Till förstasidan                                         för nöjes skull


 

Sveriges starkaste dräng utses i slutet av veckan.

Bedömning av kreatur.

Sist var det Sebastian Davidsson som utsågs till Sveriges starkaste dräng, här tillsammans med tävlingsledaren Magnus Samuelsson. I dagarna ska en ny muskelknutte utses.

FOTO: HANS JONSSON

 

Djur och bönder fyller mässhallar

 

MÄSSDAGS. Får klipps och vallas. Och i hästarenan visas dressyr, tömkörning, showridning och olika hästraser. Under lantbruksmässan i Malmö visar till och med bönderna upp sig själva för allmänheten. Men då bara den manliga andelen, kvinnor är nämligen inte välkomna att delta i den traditionsenliga tävlingen Sveriges starkaste dräng.

   De olika grenarna sägs vara hämtade från lantarbetarens egen vardag, men man kan ju undra hur många av de här männen som spenderar dagarna ridandes på en mekanisk tjur, bär tunga sandsäckar 30 meter eller drar en bil i hela 20 meter.

   Konferencier i år är Torbjörn Samuelsson, tidigare vinnare av den kraftfulla titeln Sveriges starkaste man och med internationella framgångar i partävlingar tillsammans med sin bror Magnus ”Let's Dance” Samuelsson. Till vardags är Torbjörn bonde och driver familjens lantbruk, men nu ska han alltså leda tävlingen som hyllar ”drängarnas” kombination av styrka, smidighet och uthållighet.

 

Lamatämjare lär djurhållare förstå

Mila, som arrangeras i Malmö vartannat år, handlar om mycket mer än bara muskler. I mässan ingår också landets två riksutställningar när det gäller bedömningen av mjölk- och köttdjur. Den arrangeras vartannat år i Malmö och nu under mässans fyra dagar visas runt 130 köttdjur och 30 mjölkdjur upp för bedömning enligt Nordiska avelsföreningen för Biffraser (NAB) och Skånesemin.

   – På grund av det stora utbrottet av blåtunga har det inte kunnat genomföras några omfattande utställningar i Sverige under senare delen av 2008, berättar mässans projektledare Lotta Fransén. Bedömningarna har därför fått ställas in på till exempel Elmias lantbruksmässa. Enligt Fransén är inte Svidknotten aktiva nu och smittorisken för blåtunga uppges vara minimal därför kör man på som planerat i Malmö. Förutom växtodling, biobränsle och närproducerad mat, kommer också en lamatränare (!) från USA till mässan. Det är alpackatränaren, Marty McGee Bennet som ska dela med sig av sina kunskaper om djurs olika reaktioner så att de kan hanteras på ett tryggt och bra sätt.

 

Hästarna tillbaka

Djur som gjorde sitt återintåg på mässan för några år sedan är hästar, en växande produktionsgren inom lantbruket. Det stora hästintresset i södra Sverige gör att hästarnas hall blir välbesökt. Åtta lantbruksanknutna hästraser, så som till exempel Ardenner, Nordsvensk, Islandshäst, Fjording, Russ och Shetland står uppstallade under mässdagarna. I år är säkerheten i fokus, och någon som vet hur viktig den är i ridsporten är Anna Hassö som ridit för landslaget i fälttävlan i sju år. För ett par år sedan gick hennes häst omkull och Anna bröt ryggen. Nu kommer hon till Malmö för att tala om vikten av säkerhet och vägen tillbaka. Mässan är öppen till och med lördag.

 

2009-02-04

 

LILL ERIKSSON

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007