Till förstasidan                                   för nöjes skull


 

 

Polisen vägrar ta Melodifestivalanmälan

 

Kritiken växer mot Melodifestivalchefen Christer Björkman angående det smala urvalet av artister och upphovsmän.

Ett långt lemmeltåg av Melodifestivalpublik ringlade från parkerings-platsen bakom leråkern fram till arenan strax innan lördagens direktsändning.

 

KRITISERAT. I och med fjärde och sista deltävlingen för Melodifestivalen i Malmö arena igår kväll har alla bidragen presenterats. Elsa Bäck som turistade i staden såg evenemanget live på plats i Hyllie – två gånger, först på genrepet och sedan även direktsändningen. Även om showen var storslagen tyckte hon inte att något av bidragen riktigt stack ut.

  – Jag tror det måste vara något mer udda om vi ska ha en chans internationellt, säger hon och får medhåll av sitt sällskap på fyra unga damer i glittriga kläder kvällen till ära.

 

Men av de 3 440 bidrag som kommit in har juryn inte lyckats hitta något mer unikt. I mitten av februari polisanmäldes olika företrädare för SVT, bland annat Christer Björkman som sägs ha talat om för jurymedlemmar om hur de ska tänka i urvalet av bidrag, samt för vilseledande information till svenska folket rörande vilka regler som gäller för valet av de låtar som får delta i Melodifestivalen. Polismyndigheten överlämnade ärendet för prövning hos Justitiekanslern, men ärendet skickade han tillbaka till polisen igen häromdagen:

  – Efter att ha gått igenom handlingarna konstaterar jag att anmälan inte innehåller något påstående om att brott har begåtts i en tv-sändning eller i något annat grundlagsskyddat medium, säger justitiekansler Göran Lambertz. Men polisen har nu avskrivet ärendet.

  – Jag tycker att upphovsmän som likt anmälaren känner sig förfördelade i Melodifestivalen, ska vända sig till SVT i stället för till polisen, säger kriminalkommissarie Johan Lindborg.

 

Evenemanget har de senaste åren fått kritik för att inte ha större variation och bredd.

  – Jag är förvånad att det inte blivit rabalder tidigare eftersom alla i branschen känner till hur det hela går till. Jag lämnade 2003 Lionheart som Björkman har ett nära samarbete med. Sedan dess har jag aldrig fått en förfrågan om att vara med. När jag låg där var jag med fyra gånger, säger Jan Johansen till Expressen. Han vann Melodifestivalen 1995 med Se på mig.

  – Alla i branschen vet att man låter någon skolfröken vara med då och då så folk ska tro att vem som helst har chansen.

    Samma tidning berättar om Tommy Ekman, som var nära att komma med i årets startfält:

  – Hela situationen är väldigt märklig. Det är väldigt många låtar på väldigt få personer. Bland de 56 artisterna i år, syns 24 kvinnor och 32 män. Även om det inte är nya ansikten på scenen är 21 av dem debutanter i sammanhanget. Bakom verken ligger 14 kvinnor och 66 män. De flesta har varit med i det här sammanhanget förut, 30 är rookies och 50 har bidragit med en låt minst en gång tidigare. Nio upphovspersoner har fått med fler än ett bidrag. Många av musikskaparna i Melodifestivalen är alltså väl etablerade och har skrivit låtar till en mängd artister. I årets tävling är det också Bobby Ljunggren som toppar Stims lista över mest spelade låtar i radio.

