skandalomsusade konstnären och Christianiabohemen Christian Krohg. Tillsammans med man, barn, vänner och älskare levde hon i Paris, Berlin och Christiania och drömde om ett mer radikalt samhälle. Oda kom dock alltid att betraktas som fru Christian Krohg i första hand.

 

Frilansande skådespelerska

Så är det inte alls med pjäsens enda rollinnehavare skådespelerskan Chatarina Larsson. Hon och Dag har både levt och arbetat tillsammans, senast i äktenskapsdramat Dödsdansen på Intiman, men Larsson är stark på egna ben. Sedan Chatarina slutade på Skånska Teatern 1986 har hon främst arbetat som frilans. Hon har gjort massor av roller, Julie i Fröken Julie i Riksteaterns uppsättning 1990 och Arkadina i Tjechovs Måsen i regi av Lars Norén 2000, för att bara nämna ett par. Till det kommer en hel drös med bestämda och arga kvinnor på vita duken. I enmansföreställningen på Hipp får Chatarina stöd av en femmannaorkester under ledning av Thomas Bjelkerud.

 

Dödsdansen

Dag Norgård och Chatarina Larsson arbetade också tillsammans med Strindbergs Dödsdansen, våren 2008. FOTO: LILL ERIKSSON

 

Oda Krogh spelad av Catharina Larsson

Chatarina Larsson spelar återigen Oda Krohg, liksom hon gjorde på Skånska Teatern i Landskrona för över 20 år sedan.
FOTO: PETER WESTRUP



Nu hjälper idémästaren bakom pjäsen - dramatikern och regissören Dag Norgård till att plocka fram de gamla replikerna och den nya känslan. Norgård slutade som skådespelare, författare och dramatiker på Skånska Teatern i Landskrona två år innan Chatarina. Sedan 1984 har han instruerat skådespelare på över tjugo teatrar runt om i Sverige. Hans Oda! – Saatans Kvinna!! har översatts till fem språk och spelats på tolv olika scener. Till Landskrona har han återvänt ibland, han skrev till exempel Stjärntoken som Sven Wolter spelade på Tycho Brahes Ven 1996. Nu har Dag Norgård regisserat över hundra föreställningar runt om i Sverige, i Skåne har han varit konstnärlig ledare för bland annat Scen Österlen, till vilken han också skrivit en hel del material. Om hans gamla Landskrona-succé håller än, ges snart svar på i Malmö.

2009-01-28

 

LILL ERIKSSON

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007