Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

Film!Se repetitionerna i Bjuv

Stor italiensk humor på Bjuvs lilla scen

Ingrid Lundin spelar tjuvens krävande fru.

Tjuvens hustru, spelad av Ingrid Lundin, ringer ofta och stör på arbetstid.

 

Komedi av nobelpristagare

Komedin är skriven av den italienske nobelpristagaren Dario Fo, en mästare på farser i det mindre formatet. Det är nämligen inte allt som fungerar på den breda, men mycket grunda scenen. Där avlöser förvecklingarna sig - en tjuv dyker upp i en högt uppsatt kommunpolitikers våning. Tjuven, vars fru ringer hela tiden, upptäcks av politikern och hans älskarinna. Snart kommer även politikerns fru hem och oönskad entré gör även hennes älskare. Till röran ansluter tjuvens fru, därmed blir intrigen minst sagt komplex och det är upplagt för komiska fadäser. Handlingen må vara förutsägbar, men det gör inte historien mindre spännande eller underhållande.

 

Laila Thunman, kostym och rekvisita

En pall behöver kläs om. Laila Thunman är rekvisita- och kostymansvarig.

 

Bergateatern

Ibland händer det att komedin till och med blir för rolig för ensemblen.

 

Film!Se repetitionerna i Bjuv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ensemblen består av amatörskådespelare från Bjuv, Helsingborg, Hässlunda, Lund och Påarp. Vanligtvis repeterar Bergateatern två tre gånger i veckan, men inför premiären den 20 februari blir det dagliga repetitioner.

 

FARS. Ett uppborrat hål i väggen, byggdamm och 13 grader i källarlokalen på Folkets Hus i Bjuv möter skådespelarna på måndagskvällen. Det är dags för ytterligare en repetition inför Bergateaterns vinterföreställning ”Inte alla tjuvar kommer för att stjäla”.

   – Det är jättekul och jag älskar att skratta, säger Therese Flaten som till vardags klipper och friserar Bjuvsborna. Den här dagen har hon förvandlats till den italienska älskarinnan Julia som varken räds komma med avrättningstips eller supa tjuvar under bordet. Att som ny debutant kastas rakt in i en av de ledande rollerna var inte självklart.

   – Jag har länge funderat på att gå med i teatersällskapet, men det ska finnas tid också, fortsätter hon och lyckas numera kombinera egenföretagandet med eviga monologer, i bilen och under andra lediga stunder i vardagen. Det är mycket att lära sig, både repliker och sång.

   – Vi sjunger hellre högt än bra, tillägger glatt Anders Berg som alldeles utmärkt tolkar rollen som den vänsterprasslande lägenhetsinnehavaren.

 

Anders Berg och Therese Flaten

Dario Fo driver med dubbelmoralen i det katolska Italien. I Bjuv blir det nio föreställningar med komedi, där bland andra Anders Berg och debutanten Therese Flaten roar med rackarspel.

 

Inga krav

Bland amatörerna i den ideella teaterföreningen sitter nu nästan replikerna. Kostymerna provas ut och rampfebern börjar ge sig till känna. Det känns premiär i luften - det råder diskussioner om möblemang och andra teknikaliteter som måste ordnas inför den stora dagen nästa fredag. En skådespelerska har drabbats av halsfluss i sista stund.

   – Jag får väl dra på mig min gamla klänning, skämtar regissören Bengt Andersson trots att han vet att alla problem alltid löser sig på något magiskt vis. Han är från början Örebrograbb, men ingift skåning sedan nio år tillbaka. I Bjuv ska han också spela en andra tjuv.

   – Teatern har alltid varit en fritidssysselsättning, det blir bäst så, säger han och gillar när det inte blir för kravfyllt. Även pappa var glad amatörskådis och menade att ”det är bättre att vara bra amatör, än dåligt proffs”.

 

Kommunen ville ha gruvspel

I år vill han göra så gott han kan, bland annat genom att höja kvaliteten i den sjätte vinteruppsättningen ännu ett snäpp. Sedan väntar sommarens årliga utmaning för föreningen som fyller 20 nästa år. Det hela började i samband med att en kultursekreterare i Bjuv i slutet av 1980-talet fick i uppdrag att sätta upp ett teaterstycke om den tidigare kolgruveverksamheten som länge pågått kring orten. Man lyckades samla de 55 personer som behövdes och premiären i den nedlagda gruvan bevakades av media ändå från Stockholm. Gruvspelet sponsrades storartat av kommunen, bland annat använde man levande hästar samt tidsenlig kostym och utrustning.

   Efter den första sommaren bildades Berga Amatörteatersällskap, som hädanefter kom att spela främst folklustspel i Norra Vrams gamla prästgård och i den över hundra år gamla folkparken i Billesholm. Även Helsingborg har fått upp ögonen för deras produktioner och trots att ett par somrar har regnat bort, gästspelar de även denna sommar på Sundspärlan.

   – Det är kul om man kan hitta en ny publik också, säger Bengt Andersson som tillsammans med ensemblen snart repeterar in en ny fars - med ett och annat lik i garderoben.

 

2009-02-13

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Folkets hus, Bjuv

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007