Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Kul att tävla på hemmaplan igen tycker Linus Thörnblad och Carolina Klüft som orsakade stort pressuppbåd inför Malmö Indoor Gala.

FOTO: LILL ERIKSSON

Blanka Vlasic är fundersam över om hon ska klara slå Kajsa Bergqvists höjdhopps-rekord..

”Hockey- och fotbollsfansen kan slänga sig i väggen”Se SjungGung från 2006.FILM>Se intervjun med Klüft och Linus

 

IDROTTSGALA. Ikväll arrangeras den första upplagan av Malmö Indoor Gala. Och det är en av de tävlingar som Skånes egen blivande friidrottsstjärna Linus Thörnblad ser mest fram emot.

   – Hockey- och fotbollsfansen kan slänga sig i väggen, säger han på presskonferensen innan galan och tycker att de ska komma till Malmös nya arena ”för att se hur det ska gå till” på ett stort idrottsevenemang. Linus har tidigare varit en lovande fotbollsspelare och började med friidrott först i 15-årsåldern. Nu tävlar han i höjdhopp för Malmö AI och anses vara på väg uppåt för att ge förstärkning till den sviktande svenska friidrottskåren. För närvarande är han världssjua med sina 2.30 från förra helgens NCC-spel i Atleticum, Malmö.

   – Jag ser oerhört mycket fram emot att få tävla på riktigt på hemmaplan. Det är så stort det kan bli inomhus i Sverige. Jag tror på nytt årsbästa här.

 

Klüft bland de sämsta

Carolina Klüft ser sig främst som längdhoppare och tycker det känns konstigt att komma till Malmö som sprinter. Så här säger hon om den kommande tävlingen. Klüft har den fjärde sämsta personbästa tiden bland de elva i startfältet på 60 meter och tävlar mot bland andra Svetlana Nabokina från Ryssland, Vida Anim och amerikanskan Rachelle Boone-Smith som ligger på topp. Till galan har man skrapat ihop vad man kan få, men i några av grenarna finns inga svenskar alls. I damernas stavhopp får Petra Olsen från Malmö AI ensam möta internationella toppidrottskvinnor på helt andra höjder än vad hon är van vid – kanske kan det sporra till oväntade framgångar.

 

Isinbaeva däckad i influensa

Till presskonferensen inför galan fick stavhoppsstjärnan Alhaji Jeng lämna återbud på grund av sjukdom och galan fick några dagar innan tävlingsdags ett tungt återbud från osguld-stavhopperskan Yelena Isinbaeva, som drabbats av influensa med kräkningar och hög feber.

   – Hon har tappat mycket vätska och behöver ordentligt med tid innan träning eller tävling kan bli aktuellt, säger hennes tränare Vitaly Petrov. För elitidrottare är den stora utmaningen så här års att hålla sig friska. Inga intervjuer medgavs utanför SAS Radissons Hotel i Malmö där det nu blåser friska vindar.

 

Kajsa-rekord given fråga

Nyligen flög den regerande världsmästarinnan Blanka Vlasic över 2,03 i sin årsdebut. Och många av dem som kommer till galan ikväll vill naturligtvis se om hon lyckas slå Kajsa Bergqvists gällande världsrekord på 2,08. Kan du det?

   – Under den här säsongen eller under min karriär, undrar hon och skrattar men tillägger sedan med visst allvar att det faktiskt känns möjligt redan den här säsongen. Vlasic menar att slå världsrekord i sig inte är det viktigaste, utan vill hellre se en stabil förbättring för det är då det kan hända saker. Att slå Kajsas rekord är ett av Blankas mål på den vägen. Men är stjärnorna verkligen motiverade att sätta nya rekord på en gala som den i Malmö, mitt i vintern? Nu när flera av dem nyligen varit skadade.

   – Alla tävlingar är viktiga, jag måste tävla efter att bara ha tränat så lång tid. Om det är inne eller utomhus spelar ingen roll, säger Blanka Vlasic och får medhåll från Carro. Hon i sin tur tänker dock inte riskera någonting inför sommarsäsongen utomhus, men ser det som en nödvändighet att träna upp styrkan i benet igen.

   – Jag känner inget när jag springer, men det är så klart en balansgång att bara träna tills man når den där magiska gränsen, säger Carolina Klüft.

 

Mer show än tävling

Häromdagen i Göteborg satte häcklöparen David Oliver nytt världsårsbästa och tror sig kunna gå ner ytterligare i tid i Malmö, även om han inte anser sig vara särskilt bra i starterna. Efter tävlingen åker han hem igen till USA för att vila och lyfta lite vikter. Idrottarna turnerar, bor på hotell och framträder som vilka artister som helst. Snart är det nya internationella tävlingar som väntar igen, bland annat utomhus i Österrike. I Malmö bjuds också på kultävling för herrar med både regerande olympiske mästaren och världsmästaren på plats.

   – Det blir inga problem för mig att fortsätta vara etta här, säger amerikanen Christian Cantwell självsäkert och ser tillställningen mer som en show.

   Inomhusfriidrott är speciellt att uppleva för publiken, hävdar arrangören MAI och internationella sportmanagement-företaget Podium som menar att man som åskådare sitter mycket nära händelsen och därigenom får möjligheten att relatera till hur snabbt, långt eller högt idrottarna kommer. Samtliga idrottare på besök i Malmö är väldigt politiskt korrekta och sade sig se fram emot galan inne i nya arenan. Carolina Klüft, som visserligen tyckte att det skulle bli väldigt kul med en tävling på hemmaplan, vågade sig ändå på att säga att det inte finns något som slår utomhustävlingarna sommartid.

2009-02-03

 

LILL ERIKSSON

Se SjungGung från 2006.FILM>Se intervjun med Carolina Klüft och Linus Thörnblad

Se SjungGung från 2006.FILM>Se intervjun med Blanka Vlasic

Se SjungGung från 2006.FILM>Se intervjun med David Oliver

David Oliver

David Oliver tror liksom Blanka Vlasic på nya rekord i Malmö.

FOTO: LILL ERIKSSON

Carolina Klüft

Carolina Klüft tänker dock inte riskera någonting.

- Då vore jag trög.

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007