 

2009-03-01

 

TEXT & FOTO: LILL ERIKSSON

 

Av årets låtskrivare i Melodifestivalen har följande de mest radiospelade låtarna:

1. Bobby Ljunggren (samt Tommy Lydell och Lotta Ahlin): "Not A Sinner Nor A Saint". Inspelad av Alcazar 2003

2. David Stenmarck (samt Martin Stenmarck): "Sjumilakliv". Inspelad av Martin Stenmarck 2006

3. Alexander Bard och Anders Hansson: "Sunshine In The Rain". Inspelad av BWO 2005

4. Peter Kvint (samt Andreas Johnson): "Sing For Me". Inspelad av Andreas Johnson 2006

5. Sarah Dawn Finer (samt Peter Hallström): "I Remember Love". Inspelad av Sarah Dawn Finer 2007

6. Patrik Henzel (samt DJ Mendez och Rob ’n’ Raz): "Razor Tongue". Inspelad av DJ Mendez 1999

 

Melodifestivalen i siffror

 

FORDON/TRANSPORT

8 långtradare – 18 meter långa, 90 kubikmeter per bil. 3 TV-trailers –d.v.s en OB-buss, en ljudbuss och en s.k följebil. Dessa fordon kör cirka 2 700 mil under sex veckor och transporterar totalt 160 ton.

 

PERSONAL

SVT-personal: Cirka 70 personer i projektet och ett 20-tal runtomkring. Live Nation-personal: Cirka 45 personer och ett 50-tal runtomkring. Utöver dessa cirka 250 lokala personer på varje ort – vakter, chaufförer, bärhjälp e.t.c.

 

SCENBYGGET

Sammanlagt hängs 30 ton - fördelat på 85 punkter/motorer - upp i taket. Det är cirka 35 personer som bär, riggar, bygger och river dekor, scen och ljus.

 

LJUS, LJUD, ELEKTRONIK

216 intelligenta och 35 glödljus lampor lyser upp scen och publik. Lamporna styrs med 3037 kanaler via två ljusbord. Lamporna har 4 652 rörliga delar tillsammans. Ljuset matas med 1 800 A (=25 normala villor). Varje vecka går det åt 21 000 kw/h vilket är lika mycket som ett villakvarter förbrukar i två månader. 1 085 kablar som är 11 km långa tillsammans. Cirka 31 ton fördelat på 140 punkter hängs upp med uppemot tre kilometer stålwire i taket.

 

SCENBYGGET

350 kvm stor scen. 35 personer som bär, riggar, bygger och river dekor, scen och ljus. 9 kameror, varav en kran som kan förlängas upp till 15 meter. 48 högtalare, 20 trådlösa mikrofoner, 14 trådlösa in-ear monitorer, 50 datalinjer.

 

KURIOSA

1 500 måltider/vecka för personal och artister, 500 kilo kaffe eller med andra ord 10 000 koppar/vecka, cirka 7000 liter buteljerat vatten, 80 burkar hårspray, 145-190 ackrediterade journalister/deltävling och drygt 300 under finalveckan.

 

Källa SVT

 

 

 

 

7. Dille Diedricson, Ingela "Pling" Forsman och Martin Hedström: "Jag ljuger så bra". Inspelad av Linda Bengtzing 2006

8. Jennifer Brown (samt Billy Mann och Andy Marvel): "Tuesday Afternoon". Inspelad av Jennifer Brown 1998

9. Henrik Wikström (samt Bobby Ljunggren och Ingela ”Pling Forsman): "Min kärlek". Inspelad av Shirley Clamp 2004

10. Marcos Ubeda: "Never Let It Go". Inspelad av Afro-Dite 2002

 

Statisken bygger på mätning av radiospelningar sedan 1994.

Källa: Stim

 

 

 


 

Till

Till (Email)

Från

Från (Email)

Meddelande

 

                                                                                                  
 

 

 

 

Prenumerera på eventnews.ses nyhetsbrev. Gratis förstås! 

Anmäl här.

 

 

Gör till min startsida!

 

 

 

Annonser:

 

Boka biljetter hos Ticnet.se

 

 

 

 

 

 

 

 

Besökvärt

 

Travel Gate Sweden

 

 


eventnews.se   evenemang   löpet    nyhetsarkiv    Innehavare av utgivningstillstånd från Radio- och TV-verket    ©copyright eventnews.se 2007